ŠKODA forumi > Gume Felne
"ALL SEASON" gume i dodatna pitanja
Fbia:
All Season gume u daljem tekstu AS gume.
Dakle, da malo proanaliziramo jer AS gume to zasluzuju kao vrlo ekonomicno resenje (Naravno, najlosije resenje je 4 felne i 2 seta sezonskih guma, dva puta godisnje montaza i balansiranje, cuvanje guma itd.).
AS gume su dobre jer nema drndanja felni sa skidanjem i postavljanjem guma, nema placanja balansiranja, cuvanja, cekanje u redu kod vulkanizera itd. Toliko su isplativije pa je povoljno kupiti premijum AS gume (gume vise klase).
Dakle AS gume zasluzuju da se o njima razmislja pogotovo ko prelazi manju kilometrazu...
Evo sta ja znam o tome. Citao sam dosta testova za AS gume. Situacija je ukratko sledeca: premijum AS gume su zimi najcesce jednako dobre kao prosecne zimske gume (srednje i nize klase). Za medju sezone (jesen-prolece) su odlicne. Mana su letnji meseci sa visokim temperaturama.
E sad ovde treba krenuti ispocetka. Koji uslovi voznje su najproblematicniji za gume?
To je voznja po ledu, bljuzgavici i jakom pljusku. Najmanje problematicna situacija za gume je suv asfalt. Ako ovo uzmemo u obzir AS su i dalje solidno resenje.
U medju sezoni prolece-leto (a to nije malo meseci) AS gume su bolje i od zimskih i od letnjih. Pricam o premijum AS gumama jer to jedino ima smisla. Ispada da je najbolja kombinacija voziti septembar-maj AS gume a ostala tri meseca letnje ali to je preterano i necu razmatrati.
AS gume se kupuju u novembru a skidaju posle par godina (zavisno od kilometraze i dubine sare) u istom mesecu.
Naravno, idelano je imati dva seta felni sa dva seta sezonskih guma ali cak i tad niste najspremni u medjusezoni (zamislite u aprilu sneg ili mraz ujutru a vi vozite letnje gume)(ili u martu suncan dan a vi popodne vozite zimske gume). Malo je ironicno da u mart-april ili okotobar-novembar vozite potpuno razlicite gume (zimske ili letnje), iako su to meseci sa vrlo promenljivim vremenskim uslovima i ponekad ne bas povoljnim uslovima voznje.
Dakle AS imaju smisla po vise kriterijuma mada ovo necete cuti jer ne odgovara ni vulkanizerima ni servisima. Ko bi trebalo da razmislja o AS gumama? Pa onaj ko zivi u velikom gradu (visa temperatura, redovno ciscenje puteva, posipanje soli) ne prelazi vecu kilometrazu, ne ide u planine zimi...
Ocekivano iz licnog interesa svaki vulkanizer-servis sugerisace dva seta sezonskih guma. Ali sta je bolje od cega i u odnosu na sta? Da li je po kisi bolja premijum guma sa 3 mm sare ili jeftina guma sa 7 mm. Da li je u aprilu bolja letnja guma sa 7 mm ili zimska sa 4 mm? Da li je slucajno sto zakon dozvoljava zimi da po suvom kolovozu vozite letnje gume? Sa jedne strane stvari sa gumama su prilicno komplikovane, sa druge i nisu jer tehnologija stalno napreduje i gume su sada mnogo bolje nego pre 20 godina naprimer. U redu je da testiraju gume po naprimer duzini zaustavnog puta ali deluje komicno da recimo rangiraju dve gume kao recimo odlicnu u odnosu na drugu (koja je navodno losa) zato sto je zaustavni put kraci za 1 metar. Od tog metra mnogo je vaznije da li je vozac koncentrisan ili naprimer kuca sms poruku, gleda u mobilni ili svoju digitalnu tablu. Na kraju i sami automobili se razlikuju po kocnicama i zaustavnom putu po svojoj konstrukciji ali najvise se razlikuju po onima koji ih voze. To poslednje je presudno. Varijacije u ponasanju vozaca u kolima su zastrasujuce... Ali da ne filozofiram previse ovde je pitanje o AS gumama o kojima pogadjate razmisljam. Nemam posebnih dilema (kao sto sam napisao) osim o voznji u letnjim mesecima. Ako neko stvarno ima neko znanje i iskustvo bio bih zahvalan da mi nesto napise o tome. Naprimer nisu sve AS gume iste, neke su pogodnije za sever Evrope a neke za jug. Ja naprimer razmiljam o Hankook Kinergy 4S 2.
Fbia:
Da dodam, znam da ima takvih pa me zanima i iskustvo onih koji su zimske gume vozili leti a i onih koji su zimi vozili letnje.
Hvala
wkobre:
--- Citat: Fbia 19. Jun, 2023. 20:04 ---AS gume su dobre jer nema drndanja felni sa skidanjem i postavljanjem guma, nema placanja balansiranja, cuvanja, cekanje u redu kod vulkanizera itd.
--- Kraj citata ---
Super tekst, samo se sa ovim delom ne bih složio. Jednom godišnje je poželjno da se rotiraju gume, odnosno točkovi. I balansiranje naravno. bravo2
U vezi drugog posta i vožnje guma u pogrešnoj sezoni; Imam drugara koji kako se ophodi prema automobilu, ne zaslužuje ni da ga ima...elem, u sred leta vozimo se mi na zimskim gumama, prolazimo neku krivinu u centru grada. Vrište gume holivudski pri vrlo maloj brzini, svi gledaju u nas, osećaj u zemlju da propadneš.
A letnje gume zimi - NIKAKO. Nemojte se igrati.
Na kraju, mogu da preporučim AS gume koje sam probao u svim uslovima i stvarno su se fino pokazale - Goodyear Vector 4seasons Gen 3.
Edit: Nekoliko kolega i prijatelja je presrećno sa Michelin CrossClimate, a sada ima i CC 2.
Ljuba:
Kako zakon "gleda" na all season gume?
wkobre:
Potpuno legalno, kao i u inostranstvu.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju