ŠKODAforum.RS

ŠKODA Opšte i Razne Teme => Auto & Moto - Razno => Temu započeo: Karlheinz Januar 08, 2015, 18:24:53 posle podne

Naslov: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Karlheinz Januar 08, 2015, 18:24:53 posle podne
Trošio sam Maxxmotion (OMV), EctoDiesel (LUK), UltraD (NIS), i jedini efekat koji realno vidim je da je gorivo skuplje. Ne znam ima li efekta to nekakvog na motor, snagu, potrošnju, ali ja to nikako na kratke staze - ne mogu da vidim.  Da je skuplji - to se odmah vidi :-)
(možda posle 150.000-200.000km i ima efekta, ali to je par godina vožnje za mene - previše)

Da li to znači da je ovaj "bolji" dizel stvarno bolji ili je ustvari onda ovaj standardni dizel nedovoljno dobar - ne znam. Mislim da nema efekta u npr. "stari" 1.9tdi sipati ovo novo "sofisticirano" dizel gorivo? Šta vi mislite?

Koji je efekat da sada neko počne u već razrađenu (i možda i malo "raskantanu") mašinu sa 150.000km da sipa "bolji" dizel? Mislim da je to bacanje para?

Više me sada brine tj. pitam se da li je sada ovaj obični dizel dovoljno dobar? I šta li smo svi sipali u svoje rezervoare, dok se nije pojavilo ovo "bolje". Ako uvek od boljeg ima bolje, znači li to da će jednom izmisliti još bolje (čitaj: skuplje) gorivo? Ma, sve je to marketing čini mi se.

Mislim da se jedino isplati onome ko kupi ganc novu CR mašinu i onda lepo od 0km pa sledećih par godina troši samo UltraD, ... međutim i tada, nakon par godina, ko će njemu da garantuje da to ima efekta, kakvog, i kako će to da dokaže i izmeri?
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: mihajloalasp Januar 08, 2015, 19:06:29 posle podne
Ja nemam iskustva sa dizelom, ali sam primetio pre neki dan nešto zanimljivo što se tiče Ecto benzina na Lukoilu. Pošto sad preko zime vozim Pandu, kako je krenulo ovo hladno vreme teško mi pali kad odstoji celu noć (sipam uvek na Lukoilu, ali običan). Za probu na skoro prazan rezervoar sipam 10l Ecto na Lukoilu, ujutru na pola ključa :o Sinoć sam opet na skoro prazan sipao običan na Lukoilu, jedva upali jutros. Da li se tako slučajno pogodilo, ili je stvarno bolje, ne znam  wac1, ali to je neko moje iskustvo. Probaću ponovo kada potrošim ovaj običan što sam sipao pa da vidimo.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Neba Januar 08, 2015, 19:46:37 posle podne
Pre 3 leta, stizem na Lukoil pumpu u Velesu (MK) da nalijem gorivo i stanem gledajuci u natpise na pistoljima. Pridje mi radnik sa pumpe i pita da li moze da mi pomogne, ja gledam i kazem ima dva diesela u cemu je razlika kad je cena ista !?
Covek donese dve flase od po 2l do pola pune gorivom. Promucka jednu i drugu. Jedna poprilicno ispeni druga gotovo uopste.
Ja uz osmeh prokomentarisem da vise volim kad mi se natoci pivo bez pene :D
On isprica svoju pricu koja manje vise doslovce stoji i na njihovom sajtu (celu listu prednosti), od koje sam zapamtio da je rekao da kad gorivo prolazi kroz diznu za rasprasivanje bolje se rasprasi po cilindru ovo sto ne peni.

Za kraj ga pitah zasto je cena ista i dobih odgovor da se drzava odrekla 0.5denara po litru (manja akciza) jer izmedju ostalog zbog manje potrosnje je i manje zagadjenje zivotne sredine.

Usput u MK je i dan danas ista cena ecto diesela i obicnog diesela: http://www.lukoil.com.mk/mk/home
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: hakkler Januar 08, 2015, 20:24:25 posle podne
euro III i euro IV motori neće osjetiti neku veliku razliku tj osjetiće ako gorivo zadovoljava kriterije za ono za što se prodaje.

kod nas u HR je bio bum negdje 2007 pojavim oemeovog premium dizela...koji se osjetio na radu motora vs ininog starog D1...i D2.

više manje se to iskristaliziralo pojavom novih euro V motora pa su i naftne kompanije morale nešto uložit te napravit bolju smjesu...dodat malo bolje aditive.

danas je opet više manje sve isto kod nas...bar ne primječujem kad sam par puta tankao TAJ skuplji.

bila je nedavno afera u vezi loše kvalitete..baš na bivšem omv.u :))

trenutno kod nas kao Petrol kotira kao najkvalitetniji prodavač..ovo drugo sve je..miš maš..pogotovo Ina.

Poanta..porez na glupost u vezi boljeg skupljeg..jer ne postoji institucija da bi dokazala da je bolji..skuplji..kvalitetniji..osim one marketinške.

u EU je za predpostaviti..da je drugačije.

ugl. zaobilaziti privatne pumpe i one koje nemaju neki gust promet.
Točiti na frekventnijim mjestima gdje je onda manja mogučnost da naletite na mix sa večim udjelom vode..ili čega več.

nekad sam imao link od auto kluba di su prije par godina napravili dyno test sa različitim dobavljačima goriva na tri vrste istih automobila.
Individualno..jasno da nije bio taj članak previše exponiran. :)
Zanimljiv argumentiran članak sa oscilacijama konjice od 2 pa do 10+ks kod  jačih modela automobila sa "kvalitetnijim gorivom" ili konjima unutar toleransa.
Jasno se vidlo koje je gorivo bolje.

ovo danas...cc..ne znam baš..pogotovo kako cijene idu down zadnja dva mjeseca.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: fobia24 Januar 08, 2015, 20:53:53 posle podne
Na svakoj od navedenih pumpi u pitanju je isti eurodizel, razlika je samo u dodatim aditivima. Npr Eko Aviodizel i Eco. Prvi prolazi kroz više filtera, dok drugi ima aditive za kako kažu manju potrošnju. Vreme će pokazati da li su ti aditivi korisni ili štetni po motore novijih automobila kojima su namenjeni.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: jovan.ilic.89 Januar 08, 2015, 22:08:14 posle podne
Eko Aviodizel i Eco. Prvi prolazi kroz više filtera, dok drugi ima aditive za kako kažu manju potrošnju
Мала исправка...оба су исти евродизел, одскоро са новим адитивима, с тим што се "авио" додатно филтрира, скупљи је пар динара...
Ја точим тај кад не могу да сипам на Petrol-у, скупљам бодове итд. а потрошња је ок...
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Neba Januar 08, 2015, 23:02:39 posle podne
kod nas u HR je bio bum negdje 2007 pojavim oemeovog premium dizela...

u EU je za predpostaviti..da je drugačije.

Ja mislio da je HR u EU :)

da se vratimo na temu, ja sam (bio) u tripu da nesto manje trosi kad sipam Ecto diesel na lukoilu jer sam imao nesto manju potrosnju od MK ka BGu nego od BGa ka MK (nemam zgodnu lukoil u BG tako da retko kad tocim ecto u BGu), ali izgleda da je u pitanju konfiguracija terena i/ili zelja da se pre stigne na jug nego nazad... Svakao ta brojka od 4% ustede je nemoguca za izmeriti osim u laboratoriji... A to da li masina vise voli diesel s penom ili ne, ja ne znam :D
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: hakkler Januar 08, 2015, 23:54:21 posle podne
obratiti pozornost na cijeli ili dio posta tj spomenutu godinu ...ne izvlačiti iz kontexta samo jednu riječ
kod nas u HR je bio bum negdje 2007 pojavim oemeovog premium dizela...koji se osjetio na radu motora vs ininog starog D1...i D2.Ja mislio da je HR u EU :)

je od 1.7. 2013  ;)  :( =))
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Karlheinz Januar 09, 2015, 12:46:16 posle podne
To sa penom sam ja primetio i ranije. Dugo sam sipao isključivo na MOL-u dizel, dok još nije bilo ovih "boljih" dizela, jer je njihov važio za najbolji dizel i skoro da uopšte nije penio. Kada sam sipao na NIS-u, ne mogu od pene da natočim do vrha, sve klik po klik i čekam da se pena spusti.
Inače, gorivo je generalno jako skupo, ali dali su nam ipak izbor - još skuplje za 5 din ili ipak ono jeftinije -)))

Vidiš, ima i taj efekat, kupujući ono redovno (jeftinije) gorivo imate utisak da ste nešto uštedeli... :-( psihologija .-))
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: djordjebg Januar 09, 2015, 13:09:34 posle podne
Ja sam primetio neke razlike, izmedju konkretno Mol goriva i Nis goriva. Unazada nekoliko godina sipam Mol, pre toga jos duze EKO, a nekada davno sam sipao na Nisu i to je bilo 95%, svih punjenja, prakitcno na svega nekoliko pumpi.

Na prolece 2013. sam posle duzeg vremena sipao pun rezervoar na Nisu ( eurodizel obican) i desili su se problemi. Naime to je bio period mart, april kada izjutra zna da bude prohladno i imao sam problema sa paljenjem. Posle paljenja, motor je radio 10ak sekudni neravnomerno i znao je i da se ugasi. Posle toga bi se stabilizovao i sve je bilo normalno do sledeceg hladnog starta. Sumnjao sam na grejace, dizne, filter i sve drugo, a sitacija se resila sama od sebe sipanjem novog rezervoara na Molu.
Od tada nikakvih problema, te sam ovog leta resio ponovo da pokusam, Nis i to ultra dizel. PReko leta sam bio bas zadovoljan, fino je radio i isao , ali cim je zahladnelo eto opet problema koje sam resio na istovetan nacin kao i prvi put. Ultra dizel sam sipao na maloj ali skoro renoviranoj pumpi kod bivse 11. gimnazije u Grcica Milenka. Da li to ima neke veze?
Potrosnja goriva je ista, auto normalno radi i ide, ulja trosi koliko i uvek ( oko 500mL na 10000km, prakticno samo dolijem ono sto ostane iza servisa od 5l).

Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: voyager Novembar 17, 2015, 21:24:53 posle podne
Ja to sipam da me ne grize savest. :)
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: batke Novembar 17, 2015, 21:29:17 posle podne
Otprilike tako  =))
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: mirkuk38 Novembar 17, 2015, 21:55:27 posle podne
Vojkane, ti baš nisi reprezent, pogotovo sada kada ti je konjica u odumiranju  =))

Šalu na stranu, verujem da ima par korisnih aditiva u odnosu na stock varijantu koja samo treba da ispoštuje standard... mada smatram da je 5din previše za tih par kapi aditiva po litri.

Slovenački QMAX mislim da je najprihvatljiviji trenutno.. 138.9 din/lit ?

Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Neba Novembar 17, 2015, 22:21:26 posle podne
Slovenački QMAX mislim da je najprihvatljiviji trenutno.. 138.9 din/lit ?

Док сам био на Цераку најчешће сам сипао QMAX (однедавно и код Темпа на Ади имају пумпу) и сасвим ок ради и иде. Што неко помену није баш меродавна СДИ ергела... Неку разлику у односу на АВИА пумпу обичан дизел где у последње време сипам ја не видех (а и цена је мислим у оквиру динар два разлика)...

Пре 3,5 године у Велесу МК сам свратио на Лукоил пумпу (месец дана након што сам узео Шкоду) и гледам збуњено у два сприца дизел и екто дизел... Прилази ми човек ја га питам за разлику пошто је цена иста у денар. Он ми донесе две флаше једа обичан дизел друга екто дизел обе допола пуне, промућка их. Ова екто дизел је далеко мање испенила... Уз демонстрацију тога је ишла прича о дизнама и бољем распрашивању у клиповима. По рачунару стварно ми испаде нешто мања потрошња с екто дизелом него с обичним али то је у оквиру 5% што је мање од фактора гужве на путу тежине ноге на гасу смеру ветра температури ваздуха...

Све у свему пар динара по литру је већини нас цифра од ~150РСД месечно једно мало пиво...
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: mirkuk38 Januar 10, 2016, 08:23:15 pre podne
Verujem da je aditivirani ED možda za nijansicu bolji od klasičnog, ali i da ga prodavci forsiraju jer i tu imaju dodatnih par dinara zarade (obično je oko 5din skuplji).
Zanima me samo da li je zbog DPF-a pametnije sipati taj najskuplji ili je to sve u domenu autosugestije i praznih priča. Pitaćemo Stalkera, on je po tom pitanju najkompetentniji :)
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Peja Januar 10, 2016, 08:52:31 pre podne
Ovde majstori pričaju da je taj aditirani dizel bespotrebni trošak tj. da nema neke razlike osim u ceni od nekih 0.15-0.20E, dok proizvođači navode bolje performanse zbog cetanskog broja i aditiva za čišćenje sistema ubrizgavanja.

Razlika koju sam ja primetio je da na nekim minusevima ispod 10 *C "lepše upali" i "lepše prede" dok radi.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: fobia24 Januar 15, 2016, 10:56:28 pre podne
Verovatno će jednog dana da dođu do zaključka kako su upravo aditivi krivi za neke anomalije na motoru i sistemu za ubrizgavanje. Ja izbegavam dizel sa aditivima.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Karlheinz Maj 30, 2017, 10:47:51 pre podne

1.9TDI 105ks, zabeležio sam nedavno jednu od najvećih gradskih potrošnji na pređenih oko 700km je 7,62 L  hearcut
Ekto dizel, Luk oil.
Opet isto gorivo napunjeno (kao i zadnjih par meseci točim samo to) ako bude potrošnja visoka, menjam pumpu i gorivo !!!
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: ugi85 Maj 30, 2017, 11:04:37 pre podne
Interesantna stvar mi se desila sa Ecto dizelom koji sipam na istoj pumpi. Zbog popusta sam presao tamo da sipam gorivo i motor poceo da podize broj obrtaja na leru u odredjenim okolnostima. Sve bi to mozda jos uvek trajalo da nisam sasvim slucajno sipao gorivo na NIS-ovoj pumpi.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: slobodanalex Maj 30, 2017, 11:19:38 pre podne
Ja sam ranije na NISu sipao obican dizel, kad sam pre 3 god uzeo A5 sa DPF posle 3 meseca se DPF zacepio. Ocistio sam DPF i presao na Mol EvoDiesel i vise nisam imao problema. Inace i pre ciscenja sam jednom sipao na Molu i 3x je produzio vreme izmedju regeneracije.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Peja Maj 30, 2017, 11:32:51 pre podne
Pre dve zime sipao sam Evo Diesel na Mol pumpi u Nisu, srecom ne do vrha kako imam obicaj (od rezerve do vrha). Nakon jutarnjeg paljenja na -8°C, rad je bio sa povremenim stucanjem dok se motor malo ne zagreje. Pretrnuo sam da mi se neki injekotor ne osteti. Nakon sto se to ponovilo jos 2 jutra za redom, sipah na Lukoil obican eurodiesel. Sledeceg jutra na -9°C, prede kao maca.
Sto se tice OMV MaxxMotion diesela, kaze proizvodjac de mu je cetanski broj veci od obicnog goriva, pa samim tim sagoreva cistije. Mogu takodje potvrditi da je period izmedju DPF regeneracije nesto duzi. Npr. sa obicnim radi regeneraciju na oko 500-600km, a sa aditiviranim na preko 700 km.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Karlheinz Maj 30, 2017, 11:55:42 pre podne
Interesantna stvar mi se desila sa Ecto dizelom koji sipam na istoj pumpi. Zbog popusta sam presao tamo da sipam gorivo i motor poceo da podize broj obrtaja na leru u odredjenim okolnostima. Sve bi to mozda jos uvek trajalo da nisam sasvim slucajno sipao gorivo na NIS-ovoj pumpi.
To se meni isto desilo i takođe sam "tripovao" da je zbog Luk oil goriva koje sam baš (a inače u to vreme retko) natočio, međutim bio je loš akumulator u pitanju. Promenio gorivo, pumpu, ali problem je ostao do promene akumulatora.
Luk oil mi inače NE uliva poverenje da im je gorivo kvalitetno, sipam tamo jer mi je zgodno plus imam EKTO skoro po ceni redovnog dizela.
Nikada nisam primetio (za bilo koji dizel sa aditivima) da imam bolje performanse tj. da auto manje troši, čak evo sada troši i više nego što je uobičajeno!

Moram i da ih pohvalim, jednom sam imao neki (manji) nesporazum na njihovoj pumpi, i požalio se emailom njihovoj službi.
Dobio sam izvinjenje i poklon karticu od 2000RSD da natočim gorivo!
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Chaki87 Maj 30, 2017, 12:53:02 posle podne
Super tema,da li znate da li se isplati sipati 100oktana za benzince na npr. Gazpromu ili Eko pumpama?!
Meni NIS ne ulica povjerenje :/


Sent from my iPhone  
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: ugi85 Maj 30, 2017, 13:07:46 posle podne
Testirao akumulator, nije do njega.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: zix Maj 30, 2017, 16:31:59 posle podne
Testirao akumulator, nije do njega.
Hoće i alternator da pravi problema, a manifestuje se nemirnim radom motora.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: ugi85 Maj 30, 2017, 16:39:41 posle podne
I to je provereno.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: m@c|-|oR Maj 30, 2017, 16:40:59 posle podne
Nikada nisam primetio (za bilo koji dizel sa aditivima) da imam bolje performanse tj. da auto manje troši, čak evo sada troši i više nego što je uobičajeno!
+1
Iako sipam samo na NIS pumpama, nisam primetio apsolutno nikakvu razliku između običnog i Ultra goriva.

Takođe, ranije sa benzincem nisam primetio razliku između 95 i 98 oktanskih benzina.

Međutim, u inostranstvu je situacija potpuno drugačija. Na ulazu u Sloveniju je OMV, na kome sam uvek točio njihov Carrera 100 oktanski benzin. Bez preterivanja mogu reći da se razlika oseća i u potrošnji i u radu motora.

U Italiji takođe postoje aditivirana goriva koja su osetno bolja od standardnih.

Šta se kod nas radi je tema za diskusiju uz neku rakijicu, rekao bih.
:)
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Markkoni Maj 30, 2017, 17:07:03 posle podne
Super tema,da li znate da li se isplati sipati 100oktana za benzince na npr. Gazpromu ili Eko pumpama?!
Meni NIS ne ulica povjerenje :/


Sent from my iPhone  
Isplati se, narocito na TFSI-u. Samo G-Drive 100 na Gazpromu.

Sent from my SM-G930F  

Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Peja Maj 30, 2017, 17:18:22 posle podne
Međutim, u inostranstvu je situacija potpuno drugačija. Na ulazu u Sloveniju je OMV, na kome sam uvek točio njihov Carrera 100 oktanski benzin. Bez preterivanja mogu reći da se razlika oseća i u potrošnji i u radu motora.

U Italiji takođe postoje aditivirana goriva koja su osetno bolja od standardnih.

Ovde je razlika u ceni neaditiviranog i aditiviranog dizela ravno 0.2E
U Srbiji je ta razlika drasticno manja.
Verovatno postoji i razlog.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: mirkuk38 Maj 30, 2017, 17:29:12 posle podne
Verovatno niko ne bi točio dizel po 180 umesto po 155 dinara, jer svi znamo koji profil ljudi vozi dizel - cicije (myself included).

Ja sam sebe rešio te dileme, jer sipam samo QMax na Petrolu, imaju jako finu cenu za ovo gorivo. Običan ED ne prodaju.

Za sada nemam problema sa motorom, osim što loče kao da sutra ne postoji.. :-(

Sent from my LG-H815  

Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: bugarin Maj 30, 2017, 17:41:29 posle podne
Malo van teme a vezano za mirkukov post:
Na petrolu uz zlatnu karticu za QMax vracaju 5 din po litru na karticu, uz SOV karticu odmah umanjuju cenu za 8 ili 9 dinara ( zaboravih tacno :( )
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: klisko Maj 30, 2017, 18:19:24 posle podne
Kakva je to SOV i kako je dobiti? Koristim zlatnu od ~ novembra ali nisam znao da postoji još neka.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: bugarin Maj 30, 2017, 18:32:11 posle podne
Ja sam ovu dobio od drugara. Msm da je u pitanju "solidarna organizacija vozaca". Ne znam na koju foru se dobija inace. Neko je negde i poklanjao na fejsu te kartice.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: observer Maj 31, 2017, 12:02:42 posle podne
Super tema,da li znate da li se isplati sipati 100oktana za benzince na npr. Gazpromu ili Eko pumpama?!
Meni NIS ne ulica povjerenje :/


Sent from my iPhone  

NIS i Gazprom su ista firma, samo dva brenda ;)

I ja vec 3 godine unazad sipam samo na slovenackom Petrolu i nemam neke primedbe (pre toga sam sipao jedno vreme aditivirani dizel na Molu).
Poverenje i ulivaju samo kompanije za koje pouzdano znam da uvoze dizel, odnosno ne kupuju ga od NIS-a. NIS-ovo gorivo je na Lukoilu, OMV-u, Eku, Knezu, ...
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Chaki87 Maj 31, 2017, 12:06:48 posle podne
NIS i Gazprom su ista firma, samo dva brenda ;)

Znam da su iste firme,Ali sam se pitao da li dobijaju isto gorivo,tj.jel iz iste rafinerije??

Dosadasnja iskustva sa EKO pumpama su se bas pokazala kao pozitivna...Sent from my iPhone  
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: observer Maj 31, 2017, 12:08:02 posle podne
Naravno da dobijaju isto gorivo - sve je iz Rafinerije Pancevo. A napisao sam iznad ko jos prodaje gorivo iz pancevacke rafinerije.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: nidza Maj 31, 2017, 12:16:52 posle podne
Ne bih se ja nešto zanosio time da firme koje uvoze same imaju bolje gorivo od NIS. Moje dosadašnje iskustvo u poslu, u radu sa svima koji iz inostranstva dođu ovde da rade, je da se prilagode našem "kvalitetu". Prosto su došli ovde da zarade, to im je prvi i osnovni razlog dolaska i nemaju ama baš nikakav motiv da nam nude bolji kvalitet nego što je inače prisutan na tržištu.

Kada premotam film više od deceniju unazad, sipao sam dizel u JTD godinama na Eko, pa na Mol, nikad nijedan problem koji se može pripisati gorivu. U to vreme su još i najviše kružile priče o kvalitetu goriva, problemima, diznama, glupostima... Zatim u sledećem autu u JTDm sipao prvo na Mol, zatim na NIS, takođe niti jedan problem. Sada sam nastavio da sipam na NIS, kad god mogu G100, kad ne mogu 98icu, i nikakav problem nemam.

U crni TDI ide OMV od prvog do poslednjeg dana, pre toga A5FL takođe OMV, bez ijednog problema koji bi se mogao pripisati gorivu.

Uvek sipam što bolje gorivo, ali najiskrenije da vam kažem, i kad sam sipao neaditivirano gorivo nikad nikakvu razliku nisam primetio. U poslednje vreme sam u Alfu više voleo da sipam običan dizel + Wynss aditiv za dizne, umesto UltraD.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: observer Maj 31, 2017, 12:19:45 posle podne
U nacelu se slazem sa tobom. Razlike su minimalne, a aditivirano gorivo ne sipam (jedno vreme jesam, na Molu, ali sam prestao).
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Karlheinz Septembar 12, 2018, 11:45:31 pre podne
Dve godine će biti uskoro kako sipam (Ekto) Disel na LukOil. Evo šta kaže na mom primeru precizno vođena statistika o tome da li O2 1.9tdi (2008) manje troši sa EKTO dizelom - može se reći NE.

Pratim potrošnju za svako sipanje već nekoliko godina, i evo nekih proseka u poređenju sa skoro dvogodišnjim sipanjem (nov/16-sep/18) samo na LukOil, sa Ekto dizelom:

nov/2016 do avg/2018 - 6,65L (27.055km). 16" leto + 15" zima (95% lukoil, gotovo isključivo EKTO dizel)
nov/2014 do avg/2016 - 6,73L (18.702km). 16" leto + 15" zima (razne pumpe, uglavnom ne aditivirani dizel)
nov/2012 do avg/2014 - 6,48L (27.850km). 17" i 16" leto + 15" zima (razne pumpe, uglavnom ne aditivirani dizel)

Znam da ima dosta faktora koju utiču na prosek potrošnje (rute vožnje, egr se prlja sa godinama, grad/van grada...), pa se može reći da ovo i nije precizno, ali u globalu to je to.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: m@c|-|oR Septembar 12, 2018, 13:26:49 posle podne
Sa ovim se slažem.
Osim kad sam u Centru sipao 100-oktanski Carrera benzin u Sloveniji, nisam primetio manju potrošnju kod skupljih goriva.
Tomislav sam mesecima sipao G drive dizel na NIS pumpama i potrošnja je bila skoro identična onoj sa običnim euro dizelom.

Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Karlheinz Decembar 03, 2018, 17:31:44 posle podne
Gile-tova (00gile00) Octavia 2.0tdi i Gile na SAT testu goriva, domaće protiv stranog, emisija od juče:
https://youtu.be/9a3edlwsz9Q?t=4m40s (https://youtu.be/9a3edlwsz9Q?t=4m40s)
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: bugarin Decembar 03, 2018, 21:29:50 posle podne
Znaci uspesno remontovana turbina.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Peja Decembar 03, 2018, 22:14:12 posle podne
Prvi deo testa, nereprezentativan. Razliciti uslovi voznje, veze s'vezom nema.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Karlheinz Decembar 04, 2018, 10:46:39 pre podne
Kada su se vratili iz Mađarske na NAVAK, svi su imali veću potrošnju sa Shell-om nego do tamo sa aditiviranim NIS-om, i to pripisali uslovima puta, gužva, vetar... tj. da uzrok veće potrošnje nije gorivo?!
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: Peja Decembar 04, 2018, 11:22:01 pre podne
Rezultati drugog dela testa, kada su komparativno merili performanse u veoma slicnim uslovima mogu se uzeti, sa odredjenom dozom opreznosti, kao relevantni.

Kada su se vratili iz Mađarske na NAVAK, svi su imali veću potrošnju sa Shell-om nego do tamo sa aditiviranim NIS-om, i to pripisali uslovima puta, gužva, vetar... tj. da uzrok veće potrošnje nije gorivo?!
Lako je moglo biti da bi dobili majnu potrosnju nego sa NIS, da im je vetar duvao u ledja ili nije duvao upste, zatim kisa, kvalitet zavrsnog sloja asfalta, visinski profili puta... ovo ono...
Bitno da su "vozaci" bili profesionalci i vozili ujednaceno  :bravo: kako su vise puta naglasili.

Prvi deo testa... dzabe trosili gume, gorivo... nista se na taj nacin nije moglo pokazati ni dokazati  wac1
Taj deo testa je totalno diletantski odradjen, koliko da snime nesto i na kraju emisije da se pohvale kako su radili do 20h :)
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: fobia24 Decembar 04, 2018, 17:38:26 posle podne
Nema ništa od tih testova, to je da se pravi gledanost. Plus što su oni ranije umeli da nameštaju i testove autobila u skladu sa tim šta dobiju. Pravi test može biti samo sa istim motorom u laboratorijskim uslovima. Jer sve ovo što Peja kaže može biti od uticaja, a vetar može dosta uticati.
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: AcoSk Decembar 04, 2018, 19:29:34 posle podne
Bas tako. Ja pricah o tim stvarima negde na forumu. Tesko je stvoriti identicne uslove, voziti identicnom voznjom itd.
Mozda jedino da se prodje ista relacija dosta puta pa da se izvlaci neki prosek, ali ni to nije to
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: m@c|-|oR Decembar 04, 2018, 19:44:12 posle podne
Evo ja 10 godina vozila na relaciji Osipaonica - Niš.

Istim putem, istim stilom, naravno u različitim uslovima na putu i u saobraćaju. Probao sam i ta skuplja goriva i iskreno nisam primetio gotovo nikakvu razliku, ili bar ne neku koja opravdava razliku u ceni.

Ali, ponavljam napisano negde ovde, 2009 sam prvi put došao benzin u Sloveniji (100 oktanski) i primetio osetno bolji rad motora i bar 10% nižu potrošnju.

To je bio prvi put da sam sa 60 litara u rezervoaru prešao 900+ km auto putem.


Poslato sa VTR-L09 uz pomoć Tapatoka

Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: fobia24 Decembar 04, 2018, 20:35:58 posle podne
Na potrošnji se neće osetiti, to koliko će biti manja će pojesti različiti uslovi tokom vožnje. Oni treba da čuvaju sistem ubrizgavanja, sklopove, možda i motor. Ako je za verovati. Ja sam sipao zadnji put neki puno skuplji dizel na OMV u Sloveniji koga ima samo na većim pumpama. Neki Maxmotion performance za 1,499 eur. Ne očekujem manju potrošnju, čisto onako sam častio auto. :))
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: AcoSk Decembar 05, 2018, 23:38:15 posle podne
Nemoj da ga navikavas na to :)
Naslov: Odg: Ultra, Maxx, Ecto, i ostala bolja? goriva.
Poruka od: fobia24 Mart 28, 2020, 21:27:12 posle podne
Na svakoj pumpi u Sloveniji stoji da sve vrste ED sadrze 7% biodizela. Jel to normalna pojava, uobicajena za sva trzista? Zna li neko o ovom odnosu na Zapadu i u Srbiji?