Autor Tema: Klima ne hladi ravnomerno  (Pročitano 629 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže AutolaikZapočeo temu

Klima ne hladi ravnomerno
« poslato: 28. Jul, 2024. 19:56 »
Pozdrav ljudi,

Već treće leto se vraćam s puta po najvećoj vrućini bez klime i treba mi dobar majstor u Beogradu koji će da utvrdi gde je problem. Sad je problem što klima hladi slabije nego inače i to ne ravnomerno, pa se plašim da će ponovo uskoro da prestane da radi, kao što se već dešavalo. Trenutno na otvoru najbližem vozačevim vratima hladi fino, ali na svakom sledećem ka suvozačevim vratima sve slabije i na onom krajnje desno (ispred suvozačevog sedišta) gotovo da ne hladi uopšte (samo duva).
Klima je proverena poslednji put u maju u ovlašćenom servisu, nakon što je ponovo prestala da hladi. Tad su utvrdili da nema freona, proverili da li sistem negde pušta, ali ništa nisu našli, te nemaju objašnjenje kako je sistem koji ne pušta ostao bez gasa. I to devet meseci nakon zamene hladnjaka i punjenja klime (u tom istom ovlašćenom servisu).
Prethodno sam već zbog problema sa klimom bio u drugom Škodinom servisu (neovlašćenom), gde su mi rekli da je ispustio oko 350 grama (ako se dobro sećam), da postoji neka mala rupa u sistemu, ali toliko mala da se ne isplati skidati sve i tražiti je, već da je bolje da je jednom godišnje samo dopunim.
Ne znam šta bi sad moglo da bude, odnosno zbog čega sad hladi na jednom delu, a na drugom ne, ali ako neku ideju šta bi moglo da bude ili još bolje, ako ima preporuku za pouzdanog majstora ili servis gde znaju da reše problem s klimom, bio bih zahvalan. Auto je Škoda Octavia 1.6 dizel, 2016. godište.

• Vozi: Škoda Octavia 1.6 tdi 2016.

Van mreže Saray

Odg: Klima ne hladi ravnomerno
« Odgovor #1 poslato: 28. Jul, 2024. 22:07 »
Ako ti je 2-zonska probaj da hladis samo jednu stranu.

Problem moze biti u onom selektoru zraka, ali opet on nema veze sa temperaturom.

I ako je izgubio 350gr koliko ostane?
Da li su tad sipali boju u sistem, i da je najmanja rupa ostao bi trag i to bi se rjesilo.

• Vozi: Octavia 3 (5E3) 1.6D, 81kW,2015

« Odgovor #2 poslato: 28. Jul, 2024. 22:37 »
Nije dvozonska. U dva servisa su sipali boju. U prvom su mi rekli da su otkrili malu rupicu, ali da se ne isplati skidati sve. U drugim su prvo rekli da je problem hladnjak, pa su ga zamenili, a kad je devet meseci nakon zamene opet nestalo freona, ponovo su sipali boju i rekli da ne pušta nigde.
Naravno, postoji mogućnost da sad nije ni do hladnjaka ni do curenja freona, nego nešto treće. Zato i tražim neki treći servis sa dobrim majstorom za klime, koga neće mrzeti da detaljno pregleda ceo sistem

Van mreže hirurg

« Odgovor #3 poslato: 28. Jul, 2024. 22:40 »
Ja sad bacao pasulj. Nikako da skontam koji auto imas :)

Neka skoda sigurno

« Odgovor #4 poslato: 28. Jul, 2024. 22:47 »
Napisao na kraju prvog posta. Škoda Octavia, 1.6 dizel, 2016. godište

Na mreži Zdushan

« Odgovor #5 poslato: 28. Jul, 2024. 23:55 »
Meni je svojevremeno na drugoj marki automobila hladila samo jedna strana. Zapusen mali hladnjak. Rešili to i  sve ok.

Na mreži wkobre

« Odgovor #6 poslato: 29. Jul, 2024. 08:32 »
Ja bih preporučio Ciklon, nalaze se kod hotela Jugoslavija.
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Na mreži atomislav

« Odgovor #7 poslato: 29. Jul, 2024. 10:04 »
Po onome sto pises, da hladi samo leva strana a da je svaki sledeci otvor topliji, zakljucuje se da nema gasa dovoljno u sistemu. Ako su ti sipali boju, trebalo bi na uv svetlosti da se pokaze gde gas istice i da se to sanira. Prica da je sitna rupica ne pije vodu, jer pod pritiskom koji pravi kompresor, gas istice, sto tebi pravi problem. Odi u neki krsten servis da ti napune klimu, stave boju, pa da se nakon 10ak dana proveri gde curi i onda to zameni.

« Odgovor #8 poslato: 20. Sep, 2024. 10:18 »
Samo da izvestim o epilogu (nadam se konačnom) agonije sa klimom. Dakle, u klima servisu Ciklon su dopunili gas i proveravali (sipali kontrolnu tečnost) i pošto posle 1000 km (opet prestao da hladi) nije bilo tragova curenja ispod haube i u kabini, zaključili da je najverovatnije u pitanju evaporator (mali hladnjak), koji se nalazi ispod komandne table. Što znači da je trebalo skinuti celu tablu, da bi se videlo u kakvom je stanju. Pošto su mi rekli da oni to ne rade, potražio sam po preporuci drugog majstora. Reč je o servisu Arktik klima u Sremčici. Majstor ga je detaljno pregledao, utrošio bar sat vremena, što je znatno više od svih prethodnih i došao do istog zaključka - da je najverovatnije mali hladnjak. Zakazali popravku, zamenio i za sad klima radi. Zahladilo je, pa nisam imao puno vremena da je testiram, ali nadam se da je to to.
Pozdrav

Na mreži wkobre

« Odgovor #9 poslato: 20. Sep, 2024. 11:35 »
Hvala za info! Uglavnom koliko vidim Škode imaju problem sa tim malim hladnjakom  :(
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Van mreže bog_daaan

« Odgovor #10 poslato: 30. Nov, 2024. 13:27 »
Hvala za info! Uglavnom koliko vidim Škode imaju problem sa tim malim hladnjakom  :(

Generalni problem modernih automobila. Kum na Nisan Qashqaiu letos menjao mali hladnjak iz istog razloga, poznanik na Pezou, tako da nije izolovan problem za Vag grupaciju.

Koliko sam razumeo, mali hladnjaci imaju neki premaz sa unutrasnje strane, koji se vremenom odvaja od zidova pod pritiskom antifriza i nabija sa desne strane ka levoj, čime zacepljuje kanale kroz hladnjak. To rezultira da se postepeno smanjuje grejanje/hladjenje sa desna na levo, usled začepljenja.

Mene interesuje kakva su ljudi iskustva imali sa ispiranjem celog sistema, da li je to dugorocno rešenje ili opet posle sezonu-dve zacepi?
  • Vozi: Škoda Octavia Mk3 facelift, 2.0TDI 150hp DSG