ŠKODA Opšte i Razne Teme > Gume & Felne

Pucanje gume u voznji

(1/4) > >>

zoranius:
Da prenesem kolegama iskustvo sa pucanjem gume u voznji. Prosle nedelje na povratku iz Grcke nekih 20km od Grcko-Makedonske granice pri brzini 110-120km/h nesto mi je trznulo sa zadnje desne strane kola. Skinem nogu sa gasa i pocnem polako da usporavam (ne smem naglo da kocim nemam pojma sta se desilo). Vrlo malo auto vuce ali nista dramaticno. Posle recimo 300m takvog usporavanja pocinje da dimi sa zadnje desne strane. Tu vec naglije kocim i posle nekih 50-tak metara se zaustavljam. Kada sam izasao imam sta da vidim, zadnja desna guma vec sa spoljnje strane popucala. Zamenim i vidim da je sa unutrasnje strane skroz iscepana. Stavim rezervnu i sa njom dodjemo do Beograda. Posto su ostale 3 presle po nekih 15000km resio sam da zamenim samo tu jednu. Radi se o Pirelli p7 cinturato 225/45 r17 94W gumama. 94W nisam uspeo da nadjem pa sam stavio 91Y (ne znam da li je to problem). Nije mi bas najjasnije sta se tacno desilo i kako je uspela za tako kratko vreme (300-400m) da se tako iscepa. U svakom slucaju sam posle odahnuo sto se na tome zavrsilo kada sam po internetu video sta sve moze da se desi kod pucanja gume pri ovoj brzini.

Karlheinz:
Imao si dosta sreće i prisebnosti. Verovatno je guma negde bila načeta (pitanje zašto i kako?), a tvoj auto pun i onda je kida samo-tako, mada ne bi smelo to da se kida kao da je od papira... pogotovo gume u većem indeksu.
Kako iscepana, po obodu, na kom mestu?
Možda da odneseš gumu kod vulkanizera da reklamiraš ili da bar da se eventualno vidi šta je uzrok, imaš još gumu?

zoranius:
Sa spoljne strane je bila popucala ali se nije iscepala a sa unutrasnje je vec deo po rubu bila skroz pocepana. Gume su bile fabricki na autu a pocepanu sam ostavio kod vulkanizera gde sam kupio novu. Ne znam jel problem sto sam umesto 94W stavio 91Y? Najcudnije mi je bilo sto par km odatle kamion menja guma, pa posle pa km neki sa autom menja gumu. Odmah mi pada na pamet da neko nesto baca po putu >:D. Sve se desava oko 10h ujutro, nije neka dramaticna vrucina pa da covek kaze od toga pucaju gume.

nebojsar:
Zato ja na svoj auto planiram u sledecoj promeni, sledece godine da stavim runflat. Ipak je auto malo vece snage i sa postojecim gumama ne smem da zamislim da vozim 200+ bez runflat opcije.

Vlajko:
Sta je runflat?


Sent from my iPhone  

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju