Pomoć oko odabira polovnog auta

Započeo ChobiPO, 02. Dec, 2025. 09:32

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 18 gostiju pregledaju ovu temu.

ChobiPO

Pozdrav forumaši!!! 👋
Planiram izdvojiti do max 17000€ (ako banka pomogne), za kupovinu polovnjaka i vodeće mesto pri odabiru za sada ima Octavia, a nešto nize na spisku je i Kamiq. Treba mi vaša pomoć tj.saveti, šta birati, šta izbegavati (nikako ne kupovati-ako postoji takva verzija). Želja je da generalno to bude što mlađi auto, do 100.000km, tj, do oko 5 god starosti....da još nisu počele boljke, kako bih ga vozio bez glavobolja bar još 5-6 god....
Treba mi porodični auto, limuzina ili SUV sa 4/5 vrata i barem 400l prtljažnika. Ne bih karavan, ni hečbek ako je mali gepek.
Na spisku su za sada, do te love, pored pomenutih i:
-Passat B8, nešto stariji i sa više km, što mi se ne sviđa
-A3 limuzina, ako naleti
-Megan 4
-Nissan Qashqai- takođe jedan od favorita, ako se ne utvrdi da grešim
-Corolla SD
...pa u drugom planu su tu i Renault Talisman i Kia Sportage ('14-'16)
Lično ne bih birao trocilindraše, a ni jake motore, zbog visoke registracije. Trenutno vozim Passat B6 1.9tdi.

observer

Nova Korola sedan za cca 19-20k nije opcija?
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

zzeelljjkkoo

Узе ми слова са тастатуре...  :))
  • Vozi: Kamiq 1.5 TSI 150 ks 6G Selection 2026; Fabia IV 1.0 MPI 80ks 5G Ambition 2023

zzeelljjkkoo

@ChobiPO
Каква ти је структура вожње (која годишња километража, колико града, магистрале и АП)?
Шта преферираш, дизел или бензин?
  • Vozi: Kamiq 1.5 TSI 150 ks 6G Selection 2026; Fabia IV 1.0 MPI 80ks 5G Ambition 2023

ChobiPO

Ne bežim od dizelaša ali bih pre benzinca, jer pravim oko 12.000 godišnje, od toga pola gradska vožnja (mali grad, zimi je to vožnja hladnog dizelaša), oko 4000 magistrala (~60km/h) i oko 2-2500 AP.
A ako pitaš bord na mom sadašnjem autu, to je uglavnom prosečna brzina od 40km/h....

ChobiPO

Citat: observer poslato 02. Dec, 2025. 09:42
Nova Korola sedan za cca 19-20k nije opcija?
To mi je bila prva opcija, nova limuzina u segmentu C, za tu lovu imam samo Tipo i Corollu....
E sad Tipo je Fiat, ako cu to da gledam pogledaću i "Kineze" i onda ulazim u totalno ludilo i rizik da cu da kupim nesto sto ce da me nervira posle nekoliko meseci....
Sto se nove Corolle tiče, brine me, pored cifre i to što je u pitanju 3-cilindraš, atmosferac....nzm kako bi se to odrazlio na kvalitet voznje i potrošnju....nisam je probao, da bih sudio, da budem iskren 🤔

zzeelljjkkoo

Ево размишљање из моје перспективе:

1. Ако ти није превелик проблем да се преко тих 17к протегнеш на 19-20к еврића, онда је можда оптимално решење нова Корола (није Шкода за те паре  :(). Колико знам она је солидна лимузина, има простора, и мислим да је њен стандард неки 1.5 бензинац, можда у неким акцијама буде и такав хибрид. Јер ново је ипак ново, а са неким Тојотиним опцијама продужене гаранције си у прилици да сигурно 10-15 година безбрижно возиш без много размишљања, уз редовно и прописано одржавање, и уколико ти није проблем да толике године возиш исти ауто. Можда не треба да бежиш од 3 цилиндра, сви их данас користе, а ако си у задњих неколико дана пратио форум могао си видети такси Голфа 7 са 1.0 TSI 110кс који на сату има 485.000 км, што значи да би га ти твојом динамиком возио 40 година!  :))

2. Ако опција 1 не одговара, мислим да је онда следећа опција Октавиа бензинац са 1.5 TSI 150кс, па да буде са што мање км и што мање година. Зависи колико опреме јуриш и да ли желиш ДСГ или не, ту би требала да упадне нека О4.

3. Камичак би сигурно упао у буџет, а и он има 1.5 TSI, уколико баш бежиш од 3 цилиндра и 1.0 TSI. А зависно од година (ако си мало искуснији) он је возило у које улазиш а не силазиш, па је лакша манипулација. И има мањи гепек од О.

4. Можда би се у тај буџет могао углавити и неки Суперб мк3, за њега важи све што и за О, вероватно са 1-2 годинице више, али је и озбиљнија лимузина.

Тако да је, по мени, од Шкода, оптималан избор нека Октавиа, јер њен гепек је значајно већи од Камичковог, а вероватно довољан.

Срећно при избору! И надам се да ће бити нека Шкода!  bravo2

observer

Citat: ChobiPO poslato 02. Dec, 2025. 10:49
To mi je bila prva opcija, nova limuzina u segmentu C, za tu lovu imam samo Tipo i Corollu....
E sad Tipo je Fiat, ako cu to da gledam pogledaću i "Kineze" i onda ulazim u totalno ludilo i rizik da cu da kupim nesto sto ce da me nervira posle nekoliko meseci....
Sto se nove Corolle tiče, brine me, pored cifre i to što je u pitanju 3-cilindraš, atmosferac....nzm kako bi se to odrazlio na kvalitet voznje i potrošnju....nisam je probao, da bih sudio, da budem iskren 🤔

Ja sam je vozio nekih 2000-3000 km u desetak navrata, službenu. Potrošnja je začuđujuće dobra, može da se drži oko 6 litara što je sjajno. Motor solidno vuče iako nema turbinu (plus). Jedina mana koji nisu mogli izbeći je direktno ubrizgavanje goriva (što danas imaju praktično svi osim mpi škoda i hy i20) ali time je postignuta mala potrošnja. Druga mana je loša zvučna izolacija, auto se na autoputu oko 140 km/h čuje kao tenk. Do 80-100 km/h buka je solidno prigušena. Tipičan japanski fazon. Meni je to prvi izbor i dalje ako nastavi da se proizvodi do momenta kada budem (morao) menjati auto.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

ChobiPO

Odosmo malo off-topic, sa brendom, ja se izvinjavam, ali ajde još jedno pitanje u nizu....kakva su iskustva sa CVT menjačem na (novoj) Corolli?
Da li se treba i da li se može izbeći, kao npr, sto sam čuo za Qashqai-e ...ne poznajem taj prenos, nisti sam siguran u unapređenja, ali pamtim da je bilo nekih problema sa odzivom gasa (Toyota) i velikom buko/vibracijama (Nissan).

Warlock

Toyota je ostala u 80 tim, enterijer je bas uzas. Jako losa izolacija. Hrdja na mostovima. Cena ti sama govori dosta, zele da se probiju na trziste.
Ja ne bi isao na nju.

Kazes da prelazis malo km, mozes slobodno da gledas auto do 150k i miran si 5 6 godina. Napravis veliki servis i gas napred.

Gledaj da izbegnes 3 klipa. To je enigma sa kvarovima, moze dobro da slusa a ne mora.

Veruj da kinez nije losa opcija. Nisi napisao koji model konkretno ali manje vise ljudi kupuju i dobro se ponasaju. Provereni motori.
  • Vozi: Audi q5

zzeelljjkkoo

Нисам лично возио најновију Королу, али ми добар другар вози службену, и када сам га питао какви су његови утисци, посебно око звучне изолације, он ме погледао са чуђењем, и рече да он по томе нема примедби (његов субјективни осећај).
Заправо нема никаквих примедби осим једне, по њему је поприлично ниска и има неких ситуација када му је то проблем, односно свакодневно код уласка у гаражу.

Zdushan

Toyota "zeli da se probije na trziste"? Mislim da je to odavno uradila nema ni 50ak godina..
Jeste tanka u enterijeru, izolaciji, uopste osecaju luksuza u kabini, ali je zato sedi i vozi to sto si kupio (kakva god klotara da je), sa najmanje brige...
Za vecinu ta prica ocigledno radi, gledajuci statistiku..

Warlock

Sa tri klipa mislim da se zavrsio taj deo sedi vozi i prst u uho. Za pre se slazem da su masine bilo dobre. Ali moderna doba su stigla kod svih.

Izgled i enterijer stvar ukusa. Ja nilad ne bi uzeo auto koji mi je unutra ruzan a vani lep.
  • Vozi: Audi q5

maradona

+1 za Corollu
Moguce da cu uzeti novu kad prodam Superb
  • Vozi: Škoda Superb 3 140KW TDI DSG

zzeelljjkkoo

Ко вам је веза?
Ко вас плаћа?

Ми Шкодаши на Шкода форуму навијамо за Тојоту!?  =))