ŠKODAforum.RS

ŠKODA Old-School Modeli => FAVORIT/FORMAN => Temu započeo: Dobrivoje Januar 30, 2019, 10:13:30 pre podne

Naslov: Razvodnik paljenja i pojacivac naponskog signala
Poruka od: Dobrivoje Januar 30, 2019, 10:13:30 pre podne
Drugari otvaram ovu temu jer je nisam video na forumu ( ako je ima neka je administrator izbise ). Verujem da su nasi clanovi imali problema sa varnicom na svecicama odnosno, nekad se desi iz cista mira motor nece da upali.
Naslov: Odg: Razvodnik paljenja i pojacivac naponskog signala
Poruka od: Dobrivoje Januar 30, 2019, 16:46:43 posle podne
Lepo je sto tema ima 12 pregleda ali da cujemo neka iskustva clanova. Jos ako ima clanova koji su auto elektricari pa da objasne kako radi ovaj sistem davanja varnice na svecicama. Sa nekom el. semom i vrednostima ( otpor i napon ) koji elementi imaju i moraju da daju da bi sistem potpaljivanja gorivne smese radio...
Naslov: Odg: Razvodnik paljenja i pojacivac naponskog signala
Poruka od: mihajloalasp Januar 30, 2019, 19:12:23 posle podne
Mogao bih da uradim ja jedan rad na tu temu sad za vikend, ukoliko bi nekome znacilo kako se obavlja defektaza sistema za paljenje.
Naslov: Odg: Razvodnik paljenja i pojacivac naponskog signala
Poruka od: Dobrivoje Januar 31, 2019, 07:31:52 pre podne
Odlicno, bilo bi dobro za sve clanove da imaju podatke: koliki otpor daje raz. kapa. raz. ruka svi visokonaponski kablovi ( pojedinacno ), bobina otpor spulme u razvodniku ( i koji je tip ) i td...

Pored "originalnih" delova ovog sistema u ponudi su nam zamenski delovi, koji itekako mogu praviti problema ako se pojedinacno uparuju sa originalnim delovima. Primer tome je da je probila raz. kapa koja u delu gde dolaze kablovi imaju u sredini stubice ili siljke, koji sa tim tipom kablova imaju odlican kontakt - spoj. Ali vam trgovac sto zbog neznanja ili interesa samo da proda deo proda raz. kapu koja nepripada vasim kablovima na autu.

Auto tada pocinje da trokira ili u najmanju ruku i " satavi" rad. Vi se odusevite postignutim rezultatom i svojom majstorijom ali kratkog vremena, jer na prvoj neravnini kad se auto protrese izgubi se spoj koji je inace slab i nepravilan ( jer ima preveliki otpor ). Motor pocinje da trokira i gusi se, na leru hoce da se gasi jer su aktivna najcesce dva cilindra...
Naslov: Odg: Razvodnik paljenja i pojacivac naponskog signala
Poruka od: Bobi Januar 31, 2019, 22:45:01 posle podne
Dobra vam je tema,pohvala Dobrivoje. Elektronsko paljenje zna da zeza u delu razvodnika,tacnije njegove shpulne. Otpor kod ispravne shpulne razvodnika je 1,6 oma mereno digitalnim unimerom na polju za proveru dioda jer drugacije nece zbog malog otpora.Bobina za elektronsko retko crkava,vecina Favorita jos ima fabricku. Shpulna razvodnika moze da se proveri i bez unimera, kabal sa shirmom (zastitnom pletenicom) koji ide iz razvodnika do komutatora se od komutatora rastavi i tu imamo normalnu i manju buksnu na koju zakacimo Led diodu(ko nema Le diodu nek kupi upaljac sa istom kao lampicom...), sakacimo istu na buksne i kad zaverglamo motor Led dioda ce poceti da treperi kako se razvodnik bude okretao. Bitno je da sa razvodnika nista ne skidamo( kapa,ruka...).
Nadam se da ce nekom da koristi ovo jer je shpulna cest uzrok verglanja u prazno.
Naslov: Odg: Razvodnik paljenja i pojacivac naponskog signala
Poruka od: Dobrivoje Februar 01, 2019, 11:37:42 pre podne
Hvala Bobi na korisnim informacijama, dodao bih da je spulna induktivni davac koji proizvodi odredjeni napon. Imam mgucnos ( sto cu i uraditi ) da izmerim koji je napon na davacu kad su papucice povezane sa unimerom.

Dali je neko merio otpor razvodne kape ( postoje dva modela ( sa i bez otpornika )), kablova i bobine ili ima taj podatak.
Naslov: Odg: Razvodnik paljenja i pojacivac naponskog signala
Poruka od: Dobrivoje Februar 08, 2019, 19:45:50 posle podne
Odlicna posecenost teme samo da procitamo sta nam je spremio mihajloalasp ili neko ko je raspolozen i vican. Trenutno mi nedolazi favorit auto i da izmerim sve parametre. Ako neko ima te podatke neka ih slobodno okaci, necemo se srditi...