ŠKODA forumi > Motor Menjač

Cena ulja u EU

(1/3) > >>

zoranius:
Jako sam se iznenadio kada sam u Becu na BP pumpi video da Castrol Edge Profesional ulje kosta 39.90eura, Castrol Edge 37.90. U Madjarskoj Shell ulje sa specifikacijom 507.00 (ne secam se oznake) kosta oko 28eura na pumpi. Kako je moguce da sva ta ulja kod nas kostaju ispod 15eura?  Jel to nas neko debelo radi i uvaljuje nam kucnu radinost?

pedja1693:
Naravno da ne. Cena ulja se ne formira samo prema proizvodnom procesu i troskovima koji nastanu usput,nego i po standardu zemlje u kojoj ce doci do krajnjeg korisnika. U prevodu "Ko ima vise vise cemo da mu uzimamo para." Ali ovo je samo jedno poglavlje svetske ekonomije koja se ne odnosi samo na ulja vec je primenljiva u svakoj proizvodno/usluznoj delatnosti.

bugarin:
a bogami formira se i prema lokaciji gde se kupuje.
i ja sam se zaprepastio kad sam na auto putu na pumpi flasu koka kole od 2 litra platio skoro duplo vise nego sto je u prodavnici :)

Turbo:
Generalno je to cena tog ulja po Beču, ja imam info iz prve ruke da je na nekoliko mesta 37-38 eura.
I pretpostavka ti je najverovatnije tačna, sve implicira na to da jeste i da se Castrol podvaljuje kod nas, tj da nije na nivou kvaliteta na kom treba da bude. Pa mi nemamo ni ovl. uvoznika za Castrol.
Castrol kao i svi mejdžorsi(velike naftne kompanije) ima mnoštvo fabrika širom sveta, neke pravi bolji, neke manje dobar proizvod i to se usmerava na određena tržišta.
Zato je generalno savet da se ulje kupuje od malih i manjih proizvođača. Ima piše o tome Stalker mnogo.

Pitanje za ostale, zašto onda benzin nije 4x skuplji u Austriji? Ako je isto ulje. I za gorivo treba biti isto, pa mnogi ipak primećuju da auto bolje ide i manje troši sa stranim gorivima, zar ne?

dulefontana:

--- Citat: Turbo  15. Maj, 2013. 01:55 ---Pitanje za ostale, zašto onda benzin nije 4x skuplji u Austriji? Ako je isto ulje. I za gorivo treba biti isto, pa mnogi ipak primećuju da auto bolje ide i manje troši sa stranim gorivima, zar ne?
--- Kraj citata ---
Ovo nije pitanje za ostale nego za politicare, zato sto cena goriva ovde treba da bude manja, a ne veca. Litar goriva u Australiji kosta 127 dinara (1.50 dolara australijskih) a koliki je njihov standard tek?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju