ŠKODA forumi > Gume Felne

185/60 r14 na 195/50 r15

<< < (2/4) > >>

fobia24:
Ja sam sa 185/60 R14 prešao na 205/50 R15. Nisam osetio razliku u potrošnji, niti u performansama. Zanemarljivo se odrazilo na udobnost.
Na prethodnoj fabiji sam prešao sa iste dimenzije na 205/45 R16.

Ova dimenzija takođe nije uticala na potrošnju negativno. Točak pravi manje obrtaja, motor se manje vrti, pa to verovatno kompenzuje veći otpor pri ubrzanju. Međutim, ni na ubrzanju nisam osetio. Taj auto sa tim točkovima me je koštao u vožnji kao skuter, trošio je 7l plina, 1.2htp 70KS.  Što se udobnosti tiče, tu se osetila razlika u poređenju sa fabričkim 14-icama, ali puno bolje od onoga što sam očekivao. Kada sam davnih godina vozio floridu i prešao sa 13 na 14 osetio sam neverovatnu razliku, ko da vozim na drvenim točkovima. Tako je to kod auta koji ima promašeno vešanje, osetila se čačkalica na putu. Kod škode je to mnogo bolje.

Turbo:

--- Citat: djordjebg  21. Sep, 2013. 18:21 ---udobnost?

--- Kraj citata ---

Kao što sam ti napisao u pp, razlika u visini bočnog zida je 111mm naspram 97.5mm, ja sam trentuno na 92.5mm i nemam nikakvih zamerki na udobnost. Naravno treba izbegavati kratere više nego ranije ali to sam i inače radio. Može dosta da bude i do same gume. Npr. Bridgestone Turanza koju sam imao je izrazito tvrđa od trenutnog Baruma. Eventualno gledaj da izabereš neku mekšu gumu. To se mogu raspitati kod mog drugara koji ima veliku vulkanizersku radnju pa ću ti reći, videću se koliko sutra s njim.

Karlheinz:

--- Citat: djordjebg  21. Sep, 2013. 17:36 ---Kako bi ovaj prelaz uticao pre svega na potrosnju?
--- Kraj citata ---

Povećala bi se potrošnja sigurno, za do oko 0,5L, više ne sigurno, kao što sam i siguran da ne bi ostala ista.
Sem na estetici, gde bi bio u dobitku, u svemu drugome bi bio na gubitku.

dulefontana:
Dobija se i na stabilnosti, veca gazna povrsina i nizi profil dosta uticu na auto u krivini

Sent from my HTC Desire X

Karlheinz:
Slažem se, to sam zaboravio. Ipak će ubedljivo najveća promena biti u novčaniku, sve ostalo je zanemarljivo. Ali, pošto sam i sam upao u klopku "sa 15 na 17 inča" znam da će biti teško ne odlučiti se.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju