Evo moje iskustvo sa Oktavijom A5 1.9 BLS 4x4
prešao sam za 3 godine 31490km, potrošila mi je 1768litara dizel goriva, ulje menjam na 7-8hkm jer se relativno brzo prlja, ima DPF u kakvom je stanju ne znam (mada ne vidim dim u retrovizoru kada je "naložim")... vozim je po "lokalu" uglavnom (beograd- berlin, beograd - wiesbaden, beograd - neubranderburg, beograd-prag...)
Gume moraju biti svih 5 istih dimenzija ( da svih 5 i rezervna jer samo jedna vožnja sa različitom gumom ili ispumpanom gumom može "iritirati" haldex i njegove lamele) i propisanog pritiska u gumama (priča o dubini šare je "smešna" , ma netačna)... nema reduktor ljudi.... ulje i filter u zadnjem diferencijalu sam menjao sam (gde je smešten Haldex II generacije u konkretnom slučaju)... morao sam sam jer kada sam otišao do "majstora" povodom toga upitao me je "zašto to menjaš, nikada ja to nisam radio" a radnja sa 6 zaposlenih i 4 stubne dizalice... inače kada sam radio haldex servis ispušteno ulje je bilo vizuelno totalno čisto i filter nezaprljan (kola iz švajcarske)
Haldex proveri na sledeći način : podigni dizalicom da jedan zadnji točak se odvoji od tla (prednji točkovi osigurani klocnama da kola ne krenu), upali motor, stavi menjač u neutralni položaj, točak koji je "u vazduhu" lagano rukom zakreni u bilo koju stranu, posle otprilike pola kruga reagovaće haldex i točak će blokirati, haldex će mu dozvoliti da se okrene pola kruga na jednu ili na drugu stranu