Autor Tema: Polen filter, kako se skida?  (Pročitano 6657 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže boleZapočeo temu

Polen filter, kako se skida?
« poslato: 06. Jan, 2014. 19:12 »
Zna li neko gde je i kako se skida polen filter na fabiji 2003 g. 47 kw. benzin. hvala.
« Poslednja izmena: 06. Jan, 2014. 19:25 pedja »
  • Vozi: fabia 1,2 htp 47 kw 2003

Van mreže bushido

Odg: Polen filter, kako se skida?
« Odgovor #1 poslato: 06. Jan, 2014. 19:28 »
Ispred suvozacevih nogu ti je (tocnije iznad)..

Plasticni dio, na kojem trebas kliznuti dvije plastike jednu prema drugoj i na taj nacin ti se otvara pristup prema filteru, tj izvlacenju istoga...

Van mreže vlada320

« Odgovor #2 poslato: 06. Jan, 2014. 20:09 »
I mene ovo interesuje.
Znaci, polen - filteru se prilazi iz kabine, a da li treba demontirati celu kasetu da bi mu se prislo? Vec sam je skidao kada sam podmazivao motor ventilatora grejaca, ali se ne secam tog plasticnog dela ispod koga je filter.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže hirurg

« Odgovor #3 poslato: 06. Jan, 2014. 20:14 »
Nema potrebe skidati sve. Samo se poklopac skine kao sto je kolega objasnio.

Послато са GT-N7100

Na mreži URKE 80

« Odgovor #4 poslato: 06. Jan, 2014. 23:00 »
imaju dva držača koja klize po žljebovima.Kada se oni oslobode samo rukom povučeš ceo taj ram u kome je i polenski fiter.
  • Vozi: Fabija 1.9SDI 2001god. ASY

Na mreži mihajloalasp

« Odgovor #5 poslato: 07. Jan, 2014. 01:34 »
Evo i ilustracije iz Autodate, ako nešto znači...

• Vozi: Octavia mk1, Superb mk2, Favorit 3X

Van mreže bushido

« Odgovor #6 poslato: 07. Jan, 2014. 10:17 »
E tocno to...

Slika vrijedi tisuću riječi  ;D

Van mreže bosnicdz

« Odgovor #7 poslato: 07. Jan, 2014. 13:06 »
Samo pazi tebi donja slika treba, da ne trazis ispod volana ;D

Van mreže momcilo82

« Odgovor #8 poslato: 07. Jan, 2014. 20:58 »
Slika dosta pomaze, ali vodi racuna da lepo sve legne nazad. Ja sam jednom isto hteo sam da zamenim to, i skida se bez muke, ali nikako nisam mogao lepo da vratim. Na kraju do majstora koji nije naplatio nista ali mi je na fin nacin rekao da se vise ne petljam u nesto cemu nisam vican.  :D
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Kombi

Van mreže Turbo

« Odgovor #9 poslato: 07. Jan, 2014. 23:54 »
Ume da bude nezgodno vraćanje, ja je nekad vratim na keca za dve sekunde, a nekad se mlatim 15 minuta i nikako da ubodem. Mora lepo da legne pre nego što razvučeš ove klizače inače oni neće da uhvate svoje vođice.

Van mreže boleZapočeo temu

« Odgovor #10 poslato: 10. Jan, 2014. 21:37 »
Hvala svima na pomoci,ja sam danas postao majstor.Lako sam ga skinuo uz vasu pomoc ,tako prljav filter nisam video u zivotu samo me malo bole ledja od savijanja .HVALA :D
  • Vozi: fabia 1,2 htp 47 kw 2003

Van mreže Turbo

« Odgovor #11 poslato: 11. Jan, 2014. 01:20 »
Ja praktikujem dve zamene godišnje, pred zimu i pred leto. 500-800 din je običan filter i uvek imam čist.

HUAWEI P6 via TT

Van mreže dusko zemun

« Odgovor #12 poslato: 11. Jan, 2014. 07:54 »
jos malo na ovu temu ...
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

Van mreže momcilo82

« Odgovor #13 poslato: 11. Jan, 2014. 17:04 »
Hvala svima na pomoci,ja sam danas postao majstor.Lako sam ga skinuo uz vasu pomoc ,tako prljav filter nisam video u zivotu samo me malo bole ledja od savijanja .HVALA :D

Ako vozis u BG, taj filter ce vec posle mesec dana biti pun lisca i prljavstine. Turbo kaze da menja dva puta godisnje, tako i ja radim jer hocu da uvek bude cist, ipak je to vazduh koji se udise u kabini.
« Poslednja izmena: 12. Jan, 2014. 21:55 pedja »
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 HTP Kombi

Van mreže vlada320

« Odgovor #14 poslato: 11. Jan, 2014. 21:14 »
Čist polen filter u zimskom periodu je naročito bitan radi efikasnog odmagljivanja stakala.
Inače, izduvavanje starog polen - filtera vazduhom iz kompresora nije naročito delotvorno. Tako se deo prljavštine odova, ali dobar deo se još dublje uduva u vlakna filtera i on postane još više nepropustljiv. Ako je filter u plastičnom kućištu (ramu), prljav je, a trenutno nemate drugi, najbolje rešenje je uzeti ga u ruku, prljaviji deo okrenuti na dole i pazljivo ga ulupati u beton ili drugu čvrstu i ravnu površinu da prljavština  ispadne. Napominjem da se to što sam rekao radi samo u nuždi, najbolje ga zameniti novim - što češće.
Ne znam da li sam dobro protumačio servisnu knjigu na italijanskom od moje Fabije, ali meni se čini da tamo piše kako se polen - filter menja tek na svake 4 godine?!?!
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v