ŠKODA forumi > Kvarovi Popravke Servisi

EGR ventil skoda oktavia 1.9 tdi 81 kw

(1/1)

fox:
Pozdrav svima!

Ako neko moze da mi odgovori koliko je normalno da curi ulje na EGR ventilu. Bio sam kod majstora i on kaze da svaki TDI izbacuje pomalo ulja na tom delu. Inace ja sam sipao sintetiku 5x40 Catrol. Da li postoji mogucnost da se ocisti EGR ventil nekim sredstvom.Cuo sam da zaprljan ventil dosta smanjuje snagu motora.
Inace ranije u autu mi je bila polu-sintetika 10x40, ali kada sam radio veliki servis oprao sam motor nekim sredstvom i sipao sintetiku, primetio sam da izbacuje manje ulja, na drugim delovima motora ne trosi ulje uopste.

Hvala!

tasa:
Taman kolega kad si napisao ovu temu da ne otvaramo novu, da neko od kolega opise kako se manifestuje kvar EGR ventila, pa ce tu verovatno biti i odgovor na tvoje pitanje ;)  pozzzz.

GoxiHN:
Hah evo ti iskustvo iz prve ruke...prije nekih mjesec dana jedan kolega mi je otvorio i ocistio EGR ventil na mojoj octaviji sa istim motorom...presla je 210000km ne znam da li je prije otvaran...znaci stanje unutra je bilo kao u hirosimi 45te  :)sve je bilo crno od garezi jedva smo uspjeli da ga ocistimo...ja ne znam da li je leptir uopste mogao da funkcionise prije ciscenja...rezultat je vrlo ocigledan bio...na uzbrdicama pri velikom opterecenju nema vise gusenja prije ciscenja nekada je znao jednostavno da se umrtvi i ne moze da povuce uzbrdo...ali taj kolega mi je rekao da bi konacno resenje bilo da se skine usisna grana i ona temeljno ocisti da bi rezultat bio kompletan.eto nadam se da sam ti pomogao.inache mi smo cistili starom dobrom metodom mehanicki i isprali kerozinom...

vlada320:
U vecini prodavnica auto delova ima da se kupi sprej za ciscenje EGR ventila, poseban za dizele, a poseban za benzince. Ja sam za benzinca kupio winn's-ov sprej, mislim da je na bazi acetona.
Ponavljam da nije dovoljno ocistiti samo EGR ventil, vec istim sredstvom ocistiti obe cevi koje ulaze u ventil, ma koliko bilo tesko da se one skinu.
Ukoliko je neispravan EGR ventil ili nema dobar protok - upalice se zuta lampica na tabli, a ja ne znam sta ce se posle duzeg zanemarivanja ovog upozorenja desiti, jer nisam od onih koji beskonacno voze sa popaljenim lampicama na tabli. Ako je samo slab protok, lampica se moze sama ugasiti posle duze voznje auto-putem, ali ce se ponovo upaliti u gradu.
Ako EGR ventil zaglavi, onda je pitanje da li je ostao u otvorenom ili zatvorenom polozaju, pa od toga zavisi kako ce se manifestovati problemi, ali nisam dovoljno strucan da o tome nesto govorim.

milosgranice:
kvar egr ventila se manifestuje crnim dimom na izduvu  i to je najvise vidljivi prilikom ostrijeg davanja gasa, kao i smanjenjem snage motora, ja sam moj ventil blokirao vec 2god. je tako, moj motor je sdi i samo bi mi "garavio" motor, na tdi motorima ja nisam video da na nekom motoru ne curi ulje na ventilu i to lepo bude zamasceno, zato bez brige

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju