ŠKODA Opšte i Razne Teme > Servisiranje & Kvarovi & Popravka

Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)

(1/91) > >>

Dobrivoje:
Dragi moji clanovi, otvaram ovu temu jer verujem da ima clanova koji koriste plinsko gorivo preko karburatora. Odnosno venturi sistem. Slobodno iznesite svoj problem, potrudicu se da Vam maksimalno koliko je moguce pomognem....


 :bravo: :RR) :bravo:

mihajloalasp:
Evo ja da postavim prvo pitanje :) Dakle, Favorit 135L sa plinom, plin ugrađen po novom zakonu, Lovato isparivač.

Imam problema (tj imao sam, ali smatram da ovo što sam uradio NIJE rešenje) sa detoniranjem plina (pucanje iz kutije filtera) kada se motor malo više optereti, tipa penjanje uz trotoar, kretanje na velikoj uzbrdici. Na samom motoru je sve ispravno (88.000 km), lanac je zamenjen nedavno, paljenje podešeno prema stroboskopu, naštelovani ventili, nove svećice (podešene na odgovarajući zazor), karburator sam skidao (zbog pranja i rešavanja problema sa automatskim sauhom). Sve sam prekontrolisao, auto NIGDE ne vuče falš vazduh, na benzinu radi perfektno. Na plin se davi, čim se motor ugreje kreće zezanje sa detonacijama, mnogo slabo ide itd. Probao sam da samostalno uštelujem plin, i nisam uspeo, a onda sam crevo usisa zatvorio na pola i od tada nemam problema. Da li postoji način da se ovo reši, a da se na usis ne stavljaju krpe i ostale budževine :)

Dobrivoje:
Kako si napisao vidi se da nemas pravilnu smesu plina i vazduha. Odnosno da je jako mala kolicina plina, pa se zato stvaraju detonacije. Trebalo bi proveriti dolazak plina do glavnog ventila, ili kako se kaze provera tecne faze. Zatim proveriti filter tecne faze, koji se nalazi u glavnom el. ventilu plina. Proveriti u kakvom su stanju membrane u isparivacu i isti oprati benzinom od masnoca i prljavstine, koje plin ima.

Neznam da li je isparivac vakumski ili sa el. ventilom, sa analizatorom izduvnih gasova najpravilnije moze te podesiti smesu plina i vazduha. Kako na leru tako i na turazi od 3000 O/min, ujedino videti kakav je protok plina

Na usisnom delu se nesme nista stavljati i reducirati dotok vazduha, jer ce te na taj nacin podici potrosnju benzina kad prebacite rad motora na to gorivo...

dulefontana:
Stvarno mi nije jasno dokle cemo vise da tupimo o Favoritovom karburatoru sa plinskim uredjajem. Mog Favorita sam vozio godinu dana na benzin i auto je radio besprekorno. Motor je redovno bio servisiran. Prva ogromna greska koju sam napravio sa tim autom je bila ta sto sam odlucio da mu ugradim plin. Nakon ugradnje plina auto je poceo da ide kao baba. Posle dva odlaska kod cuvenog plinadzije gde je i ugradjen plin, na kraju sam zavrsio kod clana sa foruma koji ga je tako ustelovao da ga do poslednjeg dana nisam ni pipao. Naravno da je redukovan vazduh. Jednostavno se treba pomiriti sa tim da auto ne moze da ide sa punom snagom na oba goriva. Ukoliko se auto vozi iskljucivo na plin, odnosno ukoliko benzin sluzi samo za paljenje motora onda me iskreno i ne zanima koja je potrosnja benzina. Ukoliko hocete performasne, onda lepo plin napolje i znate zasto placate skuplje gorivo. Sledeci Favorit nece ni dobiti plin sto iz prethodno pomenutih razloga, kao i sto sam izracunao da sam za cetiri godine toliko ustedeo sa tim plinom mislim da mogu da se pocastim jednim paketom od 6 Koka koli od po 2 litre. Jednostavno ugao paljenja nije isti i za plin i za benzin. Onaj ko kaze da moze da usteluje auto da radi 100% na plin i 100% na benzin jednostavno je pun sebe.
Druga ogromna greska koju sam napravio jeste ta sto sam caletu pozajmio auto pa ga je slupao.  hearcut

Dobrivoje:
Moram u potpunosti da te demantujem i nije potrebno da na forumu tim tonom pises. Sve sto si napisao je proizvod tvog nezadovoljstva. Pa nije potrebno da ga nama delis i da bespotrebno obmanjujes nase clanove.

Odgovorno tvrdim, kad se pravilno postavi plinski sistem i pravilno podesi. A da se pri tom ne prigusuje dotok vazduha, auto ide jednako na plinu i benzinu.

Verujem da ce me mnogi clanovi podrzati, jer da je tako kako ti kazes, nebi toliko bilo ugradjenih plinskih sistema u automobilima.

Misljenja sam da nisi kopetentan da dajes takve zakljucke, a jos po najmanje na osnovu tvog iskustva. Veliki je broj zadovoljnih vlasnika koji koriste u svom autu plin i benzin i uvek ce koristiti oba goriva...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju