ŠKODA Opšte i Razne Teme > Gume & Felne

Azot u gumama, da ili ne?

(1/4) > >>

Neba:
Punjenje guma azotom, ima li ko iskustvo s time ?

t.salai:
Imam ja. Nikakve pozitivne niti negativne strane neces dobiti ako ih punis dusikom/azotom, osim sto ces platiti punjenje. Jeste, postoje price da duze drzi tlak jer su molekule dusika vece od molekula zraka, da, dusik je inertan na temperaturu, da, on nema postotak vlage u sebi itd itd...

Ovako, moje stajaliste: Da vozam GT-R-a koji dostize 1.8-1.9 G u krivini sa svojih cca.450bhp da, onda puniti azotom. Za gradski autic koji ima max 105bhp i 80% vremena je ispod 100kmh  ? Bezvezeno gubljenje i para i strpljenja. Vozao malo vise od pola godine na dusiku, izmaltretirao se sa punjenjem 3 puta kad sam nagazio na civiju i saraf na cesti, podusio sve gume i napumpao sa ovim besplatnim - sa pumpe  :)

robocoprs:
Vozim gume punjene azotom i imam samo pozitivna iskustva. Istina je da su molekuli azota veći, te stoga guma sporije ispušta. Grejanje, hlađenje i g-sila, zaista nemaju veze. Ali oksidacija da. Kao inertan gas i sa manjom vlažnošću-mešavina azota i vazduha smanjuje oksidaciju. Naravno da se guma ne puni samo azotom, već je hteli/ne hteli prisutna i početna količina vazduha(u gumi nakon montaže na felnu, a pre punjenja azotom). Merenjem pritiska u gumama, tokom godinu dana(6m vazduh/6m azot), guma punjena vazduhom mi je ispustila 0,1 bar više nego kad je napunjena azotom(i nije baš neka razlika :D ), ali eto to je moje iskustvo. A, da-cena punjenja, po gumi, je 100rsd.

2 Busy:
Ovo je prevara veka-azot u gumama.U atmosferi naše planete sadržaj vazduh koji udišemo je približno 78% N (AZOTA) 21% O (KISEONIKA) i 1% ostalih gasova.Mislim da sam ovim sve rekao.

Karlheinz:
Kad bi to bilo baš tako onda bi čovek bio krastavac
http://vukajlija.com/zabava/posteri/10910
Hemija je čudo, jer nekada samo jedan molekul nečega može da naruši čitavu strukturu drugog jedinjenja.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju