ŠKODA Superb > SUPERB 2015

Navigacija, update, mape...

(1/22) > >>

Super 20:
 @ Mape izlaze dva puta godišnje i sam sam ih menjao. Malo mi jeste bila frka prvi put pošto moraš da obrišeš njihovu originalnu SD karticu (na drugoj neće da radi) i da na nju snimiš fajlove. Trebalo bi da imam 3 godine besplatog update mapa, a posle se valjda plaća. Mape su dosta precizne, u principu je u pitanju Here Maps pa ako imaš njihov softver na telefonu znaš kakve su mape. Ja sam bio oduševljen kad sam po Nemačkoj vozio pošto navigacija koristi Traffic podatke (TMC) pa prikazuje obaveštenja kad je neki put zatvoren, kad je gužva, radovi itd… i pravi rutu i zavisnosti od toga. Bilo mi je recimo čudno što me šalje van autoputa ako mu je stavljena najbrža ruta, međutim kad sam video kakva je gužva na autoputu bilo mi je jasno zbog čega to radi. Ima recimo i foru da kad si na rezervi da te sam pita da li hoćeš da ti nađe najbližu pumpu. Isto, bio sam jako zadovoljan kako navigacija dobro radi i kad nema vidljivosti satelita (u tunelu, ili garaži).

Imam isti Superb sa 99% istu opremu. Moj je 2016 godine proizvodnje i od kad sam ga kupio mape su te. Na prvi servis pitao sam za nadgradbu mape i rekli su mi da je to-to i kada budu imali nesto novo ubacice kod mene. Medjutim i na drugim forumima kao i ti vidim da ste radili update mape. Pokusavao sam na novu karticu i nisam uspeo. I meni je malo strah ukoliko obrisem orginalnu karticu pa da ne nesto ne bude u redu pa da treba da placam doosta para u servis da bi dobio nova i sl. Sa obzirom da su kod mene mape jos od pocetka 2016 hteo bi da ih promenim. Jel bi mogao ti da mi kazes koju si proceduru koristio da bi "abdejtovao" mape. Formatirao si oginalnu sd karticu pa si na nju daunlodirao? Ili kako? Direktno mislim da nije moguce vec da se treba obrisati?

dejank:
Znam da sam pisao proceduru pre godinu-dve, ali izgleda ne na ovom forumu. Evo copy paste moje poruke sa tog foruma:

Uradio sam ažuriranje mapa pošto su pre par dana izašle nove (ECE 2016) na http://updateportal.skoda-auto.com

Pošto sam potrošio ceo dan i bespotrebno kupio novu SD karticu jedna informacija koja će možda uštedeti vreme i novac za one koje budu hteli da rade ovo sami: Update radi jedino ako se snimi na originalnu SD karticu na kojoj su vam došle mape kad ste kupili auto. Druge kartice neće raditi. To znači da morate izbrisati podatke sa originalne kartice (znam i meni je stala knedla u grlu iako sam napravio backup) i na nju raspakovati fajl koji downloadujete sa update sajta! Naravno, prvo je otključajte preko jezička sa strane.
Iako u uputstvu na sajtu pominju karticu od 32 GB a originalna kartica je od 16 GB, za sada je ona dovoljna pošto nove mape zauzimaju oko 15.81 GB.

Snimljenu karticu samo ubacite u odgovarajući slot i nakon par desetina sekundi provera, nove mape će biti učitate.

Ovo sve važi za Amudsen navigaciju. Kod Columbusa se valjda mape prebacuju na HD, pa proces ide drugačije.

dejank:
Btw, sad je verzija ECE 2017/2018, nesto je manja posto je razbijena na dva fajla. Ja uvek downloadujem ovaj od 12 GB. Inace, dva puta godisnje radim ovu proceduru (volim da azuriram mape cim izadju) tako da nemoj da se plasis za karticu. U krajnjem slucaju iskopiraj sadrzaj negde u backup.

nidza:
Tako je, kartica ima CID u kojoj je upisan poseban custom kod koji Amundsen (odnosno Columbus) očekuje. Mogu iz Kine na veliko da se naruče kartice sa tim kodom, prazne, a postoje i kartice kod kojih je moguće to menjati. Trenutno od novih kartica ne postoji ništa gde to može na lak način da se reši, do skoro su određene serije Samsung kartica mogle iz Lunuxa sa PCIe SD čitačem da se modifikuju.

Istražio sam sve opcije kako bih napravio rezervnu karticu, ali iako je procedura u principu jednostavna, nije tako lako doći do adekvatne kartice. Problem kod Kineza je što moraju na veliko da se naruče, a koji će mi đavo 100 komada SD kartica. Ako bude postojala neka veća tražnja, možemo da rizikujemo i naručimo. 99% će moći da se napravi.

Super 20:
Nista onda...mecka strav mene ne  :B=) Idem do auta da uzmem orginal karticu,presnimicu je na kompjuter i na drugu SD karticu koju sam verovatno kao i ti kupio bezveze i brisem orginalni i tamo download-iram nove mape pa sta bude. Nadam se da cu uspeti hvala na savet.

* I ja sam razmisljao koji je cilj kupovati fabricku navigaciju ukoliko se ne moze update raditi na mape.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju