Autor Tema: Koliko dugo vam traju plocice i diskovi?  (Pročitano 6916 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Melja

• RallyeSport
  • Ugled: 1
Odg: Koliko dugo vam traju plocice i diskovi?
« Odgovor #15 poslato: 01. Feb, 2020. 09:21 »
Kod mene na superbu prednji diskovi i pločice menjani na 150000, a zadnji diskovi i pločice na 170000.
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TDI 170 2010 Ambition

Van mreže Skorpion

• Laurin&Klement
  • Ugled: 7
« Odgovor #16 poslato: 01. Feb, 2020. 12:06 »
Meni su promenili samo prednje plocice na 45k km na 3ceg redovnog servisa. Cena 9000rsd.
Plocice mogu da teraju jos neke 10k km sigurno...

Inace predne OEM plocice kod Yetija su TRW zadnje Textar. Vidi se zig proizvodaca pored VW stampa.
  • Vozi: Škoda Octavia A7 Style 1.6 TDI 85Kw

Na mreži AcoSk

• Laurin&Klement
  • Ugled: 38
« Odgovor #17 poslato: 01. Feb, 2020. 16:08 »
Neko nepisano pravilo je da se diskovi menjaju na svakoj drugoj zameni plocica, ali ne mora da bude tako.
Meni se uvek na svim vozilima do sada tako negde pogadjalo.

A da diskovi (i to prva ugradnja) budu za zamenu na 30k, ja bih jedino pripisao stilu voznje (da se niko ne uvredi), ALI opet mi 30k km nesto malo...
Sta moze drugo da bude?

Ja bih iskreno voleo da vidim te diskove

Van mreže crtacrta

• RallyeSport
  • Ugled: 2
« Odgovor #18 poslato: 01. Feb, 2020. 18:50 »
oni su samo procjenili da bi do sljedečeg servisa diskovi mogli biti ispod min. mjere ..samo to ...sebe ograde , tebi uzmu lovu ...

sigurno ste vidjeli diskove na netu koji su poderani do rebara hladnjaka , taj auto je kočio do zadnjeg ..bez brige
  • Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

Na mreži zzeelljjkkoo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 4
« Odgovor #19 poslato: 01. Feb, 2020. 22:03 »
Neko nepisano pravilo je da se diskovi menjaju na svakoj drugoj zameni plocica, ali ne mora da bude tako.
Meni se uvek na svim vozilima do sada tako negde pogadjalo.

A da diskovi (i to prva ugradnja) budu za zamenu na 30k, ja bih jedino pripisao stilu voznje (da se niko ne uvredi), ALI opet mi 30k km nesto malo...
Sta moze drugo da bude?

Ja bih iskreno voleo da vidim te diskove

Diskove nisam ni ja video, tako mi rekoše.
A stil vožnje sigurno nije ni divljački ni agresivan, pogotovo ne kada ja vozim, a kao što sam rekao i pre toga smo koristili supruginog Sparka i prve diskove zamenili na 160k.
Žalosno, ali izgleda da neki potrošni materijali postaju sve "potrošniji".
Reče neko napred da je specifično za ovu Fabiu to što su napred diskovi a nazad doboši, pa zapravo ozbiljno koče samo prednje kočnice. Elem, opet onaj nesretni Sparkić je imao istu kombinaciju, diskovi + doboši.

Ostaje da sačekam i da vidim šta će se desiti posle prve zamene pločica jer diskove sada nećemo menjati sigurno.

Zanima me da li je neko imao sličan problem sa Škodama u garantnom periodu.
  • Vozi: Fabia IV 1.0 MPI 80ks Ambition 2023

Van mreže petarp031

• Laurin&Klement
  • Ugled: 25
« Odgovor #20 poslato: 01. Feb, 2020. 22:24 »
Jedna stvar koju sam zaboravio da napisem, ako ste primetili, fabia mpi skoro da nema motorno kocenje, desava se da nizbrdo ako ne kocite obrtajka vrlo verovatno dohvati i 6000rpm. To sve takodje utice na potrosenost. Provericu na svojoj sluzbenoj, sada je oko 23.000km, obzirom da se auto vozi u brdskom podrucju, pretpostavljam da bi potrosenost morala biti veca nego na vasoj koja se vozi po BG, pogotovu jer se vozi dosta brze od ocekivanog.
Dosadasnje fabie su imale predimenzionirane kocnice, u vecini slucajeva se ista kandza, disk koristio i na fabia i na octavia, ali zbog ustede, doslo je do smanjenja kvaliteta i postavke jeftinijih elemenata. Jos jedna napomena, spark prve generacije je imao nepunih 800kg i tockove 13'', dok sadasnja fabia ima preko 1000 kg, veci tocak, to takodje utice na vecu potrosnju kocnica, a verujem da se fabia vozi i vecim brzinama.
Javicu kakvo je stanje sa diskovima i plocicama na sluzbenom mpi.

Na mreži hakkler

• Laurin&Klement
  • Ugled: 78
« Odgovor #21 poslato: 01. Feb, 2020. 23:35 »
Na potrošenost.. osim stila vožnje utiče i gradska vožnja. Normalno je da u 90% grada od semafora do semafora uz prosječnu godišnju brzinu od nekih 30tak km/h će se više potrošiti pločice i diskovi vs onoga koji pegla većinom po vanjskoj cesti. Gdje nema toliko kočenja i gustoće prometa.
Još ako ti je ručna svaki dan po par puta zapeta..radi brda.

Moja neka vožnja gdje je 80% grada u zadnjih 10g..au pločice svakih 40..45tkm a diskovi na 90tkm. S tim da u prvim godinama remapa je to bilo i manje.

Istina je i da dijelovi oem koji dolaze su i sve slabije kvalitete..i štedi se svugdje.

Ne slažem se da slabiji modeli sa slabijim motorima imaju pod dimenzionirane kočnice.
Pogotovo u današnje vrijeme kad je uz abs i esp..skoro na svakom autu.

Jedino je malo smiješno da u 2020 imaju zadnje pakne bez diskova..ako je motor ispod 100ks. Onda je i razumljivo i gledati da će prednji diskovi više trpjeti..a samim tim i pločice na njima će se više potrošiti.

Van mreže DonKihot

• Laurin&Klement
  • Ugled: 8
« Odgovor #22 poslato: 02. Feb, 2020. 07:24 »
Pločice i diskovi se ubedljivo najbrže troše oštrom vožnjom na lokalnom putu, ili magistralnom ako je gužva.
  • Vozi: Škoda Octavia III 1.8 TSI

Van mreže Melja

• RallyeSport
  • Ugled: 1
« Odgovor #23 poslato: 02. Feb, 2020. 17:55 »
Ne znam da li mozete da vidite, ali ovaj je pobedio.

https://www.facebook.com/111411942214222/posts/2835616339793755/
  • Vozi: Skoda Superb 2.0 TDI 170 2010 Ambition

Van mreže DonKihot

• Laurin&Klement
  • Ugled: 8
« Odgovor #24 poslato: 02. Feb, 2020. 20:12 »
Au...
  • Vozi: Škoda Octavia III 1.8 TSI

Van mreže petarp031

• Laurin&Klement
  • Ugled: 25
« Odgovor #25 poslato: 04. Feb, 2020. 10:59 »
Upravo sam proverio stanje spoljnih plocica na sluzbenoj mpi 75ks, prednje plocice su na sigurno  preko pola, tacnije potrosene su trecinu, diskovi imaju normalnog risa, nista preterano, jedino sto je sve znatno korodiralo, nije premazano onim belim nerdjajucim slojem kao kod kvalitetnijih diskova. Auto je presao 21.000km, samo ja vozim ali stvarno je ne stedim, moze se reci pun gas i to u nasem kraju gde ima dosta potrebe za kocenjem. Pozdrav