ŠKODA forumi > Motor Menjač
Ulje za motor, menjač... Opšta diskusija.
maradona:
Preporuka za ulje - Shell Helix Ultra, stane verovatno ~4.5l
Mareska:
--- Citat: slavko.delic80 13. Jun, 2025. 10:10 ---Pozdrav drugari,
neka preporuka za kvalitet filtera za ulje, gorivo i vazduha za skodu oktaviju 2.0 tdi 150ks, 2015 god.
oznaka motora je CRM i koje ulje i koliko stane u njega (sad je bio valjda castol 5w30)
--- Kraj citata ---
Mogu ti dati licno iskustvo 10tak godina i preko 600.000km sa tri vw auta,isključivo filtron i wolf ulje.
Robby:
@wkobre zdravo,
Pozdrav svima, momci! Ovo mi malo nije jasno kod majstora naših...kako umesto SAE 0W20 sa VW508 oni tebi tek tako rade promenu na 5W30? a u pitanju je Tsi..
Ja imam 1,5 evo2TSI-DXDB (Scala nova), ispod haube - striktno postoji nalepnica da se isključivo i jedino koristi 0W20+VW508 i tu se priča završava. Ne znam odakle bojazan da ulje nije ok, prešao sam oko 11.000km za 7 meseci i nivo ne pada. A pritom baš sam sad gario baš dobro za GR i nazad kad je bila najveća žega oko 37-38, leva traka 140-150 kmh. U teh.uputstvu i piše, podvučeno, da za slučaj nužde-može se doliti max 0,5lit SAE 5W30+VW504, ali ! pri prvoj zameni ulja, vratiti se ponovo na 0w20+508. I nisam nikog čuo da mi se žalio, čak ni sa moćnijim 2,0 TSi. Ne bih se ja oslanjao na majstore, a danas, realno, dobra ulja i nisu skupa, nekad je to bilo mnogo gore, tako da ja ne bih štedeo, vredi svaku paru, naročito, ako se vozi sa SS sistemom, ja uvek DA.
Evo malo i praktičnog testa, ali bez da reklamiram, samo u smislu da bojazni ne treba da bude
https://www.youtube.com/watch?v=FcoHnykn9wU
-razgovarao sam i sa jednom poznanicom iz naftaške struke, do 15.000 km testovi su bili ok za više vozila, ja ne smem da objavim, ali za svaku noormalnu vožnju, 0W20 zadovoljava.
-o brendu ne bih razmišljao, osim toga da bude dobar brend, ali obavezno da ima zvanični Approval, prilažem listu
-dodajem jedan članak, istraživanje-test više 0w20 ulja, gde i nema nekih bitnih razlika (sve ozbiljni proizvođači)
Pozz i za Stalkera, da ne bude da se mešam, ja samo kao primenaš ovo dodajem, da podelim iskustva,a opet, zahvaljujući njemu, čim 'izađe' garancija, odmah ide Wolf, nemam ja tu šta mnogo da biram, što se mene tiče.
https://ato24.de/en/blog/comparison-0w-20-engine-oils/
zare:
Kada bi vi znali koliko majstori ne znaju osnovnih stvari, nikada im ne bi dali kola u ruke =)). A tek o znanju majstora o ulju je bespredmetno pričati. Posebno kod "svaštara" koji rade šta stignu. Oni koji se specijalizuju za određenu marku bi trebalo da znaju. Akcenat je na "trebalo bi".
wkobre:
Pozdrav @Robby !
Hvala za info, sada sam malo u gužvi, pa ću kasnije ili sutra lepo redom i sa uživanjem da se udubim i pročitam sve bravo2
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju