Autor Tema: Izduvni gasovi u kabini 1.2 -nije auspuh  (Pročitano 474 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže stanx1Započeo temu

Izduvni gasovi u kabini 1.2 -nije auspuh
« poslato: 26. Sep, 2022. 11:26 »
Pozdrav, Veliki problem imam i muči me već par meseci (posebno ovih letnjih meseci). Naime u Fabii 1.2 2006 počeo je da se oseca miris izduvnih gasova ali samo kada otvorim prozor (vozacki suvozacki) obicno na brzinama oko 70/80km-h. Kada ukljucim venitlator vazduh je ok i nema nikakvog mirisa-smrada. Bio sam kod majstora 5 puta kao nema nikakvih rupa na auspuhu, mrežici i sl. POMOĆ sta da radim-proverim. Na formu nisam uspeo da pronadjem ovu problematiku.
  • Vozi: Skoda fabia 2005 1.2 htp

Van mreže bgdvinko

Odg: Izduvni gasovi u kabini 1.2 -nije auspuh
« Odgovor #1 poslato: 26. Sep, 2022. 12:37 »
Pogledaj katalizator. Odnosno skini onaj zastitni lim. Hoce da popuca kuciste odnosno one grane sa izduvnih kanala od glave motora. To ako si kad oprao motor a da se nije skroz ohladio to ti je popucalo. Kod mene je bilo popucalo na dva mesta ali sam uspeo kod majstora varioca da mi to zavari, tako da nije morao ici novi kat. Limari nisu hteli variti. Posto je to neki poseban visokotemperaturni metal pa nisu sigurni u var. Sluzi me vec poprilicno, mozda i vise od dve godine.
Znaci. Nikad nedaj da ti se pere motor a da se nije skroz ohladio niti ga ti peri.
  • Vozi: Skoda fabia 1.2 htp 2007

« Odgovor #2 poslato: 26. Sep, 2022. 13:25 »
Motor nisam nikada prao...
Reci mi da li to sam mogu da proverim ili moram kod majstora (kojih mi je preko glave) da idem.
Jos jedna stvar, pretpostavljam da je ako je tu popucalo da bi se mirisi osetili u kabini prilikom ventilacije ili barem kada dignem haubu? (kod mene je slucaj da izduvni gasovi ulaze kroz prozor prilikom voznje)

Na mreži pajapop

« Odgovor #3 poslato: 26. Sep, 2022. 13:31 »

Ja mislim, pod ovim uslovima koje navodis, da tu nije problem u izduvnim gasovima, vec u regulaciji benzinskih isparenja iz rezervoara. Dijagnostika bi to trebala da potvrdi...
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže bgdvinko

« Odgovor #4 poslato: 26. Sep, 2022. 14:07 »
Pa vidi. Ako se osecaju bas izduvni gasovi, a majstor je vec proveravao ceo auspuh i pletenicu, onda ostaje mogucnost oko tog katalizatora to najverovatnije nije ni zagledao, mozda je pogledao odozdo ispod auta koliko se da videti, neverujem da je gledao sa gornje strane jer se tu i nevidi nista dok se ne skine zastitni lim. To je onaj lim gde dolazi prednja lambda sonda i prolazi kroz njega. Drzi ga par srafova i lako se i skida samo koliko se secam ima i jedan sraf sa donje strane tako da se auto treba razdici ili na kanalu. Nediras nista katalizator on ostaje kako je i namontiran.Nediras ni lambda sondu. Ako je negde popucalo, a to je toliko malo kao vlas kose i nekih mozda oko 1-2 cm duzina, znaci nije da izagnjie kao auspuh kad ode pa ostaje vidljiva rupa pa duva kao kompresor. Tu oko tih pukotina ako ih ima bude jako uocljiv kao neki oksid zute boje a ostaje i na zastitnom limu sa donje strane, odnosno do tih pukotina. Pa kad pogledas na tom limu sa donje strane ako je na mestima pozuteo izrazito sa te donje strane onda dobro proprati gde su pukotine na toj grani od kata do glave motora a to je sve kat i sa tim granama.
Sad ako bi bio tu problem. Da nebi mozda dolazilo sta i od rezervoara kako i kolega navede. Imas li mogucnost kacenja na dijagnostiku pa da se vidi da ne prijavljuje sta.
  • Vozi: Skoda fabia 1.2 htp 2007

« Odgovor #5 poslato: 27. Sep, 2022. 18:22 »
Kola po šesti put kod majstora (ovog puta i sa mojim/vašim predlozima šta da proveri)...javljam nadam se sutra.

« Odgovor #6 poslato: 13. Okt, 2022. 10:50 »
Majstoru predocene svi moguci uzroci mirisa u kabini, ali cini mi se da je ipak bilo samo do dela lule na zadnjem delu auspuha jer mi majstor nije hteo reci sta je uradio, verovatno mu je i neprijatno bilo da mi kaze da je taj banalni kvar posle toliko dolazaka. Uglavnom sada nema mirisa jeste da je zahladnelo i da prozore manje otvaram ali cini mi se da je problem za sada resen, U svakom slucaju hvala na predlozima.

Van mreže zix

« Odgovor #7 poslato: 13. Okt, 2022. 14:21 »
Može biti ovo:

https://www.autodoc.co.uk/topran/13896488

Ventil oduška motora (iber lauf).

Moj Yeti 1.2 TSI je uvlačio izduvne gasove u leru kada radi ventilacija. A u pokretu nisam primećivao. Taj ventil je plastičan, nalazi se ispod usisnog dela iza turbine. Na njega na većem prečniku dolazi crevo sa izduvnim gasovima iz kartera. Možda je spalo crevo, ako je nešto rađeno u tom delu motora.
  • Vozi: Škoda Yeti 1.2 TSI 2012.

Pretraga foruma [Google]