0 članova i 7 gostiju pregledaju ovu temu.
Naprimer nigde ne pise da iz svog stana mozes da otvoris sve prozore na kolima i dok sidjes do auta on se provetri i ohladi jer se predhodno usijao na suncu.
@Fbia To saltanje brzina prema indikatoru, narocito u postupku razrade, ti je neko nalozio, preporucio ili nesto trece?Koliko znam, ta fabricki podesena preporuka promene stepena prenosa sluzi samo i jedino u svrhu ustede goriva. Vozim auto koji nema tu novotariju ali sam vozio dosta firminih auta opremljenih istom. Ne kazem da sam Bogom dán ali nikad se nisam obazirao na tu preporuku i vozio "na dugme". Slusam motor i drzim ga u obrtajima gde mi se cini da je "najsrecniji". Verujem da su inzenjeri pazili na taj detalj ali opet na manjim obtrajima je manji i pritisak ulja u motoru. Karikiram, zasto ga muciti voznjom u 4. na 1000 ili 1500 obrtaja pa jos sa klimom
Slazem se. I koliko znam taj indikator ne sugerise u nize vec u vise stepene prenosa. Slusas motor po zvuku. Sve je to relativno i zavisi da li je auto na ravnom, nizbrdo, uzbrdo, da li ubrzavas... Zato nema univerzalnog pravila saltanja. Vazno je da ga ne silujes pod velikim opterecenjem ni u niskim ni u visokim obrtajima.