Razno > Auto Moto Forum
Данашњи медији и извештавање
zzeelljjkkoo:
Мало сам имао проблем где да сместим ову тему, надам се да нисам превише погрешио.
Елем, можда је неко јуче (31.08.2024) по медијима испратио случај "тешке саобраћајне несреће код Аде", "тешког ланчаног судара код Аде", и слично.
Имао сам "част" да будем актер тог "догађаја" у коме је учествовало 7 путничких возила и једна НИСова цистерна за гориво (празна). Нисам био са Шкодом већ са другим возилом, Меривом.
И "тешки ланчани судар" је изгледао овако: Стајали смо у колони на семафору код НИСове пумпе преко пута Аде, у смеру ка центру, на црвеном светлу, а пре тога смо прошли кроз претходни семафор, као и цистерна, што ће рећи да се цистерна кретала макс 20-30 кмх, и по изјави возача цистерне, пропала му је кочница, те је наслагао нас 7. Озбиљније повређених није било, најгоре су прошле две особе из првог возила до цистерне, са оним проблемима када се возило нагло трзне па се људи исцимају у вратном делу, али су били потпуно покретни, свесни и функционални, и једна госпођа, која је мене "наг....а", такође се жалила на такве симптоме, а била је пето возило испред цистерне. Дошла хитна и све их одвезла.
Све у свему, како све може бити у саобраћају, не дај Боже, ово се може подвести малтене под чукање.
Али не лези враже! Ту се затекли и неки новинари, новинари аматери, снимачи, сликачи за Инстаграм и слични, и та је ситуација одједном прерасла у "катастрофу" и "кризу" са горе наведеним називима, тешким изразима, па коментарима људи по друштвеним мрежама, на чланке, и слично. А та индукована нервоза и хистерија се пренела и на полицајце који су вршили увиђај, јер су и њихови шефови читали медије, чланке, па су их ургентно цимали и притискали са питањима "ко су возачи", "колико повређених", "колико су јурили", и да им све одмах онлајн јављају! :o
Већине овога и величине "катастрофе" сам постао свестан 2 сата од чукања, када сам дошао кући и када сам поделио муку са другарима, па су ми почели слати слике и извештаје из медија.
Тек тада сам се озбиљно "уплашио", јер до тада ми је једина мука била рачуница у глави колико времена и живаца треба да изгубим јурећи записнике, извештаје полиције, натезања са осигурањем, натезања са сервисом, па бар недељу дана без кола док буде у сервису (возило је 100% функционално, само оштећења предњег и задњег браника и петих врата).
Што рече један другар, због "тешког ланчаног судара код Аде" у Србију су биле упрте очи целог света, људи су заборавили на Газу и Украјину! >:(
Једино позитивно у свој тој хистерији је што је патрола за увиђаје на лицу места била за неких 10-15 минута. Ко је некад то искусио, зна да доћу и после сат-два, како се коме заломи.
Укратко, данашњи медији јесу моћни, али када крену, због сензационализма и кликова, у погрешном смеру, не дај Боже да им се нађеш на путу! Јер не да се од комарца очас посла направи слон, већ цело крдо слонова!
Vladapetr:
Večna dilema, da li je starija kokoška ili jaje tj. da li su mediji postali idiotski sami od sebe a mi ih takve pratimo, ili su postali idiotski jer prosečan žitelj planete baš takve medije voli.
Svim medijima je ultimativni cilj posećenost, da što više različitih osoba otvori/pogleda/pročita njihovu vest. Na vest "lakši sudar 7 vozila kod Ade, nema povređenih" će kliknuti značajno manji broj nas, nego na onu sa naslovom "Katastrofa na Adi! Suicidalna cisterna teško oštetila 7 vozila, ne zna se broj povređenih među kojima je možda i beba"
Kako to rešiti, zaista nemam ideju. Ne čitati klikbejt portale nije odgovor, jer takvi su danas maltene svi. Svako za sebe treba da reši dilemu da li da bude neinformisan ili dezinformisan
Tebi svakako želim da ovu štetu rešiš što brže i sa minimalno cimanja
Mihailo:
Na zalost redovna pojava... Obicno crna hronika i pastete/parizer vesti sluze da se zatrpaju bitne teme (ako ih uopste i prenesu). Kao o severu Kosova ovih dana.
Sa druge strane, ta gospodja u petom vozilu me je podsetila na slicnu situaciju u kojoj sam se ja nasao, ja sam bio kriv i po prvoj letnjoj kisici naslagao cetiri auta ispred. Objektivno najveca steta je bila na mom autu. I kad je dosla patrola i pitali za povredjene, gospodja iz prvog vozila u koloni (najudaljeniji auto koji je prosao samo sa ogrebanim branikom) gurka sina od 6-7god da kaze kako ga boli vrat. Srecom tata je bio normalan pa je poslao klinca da saceka u kolima, a gospodja je samo slozila neku nezadovoljnu facu.
maradona:
Niko ne spominje posebnu sortu idiota koji kad vide udes odma vade telefone i snimaju. Kao da nije dovoljno što su usporili skroz da što bolje vide kako je neko nagrabusio.
fobia24:
Redovna pojava. Nema tog patoloskog lazova koji moze da se meri sa novinarima. I tipa naslovi "necete verovati sta se desilo ovome ili onome" i slicno ne otvaram jer znam da tema veze nema sa naslovom koji sluzi kao mamac za broj pregleda.
I to se odnosi na novinare i koji pisu i o autoindustriji, sto se tice i ovog foruma. Vecina ih samo prevede naslov od stranog izvora, a tekst nekad zacine uz pomoc maste i ako veze nemaju o materiji. Neki lose i prevedu tj vidi se da su prevodili preko google translate i doslovno prepisali. Cesto sam citao tekstove nasih medija kao los i iskrivljen prevod originala od vise meseci unazad i to kao da se juce dogodilo.
Posebna sorta ljudi su vecina koja na svakom cukanju na autoputu u suprotnom smeru se zaustavlja maltane na 20 na sat da slikaju ili dobro osmotre dogodjaj i pri tom naprave kolonu od vise desetina km na strani autoputa koja nema prepreka. Gledam to svaki dan u Sloveniji.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju