ŠKODA Octavia > OCTAVIA 2020

Nova - Octavia 4 G-TEC

(1/1)

Karlheinz:
Nova ŠKODA OCTAVIA G-TEC dizajnirana je za pogon na ekološki prihvatljivom komprimovanom prirodnom gasu (CNG). OCTAVIA G-TEC je opremljena sa 1.5 TSI, pruža 96 kV (130 PS), i postiže domet od 500 km u WLTP ciklusu ako se koristi isključivo korišćenjem ove vrste goriva. Tri rezervoara ugrađena u podvozju skladište ukupno 17,33 kg CNG-a. 9-litarski rezervoar za benzin osigurava mobilnost u regijama bez odgovarajuće infrastrukture za dopunu goriva. Nova OCTAVIA G-TEC biće lansirana širom Evrope ove jeseni.

Ova vrsta goriva sagoreva čistije, rezultirajući emisijom CO2 u režimu rada sa CNG-om koji je oko 25 procenata niži nego kod benzina; pored toga, emituje se znatno manje azot-oksida (NOk) i ne nastaju čestice čađi. Motor je veoma efikasan, zahvaljujući, između ostalog, promenljivoj kontroli usisnih ventila prema onome što je poznato kao Millerov proces sagorevanja. To omogućava potrošnju 3,4 do 3,6 kg na 100 km u WLTP ciklusu u režimu rada sa CNG-om i 4,6 l na 100 km u režimu benzina.

Omogućujući CNG kapacitet od 17,33 kg, OCTAVIA G-TEC ima domet od 500 km u WLTP ciklusu u režimu prirodnog gasa. Kada koristi benzin u svom 9-litarskom rezervoaru, OCTAVIA G-TEC može prekriti dodatnih 190 km, što mu daje ukupni domet od pribl. 700 km. Prebacivanje između CNG i benzinskog režima vrši se automatski bez intervencije vozača.

AcoSk:
Dobra prica skroz
Samo mi se ne svidja sto su jos vise smanjili kapacitet rezervoara benzina, moglo je tu negde da se uglavi bar jos 9l, ali eto...

p.s. Moze ona da trosi i oko, a i ispod 3kg na 100km lagano (ona starija je mogla, pa verujem da moze i ova bar toliko)

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju