ŠKODA Opšte i Razne Teme > Auto & Moto - Razno

Benzin: koji sipate? Pumpa, vrsta benzina, iskustva...

(1/6) > >>

vlada320:
Da otvorimo opštu temu i o benzinu, pošto već postoji takva za dizel.
Posebno bih želeo da iznesu svoje utiske oni koji su probali neke vrste benzina sa aditivima, kakvi se u poslednje vreme nude na većini pumpi i benzinu veće oktanske vrednosti.

Što se mene tiče, sipam samo na NIS-u evropremijum BMB-98 od kako se pojavio i zadovoljan sam. Cena jeste viša, ali s obzirom da ne prelazim veliku kilometražu, mogu to da priuštim. Prethodno sam sipao, takođe, na NIS-u evropremijum BMB-95 od kako je uveden. Nisam primetio nikakvu razliku u potrošnji od kako sam prešao na gorivo veće oktanske vrednosti, ali performanse su drastično bolje, auto grize čim se pipne gas, lepše i mirnije radi, uzbrdo nema detonativnog sagorevanja (zveckanja) ni na malom broju obrtaja, a i motor u mojoj Škodi jeste predviđen za benzin od 98 oktana.
Loše iskustvo sam imao pre nepune 2 godine kada sam 2 puta zaredom sipao na Lukoilu kod Kovača njihov (posle saznah rumunski) EP-95 koji je tada bio na akciji. Po gradu mi se učinilo OK, ali onda sam krenuo na Taru preko Debelog brda i to je bila katastrofa. Auto je jedva išao uzbrdo, kliktao, mučio se, palio žutu lampicu. Čim sam stigao do Bajine bašte, svratih na NIS i dopunim do vrha njihov EP-95 i penjanje na Taru je bila druga priča.

nikolaj:
Interesantno ali moja iskustva što se tiče NIS-a i Lukoila su upravo suprotna. Već dugo vremena ( 7-8 godina ) sipam isključivo na Lukoilu, kako u prethodni auto ( Golf 1.6 ), tako i u Yetia 1.2 TSI i vrlo sam zadovoljan. Naročito ovim da ga nazovem novim Ecto benzinom. Nekoliko slučajnih točenja na NIS-u nisu me impresionirala. Potrošnja je bila veća i kod Golfa i kod Yetia, pri čemu nisam primetio neku razliku u radu motora. Možda je to samo subjektivan osećaj, s`obzirom da kažu da se Lukoil snabdeva gorivom upravo od NIS-a. A možda Lukoil dodaje neke aditive u benzin, pa to sve skupa nekako više odgovara mom načinu vožnje.

Turbo:
+1

Kada sam video da Knez Petrol vozi za NIS gorivo momentalno sam prestao tamo da kupujem, a nisam ni ranije često.
95% sipam Eko Evro95, a ponekad Lukoil i Lukoil mi je najbolji, takođe Evro95, ali mi je predaleko, Eko je takođe solidan a i blizu mi je.

krcaerdoglija:
http://topspeed.telegraf.rs/vesti/17821-vise-kilometara-manje-goriva-nova-ekonomy-goriva-eksluzivno-na-eko-pumpama

zare:
Od kada sam na izlasku iz Podgorice pre 5-6 godina sipao gorivo na Eko pumpi vise nisam imao zelju ni da stanem kod njih  :).
Ovo sto pise u clanku mozda i ima nekog smisla ali pretpostavljam da su razlike vise statisticka greska nego sto stvarno navode. Jedino ako im je gorivo do sada bilo ocajno pa je sada manje/vise kao kod svih ostalih.

Iz nekog mog iskustva na 2 automobila, na onom koji ide na 95 oktana, gorivo od 95 oktana je manje/vise isto tj. tesko je primetiti bilo kakvu razliku i kada sipate 98 oktana. Do pre par godina je makedonski 98 oktana bio osetno bolji od naseg 95 ali zadnje 2 godine mi je auto posle sipanja u Makedoniji (uvek na istoj pumpi) isao za nijansu losije.
U prevodu, gorivo nam je ujednacenog kvaliteta.

Druga prica je ako auto trazi 98 oktana kao npr. 1.4 16V sa 100 KS. Tu se vec lakse oseti razlika izmedju 95 i 98 sto je i potpuno normalno. Ne bi valjalo da se razlika ne oseti jer je onda moguc pad pritiska u cilindrima. Ne mora da znaci ali nije nemoguce.

E da, sipam na Nis-u, blizu mi je, pumpa je nova a probajuci i kod drugih video sam da nema razlike. Nisam sipao samo na Petrolu i Gasprom ima neki novi benzin od 100 oktana. Nudili mi ali ne znam zasto nisam probao.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju