ŠKODA forumi > Briga Održavanje Oprema
Skidanje smole od borova
Fbia:
Neko ce sigurno imati isti problem pa evo mog iskustva.
Auto je bio parkiran ceo jedan da ispod borova. Kada je trebalo da krenem vidim dvadesetak debelih kapi smole po soferki, krovu i desnoj bocnoj strani. Ove debele kapi smole kada sam pipnuo prstima nisam nikako mogao da skinem sa ruke (krpa, vlazne maramice, nista) tek nekako mehanicki trljanjem i ne sasvim. Ova smola najvise podseca na superlepak pa ako vam se nekad superlepak zalepio za prste osecaj je isti. Nisam imao vremena pa tek za dan dva odem u perionicu. Efekat nikakav, kapi i dalje onako debele i lepljive. U perionici kazu nemaju nikakvo sredstvo za to pa da probam sam alkoholom, acetonom ili necim vec. Pogledam internet u medjuvremenu i krenem da probam ovo i ono. Da skratim situacija je sledeca. Ako auto stoji na suncu smola omeksa i prvo moze da se skine mehanicki parcetom krpice. Nikako ne trljati jer ce smola samo da se razmaze. Ako aut nije na suncu i toploti smola je tvrdja i ne moze ni mehanicki da se skine. Dalje, posle mehanickog skidanja i dalje ostaje jedan deo smole zalepljen. Taj deo sam pokusao da skinem sa cistim alkoholom i to je islo jako tesko i sporo a nakon toga je ostajala skrama na povrsini (bez obzira na ispiranje vodom). Ono sto je imalo odlican efekat jeste uljani aceton za skidanje laka sa noktiju. Medjutim i nakon toga je ostajala tanka mutna skrama na povrsini. Ovo se posebno videlo na soferki a na limu skoro nista. Posle acetona sam dodatno ispirao vodom (da eventualno ne bi aceton ostetio podlogu). Jos jedno puskiranje i to je to. Citao sam na netu za zejtin, WD40, maslinovo ulje pa cak margarin i svinjsku mast ali nisam hteo da se zezam sa tim da ne ostanu fleke na kederima, plasticnim lajsnama itd. Na srecu ne vidim ostecenje na laku iako je proslo 3 dana od padanja smole.
wkobre:
Iskreno nisam ni čitao post, rešenje je sledeće: NE DIRAJ NIŠTA! Nažalost do zime ćeš morati da se strpiš i onda se skine jako lako kada padne temperatura. ;)
Edit: do te mere lako, da može i samo da otpadne.
Peja:
Alkohol
BALKANIJA:
medicinski benzin i tfnu po tufnu !
hirurg:
Jesi siguran za medicinski benzin, on je mnogo agresivan....
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju