Autor Tema: Redovan mali servis, na koliko km, cena?  (Pročitano 36725 puta)

0 članova i 13 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Remark78

Odg: Redovan mali servis, na koliko km, cena?
« Odgovor #135 poslato: 25. Okt, 2024. 10:28 »
A da ipak zamenimo filter pri svakom malom servisu i sve ok? Kakve vas provere spopale, pa kad već vadim filter staviću novi, kakvo trešenje i čišćenje..
  • Vozi: Škoda Oktavija 1.6 tdi 116ks 2018.

Na mreži Neskela

« Odgovor #136 poslato: 25. Okt, 2024. 11:38 »
@zzeelljjkkoo

Željko moje razumevanje u motore, servise, menjače, ulja..... je skoro ravno nuli.
To je jedan od glavnih razloga zašto sam kupio novi automobil.Ne volim nešto mnogo da se petljam oko auta, da otvaram, zatvaram i proveravam.Predhodni auto, naravno polovan 150.000km na satu (sigurno više jer je uvezen) uvek nešto fali, ovde kod mene svaki majstor ima drugu dijagnozu kvara, ništa skoro ne možeš da završiš kod jednog majstora...
Polazim od toga da su u ovlašćenim servisima (sada nemam izbora moram tamo zbog garancije a u budućnosti naravno može bilo gde samo da je dobar servis) znaju šta rade u smislu šta treba a šta ne treba da se menja.

• Vozi: Fabia IV 81kw 1.0 DSG Style+

Na mreži wkobre

« Odgovor #137 poslato: 25. Okt, 2024. 11:46 »
Иначе, цена ориђиђи полен филтера за Ф4 је око 5.000 рсд, тако да и није баш наивна, али како се ради о здрављу мислим да не треба да се размишља, а ако се узима неки други онда вероватно може бити повољније.

Kolega je odvezao u servis 6 meseci star BMW X6M, jer nešto nije bio zadovoljan kako mu radi klima u poslednje vreme. Kažu filteri su za zamenu, idu 2 komada, plus kontrola auta. Cena nepunih 30.000  :))

Ja na malom servisu menjam sve filtere, uključujući i filter goriva. Stvarno ne znam kakva je to ušteda na godišnjem nivou...  ???
  • Vozi: Škoda Superb combi 2.0tdi 150hp L&K

Na mreži Ljuba

« Odgovor #138 poslato: 25. Okt, 2024. 12:00 »
U pocetku sam redovno menjao sve filtere ali vremenom sam uvideo da je zamena filtera vazduha i kabine preterana na svakom servisu tako da ih menjam svaki drugi put, takođe i filter goriva. Ne da bih nesto ustedeo vec zato sto vidim da stvarno nema potrebe. Boja filtera se promeni za nijansu u odnosu na nov a s druge strane cenim da prasina moze samo da smanji propusnost filtera ali ne i da prođe na drugu stranu. Ako cemo u sitna crevca gledao sam testiranje raznoraznih filtera gde  se, apsurdno, pokazalo da blago zaprljan filter pravi bolju filtraciju od novog. A tu je i Cvejic Borko, od skoro yt zvezda balkana, gde covek uvozi automobile koji rade najnormalnije a filter nije zamenjen nikad a mozda ni tad.  Opet kazem, svako po svom, neka radi kako kome odgovara.
  • Vozi: Fabia 2

Na mreži Neskela

« Odgovor #139 poslato: 25. Okt, 2024. 12:12 »

Možda je naivno sa moje strane ali jednostavno takav sam te tehničke stvari me nikada nisu nešto preterano zanimale.
Zato sam i na forumu, volim da poslušam savet,volim da čujem različita iskustva, da čujem preporuku, da se povede konstruktivna diskusija...i mislim da mi to ovaj forum sve pruža.
Zato hvala prevenstveno razrednom @Karlheinz sto nam je sve to omogućio i naravno svim članovima foruma

Možda sam mogao i kraće da napišem

Hocu da ostavim auto i ključ i da mi pošteno zamene ono što treba i ja to pošteno da platim(ne želim da me niko pravi na magarca).
  • Vozi: Fabia IV 81kw 1.0 DSG Style+

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #140 poslato: 25. Okt, 2024. 12:19 »
@Neskela
Молим те погледај приватне поруке.
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Na mreži Ljuba

« Odgovor #141 poslato: 25. Okt, 2024. 12:28 »
Hocu da ostavim auto i ključ i da mi pošteno zamene ono što treba i ja to pošteno da platim(ne želim da me niko pravi na magarca).
Ovo bi mi bila najveca muka. Kupio sam polovan auto sa nepunih 30h na satu. Kupljen nov u SR, Odrzavan u AČ. Upisana 2 servisa, bio red na 3. Kad sam izvadio filter kabine izgledao je kao da je neko nasuo lopatu peska, sitnog lisca i drugog smeca. Ne znam kuda i kako su prethodni vlasnici vozili ali je sasvim moguce i da ekipa iz ovlascenog uopste nije menjala filter - jer ko to jos proverava. Sve ovo vreme, koliko je u mom vlanistvu, jos ni jednom mi se nije desilo da filter bude ni priblizno toliko prljav.
  • Vozi: Fabia 2

Na mreži predragas

« Odgovor #142 poslato: 25. Okt, 2024. 13:43 »
Ja servise radim iskljucivo na 10.000km i ulje stalno na max. Smatram da je za moj razvod lanca tako najbolje. Pisao sam o tome, jednom samo od kad je auto kod mene (vec 100.000) nisam menjao filter goriva i imao sam bas tad problem sa vucom i pritiskom. Dijagnostika nista nije izbacivala a nagadjana su bila razna dok nisam stavio novi filter goriva. Od tad svaki servis ide nov i filter goriva, bolje nego da prouzrokuje skuplji kvar. Vidim da ga na benzincima cak ni ovlasceni ne menja tako cesto.
  • Vozi: Škoda Rapid 1.2tsi 2014. Elegance

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #143 poslato: 25. Okt, 2024. 13:56 »
Kolega je odvezao u servis 6 meseci star BMW X6M, jer nešto nije bio zadovoljan kako mu radi klima u poslednje vreme. Kažu filteri su za zamenu, idu 2 komada, plus kontrola auta. Cena nepunih 30.000  :))
С обзиром да је та Бембара најмање шест пута скупља од једне Ф4, онда је све у реду, јер је 5.000 х 6 = 30.000  =))

Na mreži zzeelljjkkoo

« Odgovor #144 poslato: 25. Okt, 2024. 14:25 »
A da ipak zamenimo filter pri svakom malom servisu i sve ok? Kakve vas provere spopale, pa kad već vadim filter staviću novi, kakvo trešenje i čišćenje..

На основним студијама, поред осталог, имао сам и испите из области одржавања, и тада сам научио да је превентива Мајка (а после у пракси то и потврдио), односно много сигурнија и повољнија него коректива, што ће у нашем случају бити редовно одржавање.
Такође, када су моторна возила у питању, постојали су разни нивои обавезних прегледа од стране корисника (возача) - преглед пре сваке вожње, периодични на краћој временској  дистанци, периодични на већој временској дистанци, редован сервис, ... и тако даље.
У нашем случају ти периодични прегледи, што на краћој, што на већој временској дистанци, су контрола нивоа моторног уља, кочионе течности, расхладне течности, течности за прање стакала, визуелни преглед возила (мотор, гуме, трап, амортизери, ...), и по мени филтери, они који су нам релативно једноставно доступни, мало теже за ваздух, али много лакше полен филтер. Тако да мислим да не може бити лоше погледати и проверити та два филтера, па их и мало очистити и протрести између замена, ако треба. А и бити мало малициозан па их некако обележити, чисто за проверу да ли их заиста у овлашћеном сервису у гарантном року и мењају, како се прикаже на рачуну. Жао ми је што се не може посматрати и цео ток сервиса, макар на екрану, јер данас су популарне разне транспарентности, али код овлашћених сервиса возило се оставља као у црну рупу.  :))

П.С.
Свестан сам да се нас 99% возача не понаша како сам горе навео.

У конкретном случају колеге @Neskela мислим да је разумно размислити, с обзиром на локацију вожње и годишњу километражу, којом динамиком мењати филтере ваздуха и климе. А понављам, мислим да је потпуно одговарајуће полен филтер мењати једном годишње, али не у склопу малог сервиса (децембар), већ пред летљу сезону.

Van mreže ugljesa50

« Odgovor #145 poslato: 25. Nov, 2024. 11:53 »
Mali servis. Zamena ulja, filtera ulja, filtera vazduha na svakih 7000km i štelovanje ventila. Cena: ulje oko 15 evra, filteri 6 evra, štelovanje ventila 0 evra. Sve u svemu dvadesetak evra.   
  • Vozi: Skoda Favorit 136