Autor Tema: Fiksni VS plivajuci zamajac Octavia 2.0 TDI  (Pročitano 4462 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže petarp031

• Laurin&Klement
  • Ugled: 25
Odg: Fiksni VS plivajuci zamajac Octavia 2.0 TDI
« Odgovor #15 poslato: 29. Apr, 2019. 22:06 »
Informacija koju ja imam, kod vw grupacije sa menjacima od 6 brzina nastaje ozbiljan problem kod stavljanja fiksnog na mesto plivajuceg, dolazi do ostecenja radilice kao sto je Slobo imao problem. Kod menjaca sa 5 brzina ovaj problem nije prisutan, ali sam uzitak u voznji i vece vibracije su dovoljan razlog da izdvojim oko 10.000 din vise u odnosu na set sa fiksnim. Na octaviu mk1 tdi 90ks sam stavio novi fiksni set, covek kome sam prodao vozilo je zadovoljan samo zato sto je na sledecoj zameni miran sto ne mora razmisljati o plivajucem, a on ne razmislja da ce njegov menjac mozda pre stradati u sadasnjem rezimu, nego da je stavljen fabricki deklarisan set.
Pre par godina sam citao razne tekstove, kao sto je receno, fabrike su ustedele mnogo novca postavljanjem plivajucih zamajaca, jer su menjaci dosta olaksani i jeftiniji za izradu, a plivajuci zamajci preuzimaju na sebe obrtni moment i to prebacuju dalje. Fabrika dodatno zaradjuje kod zamena delova, ali je poenta da menjac bude sacuvan jer plivajuci zamajac ima tu ulogu, a ujedno pruza veci komfor i udobniju voznju.

Poslato sa ANE-LX1 uz pomoć Tapatoka

Van mreže -nebojsa-

• Laurin&Klement
  • Ugled: 63
« Odgovor #16 poslato: 30. Apr, 2019. 10:47 »
U svemu navedenom ima puno istine; i da je sa plivajucim "mekse" menjanje brzina, manje vibracija, itd... Tacno je i da je trenutno razlika u ceni seta sa plivajucim zamajcem i sa fiksnim minimalna imajuci u vidu da kvacilo i zamajac treba da traju bar 100000 km; i to imajuci u vidu sklonost platforme koju koristi A5 da zdere plivajuce zamajce  :) Inace bi procenjeni vek trajanja mogao biti i veci.
Takodje i ja imam slicne informacije sto se menjaca tice, tj. da su mnogi proizvodjaci svesno ustedeli na kvalitetu/izdrzljivosti menjaca od pocetka masovne upotrebe DMF zamajca.
Ima primera i gde je na gotovo isti auto sa dve znacke isao obican ili plivajuci; primer koji mi uvek padne na pamet je Fabia I i Ibiza 6L sa 1.9TDI od 11ks imaju obican zamajac, a Polo 9N sa istim 1.9TDI 101ks ima plivajuci zamajac.
U principu; po mom skromom misljenju; konverzija na fiksni zamajac ima smisla-opravdanja samo u slucajevima gde je menjac konstruisan za rad i sa fiksnim zamajcem. Nekako mi je veliki rizik za navedenih 10000RSD rizikovati da zvekne menjac i sl. Mislim mozda zvekne i sam od sebe, ali mozda ga dokusuri i neadekvatan zamajac. :-\
  • Vozi: Škoda Octavia 3 Combi 1,2 TSI 6B 2013. Toyota Corolla Sol 1,5 2024.

Van mreže m@c|-|oR

• Laurin&Klement
  • Ugled: 4
« Odgovor #17 poslato: 30. Apr, 2019. 20:40 »
Peđa, možda bi mogla ova tema da se spoji sa onom drugom. Taman je tema ista, diskusija ista...

Послато са Nexus 7  

• Vozi: Octavia 1.5 TSI DSG

Na mreži Karlheinz

• Administrator
  • Ugled: 103
« Odgovor #18 poslato: 04. Maj, 2019. 15:49 »
Pa može ali i ne mora, ova tema je ima konkretnije pitanje, ona je opšta, ima sada link od ove teme ka onoj drugoj temi, ko čita pažljivo, videće ga...
  • Vozi: Yeti