Autor Tema: zamena akumulatora, kojim?  (Pročitano 16110 puta)

0 članova i 4 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže bugarin

Odg: zamena akumulatora, kojim?
« Odgovor #30 poslato: 17. Nov, 2016. 18:14 »
@bugarin, Tacno je da se kapacitet akumulatora smanjuje usled duzeg stajanja ali to krajnjeg kupca ne bi trebalo da interesuje. Saobraznost proizvoda garantuje kupcu da je kupio proizvod deklarisanih karakteristika i primorava proizvodjaca/prodavca da eventualne nedostatke otkloni ili zameni prozivod. Osim toga, prodavci ne bi smeli da prodaju proizvode koji ne ispunjavaju deklarisane karakteristike npr. hrana kojoj je istekao rok trajanja.

Prodavac akumulatora nije u obavezi da proverava sve parametre akumulatora. Saobraznost garantuju proizvodjac i uvoznik (lice koje prozvod stavlja na trziste)
Da li se u prehrambenoj prodavnici svaki dan meri nivo soli, masnoca, vode u recimo mesnim delikatesima? Ne, proizvodjac je odredio krajnji datum upotrebljivosti proizvoda i to je smernica. Ukoliko se promene miris i boja naravno da ce ga ukloniti. Barem bi trebalo, iako znamo da se sluze raznim trikovima.
E isto tako prodavac akumulatora ne mora da zna nista o akumulatoru, osim da prepozna da li je ostecen u transportu. Sve ostalo je obaveza proizvodjaca-uvoznika.
I naravno da mora da zameni musteriji proizvod koji nije saobrazan, ali i to ide preko uvoznika-proizvodjaca.
  • Vozi: Octavia mk2 1.9tdi PD

Van mreže ugi85

« Odgovor #31 poslato: 18. Nov, 2016. 12:04 »
Gresis kolega da prodavac ne garantuje saobraznost. Clan 51 Zakona o zastiti potrosaca upravo to garantuje.

Prodavac odgovara za nesaobraznosti isporučene robe ugovoru ako:
1) je postojala u času prelaska rizika na potrošača, bez obzira na to da li je za tu nesaobraznost prodavac znao;
2) se pojavila posle prelaska rizika na potrošača, ako potiče od uzroka koji je postojao pre prelaska rizika na potrošača;
3) je potrošač mogao lako uočiti, ukoliko je prodavac izjavio da je roba saobrazna ugovoru.

Prodavac je odgovoran i za nesaobraznost nastalu zbog nepravilnog pakovanja, nepravilne instalacije ili montaže koju je izvršio on ili lice pod njegovim nadzorom, kao i kada je nepravilna instalacija ili montaža robe posledica nedostatka u uputstvu koje je predao potrošaču radi samostalne instalacije ili montaže.

Prodavac ne odgovara za nesaobraznost ako je u trenutku zaključenja ugovora potrošaču bilo poznato ili mu nije moglo ostati nepoznato da roba nije saobrazna ugovoru ili ako je uzrok nesaobraznosti u materijalu koji je dao potrošač.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže hiavata13

« Odgovor #32 poslato: 18. Nov, 2016. 20:06 »
Da li ima neko informaciju koji akumulator da uzmem za 1.9TDI PD motor? Takodje, paket opreme je, mislim, najaci, tako da treba i to uzeti u obzir..
« Poslednja izmena: 18. Nov, 2016. 20:19 hiavata13 »
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9 TDI 2001

Van mreže ugi85

« Odgovor #33 poslato: 18. Nov, 2016. 20:22 »
Sve zavisi od svote koju planiras da izdvojis za kupovinu akumulatora.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže hatuna1983

« Odgovor #34 poslato: 18. Nov, 2016. 22:43 »
Samo da ubacim pozitivno(bar dosad) iskustvo sa Dynamic Monbat akumulatorom od 75 Ah. Cetvrta zima radi bez problema, jak motor, elegance oprema ali nikad dosada nije zatajio.  Zivim u stanu dakle auto je napolju uvijek pali od prve nebitno kakva je temperatura.
  • Vozi: Škoda Octavia A5 2006 1.9 TDI BJB 77kw Elegance

Van mreže bugarin

« Odgovor #35 poslato: 18. Nov, 2016. 22:58 »
@ugi85
Pregledaj ponovo zakon i videces da se termin prodavac odnosi na: trgovca, trgovca na veliko ili uvoznika koji stavlja robu na trziste, ili drugog zastupnika proizvodjaca.
Pogledaj takodje ko sve od gore navedenih moze da bude pruzalac garancije, a postoji vise vidova garancije.
I pogledaj jos jednom moj prethodni post i videces da sam napisao da je prodavac (misleci na objekat gde krajnji kupac kupuje proizvod) svakako duzan da zameni proizvod koji nije saobrazan.
Imao sam pre mesec dana takav slucaj i odlicno znam o cemu pricam.

To kako bi mi voleli da nesto funkcionise, to je jedna stvar. A kako zaista stvari funkcionisu, e to je sasvim druga prica.

@hiavata13:
Sutra ti javljam tacnu oznaku akumulatora koji sam ja ubacio u moju octy2 1.9tdi pd sa elegance opremom.
Osim jedne situacije kada je aku ispraznjen zbog pogresnog vezivanja potrosaca (moja greska, nisam proverio pozicije kablova na dzeku), evo od decembra 2012te aku vrsi posao kako treba.

Van mreže ugi85

« Odgovor #36 poslato: 19. Nov, 2016. 07:58 »
Ja imam EXIDE EXCELL 74Ah i sluzi me odlicno. Auto se ne gazira, a zimi pali na prvu.
@bugarin, cinjenica je da neki prodavci svesno prodaju skart robu skrivajuci to od prodavca ali je bitno i to da postoje prava potrosaca koja se sve vise sprovode.

Van mreže bugarin

« Odgovor #37 poslato: 19. Nov, 2016. 17:52 »
@hiavata13

Obecah, pa i da ispunim obecanje:
U mojoj octy2 ,1.9tdi PD combi elegance paket, trenutno je Varta BLUEdynamic 74Ah 680a.

Van mreže Lignjoslav

« Odgovor #38 poslato: 20. Nov, 2016. 20:39 »
  • Vozi: Rapid Spaceback 1.0 tsi 2019- , Fabia htp mk1 2014-2019

Van mreže vlada320

« Odgovor #39 poslato: 21. Nov, 2016. 20:34 »
Samo sto taj test nista ne govori o veku trajanja akumulatora, mada bi se i tu sigurno Exide premium izdvojio.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže hiavata13

« Odgovor #40 poslato: 23. Nov, 2016. 13:56 »
Hvala na savetima. Posto ne menjam akumulator tako cesto a auto nameravam jos da vozim odvojicu koliko treba. Verovatno exide 74Ah.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9 TDI 2001

Van mreže radoszver

« Odgovor #41 poslato: 19. Dec, 2016. 09:02 »
Vidim da je tema obnovljena sto mi je drago jer izgleda da imam problema sa akumulatrom na fabiji 1.2 HTP..Unutra je Vartin akumulator i nisam siguran ali mislim da mu je 3-4 godina i jutros nije opet hteo da upali, a to mu se desilo i 2 puta jos u poslednjih mesec dana.
Pa prvo da pitam jel to znak da je crkao? Kako da proverim i da,,moze li neki savet koji da uzmem sada? Sto se novaca tice, sta znam do nekih 7-8 hiljada
Pozdrav, i hvala unapred
  • Vozi: Kamiq 2021, 1.0 tsi, 81kW, ambition plus, Velvet Red

Na mreži 2 Busy

« Odgovor #42 poslato: 19. Dec, 2016. 09:04 »
ProAtomic, jeftinija verzija Varte.

Sony Xperia Z3

Van mreže ugi85

« Odgovor #43 poslato: 19. Dec, 2016. 09:12 »
Da li mozda cesto palis, gasis kola i mahom vozis kratke destinacije po gradu?

Van mreže radoszver

« Odgovor #44 poslato: 19. Dec, 2016. 09:54 »
Regularna voznja nista spec...po gradu..vrtic posao kuca to je marsuta..
Dal je moguce da je ovaj vec vrisnuo?
Hvala za predlog za proatomic :)
  • Vozi: Kamiq 2021, 1.0 tsi, 81kW, ambition plus, Velvet Red