ŠKODA FORUMI > Motor Menjač

Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)

(1/223) > >>

Karlheinz:
Odgovore i savete u ovoj temi očekujte od korisnika "Stalker".
Odgovori i saveti drugih korisnika - nisu poželjni!

Za mišljenja/savete drugih korisnika foruma - pitanje postavi u nekoj drugoj ili novoj temi!

Stalker-ove preporuke za postavku pitanja:

a) Pitanje da bude jasno i direktno
b) Poželjno (ne obavezno) da se navede preporuka iz uputstva vozila
c) Navesti način korišćenja vozila (profi, taksi, grada, mešovito, duge relacije...)
d) Tip motora, godište, ukupnu kilometražu, tvoju godišnju kilometražu...
d) Opciono, posebni zahtevi (npr. smanjenje potrošnje goriva ili Track Day i slično)
e) Istorija servisa (koje je ulje korišćeno) ako postoji pisani trag
f) Slobodno navesti brend ulja koji je omiljen, naravno nije obavezno

O Stalker-u: Svi koji su imalo zagrebali po internetu u potrazi za konkretnim odgovorom na neke nedoumice oko motornih maziva - ulja, sigurno su pročitali bar nekoliko pasusa odavde: http://motornaulja.blogspot.com/ Oni koji dobro poznaju tu materiju znaju koliko je ovaj izvor i njegov autor dobro upućen u ono što piše. Uskoro i ovde na forumu, Expendable (Stalker, Steva...), čovek koji može da vam razjasni bilo kakvu neodoumicu po pitanju motornih ulja/maziva.

(zahvalnica za: WEST 014)

WEST 014:
Admine hvala na tvojoj zelji i pomoci da ovako nesto zazivi na Skoda forumu, nadam se da ce nam Steva biti od pomoci, kao i na drugim forumima. Naravno u skladu sa vremenom koje mu je na raspolaganju.
Tema je zamisljena da mi pitamo, a Steva odgovara. Znaci krajnje jednostavno za nas :D
Ako imate nedoumicu koje ulje da sipate u vasu Skodu, na koliko da menjate, koliko treba da trosi auto ulja, ili bilo sta iz ove oblasti, ovde pitajte. Pozz

Stalker:
Evo mene!
Izvolite!

Poželjno navesti (ko ima uputstvo) preporuku fabrike, šta je korišćeno, stanje motora, način korišćenja automobila ... (sve po rečenicu-dve, nije obavezno ali što više navedete precizniji i odgovor).

P.S.
Nisam (na žalost) vlasnik Skoda automobila ali bi mi Rapid lepo legao! Baš za mene, nisam izbirljiv što se detalja tiče (mada mu i tu ništa posebno ne fali), ali je zaista prostran auto pristojnih performansi (čak i na 86ks! što nije baš česta pojava).
Škodilak smo imali (proodično, kad sam bio "Titov pionir") pre 40-tak godina (pa do pre 33.), 110L.
Čak i ta mi je ostala u lepom sećanju. Od novijih sam malo (službeno) vozio samo Fabiu kombi (1.2) i nešto se vozao u oktaviji 1.9TDi, 2006. (veeeliiiki auto, troši kao upaljač, mogao bi biti malo udobniji ali pouzdanost je više nego dobra ... ali me je zapanjilo zviždanje vazduha pozadi već na 80-90km/h, nije baš da iritira do 120 ali se ne može ignorisati; ipak idealna porodična i poslovna limuzina, ništa besno i ne toliko skupo a sve ispunjava).
Po gradu sam dosta vozio Fabiu pick-up ... malo je nežnija nego što sam bio očekivao.

Turbo:
Pozdrav, odavno sam redovni posetilac Bloga, pa evo nas i ovde, dobrodošao :)

Moj slučaj je sledeći: Fabia 1.2TSI 77kW, 2010., kupljena nova, sada na nepunih 60.000km, u garanciji sipan Castrol Edge 5W-30 504.00/507.00. Sada prvi put promenjen brend(tj pre 5000km), i sipan Motul Specific 504.00/507. Castrola trošio oko 0.8l između dva servisa(12-13.000km), ja obično dolijem 300-400ml, tako da pri narednoj zameni bude oko sredine merne šipke. Castrol po pravilu skoro uopšte nije trošio u zimskim mesecima, 90% potrošnje popije u letnjim mesecima.
Sada Motula troši i više(pri tome je malo gubio na separatoru uljnih para što je rešeno vrlo brzo nakon prvog sipanja Motula, dakle Motula ne gubi i na tom mestu, već je sve potrošio na rad motora). Neka moja procena je da sam dolio oko 600ml na 5000km, i to od novembra do sada, dakle sve u zimskim mesecima, kada inače nije trošio.

Znam da postoji tendencija da pri prvoj promeni brenda može da se javi povećanja potrošnja koja se kasnije stabilizuje.

Da li da prelazim na neki 502.00 5W-40 možda bolje, posebno zbog letnjih meseci? Auto je na fiksnom servisnom intervalu, a ja sam sipao 504.00 po principu "ko može manje može i više", računajući da je to ipak za nijansu viši standard :)

Takođe u razgovoru sa jednim prilično upućenim i merodavnim mehaničarem VW grupe, saznao sam da se u poslednjih godinu dana primećuje povećana potrošnja Motula u motorima, i da je on koji je ranije preporučivao i forsirao Motul, od njega odustao, i sada savetuje Mobil svojim mušterijama, i neki Bardahl čak, za koji sam samo čuo i to na Blogu u tekstovima o moto uljima.

WEST 014:
Pozdrav Stevo i ovde. Sad smo dosta bogatiji forum. Srecno u radu! 8)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju