Autor Tema: "ALL SEASON" gume i dodatna pitanja  (Pročitano 26060 puta)

0 članova i 7 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Stalker

• Laurin&Klement
  • Ugled: 47
Odg: "ALL SEASON" gume i dodatna pitanja
« Odgovor #105 poslato: 03. Dec, 2025. 10:24 »
Znam da neću biti od preterane koristi, al' ajd' par rečenica o ovome.
Prvo: zimske gume sam izarčio bar 2 sezone ranije zbog "kilavih" zima i nedostatka snega (btw. bile su Lassa Snow "nešto" 3, odradile 40k km, šara još uvek 4,5-5 mm, ali 6 god. i počele da "proklizavaju", tj. ESP da se pali ne samo na ledu već i snegu pa ih zamenio preventivno; te sam dobio uz auto inače ih verovatno (tad) ne bih kupio, ali su sasvim o.k. u odnosu na cenu čak vrlo dobre), pa sam prošle godine kupio AS.
Prilično vagao ali AS koncept mi je definitino pobednički (na osnovu prethodne tri-četiri zime, doduše ne idem na zimovanja i slično, ali zimi (6 hladnijih meseci) prelazim 40% km, tj. oko 7000 km.
Logika mi je bila i u tome da AS ne vozim cele godine nego od sredine oktobra (početak istog) do sredine aprila (početak maja) i tako dodatno izbegnem gužve kod vulkanizera (100% pogodak).
Merkao, merkao, čitao, slušao ... imah trilemu (plus Dunlop razmatrao) u vidu Conti, Mich. i GY. Tri puta meri jednom seci i odlučih za GoodYear. Prvo se blago razočarah (made in Serbia) pa rekoh sebi, pa ne može biti loše plus "kupujem domaće" (dupla korist), valjda će odraditi ... Ma vrede svaku paru! Do +20 ne zaostaju (čak mi se subjektivno čini i bolje) od letnjih. Premekane su za leto, ali uz mekoću zimskih (++) imaju treadwear 500 i na svim testovima najduže traju. Na snegu (ali samo 2-3 dana koliko ga je bilo prošle godine) nemam osećaj da nisu zimske (makar grad i prigradska vožnja, sneg do 5 cm). U prelazno doba (kao što je trenutno) IDEALNE!
Conti ... verovatno u nekoj od sledećih kombinacija (letnje su bile više nego odlične).
Michelin ... bile su 1.1 opcija, ne čak ni toliko skuplje (Cross Climate 2 vs Vector G3) ...
Malo mi čudna šara, mada moram priznati da je praktičnija od GY koja je "cool", ma "Snatched" dizajna ali nije baš praktična jer se rizla lako nabija u fensi šaru.
Da li sam zažalio? Posle blagog razočarenja sa Micheline Primacy 4 (letnjih) nisam.
Da budem jasan, P4 nije loša guma, daleko od toga, ali kao najskuplja letnja (dimenzija za moj auto) nije ni bog zna šta ... Conti (PC 5) mi se činila bolja na (jakoj) kiši (subjektivno), udobnost tu negde (lošija od GY AS), na suvom drži odlično, koči (onako, odlično na asfaltu ali ako ima peska, makar zrnce, ne baš nešto, čak i ABS ume da upali, sa Conti nijednom u 6 god. sa GY nijednom, ni na snegu), a da je tiha, to stoji. Nadam se i dugom životnom (radnom) veku, Treadwear 340 je nešto bolje od Conti-ja (300, trajale 60-70k km).
E sad, lako je meni sa 185x65x15 jer je izbor mnogo lakši. AS najjeftinije su bile (recimo) 6500 (Sava i Lassa), Fulda, Kumho pa i Hankook oko 8000, Bidgestone-a i Pirelli-a em nije bilo (tada) em (uz približan kvalitet) kraće traju (po svim testovima) cena tu negde (kao M i GY), pa 9900 za GY (M je bio skoro 11, npr. 10700 ili tako nešto) mi se činilo kao best buy (ako ništa drugo nisu lošije (malo bolje od srednje klase) a trajaće duže, pa bar isto košta po km).
Ode mi pauza za doručak (taman da smršam koji gram).
AS kupite što bolje (premijum klasu ako vam budžet dopušta) inače zimske (em jeftinije em srednja klasa može biti više nego dobra za naše "polu-zime").
AS gumu zaista nije lako napraviti, skuplje su (za isti brend) i kompromisne su (najbolje za 0 do +15, upotrebljive od -5 i 5 cm snega do +25), pa ne treba štedeti na njima (možete malo prištedeti kod letnjih ili "čisto" zimskih guma).
Nemam skorašnja iskustva ali Kleber je o.k. (mada je zauzeo "sredu" do daske).
Ponavljam - Lassa može da prođe kao zimska (par kritičnih situacija (zimskih) odradila korektno, za prelazno vreme solidna, za leto nije ali ne troši se pozadi preterano čak ni tad). AS već ne bih znao kakva je (mislim da tu nije toliko solidna).
Wintera je bila (nekada) o.k. sad mi se ne čini dobrom kupovinom (nije loša za starija vozila i manje dimenzije gume, uz penzos vožnju - isključivo).

Van mreže nelle

• Style
  • Ugled: 5
« Odgovor #106 poslato: 05. Dec, 2025. 12:27 »
Evo korisnog linka gde možete kod pravih stručnjaka videti uporedbe i testove guma ogromnog broja proizvođača:
https://www.tyrereviews.com/

Baš je on (tyrereviews) skoro naveo da ima smisla all season zimi, imajući u vidu kakve su zime u poslednje vreme. Ali, kako reče cenjeni kolega Stalker, verovatno all season nije idealan izbor za odlazak na zimovanje. Za sve drugo je, sada se čini, primereniji našim zimskim uslovima sa ne jako niskim temperaturama, malo snega, više vlage...

Međutim, lično se nisam osmelio za taj poduhvat prvenstveno iz razloga "šta ako...". U možda par ekstremnijih dana tokom zime i tih 10ak % boljeg ponašanja zimske gume može napraviti razliku između hoće-neće da krene na uzbrdici, ili još gore, da drastično produži kočioni put ili onemogući skretanje.

Obradovaće nas praktično iskustvo tokom perioda eksploatacije, pa bi članovi mogli napisati koji komentar o tome. Poznato je da tokom životnog veka gume može doći do pogoršanja svojstava, pa ako AS valja i kroz 2-3 godine tokom produžene zimske sezone, to bi mogla biti dobra opcija za narednu zamenu.

Inače, skraćenje letnje sezone gume ima dodatno smisla ako se stavlja performantnija guma koja zapravo funkcioniše na višim temperaturama, po mojoj nekoj logici...
  • Vozi: O3 fl 1.2 tsi

Van mreže mudri

• Ambition
  • Ugled: 2
« Odgovor #107 poslato: 08. Dec, 2025. 11:16 »
Godinama vozim all season  gume doduse vecnim sam imao michelin crossclimate na manjem autu, Clio 3, Astra H. Zivim u centru grada ne idem na zimovanja cesto. Ove godine sam uzeo LingLong GRIP MASTER 4S 225/45 R17 za Skodu Octaviu CNG. Za suvo i kisu se bas odlicno pokazao kinez ali na prvom mokrom snegu sam jedva izasao na vrh Bukulje. Imam drugi auto sa uskim zimskim gumama tako da cu izbegavati da korisim Skodu kad padne sneg :D
  • Vozi: Octavia 1.4 CNG

Van mreže Stalker

• Laurin&Klement
  • Ugled: 47
« Odgovor #108 poslato: 04. Jan, 2026. 16:38 »
Prvo da čestitam Novu 2026. svim članovima foruma.
Ajd' mali update na temu.
Dakle, prošlih par zima (prethodne od kad koristim AS gume) nije bilo baš prilike isprobati iste u pravim zimskim uslovima (bez odlaska u planinu) a sad pred novaka bilo snega na istoku i na ulici (komunalci čistili ali dugo nisu bacili so) a bogami i leda (naročito).
Pa da počnem (konačno):
1. Nema razlike u odnosu na "pravu" zimsku gumu (AS su zimske gume i zakonski a po osobinama su tek neznatno "letnjije").
2. Voženo po rakvašenom snegu (cca. 5 cm) i tu ne da nije lošija nego mi se čini (čak) i boljom. Malo snega, malo vode, malo leda (na putu u isto vreme, na različitim mestima) je čak nešto gde se ove gume dobro snalaze.
3. Led (uglačan) - tu ne pomažu "ni kožne gaće" (gume sa ekserima), donekle tek čarape ili lanci. Ali led koji je rapav nije prepreka za ove gume (polaze bez problema i ako baš ne kočite dobro idu po njemu).
4. Očišćen put sa malo snega (2-3 cm) je sasvim o.k. za AS gume. Kočenje je predvidljivo i sasvim dobro (bez zanošenja i očekivano (uz dobru procenu dužeg kočionog puta) dugo).
5. Dublji sneg ... samo jedno (kratko) iskustvo (oko 10 cm) ... možda tek ovde "prava" zimska ima prednost ali ovakve uslove izbegavam koliko god mogu (iskreno na dužim relacijama (preko Čestobrodice) prvog dana dok nisu očistili imali su problema svi bez obrzira na gume, 4x4 je dosta pomagao (naravno i lanci, ali ovde analiziram samo gume) ali ni njima nije išlo glatko ... izbegavati po svaku cenu, odnosno ne ići po ovakvim uslovima po svaku cenu, ovo je tuđe iskustvo, profi vozač koji je morao na put pa kaže da mu nije bilo svejedno čak i sa novim zimskim i 4x4 pogonom).
Ni ovde (dobre i nove AS gume) nisu baš za bacanje ali je nešto za šta nisu baš (po)najbolje.

Dakle, za 5-6 dana, koliko sam vozio po snegu (ledu, kaši) nije mi se (u)palio ESP ni ABS (o.k. defanzivna, oprezna i nešto sporija (od proseka na ulici) vožnja).

Za sada je ova zima prošla bolje sa AS nego zimskim ili makar jednako dobro.

Doduše GY su baš, baš meke (čak su im neke letnje mekše od nekih zimskih a ove posebno) i spadaju u "pretežno zimske" AS gume.