Dnevna Soba > Putovanja - Opisi & Saveti & Info

Salina Turda, Rumunija

(1/1)

URKE 80:
 Evo došla na red i treća ekskurzija po Rumuniji. Što se tiče rute ona je išla oarevca,Smedereva,Kovina,Crvene crkve,Vršca pa granični prelaz Vatin-Moravita pa onda u Rumuniji  pravac prema Temišvaru ali sam se isključio pre u mestu Jebel prema Lieblingu i dalje prema auto putu A1,pravac prema Bukureštu. Na svom jednom delu auto put se prekida pa se vozi nekih 20ak km magistralom koja se opet nadovezuje na isti auto put. Tim auto putem se vozi do grada Sebeša. Tu se isključuje sa auto puta A1 na auto put A10. Kojim se posle 100km stiže do grada Turde. Grad je onako. Ništa spektakularno ali ok. 50 k stanovnika. Ima prodavnica,kafića,male tržne centre. E sad kafići se zatvorili neki u 19,neki u 20 a mi smo pronašli poceriju koja je radila do 23h. Cene onako pica kaprićoza 30 leja,pepsi 7 leja 500ml,espreso sa mlekom 6 leja. Euro je oko 5 leja (4,9). Bezolovni na Luk oilu 8,26 leja.
Ono zbog čega sam potegao na toliki put,oko 500km u jednom pravcu,nalazi se na oko 3 km od samog grada.
Radi se o rudniku soli koji je pretvoren u turističku atrakciju. Ulaz je 10 leja a sat vremena parkinga 5 leja. Da se sve obiđe treba između 2 do 3 sata.  Rudnik se sastoji iz nekoliko delova. Prvi je deo u kome su izloženi alati kojima se nekada kopala so,igraonica za decu i sala za opuštanje,eho sala gde se svi deru koliko mogu. Odatle se spušta liftom ili stepenicama 14 nivoa pod zemlju. Ja sam išao stepeništem pa je žena htela da me ubije. Kada se stigne dole tu se nalaze zabavni sadržaji,suvnirnica,stoni tenis,mini golf,panorama,amfiteatar......

URKE 80:
.....sa tog dela se stepenicama ili liftom spušta još 13 nivoa do jezera. Na jezeru imaju čamci za dve osobe i vožnja je 20 leja za nekih 20 minuta. U tom delu se eho najbolje čuje. Suveniri idu od 10 leja pa naviše. Svugde postoje toaleti i sve je dosta dobro organizovano.
Što se tiče policije u saobraćaju video sam samo jednu patrolu sa radarom u civilnom loganu. Rumuni voze ko ludi mada sve to fino ide. Što se tiče Škoda vozila video jednu plavu Oktaviju RS karavan a ostalo Fabije Soul mk1 i dosta Oktavija mk 2.
Lagano utucana dva dana starog odmora...

mtesic:
Divna priča i slike Urke, hvala što si podelio sa nama.   :bravo:
Dao si mi sjajnu ideju za izlet, kada jednom nađem vremena.

URKE 80:
Nema na čemu.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju