ŠKODA Opšte i Razne Teme > Briga & Održavanje & Dodatna Oprema

Gliniranje automobila Claying Glina za auto

(1/5) > >>

batke:
Citat majstor Releta

Claying je obavezan korak koji predhodi svakom ozbiljnijem poliranju, voskiranju automobila a takođe se primenjuje posle pranja automobila koji nemaju garažu i nalaze se na parkinzima i izloženi su vremenski uticajima i "plaču drveća". Sama glina (koristi se sa lubrikantima namenjenima za tu upotrebu) sa laka automobila kupi prljavštinu koju obično pranje ne može skinuti a te prljavštine su u svetu detailinga poznatije kao kontaminacije. Kao što Vam je poznato lak na novom automobilu je savršeno glatak i prijatan za pod ruku. Kada se na tako čist lak nanese zaštita u obliku prirodnih voskova, sealant-ova ili nano tehnologije, zaštita popunjava svaku poru u farbi i traje znatno duže a sam izgled automobila kako vizuelni tako i na dodir je neuporediv. Glina se primenjuje kako na polovnim tako i na novim automobila. Poznato Vam je verovatno da na Vašem automobilu koji je perfktno čist i uglancan kada pređete prstima preko njega osetite prašinu i pesak a sigurni ste da ste ga dobro oprali. Upravo su to kontaminacije koje se ne mogu oprati a pod mikroskopom (imam negde sliku okačići naknadno) se vidi da su to sitni kamenčici i komadići raznih metala kočiona prašina itd. Glina prevučena preko takvog laka u sebe skuplja sve te kontaminacije. Ne bi ste verovali šta se sve može skinuti sa jedne perfektno čiste bele haube. Posle clayinga takva površina je neverovatno glatka, čista, daje osećaj novog automobila i spremna je za dalju obradu bilo da je u pitanju korekcija laka ili da je u pitanju zaštita.


Način upotrebe.

Clay bar se uoptrebljava tako što se na deo recimo 30x30 naprska namenski lubrikant te se glina prevlači pravolinijskim pokretima napred i nazad koristeći pritisak koji je dovoljan da glinu drži prilepljenu uz površinu i ništa više. Kada se počne claying oseti se kako skida kontaminacije da bi u jednom trenutku glina proklizala kada sve u sebe pokupi. Može se koristiti i sa vodom sa deterdžentom ali to znatno umanjuje vek clay bara. Glinu koristite dok se ne zaprlja, kada se deo zaprlja jednostavno je izmesite i dođete do čistog dela. Sa pakovanjem od 50 grama možete očistiti jedno pet održavanih automobila dok će te je uništiti ako je u pitanju auto sa parkinga. Glina Vam ne sme pasti na zemlju tad je gotova i možete je slobodno baciti.
Postoje razne gradacije gline od najgrublje koja će malo matirati kola do najfinije za detailing automobila.

Zašto?

Svaka kontaminicija laka će se prilikom poliranja ponašati kao obraziv koji će prouzrokovati swirl marks i druge razne defekte.
Jedan od razloga je čistoća i izgled novog automobila

Cena?

To nije jeftina igračka. Ja koristim Meguiars mild a po potrebi agressive clay. Videćete verovatno po stranim sajtovima male kitove sa glinom i lubrikantom za male pare ali će Vam oni trajati jako kratko ako ne i jednom ako je u pitanju auto od par godina.

Ja prilikom detailinga obavezno koristim glinu. Ogromna je razlika staviti polir mašinu na automobil očišćen glinom i na onaj koji to nije, a takođe i vosak. Claying je proces koji se brzo radi i npr za auto srednje velicine mi je potrebno 45- 60min detaljnog clayinga. Dosta ljudi dođe kod mene na claying i nanošenje voska, to nije velika investicija a preporodi automobil.

Filip:
mihajloalasp i batke, zahvaljujem beer1

pogledao sam klip i pročitao tekst, dakle da bi se ova glina koristila potreban je taj namenski lubrikant, zna li neko cenu i kako se uopšte zove sprej?

mirkuk38, da li je ovo ta najfinija glina za detailing, ili nešto grublja?

batke:
 beer1

mirkuk38:
Glinom se detaljno očisti lak od nečistoća koje ne mogu "sunđerom"i šamponom da se skinu.
Posle gline može da se radi voskiranje ili neki drugi coating/sealant.

Glinom je poželjno tretirati i šoferku, pre nanošenja RainX-a recimo.

Koliko sam uspeo da se informišem, ova 3M glina je srednje finoće (postoji, fina, srednja i gruba glina).
Za lubrikant može da se koristi specijalna tečnost, ali može i obična voda, ili blagi rastvor auto šampona....

 bravo2

batke:
Ostavi jednu meni da probam, ako nije rasprodato. I ja na osnovu onoga što sam pročitao mislim da je 3M srednje finoće.

Može rastvor šampona, ali je rezultat najbolji sa lubrikantom.  bravo2

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju