Autor Tema: Данашњи медији и извештавање  (Pročitano 251 puta)

Ljuba i 1 gost pregledaju ovu temu.

Na mreži zzeelljjkkooZapočeo temu

Мало сам имао проблем где да сместим ову тему, надам се да нисам превише погрешио.

Елем, можда је неко јуче (31.08.2024) по медијима испратио случај "тешке саобраћајне несреће код Аде", "тешког ланчаног судара код Аде", и слично.
Имао сам "част" да будем актер тог "догађаја" у коме је учествовало 7 путничких возила и једна НИСова цистерна за гориво (празна). Нисам био са Шкодом већ са другим возилом, Меривом.
И "тешки ланчани судар" је изгледао овако: Стајали смо у колони на семафору код НИСове пумпе преко пута Аде, у смеру ка центру, на црвеном светлу, а пре тога смо прошли кроз претходни семафор, као и цистерна, што ће рећи да се цистерна кретала макс 20-30 кмх, и по изјави возача цистерне, пропала му је кочница, те је наслагао нас 7. Озбиљније повређених није било, најгоре су прошле две особе из првог возила до цистерне, са оним проблемима када се возило нагло трзне па се људи исцимају у вратном делу, али су били потпуно покретни, свесни и функционални, и једна госпођа, која је мене "наг....а", такође се жалила на такве симптоме, а била је пето возило испред цистерне. Дошла хитна и све их одвезла.
Све у свему, како све може бити у саобраћају, не дај Боже, ово се може подвести малтене под чукање.

Али не лези враже! Ту се затекли и неки новинари, новинари аматери, снимачи, сликачи за Инстаграм и слични, и та је ситуација одједном прерасла у "катастрофу" и "кризу" са горе наведеним називима, тешким изразима, па коментарима људи по друштвеним мрежама, на чланке, и слично. А та индукована нервоза и хистерија се пренела и на полицајце који су вршили увиђај, јер су и њихови шефови читали медије, чланке, па су их ургентно цимали и притискали са питањима "ко су возачи", "колико повређених", "колико су јурили", и да им све одмах онлајн јављају!  :o

Већине овога и величине "катастрофе" сам постао свестан 2 сата од чукања, када сам дошао кући и када сам поделио муку са другарима, па су ми почели слати слике и извештаје из медија.
Тек тада сам се озбиљно "уплашио", јер до тада ми је једина мука била рачуница у глави колико времена и живаца треба да изгубим јурећи записнике, извештаје полиције, натезања са осигурањем, натезања са сервисом, па бар недељу дана без кола док буде у сервису (возило је 100% функционално, само оштећења предњег и задњег браника и петих врата).
Што рече један другар, због "тешког ланчаног судара код Аде" у Србију су биле упрте очи целог света, људи су заборавили на Газу и Украјину!  >:(
Једино позитивно у свој тој хистерији је што је патрола за увиђаје на лицу места била за неких 10-15 минута. Ко је некад то искусио, зна да доћу и после сат-два, како се коме заломи.

Укратко, данашњи медији јесу моћни, али када крену, због сензационализма и кликова, у погрешном смеру, не дај Боже да им се нађеш на путу! Јер не да се од комарца очас посла направи слон, већ цело крдо слонова!

• Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Van mreže Vladapetr

Odg: Данашњи медији и извештавање
« Odgovor #1 poslato: 01. Sep, 2024. 11:40 »
Večna dilema, da li je starija kokoška ili jaje tj. da li su mediji postali idiotski sami od sebe a mi ih takve pratimo, ili su postali idiotski jer prosečan žitelj planete baš takve medije voli.

Svim medijima je ultimativni cilj posećenost, da što više različitih osoba otvori/pogleda/pročita njihovu vest. Na vest "lakši sudar 7 vozila kod Ade, nema povređenih" će kliknuti značajno manji broj nas, nego na onu sa naslovom "Katastrofa na Adi! Suicidalna cisterna teško oštetila 7 vozila, ne zna se broj povređenih među kojima je možda i beba"
Kako to rešiti, zaista nemam ideju. Ne čitati klikbejt portale nije odgovor, jer takvi su danas maltene svi. Svako za sebe treba da reši dilemu da li da bude neinformisan ili dezinformisan

Tebi svakako želim da ovu štetu rešiš što brže i sa minimalno cimanja
  • Vozi: Škoda Kodiag RS 2.0 TSI

Na mreži Mihailo

« Odgovor #2 poslato: 01. Sep, 2024. 12:05 »
Na zalost redovna pojava... Obicno crna hronika i pastete/parizer vesti sluze da se zatrpaju bitne teme (ako ih uopste i prenesu). Kao o severu Kosova ovih dana.

Sa druge strane, ta gospodja u petom vozilu me je podsetila na slicnu situaciju u kojoj sam se ja nasao, ja sam bio kriv i po prvoj letnjoj kisici naslagao cetiri auta ispred. Objektivno najveca steta je bila na mom autu. I kad je dosla patrola i pitali za povredjene, gospodja iz prvog vozila u koloni (najudaljeniji auto koji je prosao samo sa ogrebanim branikom) gurka sina od 6-7god da kaze kako ga boli vrat. Srecom tata je bio normalan pa je poslao klinca da saceka u kolima, a gospodja je samo slozila neku nezadovoljnu facu.
  • Vozi: 2015 Octavia 1.2tsi 105ks

Na mreži maradona

« Odgovor #3 poslato: 01. Sep, 2024. 12:28 »
Niko ne spominje posebnu sortu idiota koji kad vide udes odma vade telefone i snimaju. Kao da nije dovoljno što su usporili skroz da što bolje vide kako je neko nagrabusio.
  • Vozi: Škoda Superb 3 140KW TDI DSG

Van mreže fobia24

« Odgovor #4 poslato: 01. Sep, 2024. 17:23 »
Redovna pojava. Nema tog patoloskog lazova koji moze da se meri sa novinarima. I tipa naslovi "necete verovati sta se desilo ovome ili onome" i slicno ne otvaram jer znam da tema veze nema sa naslovom koji sluzi kao mamac za broj pregleda.
I to se odnosi na novinare i koji pisu i o autoindustriji, sto se tice i ovog foruma. Vecina ih samo prevede naslov od stranog izvora, a tekst nekad zacine uz pomoc maste i ako veze nemaju o materiji. Neki lose i prevedu tj vidi se da su prevodili preko google translate i doslovno prepisali. Cesto sam citao tekstove nasih medija kao los i iskrivljen prevod originala od vise meseci unazad i to kao da se juce dogodilo.
Posebna sorta ljudi su vecina koja na svakom cukanju na autoputu u suprotnom smeru se zaustavlja maltane na 20 na sat da slikaju ili dobro osmotre dogodjaj i pri tom naprave kolonu od vise desetina km na strani autoputa koja nema prepreka. Gledam to svaki dan u Sloveniji.

Na mreži Ljuba

« Odgovor #5 poslato: 01. Sep, 2024. 20:43 »
Večna dilema, da li je starija kokoška ili jaje tj. da li su mediji postali idiotski sami od sebe a mi ih takve pratimo, ili su postali idiotski jer prosečan žitelj planete baš takve medije voli.
Koristim ovaj deo tvog posta samo kao slagvort za ono sto zelim reci. Mislim da ce se mnogi sloziti sa konstatacijom da je stanje drustva katastrofalno. Razloga je mnogo, jedan od je i nedostatak kontrole, ne mislim na represiju koliko na politicku volju. Trenutno stanje slobode uma, volje i dela se otelo kontroli. U nekoj idealnoj, utopijskoj, situaciji, politicari bi trebalo da vode brigu (dusebrizno) o stanju nacije. Ako pricamo o medijima, primenjivati i donositi nove zakone kojih se moraju pridrzavati, ali mnogo bitnije - kad bi se vise energije ulagalo u obrazovanje, ti i takvi mediji ne bi imali podlogu za koju mogu da se "uhvate". Primer koji volim da navedem, a koji pokazuje koliko politicka volja moze biti kljucna, je BiH konvertibilna marka, vec skoro 30 godina kurs maltene bez promene 2KM=1€. Po meni, kad bi se u narednih 30 godina odredio politicki kurs da sirenje znanja, obrazovanja bude na 1. mestu prioriteta, mogli bi smo videti pozitivne pomake u stanju drustva.
  • Vozi: Fabia 2

Na mreži AcoSk

« Odgovor #6 poslato: 01. Sep, 2024. 23:20 »
@zzeelljjkkoo, nemoj nista da te/nas cudi, najjaca sredstva za manipulaciju su upravo mediji. To sto su toliko preuvelicali saobraćajnu nezgodu je nas najmanji problem. Mnogo je veci problem sto zatupljuju i manupulisu ovim glupim narodom.

Van mreže Vladapetr

« Odgovor #7 poslato: 02. Sep, 2024. 10:56 »
Niko ne manipuliše i ne zaglupljuje narod, narod to naprosto voli i traži.

https://x.com/strani_placenik/status/1830170181005606913?t=uBE0GwvOA-stcIqhNTCpZw&s=19
  • Vozi: Škoda Kodiag RS 2.0 TSI

« Odgovor #8 poslato: 02. Sep, 2024. 11:17 »
@zzeelljjkkoo, nemoj nista da te/nas cudi, najjaca sredstva za manipulaciju su upravo mediji. To sto su toliko preuvelicali saobraćajnu nezgodu je nas najmanji problem. Mnogo je veci problem sto zatupljuju i manupulisu ovim glupim narodom.

Niko ne manipuliše i ne zaglupljuje narod, narod to naprosto voli i traži.

https://x.com/strani_placenik/status/1830170181005606913?t=uBE0GwvOA-stcIqhNTCpZw&s=19

Одосмо далеко!
Али то су неке теме које нису за овај технички форум, али негде уз ракијицу, мезенце и прасенце-јагњенце, можемо и то да расчивијавамо!  :)
А сваки народ, у овом тренутку цивилизације, ако удариш по њему медијима, је углавном исти.

Него да се вратимо на кола. Још на увиђају нам је полицајац рекао, када смо се интересовали када ће записник, да то зависи да ли је удес без повређених, и у том случају само је полиција укључена, јер се то рачуна као прекршај, и записник би требао бити негде за око 15 дана - месец, па онда навлачење са осигурањима, или народски речено обичан свакодневни секс.
Али, у случају да се колеге возачи-путници, који су имали проблема са цимањима врата и завршили у Ургентном, прогласе повређенима, онда се прича мења и то постаје другачији, да ли кривични случај, и тада се укључује и тужилаштво, што ће рећи да онај обичан секс постаје компликованији, односно групњак, и ту је он спомињао неколико месеци док дође до тога да се ситуација расчисти, и док ми дођемо до записника и осигурања.
Сва срећа, до сада нисам имао таква искуства, већ класична чукања када се све релативно брзо заврши.
И колико сам разумео, више се полицијски записник не преузима у полицији, као некада, већ ваљда иде осигуравајућој кући и тужилаштву, а возаче о томе нико не обавештава већ се сами морамо стално интересовати.
Не знам шта је и да ли од свега овог истина, преносим информације од увиђајаца.

С обзиром да за Мериву имам каско, ја наводно имам могућност да одем у своје осигурање, активирам каско, завршим са сервисом све што треба, платим свој део учешћа као да се не зна како је штета настала, а када добијем записник поново идем у своје осигурање и они ми рефундирају дотадашње трошкове и не рачунају да сам имао активирану штету, док они онда са осигуравајућом кућом цистерне пребијају настале трошкове око штете.

Na mreži wkobre

« Odgovor #9 poslato: 02. Sep, 2024. 11:34 »
Mislim da ne ide to tako. Ne gledaju na vas kao jednu grupu učesnika, već se svako obrađuje pojedinačno. Ti ako si nepovređen, nećeš biti slučaj za sud ako je povređen neko iz drugog auta.
Na tvom mestu ne bih aktivirao kasko, jer možda neće ni priznati celu štetu kao jedan događaj. Čak i da prođe kako treba, tebi će se povećati cena kaska i moraće da prođe jedna godina kako bi se vratio procenat na početno stanje (pod uslovom da je sve zavedeno kao jedna šteta). Međutim ni ovo nužno ne mora biti tačan info, jer je od osiguranja do osiguranja drugačija politika naplate  >:(
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

« Odgovor #10 poslato: 02. Sep, 2024. 11:40 »
Ово да ли нас гледају као групу или појединце, не знам, покушаћу се још распитати код полиције.

За каско ми је човек из моје каско куће рекао да могу урадити тако како сам описао, али и то ћу проверити када одем на процену, јер без записника изгледа да су најмање две штете, јер су оштећена и предња и задња страна. Он ми је исто рекао да ће се избрисати активирање каска када донесем записник, што има логике, али и то ћу све проверити.
Све су ово информације на прву.

Pretraga foruma [Google]