Razno > Auto Moto Forum
bez filtera klime?
observer:
Imam pitanje. Nisam našao bolje mesto (ovo mi liči kao srodna tema).
Da li može biti neke štete po elemente automatske klime (oni silni senzori, motorići i klapne) ako se vozi bez filtera klime?
Može li upasti neka krupnija stvar (parče lista, buba...) u sistem i zaglaviti neku klapnu, na primer? Ili postoji neki element pre filtera koji blokira te krupnije "predmete"?
Palo mi je na pamet da to sranje izvadim da malo pojačam protok vazduha u "mirnom stanju" - tj kad ventilator ne radi. Savet "stavi novi filter" je legitiman ali mi nije odgovor na pitanje jer nisam bio zadovoljan protokom ni kod sasvim novog auta iz salona. Takođe, nemojte brinuti ni za moju prašinu u kabini jer ionako 98% godine vozim sa otvorenim prozorima.
U glavi su mi pre svega oni stari auti gde je sasvim lepo duvalo i bez ventilatora, samo je bilo dovoljno preklopiti izbornik na ulaz spoljnjeg vazduha (za mene seljaka-matorca je ipak samo Golf dvojka).
zzeelljjkkoo:
Ако си некада сам мењао полен филтер, а претпостављам да јеси, одговор ти долази сам.
Говорим ти ово након тога што сам видео полен филтер на Ф4 након неколико месеци коришћења (инсекти мањи и већи, прашина ситнија и крупнија, којекакво труње, ...), па претпостављам да не би било пријатно да то све улети у кабину, а могуће да улети и нека чвршћа прљавштина која би могла оштетити делове које си навео.
observer:
Dakle jedino da nabavim neki "propusniji" filter (ne treba mi ovaj koji blokira čestice do nivoa polena).
Proizvodi li se uopšte tako nešto?
zzeelljjkkoo:
Вероватно је неки најјефтинији и најобичнији филтер и најпорознији, чисто да механички штити од крупне прљавштине, и вероватно нема "додатну" опрему (активни угаљ, ...).
cacak:
@observer ...skinite stari filter,uklonite filtracionu hartiju iz istog, uzmite komad od mrezice za komarce/metalne/ odgovarajuce velicine i namontirajte na prazni ram od filtera...ubacite u leziste...jednom mesecno u toku toplih meseci istresite...imacete ono sto ste zeleli...
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju