Simply Clever
Početna
Forum
Pomoć
Pretraga
Prijavljivanje
Registracija
skodaforum.RS
»
ŠKODA Octavia
»
OCTAVIA 2004-2013
»
klima uredjaj
Dole
Autor
Tema: klima uredjaj (Pročitano 2754 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Nebojsa Cvetkovic
Active
Like ukupno: 1
L&K ugled:
1
klima uredjaj
«
poslato:
23. Avg, 2023. 17:29 »
Škoda octavia 2005 godište 2,0 103 kw
Prilokom rada klima uredjaja dolazi do iznenadnog prestanka rada, da bi se nakon nekog vremenskog perioda sam se ukljuci i radi normalno neko vreme.
Molim vas ako imate iskustva sa ovakvim problemom, pišite
wkobre
Laurin&Klement
Like ukupno: 353
L&K ugled:
19
Odg: klima uredjaj
«
Odgovor #1 poslato:
23. Avg, 2023. 17:45 »
Kada je promenjen PK kaiš, roleri i španeri?
Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K
Nebojsa Cvetkovic
Active
L&K ugled:
1
«
Odgovor #2 poslato:
24. Avg, 2023. 07:46 »
pre 30000 km
wkobre
Laurin&Klement
Like ukupno: 353
L&K ugled:
19
«
Odgovor #3 poslato:
24. Avg, 2023. 12:12 »
Onda je do kompresora klime, mislim da nema šta treće da bude..
Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K
hirurg
Laurin&Klement
Like ukupno: 269
L&K ugled:
-16
«
Odgovor #4 poslato:
25. Avg, 2023. 16:39 »
A remenica kompresora?
Nebojsa Cvetkovic
Active
L&K ugled:
1
«
Odgovor #5 poslato:
26. Avg, 2023. 08:45 »
Pregledano sve i sve je u redu. Dijagnostika ne prikazuje ni jednu grešku.
soneje
RallyeSport
Like ukupno: 21
L&K ugled:
0
«
Odgovor #6 poslato:
26. Avg, 2023. 18:12 »
Možda je automatska klima
Vozi: Skoda Fabia 1.4MPI
Ljuba
Laurin&Klement
Like ukupno: 190
L&K ugled:
6
«
Odgovor #7 poslato:
26. Avg, 2023. 21:41 »
Sto kaze soneje, ako imas automatsku klimu moze biti do njenog modula. Imao sam slucaj na mom autu da je klima pravila probleme a na dijagnostici nista, ni jedne greske. Ako jeste automatska, verovatno postoji mogucnost da modul uradi sam svoju dijagnostiku. Istovremeno se pritisnu dva dugmeta na jedno 3 sekunde i modul uđe u mod dijagnostike gde na displeju pokaze ima li neka greska (ili nema).
Vozi: Fabia 2
Danilo
Style
Like ukupno: 0
L&K ugled:
0
«
Odgovor #8 poslato:
17. Maj, 2024. 20:32 »
Drugari, kako da resim problem sa klimom na oktaviji 2011 god? Naime kada se isključi oseca se smrad kao sirce, ponekad i dok radi ali uglavnom kad se iskljuci. Taj problem vucem godinama. Bio sam u 2 najbolja servisa u Kg odradili neko čišćenje sa nekim uredjajem sto se stavi kod suvozackih nogu al se posle jednog leta problem vratio. Dijagnoza je da je kao problem sa isparivacem a da bi se ocustilo sve mora da se skine cela maska napred i to ce kostati 300e. Plus nikad ta plastika ne moze da se vrati kako treba.
Probao sam i sa skidanjem filtera prskanje unutra asepsolom, pa raxni klima frash mirisi, nista.
Ne mogu da verujem da je problem nerešiv
Hvala svima
Vozi: Octavia, 1.9, 2011. god
zzeelljjkkoo
Laurin&Klement
Like ukupno: 348
L&K ugled:
4
«
Odgovor #9 poslato:
17. Maj, 2024. 22:03 »
Проблем сигурно јесте решив, само питање начина и цене.
По опису је дефинитивно проблем прљав испаривач, а вероватно и његова околина, зависно какво је решење на твојој О. И неће се решити без детаљног чишћења и "купања" испаривача и околине у некој жестокој хемији. То што су ти у тим "најбољим" клима сервисима у КГ одрадили је превентивна акција, односно оно што се ради да се не дође у ситуацију у којој се налазиш, али то не може да је реши. Распитај се у још неким клима сервисима да ли има начина да се неким средствима (цевима, пумпама, пеном, ...) и хемијом може доћи до испаривача и очистити га без физичког расклапања целог система.
И ако до сада случајно ниси практиковао, када решиш тај проблем, да ли чишћењем или заменом кола, нека ти навика буде да најмање једном годишње мењаш филтер климе и најмање једном годишње да одрадиш то превентивно чишћење - дезинфекцију система, како си описао да су ти урадили у покушају решавања проблема.
Такође, нека препорука је да се клима гаси неки минут пре завршетка вожње а све да би се испаривач раније осушио и да на њему не би остајала влага, а тиме и којекакве наслаге.
Нисам лекар, али би ти они сигурно рекли да је врло опасно по здравље и респираторни систем користити климу у таквим условима.
Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023
hirurg
Laurin&Klement
L&K ugled:
-16
«
Odgovor #10 poslato:
17. Maj, 2024. 22:19 »
Problem se rijesi vrlo lako. Znaci trebas da praktikujes da prije nego ugasis auto prvo ugasis kompresor i ostavis da ventilacije izduva vlagu sa isparivaca. Naravno ovo vrijedi nakon čišćenja. Kod tebe se nakupilo svega u sacu. Ocistis sam sebi sa hemijom. Asepsol radi posao.
I praktikuj drugu rečenicu posta nakon toga. I uživaj u voznji.
(1 Like)
Danilo
Style
Like ukupno: 0
L&K ugled:
0
«
Odgovor #11 poslato:
21. Maj, 2024. 18:29 »
Hvala na odgovoru, hirurg gde si druze jer me secas od prosle god oko osigurača ...
Elem klimu uvek gasim pre zavrsetks vožnje i to sam redovno praktikovao. Par puta se desilo da zaboravim.
Probao sam sam asepsol, nista. Filter redovno menjam, i kad je nov isto...
Najgore sto ne mogu da nadjem krsteni servis u Kg da mi kazu konkretno kako da resim problem...
Vozi: Octavia, 1.9, 2011. god
hirurg
Laurin&Klement
L&K ugled:
-16
«
Odgovor #12 poslato:
21. Maj, 2024. 19:55 »
Cudno da ne moze asepsol. Ocigledno ga nisi prskao gdje treba. Dosta puta sam rjesio sa njim. Moras po isparivacu.
Procedura je. Fino sebi napravi da mozes da mu pridjes. Napravi spricu sa asepsolom. Obicno ona od boce za čišćenje stakla.
Upalis auto i klimu. Stavis najnizu temp sacekas da ga krene hladiti. Ugasis i onda naprskas. Dok je isparivac jos vlazan.
Remark78
RallyeSport
Like ukupno: 39
L&K ugled:
5
«
Odgovor #13 poslato:
22. Maj, 2024. 10:24 »
Moje iskustvo sa klimom je sledeće, nikad ne čačkam ništa oko podešavanja ventilacije, 365 dana u godini stoji na "AUTO". Nikada ne smrdi, ne gasim kompresor pre zaustavljanja automobila, lepo zagreje, lepo ohladi, nikad nije neprijatno.. Uslov broj 1. od opreme kad kupujem auto je da ima automatsku klimu.
E sad, često, da ne kažem kod većine vozača, koji imaju automatsku klimu viđam da je koriste kao manuelnu, drndaju temperaturu na min, maks, ventilator, smer, kompresor gase/pale,... Ne znam čega se ljudi plaše da stave na "AUTO", ja zaista smatram da današnje klime u tom modu odrađuju savršen posao.
P.S. Da dopunim, neke ranije godine, kada su svi govorili da treba gasiti kompresor pre zaustavljanja vozila da bi se "saće" osušilo, pokušao sam i ja to, e pri takvom režimu mi se počeo javljati neprijatan miris.. kad je non-stop na "AUTO" nemam nikakvih problema. Znam da zvuči kontradiktorno, ali tako mi se tada činilo, nisam skoro proveravao...
Vozi: Škoda Oktavija 1.6 tdi 116ks 2018.
(1 Like)
Gore