Autor Tema: prelivna boca  (Pročitano 1031 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže drenZapočeo temu

prelivna boca
« poslato: 24. Apr, 2020. 14:56 »
kada je auto vruc (zagrejan na radnu temperaturu) i odvrcem cep od prelivne boce antifriza cuje se sistanje vazduha iz boce , to je valjda normalno jer antifriz je zagrejan i sistem stvara pritisak, e sad kada vozim recimo neku duzu relaciju ( odnosno da motor dostigne radnu temperaturu barem) i aoto se ohladi  pa tek drugi dan odvrcem cep boce i ponovo se cuje sistanje manje nego kada je vruc ali izadje malo vazduha , da li je to u redu ili nesto nevalja ,recimo CEP boce , desi se da na 1000 km dolijem do kafenu soljicu antifriza, antifriz je normalne boje i ulje u motoru je normalne boje
  • Vozi: oktavia A5 2005 1.9 tdi pd

Van mreže crtacrta

Odg: prelivna boca
« Odgovor #1 poslato: 24. Apr, 2020. 16:10 »
 gledaj jel ima mjehuriča ili  idi na co2 test ...

ako moraš doljevati znači negdje gubi ..spojevi motor ..to se  također može ispitati
  • Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

« Odgovor #2 poslato: 24. Apr, 2020. 16:21 »
CO2 test odnosno prisustvo izduvnih gasova u antifrizu, jel za to imaju posebni servisi il???

Na mreži pajapop

« Odgovor #3 poslato: 24. Apr, 2020. 17:21 »
da li je to u redu ili nesto nevalja ,...

Sve je u redu..budi siguran... bravo2
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

« Odgovor #4 poslato: 24. Apr, 2020. 17:51 »
Znaci po tebi,, pajapop,, je u redu i sve normalno, da neradim nikakve testove i......

Na mreži pajapop

« Odgovor #5 poslato: 24. Apr, 2020. 18:14 »
... antifriz je normalne boje i ulje u motoru je normalne boje...

Ovo ti je najbolji pokazatelj stanja, tj. da motor "ne produvava" cega se ti i svi mi plasimo...Sto se tice pritiska, to je normalno. To je sistem koji i radi pod pritiskom. I kad se motor i tecnost ohlade, izvestan pritisak i dalje postoji...Ne brini...Mislim da izmisljas problem bez problema i brines bez razloga... wac1
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže Buca Skoda Mladenovac

« Odgovor #6 poslato: 24. Apr, 2020. 18:44 »
Nije normalno da dolivas antifriz , os sistanje je normalno zbog pritiska kada otvoris cep . Na primer kod mene u auto nisam dolio od pre 3 godine od kada je zamenjen antifriz .
  • Vozi: Octavia vRS mk1

« Odgovor #7 poslato: 24. Apr, 2020. 19:07 »
Buco da pojasnim dolivanje, pre dve godine i malo vise zamenjen antifriz, i nisam imao dolivanja ni malo do pre par meseci, primetim da se nivo spustio za  1 santim i dolijem pa posle dva meseca opet sislo 1 santim i ja dolijem, da bi se u jednom trenutku upalila lampica da fali vode i majstor nadje da je puklo jedno crevo i zamenimo, ali prilikom zamene se prospe oko 1,5 litra i to se dospe, posle toga sam vozio duze putovanje i ukupno presao oko1000 km i onda proverim i vidim da fali za jednu kafenu solju, i to dolijem i od tad sam presao oko 350km i antifriz stoji na istom nivou,,,,, ali ja sam poceo da kopkam oko boce i cepa iz straha da nesto nije u redu i da to sto kazu,, predupredim,,

Na mreži pajapop

« Odgovor #8 poslato: 24. Apr, 2020. 19:31 »
da bi se u jednom trenutku upalila lampica da fali vode i majstor nadje da je puklo jedno crevo i zamenimo,...ali ja sam poceo da kopkam oko boce i cepa iz straha da nesto nije u redu i da to sto kazu,, predupredim,,

Ja sam u decembru imao slicnu situaciju na Fabiji. Samo meni je pukao hladnjak. I srecom imao sam u gepeku antifriz, dolijem i dovucem se do majstora...jedno 20setak kilometara...Zato...uvek u gepeku treba imati izvesnu kolicinu rashladne tecnosti i koju litru ulja (za "ne daj boze", za dolivanje)...A za ovo drugo..Pa "koga su zmije ujedale taj se i gustera boji"... spkloud

Van mreže mar_cog

« Odgovor #9 poslato: 24. Apr, 2020. 19:32 »
Pa, sudeci po ovom, negde curi antifriz u vrlo maloj kolicini, verovatno kad dostigne radnu temperaturu tj postigne veci pritisak u sistemu. Treba detaljno pregledati sve spojeve rashladnog sistema, prilicno sam siguran da ces videti gde pusta. Sto se tice pritiska u boci kad je auto hladan, kod mene je isto, i siguran sam da je to u redu, kao sto je gore vec navedeno, najvaznije je da je antifriz normalne boje, nema tragova ulja itd... Inace, isto gubim antifriz u maloj kolicini, ali ni to nije lose, taman covek stekne naviku da redovno podize haubu i proverava da li je sve u redu.  ;)
  • Vozi: Skoda Fabia Combi 1.9TDI

Van mreže crtacrta

« Odgovor #10 poslato: 24. Apr, 2020. 19:34 »
prvo doljevaš svakih 1000 km onda više ne doljevaš ..odluči se
  • Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

« Odgovor #11 poslato: 24. Apr, 2020. 19:44 »
Izvinjavam se ako sam doveo do zabune, jer u prvom postu sam hteo da budem sto kraci(da ne bi bio dosadan) pa sam posle Bucinog posta opisao sve do detalja

Van mreže Nemampojma

« Odgovor #12 poslato: 03. Feb, 2025. 21:15 »

Pozdrav ljudi, majstor mi je mijenjao termostat i dosuo je litar g12 jer je prosuo. Kada sam prihvatio auto, bila je 90 radna temperatura, ugasio sam auto i sačekao 15ak minuta. Otvorio sam haubu g12 je bio oko minimuma, mozda i manje, otvorio sam čep nivo g12 je porastao do max. Nisam nista dosipao. Sutri dan sam isao na put oko 1000km u oba pravca. Danas sam radio mali servis, malo sam ugrijao auto oko 70 radna temperatura, pogledah slucajno u posudu nivo g12 na minimumu. Otvorih čep, stoji na minimumu i nasuo sam skoro do max.
Sta mislite do čega je bio problem, je l nije odrzračio sistem, da li je potrebno da ja sada to odradim? Hvala unaprijed.
  • Vozi: Škoda Octavia 2009 1.9 TDI 77kw BXE

Na mreži wkobre

« Odgovor #13 poslato: 04. Feb, 2025. 19:26 »
Sam si sebi odgovorio. Trebalo bi sada da je ok.
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K