ŠKODA SUV > KAROQ 2017

KAROQ 2.0TDI DSG 4x4 test i utisci

(1/3) > >>

Peja:
Evo utisaka sa jutrošnje probne vožnje.

Nažalost na raspolaganju sam imao samo 30 minuta efektivno (umesto prvobitnih 60 minuta) za probnu vožnju 150hp 2.0tdi DSG 4x4, panorama + svi ostali trenutno dostupni dodaci. Na žalost, nisam imao vremena, slkati, zagleđivati i testirati sve šta sam planirao. Nisam čak uspeo ni raspitati se oko problematičnih dimenzija pneumatika, LED prednjih farova... jer po povratku iz vožnje agent prodaje je imao stranku a ćerkica je zapela da je vodim na krofne, tačnije još od polovine vožnje je zapinjala oko toga  hypno1

Pa da počnem sa zapažanjima... mada porediću sa neuporedivim, tj. automobilom koji trenutno vozim.

150hp 2.0 tdi + DSG u početku me je toliko razočarao da sam pomislio da je nešto u kvaru. Naime, ja sam iz moje kamile (1.6 tdi M5 105hp) u roku od 10 min seo u Karoq. Kada sam dao gas kako bi krenuo ka napred, dozrajući papučicom gas kao na mom automobilu, startnost ove kombinacije je bila na nivou kornjače. Ubrzavajući pri uključenju na autoput, sa 50 km/h na 90 km/h, lepo je vukao, ali sam očekivao mnogo više potiska u leđima od motora koji ima 50% više snage i momenta nego moja kamila. Zatim sam na sporednom putu testirao sta će se dogoditi kada iz mirovanja pritisnem do patosa gas, proklizao je (4x4) i palio se ASR. Na kraju zaključak, ide lepo i ubrzava linearno, ali očekivao sam više.

Pri 130 km/h, buka od strujanja vazduha malo manja nego kod mene u O2, ali treba imati u vidu da je Karoq 15-tak centimetara višlji od O2. Primetno je bolja izolacija motornog prostora ili je 2.0 tdi sam po sebi dosta tiši. Čuje se brundanje motora, ali bez oštrih zvukova i očas se pređe prko ograničena brzine.

Šasija se naginje pri oštrijim skretanjima, tj. ljulja se. Očekivano. Baš me zanima kako će proći na km77 testu, jer se Ateca nije proslavila, a Karoq ima još mekše vešanje.
Mekše ogibljenje nego O2, iako je pozadi kraći od O2 za oko 20 cm putnici na zadnjoj klupi nisu primetili neudobnost u smislu truckanja.

Na zadnjoj klupi je bio Varioflex i polozaj sedenja je oko 4 cm višlji nego kod normalnih sedista, a supruga je primetila da se i pozadi sedi visoko.
Sedišta Alkantara, prlično tvrđa nego na O2 (i prednja i zadnja), za duža putovanja ne mogu proceniti neudobnost.

Hill-hold + DSG....mmm odlična varijanta. Pustiš kočnicu na uzbrdici, sačeka oko 2-3 sekunde i sam krene ka napred (bez gasa). Sa gasom odmah kreće ka napred.

DSG uživancija za imati. Promena je bez ikakvih trzaja, samo se po zvuku i RPM može primetiti promena stepena prenosa. U "sport" modu gura obrtaje do crvenog pre nego prebaci u viši stepen prenosa.

Blind-spot monitoring, odličan dodatak. Signalna lampica u retrovizoru svetli kada se drugo vozilo približava i kada je na nekih metar-dva iza mog vozila, pa sve dok se otprilike ne izjednači sa prednjim krajem vozila.

Crni cajgeri sa belim okvirom u kome su brojevi takođe beli, nisu baš najsrećnije rešenje. Međutim, brojevi su oukvireni crnom linijom i to se vizuelno sasvim solidno diferencira bez naprezanja. Kada se startuje motor i proradi pozadinsko osvetljenje brojeva (takođe bele boje) brojka se razaznaje malo lošije, ali nije tragično loše. Ipak to mogli uraditi malo bolje.

Ovde je pravilo u vožni da se pre skretanja prvo pogleda unutrašni retrovizor, pa bočni i na kraju preko ramena te strane. Tada je osećaj po malo klausrtofobičan zbog sedišta sa "integrisanim" naslonom za glavu i manjih zadnjih bočnih prozora u odnosu na O2.  Unutrašnji retrovizor je minimalne veličine ali vizuelno pokriva celu širinu zadnjeg vetrobranskog stakla, koje je po širini primetno manje od stakla O2. Na kraju, sve je ovo stvar navike, jer uz parking senzore i kameru nema nekih problema. Rikverc kamera ne "zakrivljue" predviđenu putanju kretanja u zavisnosti od zakretanja volana.

Ako se setim još nečega...

EDIT: Škoda KAROQ 1.0TSI test vožnja i utisci, by Peja, ovde:
http://forum.skodaforum.rs/karoq-2017/karoq-1-0tsi-test-utisci-informacije/

batke:
Lepo i iscrpno.  bravo2

nidza:
Za žustru vožnju automatikom je neophodno malo navike u odnosu na manuelni. Moguće da je tu bio problem.

Takođe nov auto izgleda da gura drugu mapu dok se razrađuje. Bela nije išla ni približno ovako dobro prvih 1500-2000km. Tu negde sam prvi put primetio bitnu razliku u obrtnom momentu i negde oko 9-10 hiljada kao da je sve sasvim leglo.

Čisto da napomenem dva razloga kojih sam se setio da opravdam mlak utisak. Ipak je to jak motor. Crna leti sa njim, u prve dve brzine se ne može pohvatati auto.

Sent from my SM-N9005  

Peja:
Dynotest, Škoda Karoq 2.0 TDI 110kW DSG

Maksimus:
Meni superb sa jacim motorom nikada nije proklizao (isto 4x4) ne znam sta je sa tim,mozda nesto nije kako treba.
DSG u D modu gura mnogo visoku brzinu (drzi ga na 1100 obrtaja) i tu ima dosta mrtve pedale(prvi centimetar gasa apsolutno ne radi nista),kazu da je to ponajvise zbog ustede goriva (?). I da,u D je kocenje motorom skoro nepostojece(visoka brzina,niski obrtaji) i odaziv na gas je los jer su obrtaji tek iznad lera. Kada se ubaci u S mod onda je sve mnogo bolje,a ja licno kad hocu da vozim brze ceo auto ide u sport mod (menja se mapiranje gasa,menjaca i volan postaje brzi i tezi) i ja volim da ga gurnem u M mod,tada se vozi identicno kao manuelni,ali kad salta salta sa medjugasom i ostavlja utisak dosta vece snage(nekako najagresivnije salta u m modu,cimne pri prebacivanju u visu itd). Pritom obrtni momenat od 400tinak NM stvarno ostavlja utisak cupanja ,a interesantno da se 190 najbolje vozi od 3000 obrtaja pa gore,bukvalno do crvenog (vrti se dosta vise od 150,valjda zbog vece turbine,sta li vec). Trebalo mi je neko vreme da naucim sve to,kad predjes sa manuelnog (ili klasicnog automatika) sve ovo treba da "otkrijes".
Definitivno nisi navikao na voznju sa dsg-om.
I zanimljivo koliko skoda ostvaruje bolje performanse sa slabijim agregatima od npr Opela.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju