Mareska, Lykos i 35 gostiju pregledaju ovu temu.
Sve tri opcije su o.k. LL ulje može i za fiksne intervale (ako cena nije problem) a za više gradske vožnje je možda i najbolje. 0W-40 mi se jako sviđa, sad pred zimu je pravo vreme da se proba (u krajnjem slučaju "0W-35" nije mnogo lošije od 5W-30 za leto). Naravno i ostati na istom je o.k.E sad, ako ćemo po želji da se proba najbolje onda:0w-40 pa 5W-30 LL te 5W-40.Sa druge strane, ako ćete da igrate (na) siguricu, onda je upravo obrnuto!!Konzervativno ali najsigurnije je ostati na dobrom i proverenom (uvek)!
Zahvaljujem se na odgovoru.Cisto da pitam jel bi preporucili nesto drugo pored Castrol-a? Uvek me bune ti njihovi Full Synthetic i slicno. Jel 100% sintetika taj 0w40 A3/B3?
... Vozila koja se slabo koriste često i brže propadaju od onih koja se umereno koriste ili intenzivno (uz redovno i kvalitetno održavanje). 5000 km godišnje je o.k. ako je ulje menjano svake godine i ako nije napravljeno kao "1000 x 5 km" (u odnosu na 10x500km što bi bilo idealno). No, udaljih se od teme. S obzirom na samo 10k km godišnje svejedno je koji brend (može da piše i Shell i Castrol, ništa od toga nije obavezno). Iskustva prethodnog vlasnika su irelevantna jer sa 5000 km godišnje mogao je da sipa i "zejtin".
Pozdrav,Interesantna mi je ova tema jer smo spletom poznatih okolnosti došli u situaciju da se gotovo nigde ne putuje pa nam automobil uglavnom stoji. Od prethodnog servisa u oktobru 2019 do marta je prešao 3000km, a od marta do danas oko 500km (ranijih godina bi bilo 7-8 hiljada više). Bilo bi i manje da nismo svesno par puta provozali po Obrenovačkom ili po autoputu da se motor ugreje do kraja i malo izbaci čađ (kad se potpuno ugreje, vozimo na 3000-3500 obrtaja desetak minuta). Nećemo (još) da prodajemo jer se nadamo (još uvek) da će ovaj pošasti doći kraj i da će u dogledno vreme više da se vozi.
A zasto niste nigde putovali? Toliko po Srbiji lepih mesta za obici, niko vam nije branio da putujete, tako da. . .Evo ja sam presao i ove godine isto kao i svake druge.Izvunjavam se za off.