Autor Tema: Cena ulja u EU  (Pročitano 4763 puta)

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Na mreži zoraniusZapočeo temu

Cena ulja u EU
« poslato: 14. Maj, 2013. 13:55 »
Jako sam se iznenadio kada sam u Becu na BP pumpi video da Castrol Edge Profesional ulje kosta 39.90eura, Castrol Edge 37.90. U Madjarskoj Shell ulje sa specifikacijom 507.00 (ne secam se oznake) kosta oko 28eura na pumpi. Kako je moguce da sva ta ulja kod nas kostaju ispod 15eura?  Jel to nas neko debelo radi i uvaljuje nam kucnu radinost?
  • Vozi: Superb 2.0TDI Ambition +

Van mreže pedja1693

Odg: Cena ulja u EU
« Odgovor #1 poslato: 14. Maj, 2013. 20:17 »
Naravno da ne. Cena ulja se ne formira samo prema proizvodnom procesu i troskovima koji nastanu usput,nego i po standardu zemlje u kojoj ce doci do krajnjeg korisnika. U prevodu "Ko ima vise vise cemo da mu uzimamo para." Ali ovo je samo jedno poglavlje svetske ekonomije koja se ne odnosi samo na ulja vec je primenljiva u svakoj proizvodno/usluznoj delatnosti.

Van mreže bugarin

« Odgovor #2 poslato: 14. Maj, 2013. 20:40 »
a bogami formira se i prema lokaciji gde se kupuje.
i ja sam se zaprepastio kad sam na auto putu na pumpi flasu koka kole od 2 litra platio skoro duplo vise nego sto je u prodavnici :)
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže Turbo

« Odgovor #3 poslato: 15. Maj, 2013. 01:55 »
Generalno je to cena tog ulja po Beču, ja imam info iz prve ruke da je na nekoliko mesta 37-38 eura.
I pretpostavka ti je najverovatnije tačna, sve implicira na to da jeste i da se Castrol podvaljuje kod nas, tj da nije na nivou kvaliteta na kom treba da bude. Pa mi nemamo ni ovl. uvoznika za Castrol.
Castrol kao i svi mejdžorsi(velike naftne kompanije) ima mnoštvo fabrika širom sveta, neke pravi bolji, neke manje dobar proizvod i to se usmerava na određena tržišta.
Zato je generalno savet da se ulje kupuje od malih i manjih proizvođača. Ima piše o tome Stalker mnogo.

Pitanje za ostale, zašto onda benzin nije 4x skuplji u Austriji? Ako je isto ulje. I za gorivo treba biti isto, pa mnogi ipak primećuju da auto bolje ide i manje troši sa stranim gorivima, zar ne?

Van mreže dulefontana

« Odgovor #4 poslato: 15. Maj, 2013. 02:13 »
Pitanje za ostale, zašto onda benzin nije 4x skuplji u Austriji? Ako je isto ulje. I za gorivo treba biti isto, pa mnogi ipak primećuju da auto bolje ide i manje troši sa stranim gorivima, zar ne?
Ovo nije pitanje za ostale nego za politicare, zato sto cena goriva ovde treba da bude manja, a ne veca. Litar goriva u Australiji kosta 127 dinara (1.50 dolara australijskih) a koliki je njihov standard tek?

Na mreži zoraniusZapočeo temu

« Odgovor #5 poslato: 15. Maj, 2013. 09:25 »
Jasno je da je na pumpama sve skuplje, ali da bude toliko skuplje... Motul 507.00 sam u Becu nasao za cenu nesto oko 16evra sto je neznatno skuplje nego kod nas. Jos mi je cudnije sto se Castrol preko raznih sajtova (i u Austriji) prodaje za cenu ispod 15 evra. Nisam uspeo da nadjem u Becu neku prodavnicu auto delova da proverim unjoj cene.
  • Vozi: Superb 2.0TDI Ambition +

Van mreže Turbo

« Odgovor #6 poslato: 15. Maj, 2013. 09:52 »
Eh da, gorivo nam skuplje(za nijansu) a ulje 4x jeftinije, i to su krivi političari. Nema baš logike Dule, složićeš se. A ostala ulja imaju skoro iste cene ovde i u inostranstvu.... Castrol trpa fuš ulje, svi to kažu, a i postoje ozbiljne indicije za to. Made in EU na nalepnici, ubrzano garavljenje ulja, nepostojanje ovlašćenog uvoznika, nerealna cena (ovde oko 9-10e, preko i do 40e), neujednačenost ambalaža, isto ulje možeš naći u nekoliko različitih ambalaža(SLX, EDGE) i tako dalje... Professional koji bi trebao biti za radionice ima da se kupi u svakoj prodavnici auto delova...
Čak mi je drugar rekao da je video u nekoj radnji ovde pakovanje od 5l SLX Gold a Castrol ima samo od litar i od četiri litra.
Pritom Stalker priča i o tome da Fully Synthetic kod Castrola ne znači i 100% sintetičko, već da se nešto na finjaka ograđuju, stavljaju Ful Sintetika a nigde na deklaraciji ne piše 100%.

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #7 poslato: 15. Maj, 2013. 21:49 »
Tema podeljena. Nastavak ovde: http://forum.skodaforum.rs/sve-teme-fabia-2/zamena-lanca-kod-1-2tsi/
Ni cena goriva nije tema ovde, i slobodno otvarajte nove teme i razvijte diskusiju, ima mesta na forumu :-))

Hvala.
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+

Van mreže bugarin

« Odgovor #8 poslato: 15. Maj, 2013. 22:51 »
posto je tema cene ulja u EU evo svezeg primera iz slovenije:
castrol edge 5w30 je u jednoj od poznatijih prodavnica (lanac od 15ak prodavnica sirom malene zemlje :) )
1litar 21.10eura
4 litra 82.30eura
ali je pakovanje od
5 litara na akciji sa 87.30eura skinuto na 44.90eura.

provereni online prodavci identicno ulje prodaju za manje od 10e litarsko pakovanje. razlog? 1 magacin, 2 radnika, online prodaja za razliku od lanca prodavnica gde postoji 15 lokala, najmanje 50 radnika u samoj prodaji, plus  adminisracija itd.

informacije nisu iz prve ruke, jer nisam ja licno kupovao ulja vec prijatelji i rodbina. kvalitet i originalnost provereni.

i za kraj:

castrol proizvodi pakovanje od 5 litara, ali ne za sve zemlje u kojima se prodaje. recimo u nemackoj postoji pakovanje od 5 litara, dok recimo u velikoj britaniji samo od 4 litra i od litar. eto, zadrzao sam se na teritoriji EU :)
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže gari021

« Odgovor #9 poslato: 17. Maj, 2013. 10:03 »
I meni je sumnjivo da u zemlji u kojoj je gotovo  sve skuplje , od mleka do deterdzenta nego u eu, ulje bude poprilicno jeftinije. A uz to je akcizna roba, kao i gorivo i opterecana gomilom dazbina.

Ali npr u Madjarskoj je u velikim internacionalnim lancima, tipa Metro ili Tesco na akcijama moze naci i relativno povoljno bez straha od podvale. Kurs je oko 290 za evro, moze i bez poreza.

Van mreže dusko zemun

« Odgovor #10 poslato: 17. Maj, 2013. 10:33 »
S obzirom da se u naslovu ove teme pojavljuje rec ULJE smatram da imam dovoljno prava da kazem i ja po koju.
Za one mnogobrojne koji nisu upuceni moram da se predstavim i kao osoba koja je aktivno ucestvovala u rayvojima sistema za sakupljanje otpadnih ulja na teritoriji grada Beograda i da sam bio, a i danas sam veoma dobro informisan o problematici stanja kako "Svezih" tako i otpadnih ulja...
Na cenu ulja sem gore navedenih parametara utice i velicina akciznih troskova koji se dodaju na osnovnu cenu a vezani su za  finansiranje fondova za upravljanje otpadnim uljima.
u nasem zakonodavstvu donekle je ovo pitanje reseno i visina tih troskova je neuporedivo niza nego bilo gde u okviru EU. a sama cinjenica da ne postoji na globanom nivou organizovan sistem za prikupljanje otpadnih ulja...

sa druge strane, opet imao sam priliku da od bliskog rodjaka koji je do skoro bio prvi covek laboratorije najvece fabrike ulja  Srbiji znam dosta o rezultatima ulja koja se jos od 90tih godina na ovaj ili onaj nacin plasiraju na nasem trzistu...
cinjenica da ipak ne postoje u velikoj meri slucajevi unistavanja motora u brojnim vozilima koja su na ulicama i putevima, mogu samo da konstatujem da ipak ulja koja kupujemo su sasvim zadovoljavajuceg kvaliteta....

da ne duzim dalje, a jos manje da ne sirim ovu temu... pozdrav
  • Vozi: skoda 110R, felicia pik up FUN, OCTAVIA TOUR ...

Van mreže drale01

Preporuka
« Odgovor #11 poslato: 19. Maj, 2013. 08:21 »
Moj drug je kupio nova Golfa 4 ,  TDI 66 kW, motor ALH. Sipa samo ulja Optima Modriča, prešao je 200.000 km i motor radi bez greške, potrošnja ulja neznatna (od zamjene do zamjene nema uočljivih promjena nivoa ulja na šipci za mjerenje nivoa ulja
  • Vozi: Фелициа, 1.3 lx, мотор 43 кW (бензин/ LPG), производња 11/2001 год.

Van mreže Turbo

« Odgovor #12 poslato: 19. Maj, 2013. 23:42 »
Modriča ima kvalitetna ulja, kupili su ih Nemci, ujedno je jedna od dve ili tri fabrike baznih ulja u Evropi. Tako sam čuo.

Van mreže Karlheinz

« Odgovor #13 poslato: 20. Maj, 2013. 10:48 »
2 zadnja posta - off topic, vidite naslov teme i prvi post korisnika "zoranius".
Uvek možete otvoriti novu temu, ako ne postoji slična, i pisati o tome u odgovarajućem forumu.
Hvala.
« Poslednja izmena: 20. Maj, 2013. 11:46 skoda »
  • Vozi: OctaviA5 1.9TDI 2008 Elegance+

Na mreži djordjebg

« Odgovor #14 poslato: 20. Maj, 2013. 16:28 »
Pa kod nas su automobili prilicno jeftiniji negu zemljama EU, nararavno oprema nije tako dobra, ali i kada se to uracuna ostaje prakticno uvek par hiljada razlike.
Sa druge strane televizori npr. poprilicno skuplji nego preko, tako da ne bih rekao da tu postoji neko univerzalno pravilo vec sve zavisi od trzista do trzista. Nekada nazalost i od monopola sto je kod nas slucaj.