ŠKODAforum.RS

ŠKODA Opšte i Razne Teme => Servisiranje & Kvarovi & Popravka => Temu započeo: Dobrivoje Septembar 17, 2015, 04:14:03 posle podne

Naslov: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 17, 2015, 04:14:03 posle podne
Dragi moji clanovi sa Vasim dopustenjem zapoceo bih ovu temu. Mislim na clanove koji imaju ovaj sistem ubrizgavanja goriva, a verujem da ih ima po prilican broj.
I da muku muce sa losim radom svog ljubimca, jer malo je majstora koji stvarno ali stvarno znaju odlicno ovu problematiku.

U ovoj temi trudicu se da Vam sto vise pomognem kako biste sami otklonili odredjene kvarove, ali u samom startu da znate. Da sve kvarove nemozete samostalno otkloniti, jer Vam treba odgovarajuca oprema. Koju jedino imaju specijalizovani servisi za popravku sistema ubrizgavanja goriva.


EDIT: Odgovore u ovoj temi očekuj uglavnom od korisnika Dobrivoje. Možeš naravno otvoriti i posebnu temu za tvoj problem ili pitanje u vezi krarburatora.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: olajkris Septembar 17, 2015, 05:55:16 posle podne
Ima vec jedna tema uradi sam remont za ovaj karburator
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 17, 2015, 07:35:09 posle podne
Nisam je video, ali drago mi je da sam neke clanove zainteresovao kad vec 10 pregleda ima. Jos kad bi krenuli sa pitanjem, ali evo jednog slucaja.

Dolazi mi stvarno lepo ocuvana teget plava felicija sa 1,3 motorom. Vidi se da je vlasnik jako pedantan, kad sam otvorio haubu, motor ko nov. Nigde masnoce, blata ili vec sta. Vlasnik se zali na nemiran rad motora, povremeno se gasi u leru. Pogotovu kad dolazi na raskrsnici, prvo paljenje ujutru je jako lose. Auto upali odmah, ali se brzo i gasi, tek posle nekoliko pokusaja motor prihvati rad sa jako malim obrtajima.

Skinuo sam kuciste filtera, svaka cast videti nov filter vazduha, vidim da je i filter goriva nov. Na karburatoru se vidi da je vreme odradilo svoje u smislu da nista nije do sada menjano i da ima odredjene naslage fine prasine i masnoce. Vlasnik je predlozio da se odradi remont karburatora. Predlozio sa da mi dozvoli da pogledam karburator u kakvom je stanju i dam konkretno predlog sta treba uraditi.

Skidanje poklopca karburatora je lako, kad odvijete gornje zavrtnje a ima ih cetiri sa krstastim odvijacem. Odvojite termicki deo automatskog sauha i otkacite dva gumena creva vakum aparata sauha. Okacite kabal od el. grejaca bimetalne opruge i odvijete tri zavrtnja M6. Polako i pazljivo podizite poklopac, trudeci se da pri tom ne pocepate zaptivac poklopca karburatora.

Kad sam to sve uradio video sam da u loncetu nema preterano mnogo prljavstine. Izvadio sam gorivo iz lonceta i svu prljavstinu, produvao lonce i dovodni kanal goriva na leru. Skinuo sam dve membrane koji taj karburator ima. cetvrtasta membrana nije losa. Jeste malo tvrda od naseg dobrog goriva, ali druga membrana je propala. Zamenim je, pogledam kako se pomera leptir sauha, dobro je nigde ne zapinje. Ali je vakumski aparat sauha propao, jer propusta vazduh. Zamenim i taj deo i sve vratim na svoje mesto kako trreba da bude....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 20, 2015, 12:58:47 posle podne
Vidim da ima interesovanja za ovu temu, jer do sada ima vec 41 pregled. Nije mnogo, ali nije ni lose, nego da nastavimo mi dalje gde smo stali.

Zamolim vlasnika da upali auto, divno iznenadjen radom svog ljubimca. Objasnim mu da kod ovog tipa karburatora, automatski sauh je specifican.

                                                          Automatski sauh se sastoji iz dva dela i to:

                                     - termickog dela i

                                     - vakumskog dela.


Termicki deo automatskog sauha, sastoji se iz kucista koje je najcesce od aluminijumskog odlivka ili crne plastike. Sam odlivak se sastoji iz dve komore, u prvoj komori dolazi i odlazi rashladna tecnost uz pomoc dve uvodnice. Koje su spoljnog precnika oko 10mm. Na toj komori nalazi se zavrtanj koji cvsto spaja dve komore u jednu celinu.

Druga komora sluzi da zastiti od mehanickih i termickih uticaja  bimetalnu oprugu, koja je cvsto spojena sa jednom osovinom. I oko koje se bimetalna opruga skuplja i siri, u tom delu komore nalazi se elektricni grejac sa svojim nosacem i prikljucnim kablom. Vodite racuna da bimetalnu oprugu ne deformisete na bilo kakav nacin, jer ista vise nece pravilno raditi.
Izmedju dve komore nalazi se jedan veliki i jedan manji konusni gumeni prsten. Svrha njihova je da ne dozvole rashladnoj tecnosti da curi - istice - rasipa se. Na delu povrsine komore koja stiti bimetalnu oprugu, imate jedan rub - rame. Na kome se naslanja metalni prsten sa tri zavrtnja M4x15mm. Zavrtnjevi se stezu na nosacu termickog kucista. Koji ima oped svoje delove i koji pretvaraju kruzno kretanje bimetalne opruge u pravolinisko kretanje leptira sauha.


 :bravo:
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Septembar 20, 2015, 01:39:02 posle podne
konacno neko da objasni sve do tancina... :bravo:
mene zanima sta treba dograditi  karburatoru na mom fav 135ls koji nema konektor za lampicu da je sauh aktiviran,gde se nalazi to sta je vec,neki mikroprekidac ili sta vec???
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 20, 2015, 02:42:54 posle podne
Hvala sto smo najzad razbili  veliki led i krenuli sa mrtve tacke. To sto bi zeleo, u principu moze da se odradi jer ima mogucnosti. Ali neznam cemu to, jer sam sistem automatskog sauha ( ovog tipa ), savrseno radi ako je ispravan. I neka dodatna kontrola nije potrebna.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 20, 2015, 09:03:04 posle podne
Kad je motor hladan, bimetalna opruga je u nekom svom polozaju i na taj nacin uz pomoc poluge pokrece leptir sauha. Koji zauzima odredjeni polozaj u zavisnosti na spoljnu temperaturu. Kad se auto upali vodena pumpa pokrece rashladnu tecnost, koja kruzi i kroz termicko kuciste automatskog sauha.
 Zagrevanjem kucista, reaguje bimetalna opruga koja je u sprezi sa leptirom sauha i na taj nacin tacno kontrolise prolaz usisanog vazduha. U odnosu na temperaturu motora. Da bi motor pravilno radio od samog pocetka hladnog starta, u okviru ovog sistema postoji i drugi deo.

Sad bi objasnio drugi deo automatskog sauha, a to je vakumski deo
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 21, 2015, 08:32:22 pre podne
Drago mi je kad vidim da je broj pregleda u jednom danu drasticno uvecan. Ali  wac1 pitam se da li su automobili nasih clanova sa ovim sistemom ubrizgavanja goriva, toliko ispravni pa ne moraju nista da pitaju. Ali sta je tu je da mi nastavimo gde smo stali, a stali smo kod drugog dela, vakumskog dela automatskog sauha na dvogrlom karburatoru.

Kad nogom pritisnete gas, aktivirali ste deo sauha ( termicki ). Preko sistema poluga zatvara se leptir sauha i samim tim se zatvara dotok vazduha u prvo grlo. Kako bi se omogucilo usisavanje vecoj kolicini goriva a manjoj kolicini vazduha. Motor sa lakocom prihvata taj rezim u trajanju 1 - 2 sekunde, posle toga motor pocinje da trese, iz auspuha izlazi veca kolicina crnog dima ( nesagorelo gorivo ).

Da se to nebi desilo vakumski aparat automatskog sauha, dobivanjem komande iz usisne grane ( vakum ), otvara leptir sauh za propisanu velicinu ( tacno kalibrisan ). Sa povecanom kolicinom vazduha ( motor je vec uspostavio rad u trajanju od 1 - 2 sec. ), uspostavlja se normalan rad motora sa povisenim obrtajima. Iz auspuha izlazi pravilan izduvni dim bez velike koncetracije CO%.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 21, 2015, 02:37:58 posle podne
Ja nisam rekao da je Jikov 28-30 (Pierburg 2E3) loš karnurator. Rekao sam da sam se razočarao u mnoge karburator servise. Kada auto radi na benzin sve je bitno za pravilan rad karburatora. Kod plina je jedino važan rad leptira prvog i drugog grla. Količina plina i smanjenje vazduha su druge teme.


Nemoj da se vise sekiras, tu sam da maksimalno pomognem nasim clanovima u resavanju njihovih problema. Sa losim sagorevanjem benzina i plina na karburatorskom sistemu....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: bugarin Septembar 22, 2015, 04:22:46 posle podne
odgovaranje u jednoj temi na pitanja postavljena u drugoj temi se ne praktikuje. molim da se na pitanja odgovara tamo gde su i postavljena.

obizrom da ni ova tema ne pripada DIY podforumu, bice prebacena u podforum SERVISIRANJE I POPRAVKA.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 22, 2015, 06:30:43 posle podne
Neznam sta se pratikuje a sta se ne praktikuje, ali sve sto je vezano sa karburatorima odgovaracu u temi koju sam otvorio. I koju cu, na opste zadovoljstvo clanova korektno voditi. Zato mi dozvolite da svoje tvrdnje i dokazem u praksi...

Nemogu cudom da se nacudim ko mi bre dade tako brzo negativan poen.  =)) :bravo: bravo2
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bacteria Septembar 23, 2015, 11:22:09 pre podne
Zdravo! 
Tema je super, evo I ja bih izvrsio generalku mog karburatora samo nemogu da skupim hrabrost da GA  izvadim radi zaliha rezervnih delova da ne nesto slomim vidim ima dosta plasticne delove, a I nije lose da postavis slike step by step oko toga Kako da remontiramo karburator zasto ipak je karburator!. Unapred Hvala!
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 23, 2015, 03:18:57 posle podne

Drage volje bih to uradio ali neznam kako se to radi. Evo upravo sad treba da odremontujem karburator sa skode favorit. Karburator je solidno zapusten.

Ako neko ima volje neka mi na pp objasni postupak kad sa digitalnim foto aparatom slikam, sta dalje. Znam da te slike treba da ubacim u kompjuteri i .............

Uh bre, al sam bogat sa negativnim poenima, rastu ko pecurke posle kise...      =))


  :bravo:
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: bugarin Septembar 23, 2015, 04:55:18 posle podne
evo link sa uputstvom za postavljanje slika na 3 nacina:
http://forum.skodaforum.rs/uputstva-pravila-novosti/postavljanje-slika-i-video-klipova-na-forum/msg584/#msg584

ako treba jos neka pomoc, moderatorski tim stoji na raspolaganju.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 23, 2015, 07:11:01 posle podne
Drago mi je sto se tema koju vodim sve vise gleda, 156 pregleda nije lose za ovo kratko vreme. Voleo bih da znam cemu sam zasluzio dva minusa i ko je bio tako velikodusan ...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 23, 2015, 07:53:26 posle podne

Zdravo! 
Tema je super, evo I ja bih izvrsio generalku mog karburatora samo nemogu da skupim hrabrost da GA  izvadim radi zaliha rezervnih delova da ne nesto slomim vidim ima dosta plasticne delove, a I nije lose da postavis slike step by step oko toga Kako da remontiramo karburator zasto ipak je karburator!. Unapred Hvala!
Drago mi je da ti se tema svidja, nadam se da nisi jedini u tom misljenju. Nego, da krenem da ti pomognem u domenu koji mozes bezbedno da uradis. A da nista ne pogresis, uradi sledece:

- skini kompletno plasticno kuciste filtera,

- u delu kod sajle gasa imas jednu cetvrtastu membranu koja je sa jednom cetvrtastom deklom i polugicom pricvscena sa cetiri zavrtnja. Odvi ta cetiri zavrtnja i pazljivo kucni tu deklu kako bi je odlepio i dosao do membrane,

- pazljivo i jako strpljivo sa skalperom zapocni da odlepis membranu, pazi iza cetvtaste membrane imas jednu oprugu,osiguras i jedan nepovratni gumeni ventil crvene boje,

- pogledaj u kakvom je stanju ta membrana, ona je pecurkastog tipa ili kako je mi zovemo balonka. Da li je negde napukla ili je jako tvrda kad je pomeras gore dole. Ako je porozna ili pukla, onda ti kroz deklu curi gorivo kad pritiskas gas, ako ne curi gorivo vratices je nazad ( najbolje bi bilo da postavis novu ),

- prekontrolisi crvenu pecurku-jednosmerni ventil, desava se da joj od starosti propadne nalezuci deo. U donjem delu kucista cetvrtaste membrane vremeno se nakupi talog. Obavezno ocisti taj talog i kreci sa sklapanjem obrnutim redom, vodi racuna da opruga koja stalno vraca membranu. Bude tacno u osi i u svom lezistu, ako ti pobegne pecurkica-jednosmerni ventil nece pravilno raditi.


 :bravo:

Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Karlheinz Septembar 23, 2015, 10:59:57 posle podne
Voleo bih da znam cemu sam zasluzio dva minusa i ko je bio tako velikodusan ...
Niko od korisnika ne može da sazna ko je kome dao plus ili minus.
http://forum.skodaforum.rs/uputstva-pravila-novosti/mogucnosti-i-opcije-foruma/msg1318/#msg1318
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 24, 2015, 06:22:09 posle podne
Nego da nastavimo dalje Bacteria  bravo2, ako si sve vratio kako treba, u istoj ravni za 90 stepeni imas jos jednu membranu. Ona se sa dva nesto duza zavrtnja pricvrscuje za kuciste karburatora. Postavljena je izmedju dva nosaca koji sa membranom, cine jedan regulator, veoma bitan za rad motora.
Sinhronizovan prelazak sa viseg u nizi rezim rada, vodi racuna da pazljivo i strpljivo odvojis nosac od tela karburatora. Sa istom paznjom odvoj te dve polutke i vidi u kakvom je stanju ta membana. Ako j nisi nikad menjao, nebi bilo lose da je sad zamenis. Verujem da je tvrda i ispucala, vodi racuna da oprugu stavis u njeno lezise na membrani ( u tanjiricu ). Vracaj delove obrnutim redom, obavezno stavi novu zaptivku izmedju tela i nosaca.

Javi nam dokle si stigao i da li ide sve kako sam ti objasnio. Ako je negde zapelo nemoj nista da silujes, jer ces napraviti vecu stetu nego korist. U ovom poslu moras biti smiren i strpljiv. Da si blizi drage volje bi ti pokazao kako se to radi...


 :RR)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bacteria Septembar 24, 2015, 06:28:38 posle podne
Hvala puno sto si mi objasnio oko toga ,ja imam feliciju oko par meseci i vozim je na plin a vidim da je predhodni gazda kad je vozio na benzin karburator mu curio na usisnu granu i od zadnje strane bloka ima velike zute fleke.Posto dolazi zima ,a i svremena na vreme je dobro da se vozi na benzin hocu da sredim karburator ili najmanje sto mogu da proverim u  kakvom stanju se nalazi.
Na plin radi odlicno i nemam nikakvih problema .
Pozz !
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 24, 2015, 06:38:11 posle podne
A kad rad motora prebacis na benzin, kava je tad razlika i da li prilikom dodavanja gasa vlazi gorivo kod cetvrtaste membrane?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bacteria Septembar 24, 2015, 06:49:34 posle podne
Ja sam presao oko 200 km. na benzin i nisam primetio da nesto nije u redu ali kad su ugradjivali plinski ured primetio sam tu mrlju inace je dobro radila i na benzin samo se osecao miris benzina.Mislio sam da je to radi letne vrucine
,ali izgleda da nije tako .
Sad primecujem da sauh ponekad kasni sa iskljucivanjem nekad na 70 C nekad na 85 C pa zato moram da ocistim karburator i dobro podmazem zasto mislim da ga plin presusio i poceo talog od benzina da betonira karburator.Sada sam pun obaveza ,prva prilika cu da ga remontujem .
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 25, 2015, 05:20:22 posle podne
Sad vidim na koji se nacin daje + ili -  :bravo:, jer sam nasem clanu Bacteria dao +  :RR). Mislim da je ta dodela nepostena i nekorektna  wac1, ali sta je tu je nek je na cast onome ko ih deli...

Bacteria, ako bude negde zapelo slobodno se javi, da li ima sanse da nabavis delove za reparaciju?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: milosgranice Septembar 26, 2015, 04:22:24 posle podne
ma uzivaj Dobrivoje i pokazi sta znas, 'bes +i-
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 26, 2015, 05:00:48 posle podne
konacno neko da objasni sve do tancina... :bravo:
mene zanima sta treba dograditi  karburatoru na mom fav 135ls koji nema konektor za lampicu da je sauh aktiviran,gde se nalazi to sta je vec,neki mikroprekidac ili sta vec???
Imam jedan mikro prekidac, pogledacu ga ovih dana u kakvom je stanju i koliki pritisak treba da se ostvari. Da bi reagovao- dao signal kontrolnoj sijalici. Ti me za svaki slucaj podseti, ako valja rado cu ti ga pokloniti...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 28, 2015, 08:57:48 posle podne
Skoro tristo pregleda, svaka Vam cast dragi moji forumasi, sutra cu da postavim slike karburatora koji sam danas remontovao. I koje sam modifikacije uradio po pitanju dovodjenja plina u karburator.

U praksi se pokazalo jako dobro i oko 10 - 15% smanjena potrosnja plina. Molio bih da mi na pp objasnite kako je najlakse postaviti slike koje cu postaviti na racunaru. Koristio bih Photobucket...

 bravo2
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Oktobar 09, 2015, 07:24:14 posle podne
Uh, odavno nisam video ovako zapusten karburator. Nije nikakav problem kad je karburator prljav i mastan ali, kad su odredjeni delovi ( mislim na plasticne vakume ) slomljeni i skoro da ih nema.
Tad nastaje ozbiljan problem, jer automatski sauh vise nije kompletan i nemoguce je da ima pravilan rad na hladnom startu.

 Polomljen vakum aparat drugog grla i odlomljena blokada drugog grla, jednom recenicom, dobro unisten karburator. Dovoljan dokaz o nestrucnom radu na karburatoru, tada je tesko sve dovesti u ispravno stanje ( zamena polomljenih delova ).

Pitam vlasnika auta zasto je toliko unisten karburator, vlasnik kaze da mu je majstor iz njegovog sela odrzavao auto. Da je popravljao karburator ( uz pomoc zice ) i kad se vise nije moglo uputio me je u servis da se remontuje karburator.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Oktobar 10, 2015, 08:50:35 posle podne
Moram priznati da sam prijatno iznenadjen da je tema koju vodim odlicno posecena za kratko vreme  :bravo:.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Oktobar 16, 2015, 06:07:40 posle podne
Evo dragi moji clanovi slika jednog dvogrlog Pierburg 2E karburatora. Koji je zahvaljujuci jednom majstoru dosta unisten, jer nije imao odredjene delove koji su vremenom propali da ih zameni. Najbolje njegovo resenje je da upotrebi bakarnu zicu kao zamenu...


(http://s24.postimg.cc/5bait58o5/DSCF2205.jpg)


(http://s24.postimg.cc/hh4s0ntph/DSCF2206.jpg)


(http://s24.postimg.cc/9s7xoxt7p/DSCF2207.jpg)


Koristim priliku da se nasem clanu: " dulefontana ", javno zahvalim za pomoc...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: dulefontana Oktobar 16, 2015, 08:02:43 posle podne
:D kad god treba, tu sam.

Sent from my Commodore Amiga 500

Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Oktobar 16, 2015, 08:40:29 posle podne
Hvala, sutra cu rasklopiti karburator i snimicu kako to izgleda i snimicu kako se pere... Dok se slike postave na forumu, slobodno mozete da postavite pitanja....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Oktobar 21, 2015, 09:01:57 posle podne
Kod prve slike nedostaje dvostepeni vakum aparat sauha, kod druge slike vidi se da nedostaje vakum aparat drugog gla.
Majstor je sa bakarnom zicom popravio karburator i od dvogrlog, namestio jednogrli karburator. Kod trece slike nedostaje vakumski regulator obrtaja motora na leru ( verovatno su bili preko 2000 O/min ).
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bacteria Oktobar 25, 2015, 07:20:12 posle podne
Evo jedno pitanje oko sauha ,dok je bilo toplo vreme sauh se gasio na 70 C , a sad na 90C.Pokacila se potrosnja nervira me radi pez potrebe dok ne postigne radnu temperaturu,momentalno se  nalazi na max kao na sliku .Treba se podesiti ili ?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Oktobar 25, 2015, 07:37:33 posle podne
Slobodno popusti tri zavrtnja koja drze termicki deo sauha i pomeri ga za 5mm u desnu stranu, pa pritegni popustene zavrtnje.

Na taj nacin ces ubrzati vreme otvaranja sauha, a da motor radi normalno. Neznam zasto je kod ovog tipa karburatora bimetalna opruga " spora "  wac1 ?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bacteria Oktobar 25, 2015, 07:41:56 posle podne
Ke probam pa ke vi pisam kako ke pomine !
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Oktobar 25, 2015, 07:50:05 posle podne
Proveri ispravnost el. grejaca, koji sluzi da ubrza grejanje termicke opruge. Proveri da li dolazi 12V napona na kablu za napajanje el. grejaca...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 03, 2015, 06:55:36 pre podne
Dragi moji clanovi hvala za toliko pregleda ( 537 ), a za tako kreatko vreme. Cisto da Vas podsetim da je tema postavljena 17 septembra.

Ovih dana ( naj verovatnije i danas krecem sa rastavljenjem pomenutog karburatora i pokazivanjem sta su mu sve skinuli ( osakatili ). Jer nisu mogli pravilno da kompletiraju karburator.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 04, 2015, 07:14:50 posle podne


Izvinjavam se sto je dosta proslo vremena od postavki slika Pierburg 2E karburatora, koji je solidno unisten. Evo nastavka:


(http://s24.postimg.cc/vxnob6k9x/DSCF2217.jpg)


(http://s24.postimg.cc/8986fwnqd/DSCF2218.jpg)evo slike rastavljenog karburatora sa delovima koji su bili na karburatoru:

(http://s24.postimg.cc/gg067hdt1/DSCF2216.jpg)


ovde se vidi tacno sta fali od delova koji su vremenom propadali:

(http://s24.postimg.cc/4feq6r6ed/DSCF2219.jpg)


Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 05, 2015, 06:13:07 posle podne

Priprema za pranje u ultrazvucnoj kadi sa adekvatnom tecnoscu:


(http://s24.postimg.cc/c9fbs5e79/DSCF2220.jpg)oprani delovi:


(http://s24.postimg.cc/69rkohtet/DSCF2221.jpg)


(http://s24.postimg.cc/t10naweg5/DSCF2223.jpg)


(http://s24.postimg.cc/u20w00vfp/DSCF2222.jpg)


(http://s24.postimg.cc/f8m8f9nol/DSCF2225.jpg)


(http://s24.postimg.cc/7ss0ql6at/DSCF2224.jpg)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: dulefontana Novembar 06, 2015, 10:28:34 pre podne
Kako lepo ispadne kada se odradi u kadi.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 06, 2015, 07:40:58 posle podne
Tako je, ali sve ima svoju cenu ( da kosta, kosta ). Posto imam profesionalnu kadu i sa odgovarajucom tecnoscu, delovi koji se operu su kao novi.

Dok se rasklopljeni karburator pere, slobodno radim drugi posao. Kad se ciklus pranja zavrsi, javlja se zvucni siglal da je proces zavrsen.

80% kompletiran karburator, sutra cu ga zavrsiti i slikati kako taj tip karburatora treba da izgleda. Kad je sve na njemu pravilno postavljeno....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: dusko zemun Novembar 07, 2015, 06:08:42 pre podne
Svaka cast za trud ...
na stranu sad estetski prikaz sredjenog i opranog karburatora, kakva je potrosnja nakon reparacije ?
i naravno ... koliko sve ovo kosta ?

Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 07, 2015, 07:25:11 pre podne
Sa potrosnjom mogu da se igram, jer imam bogatu lepezu glavnih dizni. Bitno mi je sta vlasnik auta zeli, u principu ne preterujem mnogo od standardnih mera Dusko.

Ako neko zeli sto ekonomicniju voznju, tako ce i dobiti. Ima vlasnika auta ( mladji vozaci ) koji u principu vole nesto agresivniju voznju. Za njih imam lepezu dizni koje su jace od standardnih ali, vazno je naglasiti da se svaka promena prati preko analizatora izduvnih gasova ( nista se neradi napamet ).

Sto se tice cena usluga, one su manje vise iste. Vazno je da vlasnik bude maksimalno ispostovan i da dobije ono sto zeli ( naravno, u maksimalnoj mogucnosti tog auta ).
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Novembar 08, 2015, 01:42:32 pre podne
pozdrav
Dobrivoje interesuje me da li je preporucljivo ciscenje karburatora nitro razredjivacem u sopstenoj reziji ili mozes da preporucis nesto drugo kao alternativu?
naravno uzeo bih set dihtunga i membrana da zamenim  kad to ocistim
unapred hvala na odgovoru
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: dusko zemun Novembar 08, 2015, 07:34:16 pre podne
pozdrav
Dobrivoje interesuje me da li je preporucljivo ciscenje karburatora nitro razredjivacem u sopstenoj reziji ili mozes da preporucis nesto drugo kao alternativu?
naravno uzeo bih set dihtunga i membrana da zamenim  kad to ocistim
unapred hvala na odgovoru
AKO ŽELITE DA NAPRAVITE VELIKi problem  sebi i majstorima koji će posle Vas da popravljaju ovaj karburator slobodno krenite sa radovima ... čak Vam ni nitro razredjivac nije potreban ...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 08, 2015, 08:04:10 pre podne
Jole, slazem se sa nasim clanom clanom duskom. Nemoj pokusavati da radis napamet, jer se u mehanici problem vrati ko bumerang.

Objasni nam sta te konkretno muci pa ce mo nadam se resiti svaki problem....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 08, 2015, 08:36:02 pre podne
Kompletirao sam karburator i doveo ga u fabricko stanje, slika cu ga da se tacno vidi ralika u izgledu....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 08, 2015, 09:03:00 pre podne
Evo tih slika:

(http://s24.postimg.cc/se6sihnvl/DSCF2231.jpg) (http://postimg.cc/image/se6sihnvl/)


(http://s24.postimg.cc/vattirtpd/DSCF2230.jpg) (http://postimg.cc/image/vattirtpd/)


(http://s24.postimg.cc/6t1puvr4x/DSCF2229.jpg) (http://postimg.cc/image/6t1puvr4x/)


(http://s24.postimg.cc/ikpl5olr5/DSCF2228.jpg) (http://postimg.cc/image/ikpl5olr5/)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Novembar 08, 2015, 12:13:53 posle podne
Hvala Dusko na savetu ali ne bih krenuo u bilo kakav rad da se ne konsultujem sa nekim. Razumem se u mehaniku koliko mi je potrebno za odrzavanje mog auta da za svaku sitnicu ne trcim kod majstora (a i volim da radim oko auta) :B=)
Dobrivoje problem je u tome sto je prosupljila cetvrtasta membrana i gorivo kaplje na izduvnu granu.
Kada sam skinuo poklopac karburatora vidim da je on crn masan i zapusten jer predhodni vlasnik nije vozio na benzin skoro 3 godine zbog suplje membrane vec samo na plin. Svi delovi su tu i nista ne fali jer sam video slike koje si izbacio sa karburatorom koji su vezali bakarnom zicom  =))
Hteo bih da ga ocistim i sve sredim jer bilo koja kola da sam vozio sve je moralo biti perfektno. Takav sam i to je to.
Karburator je ceski ali ima i pierburg delova na njemu. Evo slike ako se vidi sta i ako je od koristi. Slikacu i bez poklopca ako bude trebalo.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 08, 2015, 01:25:34 posle podne
Hvala na slikama joleone, dovoljno je da kazes koji auto imas i vec se zna koji karburator pripada za taj auto. Vidi se da je solidno zapusten, ali iz mog skromnog iskustva od 36 godina  ( na sistemima ubrizgavanja benzina i plina ), nema pravila.

Imao sam X primera da pogledam karburator sa preteranom masnocom i prljavstinom. Ali kad sam ga korektno izduvao i odradio moto test motora ( fabricko podesavanje: obrtaja motora na leru, paljenja na leru, smese na leru ( CO% ) i provera potrosnje goriva na 3000 O/ min. ). Dobio sam odlicne vredosti sagorevanja goriva ( od 0,2% do 0,5% ), da je vlasnik bio prezadovoljan postignutim rezultatima. A i manjem novcanom trosku, sa svojim moto testom motora spasao sam 60% - 70% vlasnika.

Zato ti preporucujem da zamenis tu membranu brizgaca i da odradis pravilno podesavanje sagorevanja goriva kod tvojih majstora. Sto se tice vakum aparata mozes ga poslati da ga popravim i vratim ti ga nazad sa membranom ako je ne nadjes....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Novembar 15, 2015, 10:43:16 pre podne
pozdrav
intersuje me kako bih mogao da proverim rad vakumskog aparata na karburatoru?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 15, 2015, 12:51:51 posle podne
Ako ovako nastavis sa pitanjima tesko meni, uzeces mi hleb iz usta!!!

Salu na stranu ( cisto da nebude monotono ), skinuces donje crevo sa vakum aparata. I istog precnika ali 20 - 30sm duzine, povezaces jedan kraj tog gumenog creva sa vakumom ( na isto mesto gde si skunuo predhodno crevo ).

Uvlaci ili duvaj vazduh u to crevo, ako uvlacis vazduh mora da se stvara vakum. Ili ako duvas vazduh, mora da se oseti otpor da ti ne dozvoli da ubacujes vazduh. Ukoliko nema vakuma, odnosno cuje se kako prolazi vazduh dok duvas u vakum aparat. To je dobar znak da je neispravan, skinuces ga ali pri tome vodi racuna da ga ne ostetis.

Poslaces mi brzom postom da ga prekontrolisem i ako je stvarno neispravan poslacu ti drugi ispravan sa garancijom od godinu dana na kvalitet rada....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Novembar 15, 2015, 02:39:43 posle podne
Hvala Dobrivoje na pomoci. Vakum sam isprobao i kad duvam u crevo vazduh ne prolazi a kada uvlacim vazduh podize se poluga na gore sto valjda pravim vakum. Prednodni majtori su izmesali creva pa odoh da vidim gde koje ide. Na primer stavili su crevo od razvodnika na ususnu granu i tome slicno. sve u svemu cirkus jednom recju
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 15, 2015, 03:02:33 posle podne
Polako joleone, ne mo da se uzbudjavas, uz moju pomoc povezaces vakumsku i nstalaciju kako treba. Pa idemo nekim redom:

- prvo: donje vakumsko crevo od vakum aparata sauha ( oznaka : " A " ), povezujes na karburatoru sa prikljuckom koji   
            je blizi glavnom kocionom cilindru ( zadnja strana karburatora ), 

- drugo: gornje vakumsko crevo vakum aparata sauha  ( oznaka: " B " ), povezujes sa el. ventilom ( blizi je kocionom
              cilindu ), 

- trece: crevo od vakum aparata razvodnika, povezuje sa donjim delom na karburatoru kod nosaca sajle gasa i

- cetvrto: crevo od usisne grane ( sa zadnje strane  precnika 5mm ), povezujes sa oduskom ili iberlaufom...

Uh al sam se smorio, zasluzio sam jedan " + ". beer1                           
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Novembar 15, 2015, 05:42:56 posle podne
Sve povezano kako ste napisali i sad je druga prica auto ima jednolican ler. Jedino mi nije jasno kada se aktivira vakum uredjaj koji otvara 2 grlo tj. leptir? Posto kada dodam gas do kraja vakum poluga ne ide na levu stranu odnosno ne uvlaci se na gore
Sto se mene tice koliko ste mi pomogli malo je i 10 pluseva
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Novembar 15, 2015, 06:05:20 posle podne
Danasnji rad i vesele membrane i dihtunzi
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 15, 2015, 06:13:59 posle podne
E joleone, moram prvo da te izgrdim (Sto se mene tice koliko ste mi pomogli malo je i 10 pluseva ),  a ja jadnicak nedobih ni jedan plusic ( necu vise da te savetujem ).

Da bi se vakum aparat II grla pomerao, odnosno otvorio leptir II grla mora  ima tri uslova i to:

- sam vakum aparat mora biti ispravan ( isprobaces ga kako sam ti objasnio sa vak. aparatom sauha ),

- leptir II grla mora lako a se okrece oko svoje ose kad je dat pun gas a otkacena nogica vakum aparata i

- moraju biti prohodni kanali vakuma I i II grla.

Ako je bilo koji uslov izgubljen, odnosno neispravan, neces imati vecu turazu od 3800 - 4000 O/min....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Novembar 15, 2015, 06:48:53 posle podne
A moze nekako mehanicki da se napravi da otvara vtoroto grlo ? Recimo do 75% pritisnata gas da raboti so 1 grlo, pa od 75% pritisnata gas pa se do kraj da se otvara vtoro grlo ? Eve kako kaj ovoj weber karburator:
http://www.youtube.com/watch?v=WEB2er2sBK4

I vtoro prasanje, dali so stavanje na dupli veber karburator bi se dobilo nesto bolje vo odnos na performansi i potrosnja ?
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=1680090
Recimo ovoj od linkov da se stavi, dve grla so 32 mm sirina i dvete i 22 mm difuzeri siroki.
Od druga strana ovoj pieburg karburator e so 28 i 30 mm grla i difuzeri 20 so 21 mm.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Novembar 15, 2015, 07:01:15 posle podne
Bice ponovo skidanja karburatora kada mi stignu membrane i dihtunzi da ovu moju skodu malo dovedem u red a tada cu i isproveravati i ostalo sto ste napisali Dobrivoje
Jos jednom hvala za pomoc
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 15, 2015, 07:59:32 posle podne
Ako nije tajna Filo, a zato bi nesto preradjivao  wac1  ,sto je odlicno uradjeno od strane konstruktora ?

Dragi moji clanovi sto malo nebi smo uneli teorije u ovoj temi? Eh sto volem kad sam ucitlj ili ti profa, pa da napisem neko pisnije iz teorije:


Mozemo slobodno reci da je karburator merni uredja ( moj zakljucak )j, zadatak mu je da u svim rezimima ( hladni start, ler, srednji i visoki O/min. ) rada motora, pravilno izbalansira usisanu kolicinu goriva-benzina i vazduha. A da se pri tome dobije najveca snaga motora, sa sto manjom potrosnjom goriva i manjom emisijom stetnih izduvnih gasova.
Radi na principu vakumskog usisavanja goriva i vazduha, kroz predvidjene otvore ( dizne ).

Karburatore mozemo podeliti:

- prema broju grla ( na jednogrle i dvogrle),
- vrsti hladnog starta-sauha ( sa rucnim i automatskim sauhom ) i
- prema nacinu otvaranja difuzora ( sa siberom i sa leptirom ).

Ima puno proizvodjaca karburatora, ja cu navesti neke: ZENIT, SOLEX, WEBER, PIERBURG, KEIHIN, FORD, VARAJET, STROMBERG, OZONE, MIKUNI i druge marke.
Kad nam je povecana potrosnja goriva, kad nam auto ujutru tesko pali, kad se oseca trzanje motora, kad imamo knedlu kod dodavanja gasa i td., to je vise nego dobar znak da treba nesto preduzeti.

Kod samog rada na karburatoru, treba biti krajnje obazriv i temeljan u samom radu. Da se zbog povrsnog rada, auto nebi zapalio, ali ako se pridrzavate saveta, kako se pojedine popravke rade. Mislim, da nece biti nikakvih problema i da ce te biti zadovoljni svojom popravkom na Vasem autu. beer1
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Novembar 16, 2015, 01:33:15 pre podne
Ako nije tajna Filo, a zato bi nesto preradjivao  wac1  ,sto je odlicno uradjeno od strane konstruktora ?

Ja mislam deka ako vtoroto grlo se otvora mehanicki kako na videoto vo mojot prethoden post so weber karburatorot, deka bi imala nesto pomala potrosnja na gorivo, da ti so noga kontroliras kada da pustis dodatno grlo. Moe mislenje e ova.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 16, 2015, 07:20:51 pre podne
Tvoje misljenje je pogresno, jer vidim da imas malo tezu nogu. Odnosno, volis da se motor tvog auta vrti na vislje obrtaje.
 Pazi, motor tog tipa auta u principu nije los ali, najsladje radi i lepo se ponasa rad do ( grubo receno ) svojih 2800 - 3400 O/min... Pa stoga prilagodi svoje potrebe tom tipu motora i dugo ce te besprekorno sluziti....


 :RR)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Novembar 16, 2015, 02:31:29 posle podne
Pogresno si me svatio, bas suprotno, nemam tezu nogu i uvek menjam brzini na mali obrtai. Nemam obrtometar, ali gledav videa po jutub so felicija koja ima obrtometar i nauciv na 2000-2500 obrtai vo svaki prenos na menjacot so koja brzina ide kolata. Taka da vo nikoj slucaj ne ja teram preku 2500 obrtai. ;)
Ili da ti opisam, prvi stepen trgnuvam, stavam vtora, vozim do 30 km/h, stavam treta, vozim do 50 km/h i stavam 4-ta i stigam do 60 km/h i tako 90% od vremeto ja vozam. Nekad stavam i 5-ta na 60 km/h, ali primetuvam deka motorot bolje raboti vo 4-ta na 60 km/h nego vo 5-ta. Pedala za gas ja pritiskam max do polovina koga zabrzavam niz grad.
Na 60 km/h vo 4-ta, ona e na ~2100 obrtai
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Novembar 16, 2015, 03:21:04 posle podne
Izvinete za dupli post, ama nemozam da go editiram prethondiot.
Mene me zamina koga i na koj obrtai otvara vtoroto grlo na ovoj pieburg, da znam kada vo koj situacii otvara.
Recimo, letoska na autoput ja vozev postojano 110 km/h. Toa se 3000 obrtai i spored mene toa e najdobra brzina za vozenje vo odnos na brzina/potrosnja gorivo.
E sada, pri 3000 obrtai i 110 km/h, mene pedala za gas mi bese grubo receno negde okolu 60-70% pritisnuta za da odrzavam tu brzinu.
So kolku grla raboti u toj moment kolata so pieburg karburatorot ?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 16, 2015, 06:48:40 posle podne
Nemoj me bukvalno drzati za rec Filo, drugo grlo se otvara kad motor dostigne 3800 - 4200 O.min.. Evo ti nacina kako ces prepoznati kad ti se otvara drugo grlo ( kad te to toliko muci ), skinuces kuciste filtera i objanices drugaru sta da gleda ( pokazaces mu nogicu vakum aparata II grla ). Evo ti slika:

(http://s24.postimg.cc/vattirtpd/DSCF2230.jpg) (http://postimg.cc/image/vattirtpd/)


Vazno je da mu naglasis da ti tacno javi kad je nogica pocela da se uvlaci u vakum aparat. Upalices auto i pustiti da se zagreje na radnu temperaturu. I tek kad se automatski sauh iskljuci, kreces polako da dodajes gas.  Taj prvi momenat pomeranja nogice je u stvari pocetak otvaranja II grla. Vodi racuna u kom polozaju je tvoja noga na pedali gasa. Da li sam sad bio jasan i zasluzio jedan plusic ( + ), kad vec drugi nedadu....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Novembar 16, 2015, 07:02:23 posle podne
Jasno e, imas plus, sea 10 gi imas ;D
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 16, 2015, 07:14:55 posle podne
Svaka cast   :bravo: , sad se vidi kako se ceni dobar savet   bravo2 , a ne ko neki  wac1 , cicije jedne.....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Novembar 16, 2015, 07:19:00 posle podne
 beer1
Ja poveke sakam da znam, otprilika na koj obrtai pocnuva da raboti za da se koristi, recimo kada preticas, da vratis brzinu dole i da krenes da preticas so 2 otvoreni grla.
Od druga strana, primer cale moj misli deka kolite so dupli karburator trosat bas zato sto imaat dupli karburator, i edvaj mu objasniv deka vo svakodnevno vozenje na felicijava, drugo grlo ne raboti. On imase namera da go smeni so ednogrli weber 32 karburator.
Inace vo Makedonija praksa je da vlasnici na koli so dvogrli karburator da go smenat so ednogrli weberov.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 16, 2015, 07:37:07 posle podne
Nemoj mu to dozvoliti da uradi, ali ako ipak toliko zeli da zameni taj fabricki karbur. Ja cu mu rado dati nov weber 32 MGV 21.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Novembar 16, 2015, 08:16:20 posle podne
Ne ne, uspeav da mu objasnam uste koga ja kupivme deka drugoto grlo vo svakodnevno vozenje na niski obrtai ne raboti. Inace ja imam weber 32 na kadett C staven i izbusen od strana za plin, tako imam u sekoj moment ednogrli karburator za da i stavam, ama nema da dojde do taa promena.
Ajde i da ne ja terame temava vo offtopic. :)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 16, 2015, 08:25:19 posle podne
Slazem se  :bravo:.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 17, 2015, 05:41:40 posle podne
Sto dobih pluseve i da razumem, al sto dobih minus  wac1 ?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: milosgranice Novembar 17, 2015, 06:38:35 posle podne
prizivas ih, zamalo i ja da ti zalepim  =)) =))
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 17, 2015, 06:50:52 posle podne
To mu dodje cas lepo vreme, cas kisa.  =))  =)) =))
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: pajapop Novembar 21, 2015, 02:57:44 posle podne
Pitanje za majstor Dobrivoja: Ako mi autor stoji 2-3 dana ili duze (bez paljenja) imam problem da ga upalim...Vergla i upali iz nekoliko puta...Imam utisak da karburator ostane bez goriva, pa mu treba vremena da ga napuni...Sta se to zapravo desava?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bacteria Novembar 21, 2015, 03:14:36 posle podne
Proveri ispravnost el. grejaca, koji sluzi da ubrza grejanje termicke opruge. Proveri da li dolazi 12V napona na kablu za napajanje el. grejaca...
Tek sad sam proverio el.grejaca opruge dolazi 12V, samo neznam dali mozda unutra je nesto defekt zasto dok motor ne postigne 90 C oseca se sauh 

Sent from my D2203  

Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 21, 2015, 05:01:57 posle podne
Kad si to najzad proverio, uradices sledece ( podrazumeva se da ces skinuti kuciste filtera ). Sa auto glimericom ces proveriti ispravnost tog grejaca, na ovaj nacin:

- otkacuces kabal koji dovodi struju do kabla koji povezuje el. ventil gotove smese na leru i kabla koji napaja el. grejac                   
  bimetalne opruge,

- otkacices kabal koji povezuje el. ventil gotove smese na leru i taj kraj kabla povezujes sa jednim krajem auto glimerice,

- drugi kraj auto glimerice povezujes sa + klemomakumulatora.

Ako je grejac ispravan i imas dobru masu na karburatoru sijalica auto glimerice mora da za svetli. Ostavi tako par minuta, rukom proveri da li se kuciste greje ( trebalo bi da osecac odredjenu toplotu ).
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bacteria Novembar 21, 2015, 05:42:06 posle podne
Prva prilika cu proveriti !
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 24, 2015, 05:15:38 posle podne
Drago mi je kad sam video koliko je ova tema posecena za ovako kratko vreme  :bravo:  :RR) .
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Novembar 24, 2015, 05:34:15 posle podne
kad je tema dobra i resava probleme mora i da bude posecena :bravo:
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 24, 2015, 08:53:48 posle podne
Mogli bi malo da uvedemo i teoretskog dela u ovoj temi, ako clanovi nemaju nista protiv   :bravo: .

Mozemo slobodno reci da je karburator merni uredjaj, zadatak mu je da u svim rezimima ( hladni start, ler, srednji i visoki O/min. ) rada motora, pravilno izbalansira usisanu kolicinu goriva-benzina i vazduha. A da se pri tome dobije najveca snaga motora, sa sto manjom potrosnjom goriva i manjom emisijom stetnih izduvnih gasova.

              Radi na principu vakumskog usisavanja goriva i vazduha, kroz predvidjene otvore ( dizne ).

                         Karburatore mozemo podeliti:
                                   - prema broju grla ( na jednogrle i dvogrle ),
                                   - vrsti hladnog starta-sauha ( sa rucnim i automatskim sauhom ) i
                                   - prema nacinu otvaranja difuzora ( sa siberom i sa leptirom ).

              Ima puno proizvodjaca karburatora, ja cu navesti neke: ZENIT, SOLEX, WEBER, PIERBURG, KEIHIN, FORD, VARAJET, STROMBERG,
OZONE, MIKUNI i druge marke.

              Kad nam je povecana potrosnja goriva, kad nam auto ujutru tesko pali, kad se oseca trzanje motora, kad imamo knedlu kod dodavanja gasa i td., to je vise nego dobar znak da treba nesto preduzeti.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 25, 2015, 08:51:10 posle podne
Ako grubo pogledamo karburator, mozemo primetiti da je podeljen na:

- gornji deo ( poklopac ),
- srednji deo ( telo ) i
- donji deo ( donja kucica ili grejac ).


                       Gornji deo ili poklopac karburatora, na tom delu karburatora mozete videti sledece delove:

- brezoni ( koji sluze za prihvat kucista filtera vazduha ),
- uvodnice ( mesingane cevcice za dovod i odvod goriva ),
- ventil za reguaciju visine goriva sa plovkom,
- mehanizam hladnog starta ( sauha ),
- kanali za glavne dizne vazduha ( kod nekih modela i glavne dizne ili kalibrisani fiksni nosaci ),
- kanali za glavne dizne goriva ( pojedini modeli ),
- kanali za dovod i odvod goriva na praznom hodu ili leru,
- kanal za prolaz goriva na punoj turazi ( maksimalni obrtaji motora ),
- kanl ili ventil za ozraku lonceta i
- otvori za prolaz zavrtnjeva koji pricvrscuju poklopac za telo.

Zadatak poklopca je da nedozvoli rasipanje goriva, njegovo prljanje i nekontrolisano isparavanje. Donji deo je idealno ravan - brusena povrasina. Da bi se za zaptivkom dobilo idealno naleganje na telu karburatoru.
           
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 26, 2015, 05:37:48 posle podne
Sad bi se dotakli srednjeg dela karburatora odnosno tela. Moglo bi se slobodno reci i centralnog-glavnog dela, jer se na njemu i u njemu nalazi odredjeni broj elemenata, koji sa poklopcem i donjim delom ( ako ga ima ) cine celinu.

              Telo je izliveno isto kao poklopac, od aluminijumske legure. Nalegajuce povrsine su fino izbrusene da bi se dobilo idealno zaptivanje ( npr., gornja povrsina tela, gde se postavlja poklopac sa zaptivkom, ili donja povrsina, koja naleze na usisnu granu ili na donji deo karburatora, ako ga ima ( zavisi od konstrukcije ).

              U telu karburatora se nalazi komora-lonce, u kome se nalazi odredjena kolicina goriva-benzina. U loncetu su postavljene glavne dizne ( za svako grlo po jedna dizna ). Postoji tip karburatora gde su glavne dizne goriva u sklopu poklopca.
Pored komore-lonceta, kad uzmemo telo karburatora u ruke, videce mo jedan ili dva velika otvora-grla ( venturijeve cevi ), koje su konusnog oblika. Videcemo odredjen broj kanala gde prolazi vazuh ili gorivo, mehanizam za prihvatanje naglih preopterecenja, kanal za ler diznu, deo sauha, sistem za prinudno obogacenje smese goriva i druge delove u zavisnist od konstrukcije karburatora.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: pajapop Novembar 27, 2015, 03:02:48 posle podne
 Pre nedelju dana, na 5. stranici ove teme sam postavio jedno prosto pitanje... Nadam se da je pitanje previdjeno...a mozda se i ignorise? wac1
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 27, 2015, 04:16:47 posle podne
Pitanje za majstor Dobrivoja: Ako mi autor stoji 2-3 dana ili duze (bez paljenja) imam problem da ga upalim...Vergla i upali iz nekoliko puta...Imam utisak da karburator ostane bez goriva, pa mu treba vremena da ga napuni...Sta se to zapravo desava?


Izvinjavam se sto ti nisam na vreme odgovorio, jednostavno sam tvoje pitanje ( koje verujem ima odredjen broj nasih clanova ) propustio.

Postoji mogucnost da duzim ( dva i vise dana ) nepaljenjem motora automobila, pumpa goriva izvuce veci deo goriva iz lonceta karburatora. . Trebalo bi prvo proveriti ( kad se skine kuciste filtera ) da li iz brizgaca kad se rucno dodaje gas ( leptir sauha mora biti otvoren - fiksirati ga ), izlazi tanki mlaz goriva. Ako gorivo izlazi u finom i  jakom mlazu, posle cetvrtog spricanja treba pokusati sa startovanjem motora ( pod uslovom da oslobodite leptir sauha i omogucite mu da zatvori difuzor prvog grla ).

Ako motor normalno upali i prihvati rad, znak je da u loncetu ima goriva, ali je kod prvog starta potrebno vise ( cetiri do pet ) puta, ubrizgati gorivo u usisnu granu.

U slucaju da motor ne upali ili kratko proradi ( dve do tri sekunde ), trebalo bi skinuti poklopac karburatora i videti koliki je nivo goriva u loncetu.

Mogao bi (kad znas da ti auto nece trebati ) da skines crevo goriva sa karburatora. To skinuto crevo povezes sa plasticnim providnim crevom ( duzine od 80 100 sm ), zaverglas na kratko motor kako bih napunio to providno crevo gorivom.  Drugi kraj providnog creva privezi za haubu koja je podignuta, obelezi nivo goriva i prati ( posle 12 - 24h ) da li ima nekih promena.

Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: pajapop Novembar 27, 2015, 06:15:20 posle podne
Hvala na odgovoru. Nije mi padalo na pamet da mozda benzinska pumpa moza da "izvuce" gorivo...Zbog bolesti nisam sad u mogucnosti da se time ozbiljnije pozabavim, ali u svakom slucaju hvala na "ideji" za resavanje problema...Evo jedan plusic :bravo:
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bacteria Novembar 27, 2015, 06:29:00 posle podne
Ako neradi nepovratni ventil na benzisku pumpu moguce je da se vrati benzin nazad.

Sent from my D2203  
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 27, 2015, 07:08:05 posle podne
Pumpa goriva ima dva ventila i to:

- usisni i
- potisni ventil.

Kad su oba ventila neispravna puma nece povuci gorivo iz rezervoara. Kad je jedan od dva ventila neispravan, pumpa ce imati drasticno smanjen kapacitet rada ( ili ce cak i nestati ). Ako usisni ventil oslabi desavaju se ovi problemi o kojim nam je pajapop pisao.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: pajapop Novembar 29, 2015, 07:05:09 posle podne
Juce, posle 7 dana mirovanja, ajd` da probam da ga upalim...e sad nisam mogao da skidam poklopac filtera pa da ubrizgavam benzin, (bolestan sam), nego polako nogom preko pedale 5-6 puta nadrukam, lagano, i na kraju stisnem pedalu do kraja da bi se aktivirao sauh..i startujem...Kad, prihvati ga...onako polako, stidljivo...potraja neko vreme...i odjednom "rukne"...Dobro je, "ima nade za nomade"... Inace, boravim u bolnici, na rehabilitaciji, pa kad izadjem na vikend, onda ga malo upalim...Kad sve ovo prodje, moracu ozbiljnije da se pozabavim i uradim servis karburatora, vreme mu je...Mozda i odem do majstor Dobrivoja...:)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 29, 2015, 08:38:02 posle podne

              Pojedini karburatori, pored poklopca i tela imaju donji deo karburatora ( zavisno od konstrukcije ). Na donjem delu karburatora jedna brusena strana ( gornja ), povezuje se sa telom karburatora ( izmedju nalegajucih povrsina postavlja se zaptivka, a kod nekih modela i termicka izolacija ). Dok se druga brusena strana ( donja ), postavlja sa odgovarajucom zaptivkom na usisnu granu.

             Kad pogledamo donji deo karburatora, videce mo jednu ili dve ( zavisi od konstrukcije ) mesingane ploce ( okrigle ), koje su povezane sa osovinama. I cine sistem za dodavanje gasa. Neki modeli karburatora imaju mehanicko otvaranje leptira drugog grla. Dok drugi modeli imaju vakumski aparat za otvaranje drugog grla. Kod ovog ( vakumskog ) sistema, vazna je takozvana kocnica, koja na odredjenom uglu prvog grla, oslobadja mehanizam drugog grla.

            Donji deo karburatora ima razne kanale za prolaz vazduha i gotove smese goriva ( za prazan hod - ler - ). U okviru kanala za prolaz gotove smese goriva, postavljen je zavrtanj za regulaciju kvaliteta smese na praznom hodu. Videce mo i prikljucke za prolaz rashladne tecnosti ( zavisi od konsrukcije ), to je grejac za dogrevanje gotove smese goriva.

           Sa ovim bi u kratkim crtama zavrsio teoretski deo izgleda karburatora, trudio sam se da u kratkim crtama nasim clanovima foruma, grubo prestavim izgled karburatora. Kako bi im bilo lakse da sagledaju njihov problem i postave pitanje, vezano za rad motora zbog lose smese goriva.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: zeka_rs Decembar 01, 2015, 11:20:56 posle podne
Pozdrav. U pitanju je Skoda 1998 godiste, 1.3 karburator, kombinacija plin-benzin. Naime auto na plinu radi odlicno. Problem je kad prebacim na benzin. Auto mi se gasi mali obrtaji i neravnomjeran rad ima. Kako objasniti neravnomjeran rad? NPR. na leru kad radi idu obrtaji ovako 800, pa pada na manje od 500 pa se pojaca opet na 800 ukoliko se ne ugasi naravno (to variranje u obrtajima traje oko dve sec i kontinuirano se ponavlja) kao da ga nesto gusi, pa procepi. Isto se tako ponasa i kada dodam gas, npr na 1500 obrtaja i sto varira, smanjuje se pa pojacava. U voznji, dok vuce dobro je, znaci kada prisinem po gasu ide vuce, kad dostigne zeljenu brzinu pocinje trokirati, trzati, otpustim gas do kraja onda ne trza. Dobrivoje daleko si za servis, imas li kakav savjet?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Decembar 02, 2015, 07:35:44 posle podne
Odgovor je dat, vazno je da ispostujes datu preporuku....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 12, 2016, 02:07:04 posle podne
Sve i svasta sam video ali, ovakvo konstruktivno resenje, odavno nisam imao prilike da vidim. Slikacu i postaviti slike na forumu da vidite o cemu se radi.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 15, 2016, 02:21:12 posle podne
Evo obecanih slika, cuvenog izuma:


 (http://s24.postimg.cc/ai4lnjyxt/DSCF2261.jpg) (http://postimg.cc/image/ai4lnjyxt/) (http://s24.postimg.cc/5kr12fwyp/DSCF2262.jpg) (http://postimg.cc/image/5kr12fwyp/) (http://s24.postimg.cc/snhk1lyg1/DSCF2263.jpg) (http://postimg.cc/image/snhk1lyg1/) (http://s24.postimg.cc/xanm3dlsx/DSCF2264.jpg) (http://postimg.cc/image/xanm3dlsx/)
Na ovoj slici, vidite izgled ispravnog temickog dela ( bimetalna opruga ) koji je skinut:

(http://s24.postimg.cc/v7hs9gbdt/DSCF2265.jpg) (http://postimg.cc/image/v7hs9gbdt/)


Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 19, 2016, 01:44:22 pre podne
Koga ti pisav za letna ili zimska pozicija sauha, ti si mi ovo rekao:

Nema podesavanja letnjeg ili ti zimskog sauha, kako ga je konstruktor osmislio, tako moramo ispostovati i sve dovesti u pravilno stanje. A to znaci:

- prvo, moras dovesti sauh u ispravno stanje ( nema letnjeg ili zimskog podesavanja, zna se kako treba da funkcionise ) i da ga aktiviras pritiskom na pedalu gasa,

Aj kazi mi dali ovoj clan govori ispravno za podesavanje sauh ?
(http://i67.tinypic.com/24wdapf.png)

Evo danas ja vozev na ovu hladno vreme, tek nakon 3 km i negde 4-5 minuti voznja go izgasi sauhot, primetio sam po zvuk motora, stao sam na semafor posle tih 3 km i 4-5 min voznja i nakon 10 sekundi posle stajanja, broj obrtai su padnali, a skazalka za temperatura je bio negde na 80 stepeni.
Videcem koliko km ke izvozim so 32 litra plin, znaci zadnji put kad sam ti rekao za potrosnju plina, stavio sam opet 32 litra plin.
Samo da ti napomenem deka ja palim samo so verglanje i malo dod
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 19, 2016, 07:30:43 pre podne
Postavio si dva pitanja i evo odgovora:

- odnosilo se uopsteno za sve clanove, nema posebnog podesavanja rada motora na zimski ili letnji rezim i

- netacno je pisanje " zorjo ", te crte na termickom delu sauha i nosacu su osnovne smernice kako treba da se postavi deo sauha. Ako ga pomerate ulevo, ubzace te otvaranje leptira sauha i obrnuto.

Neznam zasto je kod ovog tipa karburatora fabricki namesteno da na 75C - 80C bimetal se vrati u neutralan polozaj. Odnosno, automatski sauh je iskljucen, ja sam do duse uspeo da ga tako doteram da se na 50C - 60C iskljuci i motor radi najnormalnije.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 19, 2016, 01:25:37 posle podne
Pa juce na toa hladno vreme, oko -2 je bio, sauh mi se izgasio kako sto sam ti rekao nakon 4-5 minuti, ali tada temperatura spored skazalka je bio nesto pod 80 stepeni.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Januar 19, 2016, 07:43:17 posle podne
pozdrav
majstor Dobrivoje meni je pomereno kuciste skroz desno (smer kazaljke sata) sto znaci da otvara ranije ili kasnije?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 19, 2016, 09:09:46 posle podne
Dosta kasnije, mada bi trebalo skinuti termicko kuciste i pogledati u kakvom je stanju bimetana opruga. Da li nije deformisana, a samim tim i pomerena.

 Kad se malo stabilizuje vreme dodji i pokazacu ti kako se proverava ispravnost sauha....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Januar 19, 2016, 10:30:09 posle podne
skinucu kuciste da proverim stanje opruge posto ima slika ispravne bimetalne opruge u postu iznad
Dolazim sigurno da nastelujemo karburator jer mora sve raditi i biti ispravno da bi auto radio kako treba bar kod mene
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 20, 2016, 07:49:52 pre podne
Dogovoreno, vidimo se i cujemo....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 21, 2016, 05:20:47 posle podne
Dobriovoje, stalno zaboravam da te prasam za edna rabota isto povezana so karburator, odnosno dotok vazduha.
Znaci onu aluminiumsko crevo koje ide od izduvna grana i e povezano so plasticni deo pred kukisteto od filter za vazduh, e toa e zatvoreno.
Tako je bio od prethodni vlasnik, tako smo je kupili, nismo cackali nisto.
Dali ima to neka veza, dali to treba da je zatvoreno ?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 21, 2016, 07:45:52 posle podne
To rebrasto crevo mora biti prohodno, ono sluzi da omoguci ulazak zagrejanog vazduha u kuciste filtera. Nasi prejako prepametni majstori za plin, sve i svasta zapusavaju. Da bi na bilo koji nacin doterali plin a, za drugo gorivo ( benzin ) bas ih briga kako ce sagorevati.

 Danas sam imao slican primer kako plinadjije prigusuju usis, steta je sto nisam slikao. Ali moracu u radionici pored rucnog alata, mernih uredjaja i ispitne opreme, da imam i foto aparat....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 22, 2016, 12:40:32 pre podne
I zime i lete toa crevo mora biti prohodno ?
Aj videcem u subota ili nedela mozda da ga izvadim i probam kako se ponasa bez toa.
Ako mi je malo popusten plin, a smatram i da je nesto odvise popusten, ondak so ova bi dosao tamam.
No, da ne se poremeti rad i na benzina ? Mada ja ne ja vozim na benzin, samo kad ostanem bez plin, mada neka si radi i na benzin kako sto treba.

Kako i da e, hvalati, i izvini sto te uzmaram previse so moj pitanja :)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 22, 2016, 07:22:48 pre podne
Tako je Filo  :RR), to rebrasto crevo najveci znacaj ima zimi  :bravo:. Jer omogucava motoru da dobije koliko toliko zagrejan vazduh. Ne rashladjuje se kompresioni prostor, a samim tim ne dolazi do termickih naprezanja. Leti ga mozete skinuti da bi se izduvna grana nesto bolje rashladjivala ali, kad dodje novembar mesc. Vazno je da se rebrasto crevo vrati na svoje mesto.

Nezaboravite da ce Vam auto manje trositi goriva zimi ako u motor ulazi topao vazduh....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 22, 2016, 02:36:46 posle podne
A ako u leto ne go skinem to crevo i ostavim i u leto da vuce topol vazduh ?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 22, 2016, 06:12:42 posle podne
Ako ti je ispravan termicki deo u kucistu filtera, imaces pravilnu regulaciju usisanog vazduha. Najlase ces proveriti ispravnos tog temickog dela ako skines kuciste filtera i pogledas u kom je polozaju klapna. Vod vaduha koji je povezan sa rebrastim crevom koje je povezano sa izduvnom granom, mora biti otvoreno, odnosno prohodno. Regulacija usisanog vazduha je ispravna na ovoj spoljnoj temperaturi vazduha.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 22, 2016, 07:12:05 posle podne
Stvarno Dobrivoje nemogu da te shvatim, vo 2 posta razlicito mi odgovaras, ja ti postavljam konkretno pitanje, a ti mi odgovaras preopsirno, spominjes ispravnog termickog deo, ovo ono.

Evo sto si rekao:
Leti ga mozete skinuti da bi se izduvna grana nesto bolje rashladjivala ali, kad dodje novembar mesc. Vazno je da se rebrasto crevo vrati na svoje mesto.

I ja te pitam, sta bi se desilo ako ga ne trgnem ili zatvorim to crevo, nego da ostavim prohodno i u leto.
Dali i u leto je neophodno da to crevo biti prohodno i da vuce zagrejan vazduh preko to crevo ?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 22, 2016, 08:01:27 posle podne
Dragi moj Filo nemoj da se srdis, na tvoje pitanje sam uopsteno odgovorio ali evo konkretnog odgovora. Ako bi ostavio to rebrasto crevo a bimetak u kucistu filtera pravilno radi, dotok vazduha leti bice blokiran. Jer ce ga klapna koja je povezana sa bimetalom zatvoriti a, otvorice otvor kroz koga ce ulaziti manje topao vazduh.

U slucaju da je neispravan sistem za automatsko usmeravanje usisavanja vazduha i leti ulazi topao vazduh od izduvne grane, nece se nista strasno desiti. 

Ja licno preporucujem da se leti skine to crevo, jer ce se lakse rashladjivati izduvna grana. A imace se nesto bolje odnosno lakse usisavanje vazduha, preko creva koje se nalazi kod fara... Nadam se da sam ti sad pomogao da shvatis cemu sluzi taj automatski sistem za prebacivanje usisanog vazduha...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 22, 2016, 10:03:20 posle podne
Zelis da mi kazes deka i vo rebrastoto crevo ima klapna koja se otvora i zatvora ?
Ili na bimetalnu oprugu mislis na onu koja otvora i zatvora leptir za automatski sauh.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 23, 2016, 07:38:40 pre podne
Filo, da li si ti nekad skinuo celo kuciste filtera sa karburatora i pogledao sa svih mogucih strana? U samom kucistu filtera u usisnom delu imas klapnu sa termickim delom. Taj sistem sluzi da sam usmerava ulaz prljavog vazduha, nemas nikakve veze sa karburatorom.

Da li je stvarno moguce da nisam toliko bijo jasan, koliko puta ti govorim o termickom delu koji se nalazi u kucistu filtera ( kao da prvi put imas skodu )...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bacteria Januar 23, 2016, 08:45:08 pre podne
Filo vidi vaka stojat rabotite,kukisteto za filter za vozduh zima vozduh od dve mesta  odnosno pogledni kade se spojuvaat rebrastoto crevo koe ide od kaj granata i gumenoto koe ide od kaj farot.Tamu kade sto se spojuvaat vnatre ima avtomatska klapna koja dokolku e ispravna odreduva od kade kolata da zima vozduh,odnosno majstorski kazano letno/zimsko podesuvanje.E sega obicno ne funkcionira i e zaglaveno ili na letno ili zimsko.
Dobrivoje kod mene je problem to sto ako rucno prebacim na letno onda poremeti se smesa plina i neradi kako treba /gasi zato vozim i u leto preko rebrastim crevom
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 23, 2016, 12:24:29 posle podne
Dobrivoje kod mene je problem to sto ako rucno prebacim na letno onda poremeti se smesa plina i neradi kako treba /gasi zato vozim i u leto preko rebrastim crevomTo je dokaz da ti majstori nisu pravilno namestili plin. Kad sve sto su plinadjije postavili izvadim i preko analizatora gasova pravilno podesim plin ( pod uslovom da imam dobar protok tecne faze plin, ako ga nemam onda remontijem isparivac ). Sve je jedno u kom ce se polozaju nalaziti klapna na kucistu filtera...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bacteria Januar 23, 2016, 12:29:17 posle podne
Moj sistem(lovato) je pet meseca star 5000km. Ali jos od prvog dana neradi na letnju polozbu zasto su ga podesili na zimsku
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 23, 2016, 01:17:00 posle podne
Filo, da li si ti nekad skinuo celo kuciste filtera sa karburatora i pogledao sa svih mogucih strana? U samom kucistu filtera u usisnom delu imas klapnu sa termickim delom. Taj sistem sluzi da sam usmerava ulaz prljavog vazduha, nemas nikakve veze sa karburatorom.

Da li je stvarno moguce da nisam toliko bijo jasan, koliko puta ti govorim o termickom delu koji se nalazi u kucistu filtera ( kao da prvi put imas skodu )...


Filo vidi vaka stojat rabotite,kukisteto za filter za vozduh zima vozduh od dve mesta  odnosno pogledni kade se spojuvaat rebrastoto crevo koe ide od kaj granata i gumenoto koe ide od kaj farot.Tamu kade sto se spojuvaat vnatre ima avtomatska klapna koja dokolku e ispravna odreduva od kade kolata da zima vozduh,odnosno majstorski kazano letno/zimsko podesuvanje.E sega obicno ne funkcionira i e zaglaveno ili na letno ili zimsko.
Dobrivoje kod mene je problem to sto ako rucno prebacim na letno onda poremeti se smesa plina i neradi kako treba /gasi zato vozim i u leto preko rebrastim crevomSe razbravme. Problemot e sto kaj mene u usisniot del, gde se to rebrasto crevo spaja so plasticniot deo koj vuce vazduh od kaj farot, nemam takva klapna, prazno je, t.e samo to kako plastika nekoja koja je stavena da se zatvori rebrasto crevo.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bacteria Januar 23, 2016, 01:29:10 posle podne
Slikaj

Sent from my D2203  

Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 24, 2016, 08:53:25 pre podne
Nemoguce je da nemas tu klapnu ( zato ti mene neshvatas jer nisi imao prilike da je vidis ), jedino da ti majstori " plinadjije " nisu skinule i namestili dotok vazduha kako njima odgovara...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 24, 2016, 01:50:56 posle podne
Nemam ubav telefon da ti slikam unutra i da vidis. Rebrastoto crevo gde se spaja so plasticni deo od kukiste filtera, nema nikakva klapna, nego bas gde se spaja staveno je nesto ko plasticni deo debel 2 cm, sirok 3-4 cm i dugacok 7-8 cm tamam da zatvori to rebrasto crevo.
A toj plasticni deo je pricvrsten so ovoj straf koj sam ti obelezao so crveni krug. Zato sam se zbunio kad si spomnao termicki deo, ja tada sam pomislio da mi pricas opet za sauhom.
(http://i65.tinypic.com/ea5k3n.jpg)

Inace  kad sam je kupio, bas je bio mnogo prigusen plinot, filter za vazduh prljav, ceo bio crn, i niz auspuh se osecao mnogo plina. Trosila je 14 litra tada, a bio je maj mesec, i na autopat vise od 120 km/h ne mozese.
Kada go smeniv filterot za vazduh, nije primala gas ama ic. nije mogla vise od 50 km/h da razvie i tada sam otisao na plinadzija koj mi je samo otvorio par krugova toj ventil i evo od tada do sada tako je vozime.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 24, 2016, 02:03:30 posle podne
Prvo, da mi se javno izvinis a ne da me kritikujes kako te nerazumem i pogresno pisem. Tu  gde ti se nalazi zavrtanj, trebao bi da se nalazi fabricki ugradjen termicki deo sa klapnom. Koji, kako sam vec rekao sam prebacuje odakle ce uzimati " prljav " vazduh. Ali pametni majstori su ti taj deo izvadili i prilagodili - redukovali ulazak vazduha, kako njima odgovara ( sto nije korektno ).

Da li ima sanse da obidjes neki odpad auta kod tebe i nadjes ispravno kuciste vazdusnog filtera?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 24, 2016, 02:19:58 posle podne
Ja vo nitu jeden trenutak nisam ti se nalutio, niti pak sam zeleo da te navredim, ali ako sam te uvredio pogore kako sto sam izreagova, izvini, nece se povtorit.

A za kuciste, valda ima sansi, ima po nasi oglasi na internetov felicii koje su havarisani i se prodavaju na delovi, tako da ke pobaram. I onako treba da najdem tablu so osiguraci, tako da probacem da najdem i ispravno kuciste so klapna.

A inace praksa je vo MKD da se stalno improvizuje, duri i sami vlasnici to zele, bitno da radi, nije bitno dali kolata je so onim delovima koje su potrebne ili ne, ako radi dobro je.
Evo i moj cale je eksperimetovao uvek na kadetu, primer vozio je so druk lager od Citroen Diana, i za taj period dodeka smo ga vozili so toj druk lager, nastradali su nam 3 potisne ploce. Nakraj smo nasli originalni druk lager i od tada nije imao problem.
To je, balkan :))
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Januar 24, 2016, 06:15:32 posle podne
moram da se nadovezem na pricu jer je i kod mene ista situacija ali klapna prljavog vazduha nije skinuta,samo je blokirana da bude uvek zatvorena za topli vazduh sa izduvne grane a ovaj sraf i kod mene isto ovako stoji.ako ga skinem i pustim klapnu da radi kako fabricki treba da radi nece auto da radi jer kad je hladan motor onda usisava manje vazduha nego kako su ga plinadzije napravile da uvek usisava hladan vazduh ispod fara a nikad sa izduvne grane.slikacu ako mogu.inace je Favorit u pitanju,benzin i plin.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Januar 24, 2016, 06:19:40 posle podne
http://postimage.org/image/ewgmborn7/
evo ovde se vidi sraf koji blokira klapnu koja nije skinuta samo ne radi svoj posao...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 24, 2016, 06:47:39 posle podne
Eh te plinadjije, cudni su to majstori. Vazno im je da nameste sagorevanje plina, a za benzin ih bas briga. Skoro na svakom autu koji je dolazio kod mene u servis, poskidao sam te inovacije. Dokazao vlasnicima, da im auto perfektno radi na benzinu i plinu ( jednako ) i pri tom nema nikakvih dodataka na usisnom vodu.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Januar 24, 2016, 07:22:03 posle podne
probao sam da eksperimentisem na Favoritu da poskidam sve te budzevine,da odblokiram tu klapnu i skinem ovo sto smanjuje dotok vazduha na usisu jer je otvoren vazduh samo na trecini od precnika crne plasticne cevi za vazduh ali tad mi trosi ko tenk na plin jer trazi da se mnogo odvrne plin pa sam opet vratio ove budzevine...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 24, 2016, 07:48:13 posle podne
Kad poskidam sve te inovacije, podesavanje kvaliteta smese kontrolisem preko analizatora izduvnih gasova. Na taj nacin dobijam naj optimalniji odnos gorivne smese ( vazduh - plin ), a da pri tom auto odlicno ide. Ujedino pratim kakav je protok plina u isparivacu odnosno, imam sliku u kakvom je stanju isparivac.

U mehanici se nista neradi napamet, kao moje kolege plinadjije. Obicno preteraju u podesavanju smese na leru ( smesa plina i vazduha je prebogata, kao da auto stalno radi pod sauhom ), a na turazi mnogo smanje ( odseku ).

 Ovih dana imao sam prilike da remontujem Pierburg 2E karburator od golfa II, koji nije mogao da radi na benzin jer je prelivao. Ispred vlasnika rasklopio sam karburator i imam sta da vidim. Plovak se 20% - 30% istopio, plasticna lulica za ozracivanje lonceta istopljena. Ovaj karburator je pretrpeo prevelik toplotni udar od plina i plasticni delovi nisu mogli da istrpe to.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Februar 07, 2016, 02:04:37 posle podne
Mnogi vlasnici automobila zanemaruju kontakte - spojeve na struji visokog napona. Odnosno na bobini, evo jednog primera gde je remontovan karburator na audiju 80 ( poznat kao jaje ) 1,6l motor. Motor posle sredjenog karburatora odlicno radi ali, oseca se povremeno seckanje - prekidanje na praznom hodu ( leru ). Uzrok tome je:


(http://s24.postimg.cc/77ku1eye9/DSCF2266.jpg) (http://postimg.cc/image/77ku1eye9/) (http://s24.postimg.cc/r0wxu4bs1/DSCF2267.jpg) (http://postimg.cc/image/r0wxu4bs1/) (http://s24.postimg.cc/6xdbi2js1/DSCF2268.jpg) (http://postimg.cc/image/6xdbi2js1/)
Evo slike ispravnog spoja na kablu visokog napona:  (http://s24.postimg.cc/ls1ww8tcx/DSCF2269.jpg) (http://postimg.cc/image/ls1ww8tcx/)
Kad sam ugradio novu bobinu i zamenuo kabal koji povezuje razvodnu kapu sa boinom, nestalo je prekidanja rada motora naleru. Ovaj tip karburatora sa rucnim sauhom, ugradjuje se u pomenuti auto:     


(http://s24.postimg.cc/6fi627u75/DSCF2270.jpg) (http://postimg.cc/image/6fi627u75/)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Mart 24, 2016, 09:22:29 posle podne
Au drugari, sto mi danas dodje golf II 1,3l 88 godiste sa petso i kusur hiljada kilometara. Sto je limarijski lepo ocuvan ( nigde ogreban, prva farba ), a sto je unutra odlicno skockan.
Motor ni kap ulja netrosi, a kad pogledate odusku - iberlauf, da necujete rad motora mislili bi ste da neradi. Jer, ni trunku kompresije u karter ne pusta, nikad nije otvaran niti radjeno na njemu. Svaka pohvala predhodnom vlasniku, kako je tako ocuvao auto.
Problem zbog kog je dosao je:

-  na benzinu auto nemoze da radi,
-  povecana potrosnja plina i
- auto tesko pali kad je hladan.

Misio sam da je el. ventil koji propusta benzin neispravan. Daljom proverom video sam da pumpa goriva nemoze da povuce gorivo iz rezervoara ( otisla oba ventila ). Dok je vlasnik otisao da kupi novu pumpu goriva, nastavio sam sa daljom kontrolom karburatora. Primetio sam da se leptir sauha lako pomera. Pa sam zato skinuo ceo karburator kako bi ga detaljnije pregledao. I ustanovio sledece:
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Mart 25, 2016, 07:31:09 posle podne
- plastican deo koji povezuje leptir sauha sa osovinicom termickog dela, polomljen i nema ga u svom lezistu,

- zavrtanj za regulaciju obrtaja pod sauhom nepotrebno odvijen i nedodiruje regulator obrtaja hladnog starta,

- membrana brizgaca ispucala i

- membrana ekonomajzera isto propala od starosti.

Svi pomenuti delovi zamenjeni, svi kanali produvani el. ventil proveren. Provereno nalaganje leptira drugog grla.

Posto je sad karburator doveden u ispravno stanje vracen je na usinu granu i povezan. Motor je sad upaljen na benzin i pusten da se zagreva, vlasnik se primetno iznenadio kako mu sad mirno radi motor na 1600 O/min...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje April 02, 2016, 07:27:48 posle podne
Dolaze mi u isto vreme dva auta, jedan sa problemom a drugi kao pratnja. U slucaju da auto sa problemom stane, drugi ce ga slepati.

Auto sa problemom je sivo metalik skoda, vozi ga vlasnica srednjih godina. Kvar auta je da se stalno gasi cim se skloni noga sa gasa i nemiran rad dok se vozi. Majstori iz tog sela pokusali su sve i svasta kako bi nekako namestili rad motora na leru. Posto su potrosili dve nedelje, dali su preporuku da pokusaju popravku kod mene, kao jednu soluciju. Ili da se kupi drugi karburator i ugradi u auto.

Vlasnica prihvata opciju da prvo dodje u servis, pa ako nista ne uradim trazice drugi karburator. Pozvan sam telefonom kako bi se dogovorili oko termina.

Otvorio sam karburator  i imao sta da vidim, jedna petina lonceta napunjena sa nekom " emulzijom ili ti prljavom vodom " ( sa spricem, tu prljavstinu sipam u cistu flasicu za vodu i predam vlasnici ). Skinuo sam karburator i na radnom stolu ga rasturio u delove.

Svi kanali produvani i proverena njihova prohodnost, krenulo se sa sklapanjem i proverom ispravnosti svih elemenata.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje April 10, 2016, 12:20:01 posle podne
Karburator sklopljen, zamenjen vakum aparat sauha jer je propustao vazduh i samim tim neispravan. Podeseni obrtaji hladnog starta, jer je neko od majstora iz njenog mesta skinuo blombu i preko tog zavrtanja podesavao ler. Podmazao i razradio zavrtanj za regulaciju obrtaja motora na leru, karburator vracen na motor i kompletiran. Zamenjen filter goriva i upaljen motor, vidim da se vlasnica iznenadila kako joj auto radi pod sauhom. Motor je radio na 1670 O/min, mirno i ujednaceno, sa podizanjem radne temperature obrtaji se polako spustaju. Kad je postignuta radna temperatura motora, uradio sam moto test sa ispitnom opremom:

- podeseni obrtaji motora na leru,
- podeseno predpaljenje,
- podeseno sagorevanje gorivne smese ( benzina i vazduha ) i
- proverena stvarna potrosnja goriva na 3000 O/min.

Po zavrsetku moto testa motora zamolio sam vlasnicu da ugasi motor i posle desetak sekundi da ponovo upali. Ali pri tom da nedira nista, motor je na pola kljuca upalio i mirno radio. Videlo se da je prijatno iznenadjena postignutim rezultatom za sat ipo rada. Predlozio sam da se provozamo i da skinem jednu svecicu ( kako bi se ona uverila kako joj auto sada sagoreva gorivo ).
Kad sam skinuo svecicu na cetvrtom cilindru i pokazao joj, nasmejala se jer nije mogla da veruje da je sad svetlo smedja boja svecice. A do sad je menjala dve garniture, po preporuci majstora i kablove sa razvodnom kapom.

Dao sam joj preporuku da se pogleda gorivo u rezervoaru, ako ima tragova vode i prljavstine da se obavezno isprazni ceo rezervoar. I da vodi racuna gde sipa gorivo, jer je prljavo gorivo izazvalo bespotrebne probleme. A majstori su jos vise rastelovali taj sistem ubrizgavanja goriva, u tako solidno ocuvanom automobilu...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: pajapop April 30, 2016, 10:48:02 posle podne
Vaistinu vaskrese i srecan uskrs svim forumasima...Nego, bas pitanje za majstor Dobrivoja...Svi mi zelimo da posle servisa karburatora i plinskog uredjaja auto ide dobro, da dobro vuce i da malo trosi. Zato jedno logicno pitanje: Koliko je bitno za dobar rezultat, da se pre intervencije na krburatoru i plinskom uredjaju, prekontrolise stanje ventila?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Maj 02, 2016, 07:26:07 posle podne
Stanje ventila ( zazor ) na motorima koji imaju takav sistem pokretanja ventila, treba periodicno kontrolisati zazor. Na taj nacin vodite racuna o stanju motora na svom automobilu. Kad su ventili pravilno nastelovani, motor ima pravilno punjenje gorivne smese i pravilno praznjenje izduvnih gasova. Najgore je kad su zazori jako mali ili ih nema ( pogotovo kod izduvnih ventila ), jer moze doci do pregorevanja pecurki na ventilu.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Maj 14, 2016, 09:57:19 posle podne
Moram priznati da sam prijatno iznenadjen kad sam video da tema koju vodim ima toliko pregleda. Svaka Vam cas na tolikom interesovanju, jos kad bi ste se ukljucili i postavili pitanje u vezi Vaseg automobila...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: theemp Maj 14, 2016, 10:18:20 posle podne
Evo ja imam jedno pitanje, ali ne znam koliko možeš da mi pomogneš. Drugar ima VW Golf 2 GTI 1.8 16V to je motor sa nesrećnom K glavom. Pošto pravi probleme rešio je da se iste otarasi i prebaci na karburatorsko ubrizgavanje. Da li znaš šta bi sve morao da odradi/zameni da bi to postigao?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Maj 14, 2016, 11:14:53 posle podne
Isti taj motor ima drugar na Passat-u B3,isto K glava,kad je prvi put montirao TNG u njega plinadzija ga priklepao i islo je nekako ali posle prepravke za reatest i rada u drugom servisu za plin Passat radi kao sat tako da bolje potrazite neki bolji servis za plin nego da sve to menjate i udavite motor karburatorom...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Maj 14, 2016, 11:22:05 posle podne
Evo novog problema majstore,izgubio mi se sauh na mom Favoritu,sve sam proverio,jedino ovaj vakuum se ne pomera uopste dok motor radi.Kao da ga iz karburatora nista ne vuce a on je ispravan,proverio sva creva za vakuum. leptir za sauh se yatvara i kad voda zagraja na radnu leptir se otvori?
(http://s5.postimg.cc/rmbupeauv/pierburg_2e3_sauh_vakum.jpg)
i ovo sam sve proverio,dobro je...
(http://s5.postimg.cc/d5t6okarb/choke1.jpg)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: theemp Maj 14, 2016, 11:23:39 posle podne
Isti taj motor ima drugar na Passat-u B3,isto K glava,kad je prvi put montirao TNG u njega plinadzija ga priklepao i islo je nekako ali posle prepravke za reatest i rada u drugom servisu za plin Passat radi kao sat tako da bolje potrazite neki bolji servis za plin nego da sve to menjate i udavite motor karburatorom...

Pa on je rešio da digne ruke od K glave. Inače je uzeo auto od nekog rođaka koji ga je vozio par godina i nikako nije mogao da ušteluje kako treba, zato ga je i menjao. A golfa dao ovom drugaru da se igra da proba to da nabudži. Nego ga interesuje šta mora sve da menja i sa čega da stavi, kaže da je 8v onda bi lako. Ovako koliko sam ga razumeo mora da menja malu bregastu i razvodnik ali ne zna sa čega odgovara.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Maj 15, 2016, 06:44:38 pre podne
Evo ja imam jedno pitanje, ali ne znam koliko možeš da mi pomogneš. Drugar ima VW Golf 2 GTI 1.8 16V to je motor sa nesrećnom K glavom. Pošto pravi probleme rešio je da se iste otarasi i prebaci na karburatorsko ubrizgavanje. Da li znaš šta bi sve morao da odradi/zameni da bi to postigao?

Kad bi se postavila slika usisne grane lakse bi mi bilo da dam preporuku, ali da krenem nekim redom. Od delova koji bi trebali da se zamene su:

- usisna grana ( ili postojeca da se modifikuje - preradi ).
- filter vazduha,
- regulator pritiska i
- sistem ubrizgavanja goriva - karburator PIERBURG 2E.

Kad se napomenuti delovi pravilno postave i karburator ( ako je moguce ) preko instrumenta podesi, auto ima da radi perfektno...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Maj 15, 2016, 06:51:59 pre podne
Isti taj motor ima drugar na Passat-u B3,isto K glava,kad je prvi put montirao TNG u njega plinadzija ga priklepao i islo je nekako ali posle prepravke za reatest i rada u drugom servisu za plin Passat radi kao sat tako da bolje potrazite neki bolji servis za plin nego da sve to menjate i udavite motor karburatorom...Nebih se sa tobom slozio Bobi i neznam odakle takva pausalna konstatacija. Koliko sam shvatio predjasni auto nema plin i ozbiljnih problema ima sa benzinom. Kod auta koji navodis vidi se da je problem bio u plinskom sistemu, ali neznamo sta je bilo sa benzinskim sistemom. Predpostavljam da je problem bio u nepravilno odradjenom plinskom sistemu...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Maj 15, 2016, 07:07:19 pre podne
Evo novog problema majstore,izgubio mi se sauh na mom Favoritu,sve sam proverio,jedino ovaj vakuum se ne pomera uopste dok motor radi.Kao da ga iz karburatora nista ne vuce a on je ispravan,proverio sva creva za vakuum. leptir za sauh se yatvara i kad voda zagraja na radnu leptir se otvori?

i ovo sam sve proverio,dobro je...]Kad upalis auto ( predhodno skini kuciste filtera ) skini crevo koje povezuje vakumski aparat sauha i karburator ( na vakum aparatu ima oznaka  "A " ). Slobodno upali auto i proveri da li se na tom crevu ( otkacio si ga kod vak. aparata ) stvara vakum. Ako ima vakuma dok motor radi, vrati to crevo na vakum aparatu prikljucku " A ". Motor i dalje radi na leru, otkaci drugo crevo na vak. aparatu ( prikljucak " B " ) i prstom zatvori - zapusi taj prikljucak. Ako se nogica vakum aparata pokrece, neispravan je elektro ventil vakum aparata. Ukoliko nogica miruje neispravan je vakum aparat sauha. Imam drugara koji ih perfektno reparira, napravio je alat i lije te dijafragme u vakum aparatu...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Maj 15, 2016, 08:44:32 pre podne
upravo proverio Dobrivoje,nema vakuma iz karburatora gde se kaci crevo za A prikljucak. Sta radi onaj elektro ventil gde se kaci drugi kraj creva B iz vakum aparata sauha,cemu on sluzi,jel ono belo dugme na njemu treba da se pomera ili ne? Nesto nije u redu sa karburatorom jer nema da vuce vakum za sauh aparat...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Maj 15, 2016, 03:33:30 posle podne
To je znak da je karburator zapusten i da je dovodna cevica na ulazu zaprljana i zapusena. Otvor je izuzetno mali i mora da se vodi racuna da se ne osteti pa je pranje tela karburatora najbolja solucija.

Elektro ventil podpomaze radu vakum aparatu i nemoj ga dirati. Ujedino, kad je sve ispravno, njegov zadatak je da sacuva membranu vakum aparata od prevelikog vakuma na velikim obrtajima motora ( 4200 O/mun i vise ). Kad bi mogao da dodjes kod mene prekontrolisali bi sve elemente - delove karburatora i na kraju podesili rad motora ( moto test ) sa ispitnom opremom...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Maj 15, 2016, 07:48:36 posle podne
Hvala majstore na ovim iscrpnim odgovorima u resavanju novonastale situacije.bice + od mene za majstora... :bravo:
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Maj 22, 2016, 09:21:34 posle podne
Pozdrav majstor Dobrivoje ima 3 pitanja za vas ako nije puno   Prvo da li na vakum aparatu automatskog sauha treba da bude ova rupa da li se steluje ovaj crni zavrtanj?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Maj 22, 2016, 09:23:56 posle podne
Drugo da li na ovom ventilu treba da bude zacepljen drugi izvod iz njega?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Maj 22, 2016, 09:26:48 posle podne
I trece malo sam pomerio termicki deo suprotno od kazaljke na satu da bih se sauh pre otvorio (tj vratio na reper koji se nalazi na fixnom delu odnosno karburatoru)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Maj 23, 2016, 03:06:07 posle podne

Pozdrav joleone legendo, da odgovorim na prvo postavljeno pitanje koje glasi: " da li na vakum aparatu automatskog sauha treba da bude ova rupa da li se steluje ovaj crni zavrtanj "

Ta rupa ili ti otvor je oduska membrani - dijafragmi na vakum aparatu i ima ih dve. Kroz njih cirkulise atmosferski vazduh kad je vakum aparat aktivan. Na slici nevidim na koji crni zavrtanj mislis, sa imbus kljucem na nozici imas jedan zavtanj koji sluzi za podesavanje otvaranje  leptira sauha.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Maj 23, 2016, 03:24:28 posle podne
Drugo pitanje: " da li na ovom ventilu treba da bude zacepljen drugi izvod iz njega? "

Slika pokazuje ventil rasterecenja vakum aparata. Ta bela kapica nije cep vec sluzi da prljavstina ne udje u ventil i vakum aparat. Ako je sve ispravno na vecim obrtajima motora el. ventil dobija impuls i otvara prolaz atmosverskom vazduhu. Koji treba da udje u vakum aparat i neutralise vakum koji je prisutandok motor auta radi. Membrana se pod uticajem opruge vraca u neutralan polozaj ( kao kad motor ne radi ). Cim se obrtaji smanje ( ispod 3000 O/min ), el. ventil nedobija signal - napon od 12V, blokira se dotok vazduha. U vakum aparatu se ponovo stvara vakum, koji pomera membranu na kojoj je prilepljena nogica ( koju vidite kad se pomera ).
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Maj 23, 2016, 03:33:53 posle podne
Treci post govori o tvom radu: " malo sam pomerio termicki deo suprotno od kazaljke na satu da bih se sauh pre otvorio ".

Neznam zasto se kod tog tipa karburatora sporo vraca sauh, a brzo reaguje kad se motor rashladi. Uspeo sam da dobijem odredjeni kompromis i da postignem sto priblizniji rad sauha sa PIERBURG 2E karburatorom ( golf II 1,3l ).
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Maj 23, 2016, 11:32:21 posle podne
Hvala majstor Dobrivoje. Mislim na taj zavrtanj sa imbus kljucem i da li ga mogu nastelovati u kucnoj radinosti? Puklo mi je crevo na vakum aparatu automatskog sauha (oznaka A) koje sam promenio i rekoh da priupitam vas od struke za neke informacije. Vec sam vam objanio u predhodnim postovima u kakvom mi je stanju bio karburator i hvala za pruzenu pomoc. Mislim da sam uz vase predloge odradio dobar posao za sada. Ostale su jos neke sitnice oko kojih cu traziti vas savet.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Maj 24, 2016, 06:43:06 pre podne
Mozes ga slobodno odvijati i zavijati joleone, vodi racuna kad ujutru upalis auto ( motor hladan i automatski sauh aktivan ), kako stoji leptir sauha. Trebalo bi izmedju 3 i 4mm da je leptir otvoren, ako nije sa tim zavrtnjem dok motor radi pomeras letir sauha.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Jul 10, 2016, 07:39:07 posle podne
sta moze da bude pri voznji caletovog favo br obr dodje do 2 000 i ne ide dalje uzasno me nervira koliko god da dajes gas ne mrda preko..... wac1

Kvar je u principu redak ali nije neresiv, kad budes imao vremena uradi sledece Stefy92 :

- skinite kuciste filtera kako bi ste bolje videli karburator,

- neka neko u kabini ( tata ili drugar ) nogom pritiska polako pedalu gasa do kraja,

- posmatraj kako se pomera sajla gasa sa nosacem na kome je osovina prvog grla i

- javi nam sta si video ( nebi bilo lose da slikas taj deo karburatora pre davanja gasa i kod punog gasa ).
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Avgust 06, 2016, 05:26:33 posle podne
Dobijo sam obavestenje da je tema koju vodim podeljena u nekoliko delova od strane Karlheinz. Pa ga ovim putem molim da mi sve vrati kako je bilo i ne preduzima vise nikakva skracivanja i ostale gluposti....

Ako se neko strucan u ovoj oblasti ponudio da drugarski pomogne clanovima foruma i digne forum na jedan tehnicki visi nivo, red bi bio da mu temu koju vodi ostave na miru.
 Ako nista drugo a ono iz postovanja prema odvojenom vremenu
.....
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Avgust 17, 2016, 07:50:36 posle podne
Odavno nisam imao priliku da vidim izuzetno los rad motora na favoritu. Od vlasnika saznajem da je pre mesec i nesto dana odradio veliki servis kod svog majstora u Vrscu. Od tada nastaju problemi sa radom motora koji se ogleda:

- u losem startovanju motora,
- otezanom povlacenju,
- prilicno lenjom autu u svim brzinama i
- povecanoj potrosnji.

 Majstor koji odrzava taj auto, konstatovao je da problem lezi u karburatoru, jer nikad nije ozbiljnje pregledan. Pa je dao predlog da se uradi remont.
Zato je vlasnik resio da potrazio pomoc i dovede rad svog ljubimca u ispravno stanje.

Sta mislite, gde je bila najveca greska u radu motora?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Avgust 17, 2016, 08:28:55 posle podne
lose uzubljen lanac... wac1
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: ferdinand Avgust 17, 2016, 08:39:39 posle podne
lose uzubljen lanac... wac1

+1
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: pajapop Avgust 17, 2016, 09:02:37 posle podne


Sta mislite, gde je bila najveca greska u radu motora?
Pa verovatno je neka glupost?...Mozda iskljucen vakumski regulator paljenja???
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Avgust 17, 2016, 09:53:06 posle podne
Auto je pravilno uzubljen i vakumski aparat razvodnika je aktivan, pa greske po tom pitanju nema. Saslusavsi vlasnika iz daleka puta, predlozio sam da se skine karburator i da ga detaljno pregledam. Tako bih video u kakvom je stanju i da li je stvarno potreban remont. A kad vratim karburator na svoje mesto, trebalo bi uz pomoc ispitne opreme odraditi moto test njegovog motora. Odnosno, tacno podesiti rad na leru i turazi kako je proizvodjac predvideo. Vlasnik je bez razmisljanja prihvatio i uz kafu i hladnu kiselu vodu gledao sta se desava.

Karburator skinut sa motora i rastavljen u sitne delove, nadjene sledece neispravnosti:

- zaptivka poklopca ispucala na dva mesta i jako istanjena ( zamenjena novim zaptivacem ),
- membrana brizgaca ispucala ( samo sto nije procurela ) i tvrda ( zamenjena novom membranom ),
- vakum aparat sauha odvaljen u delu gde se spaja sa poklopcem i nefunkcionise ( zamenjen sa remontovanim vakumom ),
- drugo grlo blokirano jer se verovatno nije ni koristilo ( razradjeno da vakum aparat lako pomera leptir drugog grla ) i
- proverena prohodnost svih kanala i ekonomajzer.

Karburator sklopljen i postavljen na usisnoj grani. Kad sam zavrsio sa povezivanjem, zamolim vlasnika da upali svog ljubimca i pusti motor da se zagreje na radnu temperaturu. Kako bih mogao da odradim fabricko podesavanje sistema sagorevanja gorivne smese.
 Motor je neznatno bolje upalio i radio na nakih 720 O/min, kad sam poceo sa moto testom video sam sledece:

- neverovatno kasno paljenje ( oko 12 stepeni iza gornje mrtve tacke ) i
- nenormano bogata smesa na leru ( zavrtanj za regulaciju skinut kad sam radio pregled ali, tacno vracen kako je bijo ). 
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Avgust 19, 2016, 09:45:56 posle podne
Prvo sam smanjio kolicinu ugljen monoksida ( CO% ), motor je vidno dobijo lepsi - pravilniji rad. Kad sam podesio paljenja po fabrickim podacima ( 7 stepeni predpaljenje ), motor je podigao obrtaje na 1470 O/min. Tek tad je motor dobijo svoj pravilan rad, spustio sam obrtaje motora na 800 O/min. Ponovo prekontrolisano paljenje, zatim sam uz pomoc analizatora izduvnih gasova podesio gorivnu smesu benzina i vazduha. Tako da sam na izlazu iz auspuha u izduvnim gasovima dobijo 2,4% CO. Na turazi od 3000 O/min, smesa je korektna od 0,7% CO.

 Predlozio sam da sada provozamo auto po gradu i van naselja, sto je vlasnik rado i prihvatio. Posle prvih dvades - trideset metada voznje vidim osmeh na vlasnikovom licu. Majstore, to je taj auto kojeg znam. Jos kad smo se provozali van naselja, sta reci za dobar i zavrsen posao...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Karlheinz Avgust 24, 2016, 07:18:37 posle podne
Dobijo sam obavestenje da je tema koju vodim podeljena u nekoliko delova od strane Karlheinz. Pa ga ovim putem molim da mi sve vrati kako je bilo i ne preduzima vise nikakva skracivanja i ostale gluposti....
Kreirana je nova tema od poruka koje po mojoj proceni ne spadaju ovde u ovu temu. (tako često biva, ne samo ovde)
Neće se vraćati ovde.
Osim tebe i drugi čitaoci znaju ponešto pa je red da dobiju šansu.
Ova tema je dobila u naslovu dodatak (Odgovara: Dobrivoje) da bude jasnije od koga bi čitaoci koji pišu ove mogli da dobiju odgovor.
To ti je privilegija a istovremeno i zahvalnost za izdvojeno vreme na ovom auto forumu. Pozdrav.

Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Avgust 25, 2016, 05:42:58 posle podne
Ova tema je dobila u naslovu dodatak (Odgovara: Dobrivoje) da bude jasnije od koga bi čitaoci koji pišu ove mogli da dobiju odgovor.
To ti je privilegija a istovremeno i zahvalnost za izdvojeno vreme na ovom auto forumu. Pozdrav.


Iskreno se i od sveg srca zahvaljujem na tako velikoj privilegiji i jos vecoj zahvalnosti.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 12, 2016, 08:14:36 posle podne
Moram priznati da sam prijatno iznenadjen koliko su moje teme pregledane do sada i koliko su clanovi foruma bili ukljuceni.

 Mozda bi mogla da se postavi tema koja je vezana za centralno i direktno ubrizgavanje goriva.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 19, 2016, 06:14:41 posle podne
Sve i svasta sam video i doziveo u mehanici ali, da na favoritu zamene originalni kerburator sa starim tipom kehena 26-30 koji ima rucni sauh ( to stvarno jos nevideh ). Pa su zbog toga preradjivali i kuciste filtera, problem zbog kog su dosli je konstanto prelivanje goriva. Majstori su sve i svasta isprobavali kako bi dobili pravilan rad motora i zaustavili prelivanje goriva. Posto su sve inovacije iscrpeli doslepali su auto na popravku.

Hteli su da mi ostave auto pa kad zavrsim da ih zovem, jer se vlasnik sa majstorima maltretira dve nedelje. Nemojte nigde da mi idete jer ce mo posao resiti za pola sata ( vlasnik se zagleda sa drugarom koji ga je slepao )...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 23, 2016, 05:49:30 posle podne
Otvorio sam pomenuti karburator u nadi da treba zamenuti iglicasti ventil za regulaciju nivoagoriva. Kad se uspostavilo da je sama iglica i njen nosac ispravan ali je plovak neispravan. Odnosno upijo je odredjenu kolicinu benzina i sad nevrsi funkciju koju treba ( da regulise visinu goriva u loncetu ).
Hvala bogu sto sam imao takav plovak u rezervnim delovima i zamenim ga sa nesipravnim. Ujedino proverim prohodnost svih kanala i ispravnost sistema prinudnog doziranja. Ujedno kad sam sklopijo karburator, povezem pravilno vakumsku instalaciju i zamolim vlasnika da upali auto.

Auto je nesto teze upalio jer su svecice bile cadjave i vlazne od prelivanja. Kako se motor zagrevao sam rad se vidno poboljso, vlasnik sa nevericom gleda da li je stvarno moguce da mu auto za pola sata majstorskog rada radi. Bez gusenja prelivanja i gasenja.


Koristim priliku da zamolim administratora za usugu ako je to moguce. A to je da me oslobodi privilegija i izbrise iz naslova : " (Odgovara: Dobrivoje) ". Kako u ovoj temi tako i u: " Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje) ". Zelja mi je da se pored mog aktivnog rada na temama koje sam otvorio ukljuce i clanovi foruma. Neka svaki clan da svoje iskustvo kako je popravljao odredjene nedostatke na karburatoru i plinskom sistemu. Unapred se zahvaljujem administratoru sto ce me razresiti tako velike privilegije i ostaviti temu na miru...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 27, 2016, 07:04:50 pre podne
Data je preporuka da se uradi moto test odnosno, pravilno podesavanje rada motora preko ispitne opreme. Vlasnik je bez razmisljanja pristao, mada nije znao sta je to. Posle odradjenog podesavanja provozali smo auto u naselju i na otvorenom putu. Auto je pravilno pratio zadate komande u svim rezimima rada, na vlasnikovom licu vidi se zadovoljstvo sto je najzad popravio auto kako treba.

Eh sta jedna stvar moze da uradi i da covek iskida zivce bespotrebno...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Oktobar 13, 2016, 07:39:33 pre podne
Nastavljam sa pisanjem o specificnom kvaru na karburatoru. Otezan hladan start motora je ocigledno nastao jer plin i paljenje gorivne smese na autu nije bilo pravilno podeseno. Pa se zbog prevelike temperature u samom karburatoru, sistem hladnog starta zaglavio ili bole receno blokirao.

Neznam da li mogu reci da je majstoru ili ocigledno dundjeru palo na pamet, da sa sekacem resi problem i osposobi pokretanje leptira sauha. Na jednom delu poklopca, odnosno oslonca osovne, sekacem su zasekli oslonac osovine. Na taj nacin su oslobodili osovinu i sam leptir sauha.

Pri tom nisu bili svesni ( niti su znali ) da su polomili plastican drzac, koji obrtno kretanje leptira sauha pretvara u pravolinijsko kretanje osovine. Koja povezuje leptir sauha sa termickim delom automatskog sauha.

Videvsi nastalu situaciju ( odnosno da nisu nista popravili ) i dokle su stigli sa njihovim radom, doticni " majstor " predlaze, da se sa popravkom sauha nasavi u nekom servisu.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Oktobar 14, 2016, 09:32:30 posle podne
Skinuo sam karburator i odvojio poklopac od tela. Poskidao sam sve sa poklopaca ( plovak, iglicu, ler diznu, glavnu diznu, nosac sauha, vakum aparat i leptir sauha sa osovinom ). Kod varioca, argonskim putem zavaren je deo na poklopcu ( oslonac osovine sauha ). Sa alatom za prosirivanje rupa ( rajborer ), otvor oslonca doteran da se osovina lako okrece bez zapinjanja. A da pri tom nema zazora ( lufta ).

Kompletirao sam poklopac ( podmazana osovina leptira sauha i postavljena na svoje mesto, postavljen plasticni deo sa pratecom osovinom koja povezuje leptir sauha sa termickim delom, na osovini postavljen leptir i fiksiran sa dva zavrtnja M3mm, postavljena ler dizna, glavna dizna, plovak sa iglicom i osovinicom, vakum aparat ( zamenjen sa remontovanim ) i nosac termickog dela automatskog sauha ).

Sad je poklopac ispravan, komletan i spreman da se postavi na telu karburatora.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Karlheinz Oktobar 20, 2016, 11:32:35 posle podne
Koristim priliku da zamolim administratora za usugu ako je to moguce. A to je da me oslobodi privilegija i izbrise iz naslova : " (Odgovara: Dobrivoje) ". Kako u ovoj temi tako i u: " Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje) ". Zelja mi je da se pored mog aktivnog rada na temama koje sam otvorio ukljuce i clanovi foruma. Neka svaki clan da svoje iskustvo kako je popravljao odredjene nedostatke na karburatoru i plinskom sistemu. Unapred se zahvaljujem administratoru sto ce me razresiti tako velike privilegije i ostaviti temu na miru...
Nažalost ili na sreću, "privilegija" ti ostaje.
Iako je ova tema potpuno van koncepta celokupnog sistema ovog Škoda foruma (nije jedina tema) još jednom ti se zahvaljujem na trudu i zalaganju pa ću radi toga i "teme ostaviti na miru" tj. ovakve kakve su, stim što za sada ipak obavezno ostaje u naslovu "Odgovara: Dobrivoje".
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Oktobar 21, 2016, 04:20:11 posle podne
Sta drugo reci nego VELIKO HVALA.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Oktobar 30, 2016, 09:27:45 posle podne
Prijatno sam iznenadjen i pocastvovan kad je kod mene dosao clan foruma. Odusevilo  :bravo:  :RR)  bravo2 me je njegovo znanje i briga o svom automobilu... Svaka cast kako je nastelovao ventile, mada mu toplo preporucujem da u maju 2017 godine zajedno prekontrolisemo njihov zazor. Ujedno bi mogli kad se motor zagreje na radnu temperaturu, da proverimo kompresiju na svim cilindrima.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: gvlada Novembar 17, 2016, 02:16:21 posle podne
Od nedavno imam problem sa radom hladnog motora. Felicija 1.3 1998.god. benzin+plin

Auto bez problema pali na plin, kao i na benzin. Kad ujutru u garaži upalim auto, popne obrtaje na oko 1.000, zatvorim garažu, sauh drži. Koliko ponovo krenem sauh spadne i skoro ga nema, pogotovo sada na niskim temperaturama. Mučim sa sa autom možda 1km, jer kod svakog kočenja motor hoće da se ugasi, ako mu nogom ne dodajem gas na leru. Vremenom, kako se zagreva motor, on sam popne broj obrtaja na normalnih oko 800 i nadalje radi normalno. Motor ima isti problem u radu i na gas i na benzin.

Da li je problem sa elektronskim sauhom i kako ga rešiti ?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 17, 2016, 07:33:33 posle podne
Ako sam te dobro razumeo problem lezi u brzom otvaranju automatskog sauha i nepravilnom radu vakumskog dela automatskog sauha.  Slican problem je imala prosle nedelje jedna vlasnica felicije, auto je izuzetno lose radio na plinu i benzinu. Kad sam skinuo kuciste filtera vidim da je karburator mastan i pun slepljene prasine i garezi.

 Preporucio sam da se odradi remon karburatora nasta je vlasnica bez reci pristala.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: gvlada Novembar 17, 2016, 08:05:21 posle podne
OK, hvala na odgovoru. Otići ću kod mehaničara, pa neka skinu i provere karburator. Pročitao sam i odštampao tvoje prve poruke i opise na ovoj temi, pa ću pratiti šta će majstor da uradi.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 17, 2016, 08:35:10 posle podne
Klasican automehanicar ti nemoze puno pomoci, bilo bi dobro ako u tvom mestu ima majstor koji popravlja karburatore. Ako nema, cujemo se na pp kako bih ti pomogao u resavanju tvog problema...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 21, 2016, 04:19:11 posle podne
Drago mi je sto sam se cuo sa nasim clanom foruma gvlada, dogovorice mo se oko termina kad da dodje i uz kaficu i neko picence odradimo sve sto je potrebno. Kako bi auto radio besprekorno i pouzdano...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Decembar 31, 2016, 11:21:09 pre podne
Drugari stvarno sam prijatno iznenadjen sa ovolikom posecenoscu ove teme, sto je dobar znak da je i te kako vazna u nasem forumu. Nadam se da ce te u 2017 godini biti vise aktivniji sa postavljanjem pitanja i odgovora ( da cujemo iskustva i drugih clanova u resavanju problema sa ovim sistemom ).

Zelim Vam sve najlepse sto se moze pozeleti u nastupajucoj godini........                                                                                                                          Vas Dobivoje.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 14, 2017, 02:46:02 posle podne
Dobrivoje ili ko drug zna, ona klapna koja regulise protok vazduha, dali da vuce hladan ili vruc vazduh, dali ta klapna otvorice da vuce hladan vazduh kada motor se ugreje na radna temperatura ili produzice da vuce ceo vreme vruc vazduh ? Znaci pricamo kako bi ona trebala raditi ako je 100% ispravna.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: pajapop Januar 14, 2017, 05:27:56 posle podne

 Ta klapna, njen polozaj, regulise bimetalna traka (kod nekih automobila) ili u nasem slucaju, kapsula sa gasom...Ona reaguje na spoljasnju temperaturu vazduha, tj, temperaturu motora...Kad je hladno, taj mehanizam gura klapnu u pravcu zatvaranja hladnog vazduha, a usisava vruc vazduh sa izduvne grane preko rebrastug creva...Kako se usisani vazduh zagreva, on zagreva i mehanizam klapne koji sad gura u pravcu zatvaranja vruceg vazduha a omogucava usis hladnog...I u zavisnosti od spoljasnje i "unutrasnje" temperature, on sad malo i mesa vruc i hladan vazduh po potrebi, odnosno u zavisnosti od polozaja koji zauzima...Najboloje ga mozes proveriti, tako sto ga skines, pa stavis u frizider ili zamrzivac i gledas kako se ponasa...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 14, 2017, 05:55:14 posle podne
Provericu kada motor zagreje na radna temperatura, ke izvadim filter za vazduh i tako videcem dali klapna funkcionise, t.e dali bi zatvorila protoka od rebrasto crevo.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 15, 2017, 06:46:59 posle podne
Svaka cas kako je pajapop objasnio. Verujem da ste u rukama imali skinuto kuciste filtera i da ste ga zagledali kako izgleda unutrasnjost.

 Tada ste imali prilike da u delu gde ulazi ( letnji period ) vazduh vidite jedan mehanizam sa mesinganim " valjkom ". Taj valjak je termicka kapsula koja reaguje na temperaturu spoljnjeg vazduha. Ako je kapsula ispravna i mehanizam nigde ne zapinje, mozete videti kako je prednji ulaz zatvoren.
A ulaz koji je povezan sa rebrastim crevom koje je jednim krajem povezan na limenom usmerivacu koje je pricvrsceno na izduvnu granu, je sada otvoren. Otvoren ce biti celo vreme dok se temperatura spoljneg vazduha ne poveca na predvidjenu vrednost ( neznam tacno koja je ).

Dobra strana ovakvog ulaska zagrejanog vazduha je ta sto se u odredjenom procentu smanjuje potrosnja gorivne smese ( bilo da se radi o benzinu i vazduhu ili plinu i vazduhu )...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 15, 2017, 07:02:15 posle podne
Ama ako je sve to ispravno, valda ne bi trebao da vuce postojano vruc vazduh kada motor stize na radna temperatura, bez obzira na spoljna temperatura vazduha ? Koliko je to dobro da ceo vreme motor vuce vruc vazduh ?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Januar 15, 2017, 07:45:45 posle podne
Ovako izgleda kapsula i kod mene je crkla pa sam je izvadio napolje Nije reagovala na toplo-hladno
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 15, 2017, 08:28:26 posle podne
^^
Kod mene je zdrava. Bas imam primeceno, sada kada je hladno, ona je izvucena prema karburator, a kada bilo toplo, ona je povucena prema usisa gde dolazi hladan vazduh. Dali to znaci da tako treba da funkcionise ?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: pajapop Januar 15, 2017, 10:25:40 posle podne
Da...U sebi ima gas koji se siri i skuplja u zavisnosti od temperature, a ta polugica koja se tima izvlaci i uvlaci pomera klapnu u pravcu otvaranja i zatvaranja toplog/hladnog vazduha...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 16, 2017, 11:15:39 pre podne
Filo, nemoj povrsno da citas zadnji post koji sam napisao. Lepo ti pise da je glavni faktor kad ce se sa zimskog usisavanja vazduha preci na letnji spoljna temperatura vazduha ( moj citat:Otvoren ce biti celo vreme dok se temperatura spoljneg vazduha ne poveca na predvidjenu vrednost ( neznam tacno koja je ). ).

Sto se tice uticaja usisanog toplog vazduha na rad zagrejanog motora u hladnim zimskim danima, nemoj da se time opterecujes. Nebi u detalje da Vam objasnjavam ( ako zatreba drage volje ), dovoljno je kad kazem da je uticaj toplog ( bolje receno mlako ) vazduha odlican za motor i njegov rad...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 16, 2017, 02:06:17 posle podne
Nema potreba. Ako ima nesto muka sada sa ta klapna ili opet nesto ne valja, ponovo cu traziti pomos ako zatreba za neki sovet. Zasada veliko hvala na svi koje su dali po neki sovet.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Januar 16, 2017, 06:20:36 posle podne
Majstor  Dobrivoje ja sam zatvorio dovod hladnog vazduha tako da na ovom minusu vuce non stop vazduh sa izduvne grane bio morot hladan ili na radnoj temperaturi i ne primecujem bas nikakvu razliku u vuci potrosnji ili bilo cemu
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: theemp Januar 16, 2017, 07:10:37 posle podne
Papučica gasa mi je poprilično tvrda u zadnje vreme. Kada prebacim na benzin postane još tvrđa pa malo popusti kada ponovo vratim na plin. Mislio sam da promenim sajlu gasa ali mi reče majstor da može da bude i neka membrana na karburatoru koja postane gruba kada se dugo vozi na plin, pa me interesuje šta li je verovatniji uzročnik problema?

Unapred hvala na odgovoru.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 16, 2017, 07:20:28 posle podne
Majstor  Dobrivoje ja sam zatvorio dovod hladnog vazduha tako da na ovom minusu vuce non stop vazduh sa izduvne grane bio morot hladan ili na radnoj temperaturi i ne primecujem bas nikakvu razliku u vuci potrosnji ili bilo cemu
Dobro si uradio joleone, sto se tice posebnog uticaja, neces nista posebno osetiti. Ali ce ti sam motor biti zahvalan jer nece imati bespotrebnog " termickog naprezanja "...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 16, 2017, 07:25:35 posle podne
Papučica gasa mi je poprilično tvrda u zadnje vreme. Kada prebacim na benzin postane još tvrđa pa malo popusti kada ponovo vratim na plin. Mislio sam da promenim sajlu gasa ali mi reče majstor da može da bude i neka membrana na karburatoru koja postane gruba kada se dugo vozi na plin, pa me interesuje šta li je verovatniji uzročnik problema?

Unapred hvala na odgovoru.Zao mi je sto nisi blizi pa da se licno uverim u tvoj problem, jer navedeni problem nema nikakvog tehnickog smisla. Pogotovu sto nije bitno na koje gorivo auto radi. Nebi bilo lose da skinete kompletnu sajlu gasa i da se pazljivo proba kako sajla gasa prolazi kroz njen buzir.

Postoji mogucnost da je neka licna pukla i da ti pravi navedeni problem...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: theemp Januar 16, 2017, 07:51:33 posle podne
Ni meni nema smisla ali razlika je baš osetna kada prebacim na benzin što je dosta češće po ovim minusima ujutru. Sigurno je papučica jedno 30% tvrđa kada auto ide na benzin u odnosu na plin. Ma hteo sam da zamenim sajlu i kupim je ali nije odgovarao završetak sajle koji ide u motorni prostor nisu imali drugu i ja posle nisam svraćao, moraću da vidim ovih dana da uzmem drugu. Za tu membranu mi je inače rekao majstor koji je dugo radio u auto čačku i to baš dok su felicijie još bile aktuelne.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 16, 2017, 09:10:51 posle podne
Nebih nista lose rekao o tom majstoru ali, bez ikakve skromnosti verujem da nije kopetentan. U mojim rukama je proslo sto puta vise karburatora, nego sto je on imao mogucnosti. Pa zato odgovorno tvrdim da ni jedna membrana koju ima taj karburator, nemogu uticati na problem koji navodis.

Reci mi samo jos jednu situaciju, kad vozis auto na benzin i kod dodavanja gasa da li motor pravilno prihvata to opterecenje ( odnosno da li pravilno ubrzava bez momenta da padaju obrtaji )?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: urketa Januar 16, 2017, 11:42:43 posle podne
Gde se nalazi Dobrivoje , kako doći kod njega ?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 16, 2017, 11:52:28 posle podne
Ja sam sada malo vozio, motor se ugreao na radna temperatura, skinuo sam poklopac od kukiste filtera da vidim polozaj na klapnata. Ona je tada bila pola zatvorena prema usisa toplog vazduha. Znaci u taj trenutak vuce pola hladan, pola vruc vazduh, mesa od oba vazduha.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 17, 2017, 08:59:01 pre podne
urketa, zasto nemozes da primas poruke na pp?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: urketa Januar 18, 2017, 11:44:20 pre podne
Ne znam , nov sam na forumu - mozes da mi se javis na 0603344106 .
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Karlheinz Januar 18, 2017, 12:00:04 posle podne
Gde se nalazi Dobrivoje , kako doći kod njega ?
ovde: http://forum.skodaforum.rs/rsi/ac-nikola/

urketa, zasto nemozes da primas poruke na pp?
Jer ne učestuje pisanjem na javnim forumima (još uvek nedovoljno). Kada bude napisao nekoliko poruka, imaće mogućnost za PP.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: urketa Januar 18, 2017, 12:12:00 posle podne
Evo podesio sam nalog , nisam bio ukljucio opciju da primam email , valjda ?!!
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Karlheinz Januar 18, 2017, 12:25:26 posle podne
Tako je, može to da se uključi i sada svako može da ti piše (onaj ko je ulogovan klikom na tvoj profili ili malu ikonicu "pismo" ispod imena) a dobićeš poruku na svoj email koji si ostavio prilikom registracije na forum.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: urketa Januar 18, 2017, 12:44:56 posle podne
Hvala na odgovoru
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 18, 2017, 05:47:51 posle podne
Dobrivoje, danas sam na dnevnoj svetlini proverio sam kakav je polozaj na ta klapna u usisa. Evo nacrtao sam na slika. Znaci ovoliko je otvorena da vuce hladan vazduh kada motor stize na radna temperatura, a prije voznja proverio sam, ona je bila sasvim zatvorena. Znaci ona je bila delimicno zatvorena prema usisa topol vazduh. Dali ovo znaci da ona ispravno radi ?

(http://i.imgur.com/2ehugTx.jpg)

Opipao sam i rebrasto crevo, pa to nije bio veoma vruce, mogao sam da ga drzim sa shaka, bio je onako ugrejano koliko da se oseti da je ugreano. Ja isto taka skinuo sam i ta guma koja produzuje nadole pod fara, pa kada utopli, vraticu je.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 18, 2017, 06:45:21 posle podne
Ispravno ti radi sistem za uvoddjenje vazduha u karburator. Sto se same temperature usisanog vazduha tice, ona nije prevelika vec onako kako si shvatio. Odnosno kako si objasnio ( odprilike 15 - 25C ).


 urketa, kazi nam koje je godiste tvoj auto koliko je presao i kako te sluzi?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Karlheinz Januar 18, 2017, 07:13:42 posle podne
urketa, kazi nam koje je godiste tvoj auto koliko je presao i kako te sluzi?

Neka korisnik otvori u odgovarajućem podforumu svoju Garažu (temu) i tamo predstavi svoj automobil ako želi. Ovde nije zgodno, sem ako ima neko pitanje za Dobrivoja u vezi problema sa karburatorima.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 18, 2017, 07:22:16 posle podne
Ispravno ti radi sistem za uvoddjenje vazduha u karburator. Sto se same temperature usisanog vazduha tice, ona nije prevelika vec onako kako si shvatio. Odnosno kako si objasnio ( odprilike 15 - 25C ).

Pa da, nije bio previse vruko i rebrasto crevo i plastika gde se nalazi ova klapna. Mogao se drzati sa shaka ceo vreme.
Nego sada morao sam da pojacam plin i na rasplinjaca jer obrtai su mi bile veoma niske, a i u voznja nije imala snaga, nisam mogao vise od 70 km/h u 4-ta sa pun gas.
ZNaci spored ono steluenje kada sam imao reducir vazduha, sada morao sam da pojacam 1/4 na rasplinjaca i skoro pola kruga vise na racvu na crevo koje ide od rasplinjaca prema karburator.
Sada me strah da ne pocne da trosi po 20 litra, jer prije plin je bio zategnut pa je trosila 15 litra :-\
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 18, 2017, 07:26:44 posle podne
Hvala nasem revnosnom administratoru, urketa kako automatski sauh radi na tvom automobilu? Da li su u samom startu motora obrtaji podignuti i da li se cuje jasan zvuk motora, ili se oseca da se motor gusi. A obrtaji podrhavaju i oseca se miris benzina na auspuhu. Cak se ponekad vidi crni dim iz auspuha...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 18, 2017, 07:30:20 posle podne
Filo stose tice plina, mozemo da se prebacimo u temi koja je vezana za taj sistem gorivne smese. Tamo cu postaviti pitanje vezano za tvoj problem...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: theemp Januar 18, 2017, 11:31:03 posle podne
Nebih nista lose rekao o tom majstoru ali, bez ikakve skromnosti verujem da nije kopetentan. U mojim rukama je proslo sto puta vise karburatora, nego sto je on imao mogucnosti. Pa zato odgovorno tvrdim da ni jedna membrana koju ima taj karburator, nemogu uticati na problem koji navodis.

Reci mi samo jos jednu situaciju, kad vozis auto na benzin i kod dodavanja gasa da li motor pravilno prihvata to opterecenje ( odnosno da li pravilno ubrzava bez momenta da padaju obrtaji )?

Kada vozim na benzin normalno prima gas i ubrzava. Jedno kada prebacujem sa plina na benzin na trenutak ostane bez snage dok ne povuče pumpa posle je sve normalno.

I da kad već pišem buni me još jedan problem vezan za automatski sauh. Elem ako auto po ovom hladnijem vremenu palim na plin po principu pritisnem papučiu pre nego što zavreglam i upalim bez gasa podigne se sauh na 1200-1500 o/min nekad ako duže ostavim auto u mestu zna i da skoči do 2000 o/min tada dodam samo malo gasa i spusti se na prethodnu vrednot i posle normalno kako se mmotor zagreva obrtaji padaju. Ali ono što me buni jeste kada isto tako palim na benzin automatski sauh kao da se ne upali odmah. Obrtaji budu oko 500-800 o/min motor radi neravnomerno. Mogu da ga ostavim da stoji dužće sauh se ne aktivira, ali ako krenem da vozim aktivira se vrlo brzo. ŠTa bi to moglo da bude?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 19, 2017, 10:10:52 pre podne
Izgleda da ti je vakumski deo automatskog sauha neispravan.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: theemp Januar 20, 2017, 11:09:59 posle podne
Kakva je intervencija zameniti to? Ako se dobro sećam na prethodnoj feliciji kada sam čistio karburator zamenjeno je nešto oko automatskog sauha koštalo je negde oko 1000-1500 dinara, moguće da je to.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 21, 2017, 11:55:42 pre podne
Sta ti je tacno zamenjeno na predhodnom autu neznam ali imam majstora koji lije te membrane i izuzeno kvalitetno ih radi. Toliko je razradio posao da je odgovarajuce alate napravio za rasklapanje i sklapanje vakumskih aparata.
Sto se tice cene krecu se od 2500,00 dinara za jedosistemske pa navise za dvosistemske i za druge namene.


Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 21, 2017, 11:59:10 pre podne
Nego ja nemogu da nadzem straf sa koj se regulise gas na karburator, da smanjivam ili povecavam gas na karburator ?Isprati sajlu gasa gde se na nosacu povezuje sa karburatorom, tu ti je zavrtanj za podesavanje ugla leptira gasa. Odnosno, za podesavanje obrtaja motora. Predhodno sa motornim uljem podmazi taj zavrtanj, kako bi lakse zavijo taj zavrtanj i podigao obrtaje motora...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 21, 2017, 12:02:15 posle podne
Zasto nam je administrator ukinuo opciju dodavanja + ili -?     searchplz
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: theemp Januar 21, 2017, 05:34:06 posle podne
Sta ti je tacno zamenjeno na predhodnom autu neznam ali imam majstora koji lije te membrane i izuzeno kvalitetno ih radi. Toliko je razradio posao da je odgovarajuce alate napravio za rasklapanje i sklapanje vakumskih aparata.
Sto se tice cene krecu se od 2500,00 dinara za jedosistemske pa navise za dvosistemske i za druge namene.


Nešto crno plastično sa nečim okruglim na kraju. Tako je izgledalo kao neka polugica ako me sećanje dobro služi.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Karlheinz Januar 21, 2017, 05:44:19 posle podne
Zasto nam je administrator ukinuo opciju dodavanja + ili -?     searchplz

Nije ukinuto
http://forum.skodaforum.rs/uputstva-pravila-novosti/mogucnosti-i-opcije-foruma/msg1318/#msg1318
Vidi pod 2.

Sva pitanja u vezi foruma trebaju na PP ili ovde
http://forum.skodaforum.rs/uputstva-pravila-novosti/

Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 21, 2017, 08:28:47 posle podne
Svaka cas na brzini odgovora i brizi za clanove, jeda veliku PLUS za administratora Karlheinz.

Sto se tice theemp, mislim da nas zamajavas pa zato od mene -.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: theemp Januar 22, 2017, 12:08:29 posle podne
Pa ako ti misliš da zamajavam u redu to je tvoje pravo. Ja sam lepo pitao šta me interesuje na temi koju si sam pokrenuo kako bi odgovarao i pomagao članovima, ali ako je tebi to zamajavanje ja zaista ne vidim tvoju svrhu ovde kao i svrhu ove teme. A što se tiče minusa tačno neću moći da spavam noćas koliko me je to pogodilo.  =))
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Januar 22, 2017, 01:06:58 posle podne


Isprati sajlu gasa gde se na nosacu povezuje sa karburatorom, tu ti je zavrtanj za podesavanje ugla leptira gasa. Odnosno, za podesavanje obrtaja motora. Predhodno sa motornim uljem podmazi taj zavrtanj, kako bi lakse zavijo taj zavrtanj i podigao obrtaje motora...

Provericu i to naredni dana.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: urketa Januar 23, 2017, 05:28:53 posle podne
Zamenio sam juce AC-benzinsku pumpu na feliciji i za sada nemam problema sa hladnim startom ,nisam primetio da mi je nivo ulja povecan ali sam ga za svaki slucaj promenio, inace automatski sauh radi , jedino mi je sad malo veci ler gas na benzinu oko 1000 obrtaja bez upaljenih svetala , a na plinu je oko 800 .
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 23, 2017, 05:44:31 posle podne
Isprati sajlu gasa odnosno njenu uvodnicu - buzir, na nosacu sajle gasa koji ( drzi u pravcu buzir sa sajlom ) je prcvrscen za telo karburatora. Videces jedan zavrtanj sa sitnom lozom koji je vodoravno postavljen u pravcu sajle gasa. Sa VD sprejom ili motornim uljem podmazi taj zavtanj pre okretanja.

Cudno mi je da moras da podizaes ili spustas obrtaje motora, ako su letos bili dobri. Ocigledno te nesto drugo muci pa su zato spali obrtaji...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 23, 2017, 05:55:53 posle podne
urketa, razlika u obrtajima moze biti da se automatski sauh nije skroz iskljucio, odnosno da je aktivan na poslednjem zubu. Ako posle prebacivanja na plin i neke voznje sa tim gorivom, ponovo prebacis na benzin. A obrtaji porastu za dvesta obrtaja, postoji mogucnos da negde vuce fals vazduh i smesa na plinu nije pravilna ( pa zato padaju obrtaji ).Cujemo se na pp kad ispratis da li je sauh 100% iskljucen...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: urketa Januar 24, 2017, 12:17:56 pre podne
Hvala Dobrivoje na odgovoru , cini mi se da je sa saugom sve ok , buni me to sto mi je broj obrtaja na benzinu i kad se motor ugreje  na leru oko 1200 i kad ga prebacim na plin on radi na leru na 800 . Da li treba da smanjim ler gas kad radi  na benzin pa onda da vidim kako ce da radi na plin ?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 24, 2017, 07:07:11 posle podne
Ako budes smanjivao obrtaje na benzinu, srazmerno ces smanjiti obrtaje i na plinu sto nije dobro. Ocigledno je da imas neki problem, u svakom slucaju cujemo se i resicemo te obrtaje da budu jednaki na plinu i benzinu...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: mladen84 Januar 25, 2017, 03:15:06 pre podne
Skoda favorit 135  l. Plin rado fenomenalno, ne mrda kazaljka, podeseno na 1200. Kad palim na benzin, to drma, trese, gasi se. Da napomenem da nikad ne vozim na benzin osim par dana u toku godine kad je zestoki minus. Jel imao neko slicna iskustva, i da li je problem u karburatoru, zapusene dizne?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 25, 2017, 01:48:40 posle podne
Mladene neznam zasto su obrtaji na plinu podeseni na 1200 O/min, trebalo bi da je u opsegu 800 - 850 O/min. To znaci da imas prvu gresku ili neispravnost ( predpostavljam da na nizim obrtajima nemogu pravilno da podese gorivnu smesu plin/vazduh ).

Sto se tice rada na benzin izgleda da je karburator u stvarno losem stanju i da je zreo za remont, steta je sto povremeno ( barim od jeseni do proleca ) ne koristis benzin. Jer na taj nacin sve membrane dobiju odredjenu vlaznost a to im automatski produzuje radni vek...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: mirkuk38 Januar 25, 2017, 04:04:22 posle podne
Dobrivoje, zar ne bi bilo bolje da barem jednom dnevno (recimo prvi jutarnji hladni start) upali na benzin i vozi minut dva tako, pa tek onda prebaci na plin (kao što rade sekvent sistemi) ??

Onda bi uvek oba sistema goriva bili ispravni...

Pozzz
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: mladen84 Januar 25, 2017, 06:36:04 posle podne
Majstor mi je tako podesio, mislim na ono sto se podesava ispod maske karburatora. Oko plina nije cackao, to mi podesava plinadzija kod kog sam ugradio bocu. Rekao mi je i zasto je to uradio, ali se ne secam, kada budem otisao pitacu ga, pa cu vam preneti ovde. Na benzin palim cim temperatura udje u minus, a po poledici izbegavam da vozim. Maltene je sve dotrajalo zamenjeno sto je moglo da se zameni, i to originalnim skodinim delovima, ceske i nemacke proizvodnje, a zadnje u nizu zamene je bilo menjanje lanca, i otkako sam ga promenio, broj obrtaja na plinu je u milimetar na istom nivou u leru.
Kad je jedan dan bio bas zestoki minus, i kad sam vozio, na benzinu je radilo normalno cim je je dostignuta radna temperstura, a do tad gasenje.
Video sam da set za remont karburatora nije skup, da li preporucujete to da radim, i da li je skupo sto se majstora tice?
 Verovatno ima veze to sto gotovo nikad ne vozim na benzin. Sto se uredjaja i celokuponog sistema za plin tice, on je vrhunski.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 25, 2017, 06:48:06 posle podne
Drugari da li ste imali priliku da vidite ovakvo resenje za smanjivanje potrosnje goriva:


(http://i300.photobucket.com/albums/nn5/Zvrk87A/DSCF2283_zpsaobs97bg.jpg) (http://s300.photobucket.com/user/Zvrk87A/media/DSCF2283_zpsaobs97bg.jpg.html)(http://i300.photobucket.com/albums/nn5/Zvrk87A/DSCF2284_zpsjnkno7ub.jpg) (http://s300.photobucket.com/user/Zvrk87A/media/DSCF2284_zpsjnkno7ub.jpg.html)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 25, 2017, 06:49:30 posle podne
Dobrivoje, zar ne bi bilo bolje da barem jednom dnevno (recimo prvi jutarnji hladni start) upali na benzin i vozi minut dva tako, pa tek onda prebaci na plin (kao što rade sekvent sistemi) ??

Onda bi uvek oba sistema goriva bili ispravni...

Pozzz


Potpunosti se slazem sa tobom i od mene jedno veliko " + ".
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 25, 2017, 08:35:13 posle podne
Majstor mi je tako podesio, mislim na ono sto se podesava ispod maske karburatora. Oko plina nije cackao, to mi podesava plinadzija kod kog sam ugradio bocu. Rekao mi je i zasto je to uradio, ali se ne secam, kada budem otisao pitacu ga, pa cu vam preneti ovde. Na benzin palim cim temperatura udje u minus, a po poledici izbegavam da vozim. Maltene je sve dotrajalo zamenjeno sto je moglo da se zameni, i to originalnim skodinim delovima, ceske i nemacke proizvodnje, a zadnje u nizu zamene je bilo menjanje lanca, i otkako sam ga promenio, broj obrtaja na plinu je u milimetar na istom nivou u leru.
Kad je jedan dan bio bas zestoki minus, i kad sam vozio, na benzinu je radilo normalno cim je je dostignuta radna temperstura, a do tad gasenje.
Video sam da set za remont karburatora nije skup, da li preporucujete to da radim, i da li je skupo sto se majstora tice?
 Verovatno ima veze to sto gotovo nikad ne vozim na benzin. Sto se uredjaja i celokuponog sistema za plin tice, on je vrhunski.Verovatno nece trebati remont karburatora ali bi bilo pozeljno da se skine i detalnije prekontrolise u kakvom je stanju. Ako je upitanju solidna predjena kilometraza koja je doprinela da u karburatoru ima solidnih naslaga necistoce. Vredelo bi ga oprati sa adekvatnom tecnoscu u ulrazvucnoj kadi.
Tada ste 100% sigurni da su svi kanali maksimalno prohodni i da se moze podesiti sagorevanje gorivne smese pravilno...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: mirkuk38 Januar 25, 2017, 08:52:55 posle podne
Da li majstor Dobrivoje dozvoljava da se deo skine i pošalje brzom poštom, pa kada majstor odradi svoju čaroliju, isti vrati vlasniku na montažu?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 25, 2017, 10:25:15 posle podne
Ljudi moram priznati da ste me prijatno iznenadili 6276 pregleda   :bravo: :RR). A samo 229 odgovora, neznam zasto su clanovi toliko stidljivi ili lenji   wac1 ...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 25, 2017, 10:32:39 posle podne
Da li majstor Dobrivoje dozvoljava da se deo skine i pošalje brzom poštom, pa kada majstor odradi svoju čaroliju, isti vrati vlasniku na montažu?


Posto dobih platu ( i baksis + ) red je da dam odgovor, bilo bi mi drago da se licno upoznamo i da vidis kako izgeda servis koji je specijalizovan za sisteme ubrizgavanja goriva na automobilima. U principu nije nikakav problem da se brzom postom ( ili drugim prevozom ) posalje deo i isto tako vrati kad se popravi...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: mladen84 Januar 26, 2017, 12:26:36 pre podne
Dobrivoje, auto nije presao ni 30000 km, verovao ili ne. Plinski uredjaj je ugradjen na nekih 18000 km 2010. godine.
Moram da pitam jos nesto, iako je off topic sto se ove teme tice. Akumulator koje jacine preporucujes za favorit 135 l 43kw 1991? :-)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: joleone Januar 26, 2017, 12:47:14 pre podne
Drugari da li ste imali priliku da vidite ovakvo resenje za smanjivanje potrosnje goriva:


(http://i300.photobucket.com/albums/nn5/Zvrk87A/DSCF2283_zpsaobs97bg.jpg) (http://s300.photobucket.com/user/Zvrk87A/media/DSCF2283_zpsaobs97bg.jpg.html)(http://i300.photobucket.com/albums/nn5/Zvrk87A/DSCF2284_zpsjnkno7ub.jpg) (http://s300.photobucket.com/user/Zvrk87A/media/DSCF2284_zpsjnkno7ub.jpg.html)
Dobro si me majstore nasmejao pred spavanje - hvala
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Januar 26, 2017, 12:01:40 posle podne
Drago mi je zbog toga joleone, mladen84 slazem se sa tobom da auto nema veliku kilometrazu. Ali si zaboravio vreme kao faktor propadanja pojedinih delova na karburatoru. Sto se tice akumulatora moja preporuka je uzeti u opsegu od 45 - 55 Ah, kad bih ja birao uzeo bih od 52 - 55Ah.

Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Februar 09, 2017, 08:51:25 posle podne
Danas u servisu imao sam priliku da vidim feliciju 2001 godiste sa prvim i jedinim vlasnikom. Auto je stvarno lepo ocuvan kako spolja tako i unutra. Problem zabog kojeg je dosao je enormno velika potrosnja goriva - benzina ( plin nikad nije ugradjivan ). Na karburatoru nista nije radjeno pa je zub vremena uradijo sledece:

- propala je membrana ekonomajzera,
- u losem stanju membrana brizgaca,
- propao je vakum aparat sauha,
- zaglavljen leptir drugog grla,
- u loncetu solidnog mulja,
- neprohodan brizgac prinudnog obogacenja i
- dosta zapekle masnoce.

Data je preporuka da se karburator remontuje i odradi moto test motora ( fabricko podesavanje sagorevanja gorivne smese ) kad se ramontovani karburator vrati na svoje mesto.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Februar 28, 2017, 05:32:47 posle podne
Spoljna temperatura oko 20 stepena. Proveruvam klapna u usisa kucicste, ona je celosno zatvorena prema usisa hladan vazduh.
Vozim, motor stize na radna temperatura, otvaram kuciste filtera, ona je pola otvorena, t.e ona je u polozaj 30-40% da vuce hladam i 60-70% vruc vazduh.
Ovako isto se ponasala i kada spolnja temperatura je bila od 0 do -5 stepena.

Ne treba li na 20 stepeni spoljna temperatura da ona zatvori usis vruc vazduh kada motor stize na radna temperatura ?
To rebrasto crevo sada je prilicno ugrejano kada opipam sa ruka na postignata radna temperatura motora.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Mart 01, 2017, 06:02:56 posle podne
Nemoj se time opterecivati, slazem se sa tobom da bi na 20 stepeni temperature spoljnog vazduha klapna treba da je maksimalno otvorena. Odnosno, da imamo 100% prolaz hladnog vazduha. Moguce je da je termicka sonda oslabila i nemoze da savlada otpor opruge ili mehanizam zaglavljuje i on pravi problem...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Mart 01, 2017, 06:30:02 posle podne
Ne da se opterecivam, ali dok je ta klapna zatvorena prema usis hladan vazduh, auto ide bolje. Ovo kazem jer sam testirao nakon 1 saat stajanje, pa zatim upalio sam motor, sauh nije uklucen, a klapna zatvorila protok hladan vazduh i auto ide bolje.
Kada klapna pocinje da otvora i dodze u ovaj polozaj o kome pricam, ondak motor pomalo gubi snage. Smatram da u taj trenutak vuce previse vazduh, hladan/vruc.
Isto tako neznam koliko je vec pameteno da na veca temperatura (20+ stepeni) da motor vuce vruc vazduh.

Videcem kod mog prijatela ovih dana kako reaguje, ako kod nega ta klapna zatvara usis toplog vazduha, ondak to je to, ili trazi cu novu sondu ili pak kad je leto zatvoricu klapna da ne vuce vruc vazduh, nego ceo vreme da vuce hladan.

Edit: Ako ima nekoj raspolozen sa felicija benzinec, neka proveri kako je kod njega, i neka postira slike ako je u mogucnost. Hvala unapred.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Mart 01, 2017, 06:47:34 posle podne
Da li je gorivna smesa vazduh-benzin ili vazduh-plin?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Mart 01, 2017, 06:51:25 posle podne
Vazduh-plin. Kada sam sve otklonio i napravio u fabricko stanje, zatim namestio sam racvu na plina da bude otvorena 1.5 kruga od dolne mrtve tacke. Ovo sam i vec pisao. Tada auto je isao onako ok, ali kada je stigao na radna temperatura je gubio dosta snage.
Pojacao sam tada racvu za pola kruga, znaci 2 kruga je otvorena od dolne mrtve tacke gde motor gusi, sada auto ide dosta bolje nego kada je bila 1.5 kruga, ali pak oseca se neki gubitak snage kada motor se ugreje.
Zadnja potrosnja plina je bila 12-12.5 plina na 100 km.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Mart 01, 2017, 08:52:08 posle podne
Predpostavijo sam da se radi o vazduh-plin gorivnoj smesi kad navodis taj problem sa vucom zagrejanog motora. Sto se tice potrosnje koju navodis mislim da nije losa, vazno je da na ovim temperaturama vazduha pravilno radi sistem hladnog starta i da se relativno brzo otvara. Da se automatski sauh ne iskljucuje na 70 stepeni zagrejanost motora, nego na 50 -55 stepeni. Tada ce se i te kako osetiti smanjena potrosnja gorivne smese plina i benzina.

Steta je Filo sto nisi blizi pa da plin podesim uz pomoc analizatora izduvnih gasova ( CO% ) i proverimo tacnost ugla predpaljenja...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Mart 01, 2017, 11:57:00 posle podne
Pa brzo otvara sauh, ali ako ga izgasim motor, pa staje 1 saat i zatim ga upalim, obrtai su malo povecani. Nije ovo problema oko stelovanja, nego radi se o problem sto klapna ne mi zatvara protok vruc vazduh kada se motor ugreje, paralelno vuce mi i hladan i vruc, smatram da ima previse vazduha kada klapna mi je u polozaj o kome pricam, jednom sam i sa crtez opisao.

Ima li nekako nacin da je ispitam ta sonda, ili da zamenim ? Novu sondu neverujem da mogu naci, samo polovna.
Ili pa da pravim improvizacije, sada kada temperatura postaje ceo vreme 20+ stepena, da zatvorim klapna sa strafom (tako mi je bila i ranije).
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Mart 03, 2017, 04:46:41 posle podne
Evo spoljna temperatura u Skopje u 16:00 saat.
(http://i.imgur.com/rRNHjm0.png)

I evo u kakav polozaj mi je bila klapna na radna temperatura motora
(http://i.imgur.com/EKo6pUr.jpg)

Ovako se isto ponasala i kada spoljna temperatura bila ispod 0 stepeni.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Mart 03, 2017, 04:57:36 posle podne
Termicki deo neradi pravilno ili se klapna negde zaglavljuje. Kad budes imao slobodnog vremena pazljivo rastavi taj mehanizam. Sa metrom ili kljunastim pomicnim merilom ( sublerom ) izmeri duzinu termickog dela - ampule. Stavi je u zamrzivac 5 - 10 minuta, izvadi je i ponovo premeri duzinu.
Na ovaj nacin ces tacno znati da li je ispravna ili mehanizam sa klapnom zaglavljuje u nekom polozaju...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Mart 03, 2017, 05:56:18 posle podne
Vazi, uradicu ovo bravo2
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Mart 04, 2017, 09:07:41 posle podne
dobrodol, nadam se da sam napisao tacno ime za predstavljanje na forumu. Kako sada radi 135L?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Marijo16 Mart 19, 2017, 06:18:31 posle podne
vozim skodu feliciu 98 godiste.Kad  krenem vozit i stanema na kocnicu auto mi se ugasi.Kad postigne radnu temperaturu negasi se vise
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Mart 19, 2017, 07:44:28 posle podne
Ocigledno je problem u sistemu hladnog starta odnosno, nepravilna je gorivna smesa ( siromasna ) dok je automatski sauh aktivan...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Marijo16 Mart 20, 2017, 05:29:44 posle podne
kako popravit
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Mart 20, 2017, 05:57:51 posle podne
Skini poklopac kucista filtera vazduha, daj pun gas nogom i pusti pedalu gasa ( automatski sauh treba da se aktivira ). Javi kako stoji leptir sauha ili slikaj i postavi sliku na forumu.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: miomirje Mart 21, 2017, 11:47:42 posle podne
Imam Skodu Favorit 135l 1991.Veoma se slabo vozi i presla je do sada oko 50000km.Motor se gasi kada je zagrejan na ler i ond tesko pali.Rad motora ondosno obrtaja nije stabilan.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Mart 22, 2017, 07:26:15 posle podne
Trebalo bi karburator na tvom automobilu detaljno prekontrolisati i po potrebi neispravne delove zamenuti novim. Kad se karburator dovede u ispravno stanje, trebalo bi proveriti paljenje ( podesiti ga po fabrickoj specifikaciji ) i pravilno podesiti gorivnu smesu benzina i vazduha sa analizatorom izduvnih gasova.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Jun 18, 2017, 12:43:31 posle podne
Navikao vlasnik da jutarnje paljenje auta bude na benzinu i kad se zagreje motor prebacuje na plin. Ceo dan koristi plin kao glavno gorivo, da bi uvece rezim rada motora ponovo prebacijo na benzin. Tako se auto vozijo dok nije propala memebrana za prinudno obogacenje smese ( cetvrtasta ) i poceo da zuri benzin. Majstor je zamenuo tu membranu sa novom ali auto vise nece ujutru da pali i dok se vozi na benzinu ima knedlu kod dodavanja gasa.

Da li neko moze da predpostavi gde je napravljena greska?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Jun 18, 2017, 02:17:40 posle podne
nepravilno montirana "ajnšpric" membrana- okrenuta za 90° u odnosu na pravilan položaj ili poluga koja gura ovu membranu dobila luft u delu komande na osovini prvog grla karb...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Jun 18, 2017, 02:51:11 posle podne
Ni jedno ni drugo, nastavite dalje sa predlozima. Ko pogodi ima 50% popusta na moto test motora.   bravo2
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Jun 18, 2017, 02:53:40 posle podne
(http://i300.photobucket.com/albums/nn5/Zvrk87A/DSCF2229_zpsgofokg7b.jpg)


Samo da Vas podsetim o kom tipu karburatora se radi...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: rookie5 Jun 19, 2017, 09:34:59 posle podne
pozdrav svima, pratim forum skoro mesec dana i nikako da pronadjem odg na moj prob...
pre gore pomenutog vremena kupio sam skodu feliciju 1.3 lx '96 god.
imam problem sa teskim paljenjem na benz , upali posle nekoliko verlganja ali mi se ugasi cim pokusam da ga ostavim da radi u leru.
dok mu dodajem gas ili turiram po malo motor radi. zamolio bi majstora ako moze da me uputi u prob i posavetuje jer sam pocetnik
i ovo mi je prvi auto. unapred zahvalan
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Jun 19, 2017, 09:50:24 posle podne
Da li auto koristi samo benzin ili ima ugradjen i plinski sistem?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: rookie5 Jun 19, 2017, 09:56:22 posle podne
ima i plinski sistem, izvinjavam se...zaboravih to da napomenem. kada je zagrejan na plin pali i ide normalno
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Jun 21, 2017, 02:49:45 posle podne
pozdrav svima, pratim forum skoro mesec dana i nikako da pronadjem odg na moj prob...
pre gore pomenutog vremena kupio sam skodu feliciju 1.3 lx '96 god.
imam problem sa teskim paljenjem na benz , upali posle nekoliko verlganja ali mi se ugasi cim pokusam da ga ostavim da radi u leru.
dok mu dodajem gas ili turiram po malo motor radi. zamolio bi majstora ako moze da me uputi u prob i posavetuje jer sam pocetnik
i ovo mi je prvi auto. unapred zahvalan

Moralo bi prvo da se prekontrolise u kakvom je stanju karburator odnosno, da nema zapusenja u kanalima za dotok benzina ili negde vuce ozbiljniji fals vazduh. Kad je pomenuto ispravno krece se u pravilnom podesavanju ugla paljenja sa stroboskopom i pravilnim podesavanjem obrtaja na leru. Ujedno se prati sagorevanje gorivne smese benzina i vazduha uz pomoc analizatora izduvnih gasova ili ti CO% uredjaja.

Kad su se dobili obrtaji na leru i kvalitet izduvnih gasova na leru, motor se gasi i ostavlja se da se ohladi. Kako bi se proverilo pocetno startovanje koje tebe muci.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: rookie5 Jun 22, 2017, 03:03:29 posle podne
hvala na odg  bravo2

dodao bih takodje da dok je prebacen na rad na benz mogu da ga vozim sve dok ne stanem i spustim nogu sa gasa dok je u leru
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Jun 22, 2017, 08:45:40 posle podne
Ocigledno je da sistem praznog hoda odnosno lera neradi. Razlog tome moze da bude siromasna smesa ili prebogata, zapusenje kanala za dovod benzina ili odvod gotove smese. Zapusenje ler dizne ili nekontrolisan dotok vaduha... Trebalo bi detaljnije prekontrolisati u kakvom je stanju karburator i sve neispravne delove zamenuti ispravnim...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: lakisa85 Jul 20, 2017, 10:18:58 pre podne
Pozdra,
pitanje za Dobrivoja, imam feliciu 2000. 43kw, karburator. Muči me velika potrošnja, gradska vožnja na plin i na benzin je oko 16-17l, dok  je otvorena vožnja magistralnim putevima oko 8l plina ili benzina. Osim čišćenja karburatora da li postoji još nešto što bih treba da proverim. Na usisnom crevu za vazduh nema nikakvih prepravki.
Pozzzz Aleksandar
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Jul 20, 2017, 03:24:17 posle podne
Trebalo bi proveriti trnutno stanje karburatora i plinskog isparivaca. Ako je jedan i drugi sistem korektan ( sto mi se milion puta desavalo ) u smislu ispravnosti svih delova tih sistema, tada se pristupa fabickom podesavanju karburatora - moto test motora. Kada analizator izdvnih gasova pokaze vrednost izduvnih gasova od 2 - 2,5% CO na leru i 0,3 - 0,6% CO na 3000 O/min, netreba remontovati karburator.

 Kad je gorivna smesa benzina i vazduha dovedena u pravilno stanje pristupa se podesavanju plina uz pomoc analizatora izduvnih gasova. Vrednosti izduvnih gasova su skoro indeticne, kad bi te put naveo ka Bgd-u, bilo bi mi drago da vidis kako se radi sa ispitnom opremom za tu namenu...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: lakisa85 Jul 20, 2017, 03:33:15 posle podne
Hvala na brzom odgovoru, ali i ako me put ne vodi na tu stranu, isplati mi se da dodjem. Imaću Vas u planu, hvala još jednom na brzom dogovoru.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Jul 20, 2017, 04:01:30 posle podne
Bice mi drago da se upoznamo i da resimo probleme koje imas sa sitemima gorivne smese...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Jul 29, 2017, 10:17:33 posle podne
Moze li savet gde da okacim slike kako bi mogle da se vide, kakva su iskustva sa dropbox-som ili predlazete neki drugi sajt?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: slobodanalex Jul 29, 2017, 10:32:56 posle podne
Probaj na postimg.cc
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Avgust 02, 2017, 08:34:13 posle podne
Uspeo sam da se snadjem, u svakom slucaju hvala za savet.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Oktobar 04, 2017, 07:23:40 posle podne
Drugari kako ste i kako vas sluze cetvorotockasi? Dali ste proverili ispravnost automatskog sauha?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Oktobar 22, 2017, 03:59:39 posle podne
Drugar,i zasto nas clan Dobrodol nemoze da pise na forumu ( morao je da me kontaktira drugim putem preko googla )?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Karlheinz Oktobar 22, 2017, 05:38:35 posle podne
Svako ko ne popuni sva polja prilikom registracije, regularno i (manje-vise) potpuno, uglavnom ubrzo po registraciji dobija zabranu pisanja na forumu. Moze sve da cita i ima pristup svemu osim mogućnost pisanja.
Postoji i obaveštenje o tome prilikom (pre) registracije, crvenim slovima.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Oktobar 22, 2017, 05:48:35 posle podne
Hvala na odgovoru, ako nije problem dali mu mozes poslati pp i uputiti ga sta je zaboravio da uradi. Lepo bi bilo da imamo jos jednog clana foruma koji bi izneo svoje probleme, pozdrav svim clanovima...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Karlheinz Oktobar 22, 2017, 06:00:16 posle podne
Ne mogu, tj ne zelim. Probao sam par puta da se upustim u pp prepisku i utvrdio da je to gubljenje vremena. Svako ima neke svoje razloge zbog kojih izvrdava regularnu registraciju i ja tu ništa ne mogu.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: sasa123 Novembar 14, 2017, 09:59:12 pre podne
Imam drugara koji ih perfektno reparira, napravio je alat i lije te dijafragme u vakum aparatu...
Dobrivoje, molim te da mi kazes kako mogu stupiti u kontakt stim drugarom. Imam problem sa vakumom karburatora, tj. crko.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 14, 2017, 06:33:19 posle podne
Nikako, jer se popravka tih aparata radi kod mene uz moju pomoc. Drugar koristi moju presu, vakum aparat i ostali alat koji nam treba dok sklapamo. Radimo u tandemu kad se dogovorimo, jer je njemu to dopunska delatnost...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Novembar 14, 2017, 11:20:49 posle podne
Imam drugara koji ih perfektno reparira, napravio je alat i lije te dijafragme u vakum aparatu...
Dobrivoje, molim te da mi kazes kako mogu stupiti u kontakt stim drugarom. Imam problem sa vakumom karburatora, tj. crko.
SASA123 koja vakuum pumpica ti pravi problem ,ona koja otvara saug ?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 15, 2017, 08:37:45 posle podne
Dali ste imali nekad priliku da vidite iglicu koja uz pomoc plovka ragulise nivo goriva-benzina u loncetu karburatora?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: sasa123 Novembar 16, 2017, 10:51:41 pre podne
Da otiso mi je vakum sauha, za sada resen problem, majstor fiksiro sauh. Lepo se ponasa pa cemo videti. U svakom, slucaju, hvala i pozdrav.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Novembar 16, 2017, 04:36:16 posle podne
Nova vakuum pumpica 1.500 rsd u radnji Auto Biznis-Novi Sad,potrazi na internetu kontakt telefon i resi problem kako treba jer stize ledeno vreme i sauh treba da radi kako treba.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 16, 2017, 04:37:03 posle podne
Ok, to je trenutno resenje dok ozbiljnije nezagudi...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: sasa123 Novembar 17, 2017, 09:33:12 pre podne
Ok, zvacu ih. Najlepse hvala i pozdrav.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 26, 2017, 01:16:07 posle podne
Evo slika dragi moji forumasi koje sam obecao u vezi prerade iglice:

(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2040.jpg)

(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2039.jpg)

(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2038.jpg)

Sta kazete na odradjenoj preradi?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: URKE 80 Novembar 26, 2017, 04:49:13 posle podne
Svaka čast,šta drugo reći!?

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока

Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Novembar 26, 2017, 06:38:50 posle podne
Na prvi pogled moglo bi se tako reci, ali dali je bas tako?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Decembar 01, 2017, 06:54:27 posle podne


Ako je tacno kako si napisao Filo, sauh negde zaglavljuje ili zapinje. Proverices tako sto ces skinuti poklopac filtera i pogledati kako stoji leptir sauha. Leptir mora stojati vertikalno ( auto je vozen i ostavljen da ostoji najmanje 6 - 7h ), zatim rukom daj pun gas i normalno pusti gas. Dok dodajes gas leptir sauha mora da se pomera momentalno u smeru zatvaranja prvog grla i na ovoj temperaturi vazduha leptir je u krajnjem zatvorenom polozaju.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Decembar 01, 2017, 08:11:33 posle podne
U prva prilika naredni dana provericu negov polozaj prije palenja.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Decembar 01, 2017, 09:22:28 posle podne
Sto se tice slika iz posta282 koje pokazuju preradu plovka i iglice, ostao sam duzan da odgovorim. Takva prepravka je nepravilna dragi moji clanovi, neko ce pitati a zasto.

Odgovor je: povecana je tezina plovka za tezinu ugradjenog zavtnja i matice. Samim tim plovak se vise potapa u benzinu i izuzetno je tesko pravilno podesiti visinu goriva u loncetu. Na iglici plovka odsecen je mehanizam koji povezuje iglicu sa plovkom i koji amortizuje oscilacije goriva dok se auto vozi.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Decembar 01, 2017, 09:37:16 posle podne
Dali ste imali prilike da vidite ovakav prikljucak kabla koji se ubacuje u kapu razvodnika i razvodnu kapu:

(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2042.jpg)

(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2041.jpg)

(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2043.jpg)

(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2044.jpg)

(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2045.jpg)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Decembar 05, 2017, 02:19:12 pre podne

Ako je tacno kako si napisao Filo, sauh negde zaglavljuje ili zapinje. Proverices tako sto ces skinuti poklopac filtera i pogledati kako stoji leptir sauha. Leptir mora stojati vertikalno ( auto je vozen i ostavljen da ostoji najmanje 6 - 7h ), zatim rukom daj pun gas i normalno pusti gas. Dok dodajes gas leptir sauha mora da se pomera momentalno u smeru zatvaranja prvog grla i na ovoj temperaturi vazduha leptir je u krajnjem zatvorenom polozaju.


Proverio sam polozaj leptira malo pre.
Trenutno spolna temperatura je 0 stepeni.
Polozaj leptira prije palenja i prije pritiskanje pedala za gas je 100% otvoren, kako da je na radna temperatura.

Dodam tu gas uz pomoc prsta, leptir se pomerio u smeru zatvaranja, ali samo malo. Moje mislenje oko 20-25% je zatvorio usisno grlo.
Dodao sam par puti gas do kraj, nista, leptir stoi tako kako pri prvog pritiskanje gas (25% zatvoren). Probam da pomeram leptir sa prst, on se lako pomera u smeru ka zatvaranje, ali se ne zatvara jos, vraca se na tih 25% zatvorenost.

Ok, vracam poklopac, upalim, provozim 1 km, obrtaje su se malo digle. Nije motor preglasan, moje mislenje je da bile oko 1200 obrtaje.
Skidam poklopac, proveravam polozaj leptira, on je bio 50% zatvoren.

Vozim jos 2 km, skazalka za temperatura mi je bila izmegu ona sredna crta i 70 stepena. E tu se obrtaje stabilizovale.
Skidam opet poklopac, leptir je 100% otvoren, nije zatvoren.
Da uzmemo u obzir da me malo i skazalka za temperatura vara, tako da na oko 70 stepena leptir se otvorio i sauh se izgasio.

Eto tako mi funkcionise sauh.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Decembar 05, 2017, 07:28:30 posle podne
Nesto nije uredu sa bimetalnom oprugom sauha na karburatoru tvog auta Filo. Na 0 stepeni vazduha sauh mora bit i 100% aktivan i da se obrtaji motora podignu na 1600 O/min. i vise.

 Trebalo bi pogledati kako se ponasa bimetalna oruga i pogledati ceo sistem hladnog starta u kakvom je stanju ( dali se nesto nezaglavljuje ). Kad je leptir doveden da se lako pomera uz pomoc svojih poluga i bimetal ima svoj nesmetani radijus od 90 - 100 stepeni, a vakum aparat sauha ispravan. Kod prvog dodavanja gasa ( motor podpuno hladan ) leptir sauha se u momentu 100 % zatvara...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Decembar 05, 2017, 07:39:51 posle podne
Mene mi odgovara da se nezatvara 100% ;)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Decembar 05, 2017, 08:06:07 posle podne
Filo, Filo, sta bi sve meni i drugim clanovima odgovaralo. Objasnio sam kako automatski sauh na ovom tipu karburatora treba da radi i tu vise nema sta da se kaze.

Jedinu primedbu konstruktoru dajem sto se bimetalna opruga sporije iskljucuje ( uspeo sam da skratim vreme sauha za 30% ) u odnosu na isti sauh kod golfa II 1,3l i jako brzo reaguje ( ponovo je aktivan ) kad temperatura motora opadne za 15 - 20 stepeni.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Decembar 05, 2017, 08:12:28 posle podne
Filo, Filo, sta bi sve meni i drugim clanovima odgovaralo. Objasnio sam kako automatski sauh na ovom tipu karburatora treba da radi i tu vise nema sta da se kaze.

To je jasno i ne osporavam negov pravilan rad.
Ali ako moj sauh koj zatvora grlo samo 50% i zatim otvora se na 100% i dize mi potrosnja do 12-13 litra, ondak sta bi bilo kad bi zatvorao do 100% i obrtaje 1600-2000 ?
Neznam kako da izvedem, ali ja bi izvadio bimetalna opruga i nekako da napravim da bude klasican mehanicki sauh.
Imas neka ideja kako bi se ovo izveo ?

Evo nasao sam nesto po netu> https://www.howacarworks.com/modifications/converting-an-automatic-choke-to-manual
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Decembar 05, 2017, 08:21:45 posle podne
Pronadji ispravnu bimetalnu oprugu,zameni je i vozi kao i svi mi ostali.
Nemoj da komplikujes ionako vec komplikovan automatski sauh...
Da treba fabricki da nosi rucni sauh fabrika bi ga i ugradjivala.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Decembar 05, 2017, 08:23:06 posle podne
Abe da trebalo i da imaju plin, imali bi i od fabriku plina, a ne da ugradivamo mi, jel tako ? :)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Decembar 05, 2017, 08:32:43 posle podne
To ugradjivanje plina je nasa opcija da bi mogli da se vozimo jefinije. Ja se na moj karburator ne zalim,radi propisno pod sauhom i na plin i na benzin.
Samo sam dao svoje misljenje u vezi tvog komentara za prepravku neceg sto moze da radi onako kako je fabrika izmislila i da nema s problema,nerazumem zasto bi sad nesto unazadio jer neces da ga popravis?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Decembar 05, 2017, 08:37:10 posle podne
Pa ako se nezalis na tvog karburator, zasto imas traku na usis ? Zasto ti nije sve u fabricko stanje sta se tice usis ? :)

A cim ugradivamo plin da mi smo mogli da vozimo jeftinije, zasto da ne ugradim neka modifikacija da nemam automatski sauh i da mi mogao jos da smalim potrosnju plina ? Jer plin ne treba puno sauh, plin nema problema sa trokiranje na hladan motor kako benzin koj dok motor ne postigne najmanje 50-60 stepena mora da bude povucen sauh.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Decembar 05, 2017, 08:50:45 posle podne
ode tema u off ;)
nemam potrebu da bilo sta diram jer za sad radi kako treba iako ima izolir na usisu koji zatvara 1/3 hladnog vazduha koju je plinadzija stavio,kad dodje prolece probacu i to da sredim-skinem i nastelujem ali sam zadovoljan potrosnjom plina gde sa 6000 dinara predjem 1200km...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Decembar 06, 2017, 12:39:14 pre podne
Da bi i ja vozio malo na otvoren put, ne bi imao veca potrosnja od 8-9 litra na 100 km.
Evo juce i danas napravio sam 5 km, ali u tih 5 km, imao sam 5 startovanja na motor. Fakticki vozio sam 1 km, pa stao, pa opet vozio, pa stao i to je to, dize potrosnja.

Zasad sum na tacno 13 litra prosek sa ova boca, nemam jos puno, ali smatram da cu dogurat 120 km sa 15 litra i prosek 12.5.
Po meni odlicno za gradsku voznju, kratki relacije i najbitnije, bez nikakve reducire na usis.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Decembar 06, 2017, 05:17:18 posle podne
Ako je takva potrosnja ( 12,5l ) plina Filo nemoj nista da diras, odlicno je sto se tice gradske voznje...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Decembar 07, 2017, 12:34:19 pre podne
Eto, takva je bila. Na 119 km se potrosio plin, 15 litra, prosek je 12.6.
Mada sa manje kolicina plin, dobijaju se lose prosecne potrosnje.
Kao za primer, da sam izvozio 125 km (samo 6 km vise), prosek 11.9.
Najbolji prosek vadi se na cela boca plin, tada plus-minus 5 km ne utice toliko na prosek.

Cujemo se do naredni prosek.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Decembar 08, 2017, 08:58:18 posle podne
Drustvo, svasta sam imao prilike da vidim ali ovako dobro ocuvan auto koji je star 28 godina, jos nisam video. Vlasnik je u svoje vreme kupio nov auto i presao oko 260 hiljada kilometara, motor je radjen na drugoj specijali. Pogledajte slike koje sam nabzinu uradio ( nadam se da se administrator nece ljutiti ) jer zelim da pokazem kako se auto cuva svim srcem:


(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2061.jpg)


(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2059.jpg)


(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2062.jpg)


(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2058.jpg)


(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2053.jpg)


(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2054.jpg)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Decembar 09, 2017, 09:39:38 posle podne
Evo jos slika o perfektno ocuvanoj fiesti:
(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2060.jpg)


(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2047.jpg)


(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2048.jpg)


(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2049.jpg)


(https://i62.servimg.com/u/f62/19/74/18/08/img_2051.jpg)
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Decembar 10, 2017, 01:25:15 posle podne
Vlasnik ovog prelepo ocuvanog auta ima problem kod dodavanja gasa, auto se u momentu ukopa pa krene. Sto bi se reklo ima knedlu, kontrolom sistema prinudnog obogacivanja gorivne smese pronasao sam da je postavljena membrana koja neodgovara tom modelu karburatora. Postavkom pravilne membrane i pravilnim podesavanjem rada motora ( moto test ), auto se preporodio kako radi. Provozao sam se sa vlasnikom auta koji je vidno odusevljen kako sada njegov ljubimac radi...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Jun 04, 2018, 03:54:14 posle podne
Dragi moji forumasi: " 10101 Pregleda ", a samo: " 304 Odgovora ". Moram priznati da sam zadivljen tolikim interesovanjem ali razocaran malim ukljucenjem u diskusiju. Nadam se da ce se situacija popraviti pa Vas zovem da slobodno pisete o problemima iz ove oblasti. Srdacan pozdrav od Vaseg Dobrivoja...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Jul 12, 2018, 07:28:14 pre podne
kakvi su komentari oko novog nacina tehnickog pregleda?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Karlheinz Jul 12, 2018, 09:55:17 pre podne
http://forum.skodaforum.rs/auto-moto-chat/nova-pravili-na-tehnikim-pregledima-diskusija/
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Jul 12, 2018, 04:22:10 posle podne
OK, video sam temu i svidjajumi se postovi...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Decembar 25, 2018, 07:52:47 posle podne
Drugarim sta imate novog, kako Vas sluze cetvotockasi?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Maxa1984 April 26, 2019, 03:42:31 posle podne
Zdravo, može li pomoć oko ovog problema:

http://forum.skodaforum.rs/felicia-pick-up/problem-sa-ler-gasom-10842/
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje April 27, 2019, 05:36:42 posle podne
Procitao sam temu koju si otvorio i predloge koji su dati, bilo bi najbolje ako bi sa autom mogao da dodjes i da vidim u kakvom je stanju karburator na tvom automobilu. Druga mogucnost je da majstor skine karburator i brzom postom posaljes karburator na pregled - defektazu i dati predlog sta treba da se odradi kako bi otklonili problem koji imas i koji je resiv.

Posto vodeni automtski sauh kod tog tipa karburatora dosta dugo drzi aktivan sauh u odnosu na originalan PIERURG 2E, hteo sam da vidim u cemu je problem kad su svi delovi jednaki. Detaljnim pregledom i upornoscu nasao sam razliku sistema hladnog starta i doveo je da budu 90% i vise jednake. Uspeo sam da drasticno skratim vreme sauha odnosno da dovedem rad kao kod golfaII ili opela.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje April 29, 2019, 08:18:12 pre podne
HRISTOS VASKRESE.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Maxa1984 Maj 05, 2019, 08:30:13 posle podne
Procitao sam temu koju si otvorio i predloge koji su dati, bilo bi najbolje ako bi sa autom mogao da dodjes i da vidim u kakvom je stanju karburator na tvom automobilu.

Gde se tačno nalaze Vladimirovci? Znam za Vladimirovac, blizu Kačareva, a to je baš daleko od Niša.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Maj 06, 2019, 08:24:38 pre podne
Cucemo se preko pp kako bi resili problem tvog auta i da se sagorevanje gorivne smese dovede u fabricko stanje...
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: m@c|-|oR Maj 06, 2019, 10:57:13 pre podne
Sad tek didim ovu temu, pa se nešto mislim...

Imamo lepu temu gde kolega Stalker nesebično savetuje u vezi sa uljima, u ovoj temi ovde kolega Dobrivoje svoje znanje deli i pomaže u vezi sa karburatorima....

Imamo li neku temu, ili nekog kolegu ko je iskusan sa dizelima, boš pumpama, diznama, da pomogne nama nesrećnima?
 hearcut
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Bobi Maj 06, 2019, 11:14:41 pre podne
Sad tek didim ovu temu, pa se nešto mislim...

Imamo lepu temu gde kolega Stalker nesebično savetuje u vezi sa uljima, u ovoj temi ovde kolega Dobrivoje svoje znanje deli i pomaže u vezi sa karburatorima....

Imamo li neku temu, ili nekog kolegu ko je iskusan sa dizelima, boš pumpama, diznama, da pomogne nama nesrećnima?
 hearcut
Predjite na plin da slatko izvozite :P
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: m@c|-|oR Maj 06, 2019, 11:18:19 pre podne
Prvo - izvinjenje Dobrivoju što mu trolujemo temu.

Drugo, još davno sam rekao - "nikad dizel, nikad karavan, nikad srebrno metalik..."

I onda kupim oktaviju - karavan, srebrno metalik i još iznad svega dizel.

Ono, dobro je sve to, ali kada 25+ godina voziš samo benzince, onda te sitnice počnu da nerviraju.

Nije me nikada ostavila na putu, ali - nervira!
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Jul 09, 2019, 08:55:39 posle podne
U nedelju iz Novog Sada dosao mi je clan foruma sa problemom loseg rada na plinu i benzinu, nadam se dace nam napisati utiske kako je auto sredjen.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: milosgranice Jul 26, 2019, 10:30:50 posle podne
Pozdrav za mog druga
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Jul 27, 2019, 07:42:28 posle podne
Pozdrav ekipa.. kao sto se moglo videti iz prethodnih tema, imam feliciu 1.3, karburator, noviji model. Auto ima lovato plinski uredjaj, i vozen je uglavnom na plin. U pocetku je sve to bilo dobro, jer realno za bolje nisam ni znao.. medjutim, nakon malo citanja, proucavanja, gledanja kojecega, dodjem do zakljucka da nesto sa felcedesom nije u redu.. Naime, preko 110km/h moze da ide samo nizbrdo ili sa vetrom u ledja. A u Vojvodini brda nema. Pritom, nekad se oseti i neobican miris izduvnih gasova...Iscitao gomilu tema po ovom i briskoda forumu, i zakljucio da karburator ili ne valja ili nije podesen. E, sad, ne budem lenj i kontaktiram clana foruma (Dobrivoja), i dogovorim se sa covekom da dodjem da pogledamo sta je sa autom.. I bio sam u pravu. Karburator, sam po sebi i nije bio u losem stanju, iako sam ja mislio da je prljav, da ga treba cistiti ili menjati membrane, ali zato nista drugo nije valjalo. Naime, rasprsivac je neko od priucenih majstora fino oskrnavio, razbusivao ga, lepio silikonom pa to osim sto nije izgledalo kako treba, isto je tako i radilo. E sad, cim sam dosao, covek lepo stavio sondu, proverio izduvne gasove na plin, pa zatim na benzin, pa to podesio. Smesa bila izuzetno bogata, auto se bukvalno gusio. Onda smo zatvorili rupe u kucistu filtera za vazduh, koji je malo ostecen i pukao na par mesta. Zatim je prekontrolisana cela instalacija plina, prestelovano paljenje, i gomila stvari jos. U saradnji sa Dobrivojem, to jest uz njegovu pomoc, napravimo nacrt adaptera za sportski filter vazduha (razlog je samo lepsi zvuk, nista drugo), nadjemo resenje kako da obidjemo taj rasprsivac jer nam smeta za postavljanje adaptera, i krenem ja po malo skeptican kuci... Docepao se autoputa, pritisnuo skodu.. a ono, felcedes prede. Ide oko 130 na plin (ta brzina je pre podne bila misaona imenica za isti taj auto) pri oko 3500 obrtaja.. nisam imao srca da je stiskam vise da bi otvorila i drugo grlo. Bukvalno od onda se auto preporodio. Mnogo bolje prima gas, iako ona sama po sebi nije bas startna, a i potrosnja je malo manja. Za sad je to kako treba, cekamo da se sredi taj adapter pa onda na jos jedno stelovanje smese i montazu istog pa cemo videti kako ce ici. U svakom slucaju, kolege forumasi, ako imate problema sa krburatorima, znate kome treba da se obratite, a ako se neko odluci za modifikaciju slicnu ovoj (mislim na sportski filter vazduha), rado cu pomoci koliko mogu.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Septembar 22, 2019, 08:36:56 posle podne
Poz Dobrivoje vozim jettu 2 1.6 1986 god i imam problem svake zime sa jutarnjim paljenjem. Auto upali odma ne vergla nista odradi jedno 5sekundi pod vecim gasom i onda pocinje da trokira trese samo sto se ne ugasi i tek kako se zagreva stabilizuje rad da moze da se vozi mada kad das gas on se ugusi mesto da povuce i posle 3minuta ide lepo i onda pocne se gasiti cim pustim gas to traje 2minuta i onda sve normalno radi.  Isao sam covek mi je remontovao karburator prosle godine ali problem je ostao. Sve mislim da je problem u vakumu  i redosledu povezani creva. Da li mi mozete pomoci il da dodjem do vas?


Bilo bi mi drago da se vidimo i da resim tvoj problem kako treba, oko termina dogovoricemo se na pp.
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: sima 016 Mart 01, 2020, 12:26:27 pre podne
Pozz Dobrivoje,imam problem sa Feliciom 1,3lx 1998god i na plinu i na benzinu,ako moze kontakt tel.Pozdrav
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Karlheinz Mart 01, 2020, 12:29:38 pre podne
http://forum.skodaforum.rs/rsi/ac-nikola/
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Mart 01, 2020, 11:48:48 pre podne
Pozz Dobrivoje,imam problem sa Feliciom 1,3lx 1998god i na plinu i na benzinu,ako moze kontakt tel.PozdravMoze zasto da ne, poslat je na pp kako bi uskladili termine i da vidimo koje probleme imas sa sagorevanjem gorivne smese benzina/vazduha i plina/vazduha.

 bravo2
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Mart 26, 2020, 06:57:29 pre podne
Drustvo, kao ste dali vas cetvorotockasi dobro sluze?
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Filo Mart 26, 2020, 02:40:48 posle podne
Dobro zasad otkad sam pronasao uzrok zbog koj obrtaje nisu reagirale onako kako sto treba kada sam podesavao plin na isparivac. Ono crevo od vakuum za servo kocnica na usisnoj grani je bio labavo, smenio sam stegu i sada mogu da stelujem plin, reaguje bas onako kako treba.
I malo sam pojacao plin na racvu za 1/4 krug, a potrosnja je i dalje ista, zadnju potrosnu je bila 10.2 litra plin na 100 km

Sada sledno sta treba uradim je da zamenim svecice jer opet ostetujem jednu na skidanje. Sada vozim 3 briskove i edna Beru (po katalog odgovara i ova beru za felicija). Isto tako preventivno cu zameniti i kablove jer su stari oko 8 godina.
ALi samo ovo sa korona nek se smiri
Naslov: Odg: Karburator i problemi u radu motora (Odgovara: Dobrivoje)
Poruka od: Dobrivoje Mart 26, 2020, 06:10:04 posle podne
Odlicno Filo bravo2 uh taj virus  :( ,kad bi mogli da ga prestelujemo pa da bude koristan...