ŠKODA Fabia i Roomster > FABIA 1999-2007

Problem sa lancem, kako da proverim zategnutost

(1/4) > >>

nole:
Pozdrav.Da li neko mozda zna kako bih mogao da proverim zategnutost lanca bez otvaranja dekla?Da utvrdim da li mu je vreme za zamenu.

Buca Skoda Mladenovac:
Samo po zvuku , cuje se na leru i malom gasu da cangrlja tj melje . Lanac bi trebalo da se servisira na svakih 60 kkm . Probaj da nadjes kada je radjen prosli . Posto ceo taj rad i lanac nisu skupi , bolje spreciti nego leciti .

nole:
Hvala Buco, veoma cenim tvoje misljenje!
Problem je u tome sto je u letnjem periodu potrosnja porasla sa nekih 8 na 10 litara gradske voznje, s'tim da je auto kod mene 5 godina i nikad nisam imao nekih vecih problema.Imam neku dijagnostiku vcds i pregledao sam parametre po fabrickom uputstvu svi su u granicama normale i nema gresaka.Pa sam pomislio da je mozda lanac jer motor radi malo nemirnije nego pre.Hvala unapred na svakom odgovoru.

pajapop:

--- Citat: Buca Skoda Mladenovac  Avgust 13, 2020, 19:11:51 posle podne ---Samo po zvuku , cuje se na leru i malom gasu da cangrlja tj melje . Lanac bi trebalo da se servisira na svakih 60 kkm .

--- Kraj citata ---

 Da, kao sto kaze Buca....Ovaj zvuk je narocito karakteristican kod prvog paljenja i rada hladnog motora, a kad se motor zagreje onda se gubi...U nekoj kasnijoj fazi, kako se isteze, zvuk postaje intenzivniji i ucestaliji i tad se vec javlja i problem sa spanerom. Normalno, moze doci i do nepravilnog rada motora, pe eto i povecane potrosnje goriva (koju napominjes), gubitka snage...jer zbog istegnuca lanca bregasta i radilica nisu potpuno "u fazi". Vidis, posto imas dijagnostiku, ako ti se u uslovima istegnutog lanca upali MIL lampica i imas kodove gresaka vezane za senzor radilice i bregaste, onda ti je to sigurno zbog lanca i moras ga pod hitno menjati...

nole:
Hvala Pajo na odgovoru uz primedbu da 1,4 mpi nema spaner na lancu a i ne cuje se neko jasno zveckanje ni kad je hladan ni kad je topao.Nije se palila Mil lampica i nema gresaka u fault codes.Jednostavno se povecala potrosnja za dva litra i to sad kad je toplo a motor radi 5-6 sekundi normalno pa kao da stucne ali blago i to je jedini simptom, a vuce isto ko i dosad.Zato me zanima ima li ko kakvu ideju gde bi bio uzrok i sta da proverim?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju