0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
U garazi cuvam preko 100 l rabljenog ulja.Naravno da ne znam sta da radim sa njim
Iz nekih mojih saznanja, svi servisi do sada u kojima sam bio, mali privatni i veliki ovlašćeni(ok, nije ih mnogo ali to možda i nešto govori), koriste ispušteno ulje za grejanje. Nisam siguran kako tačno, ali tako su mi svuda rekli, čak ga nemaju ni dovoljno nego moraju da dokupljuju lož ulje. S druge strane, ne znam ni koliko je to dobro ili loše po okolinu, ali mi se nekako čini da je bolje ako se sagori nego ako se prolije u slivnik.
Kolika je akciza na motorna ulja? Pretpostavljam da za od vrste ulja zavisi akciza ali da se zadržimo na motornom. Pitam iz radoznalosti.
pspostoji mogucnost da je poklonite ili prodate nekom ko se greje na otpadna ulja... ali ... to tek nije u dugu ni zdravlja niti zastite zivotne sredine...o grejanju na otpadna ulja... vise u nekom od sledecih obracanja...
Ulje koje istankam sam nosio kod majstora Vlaste na Petlovom brdu koji sakuplja otpadno ulje i zimi ga koristi kao gorivo za pec koju je sam napravio i tako greje radionicu. Sagorevanjem motornog ulja (najvecim delom je motorno ulje estar visemasnih kiselina) u prisustvu dovoljne kolicine kiseonika oslobadja se CO2 i H2O, a kod nepotpunog sagorevanja i CO kao i cvrst ostatak C (garez).
Na ovu temu kada je reč o našem objetu samo ću istaći da Alpros posluje po Evropskim standardima menadžment sistema kvaliteta ISO 9001 kao i po sistemima zaštite životne sredine ISO 14001.A to znači sledeće http://www.skoda.co.rs/wp-content/uploads/2012/10/politika_zastite_zivotne-sredine.pdf
Ja bar zelim da verujem da veliki i ovlasceni servisi otpadno ulje odvode i depunuju a ne bacaju u dunav