Autor Tema: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)  (Pročitano 332053 puta)

0 članova i 47 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Peja

Odg: Saveti za motorna ulja. Piše STALKER (vidi prvu poruku!)
« Odgovor #270 poslato: 21. Jun, 2016. 22:30 »
Ček, bila su dva direkno uporediva 50700 ulja, 5W-30, Liqui Moly i Castrol Edge LL3 FST. Dva vrhunska ulja i dva veoma razlicita rezultata.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže Stalker

« Odgovor #271 poslato: 22. Jun, 2016. 08:19 »
Test je (pošto sam prethodno kopirao) zapravo improvizovani (i čuveni) Timken OK Load (ASTM D-2782).
Kome je to od značaja neka sipa u motor (bilo koje ISO VG 100 ili 150) reduktorsko ulje i "mirna Bačka".
Uobičajen rezultat je cca. 30 kg (65 lb.) ili 300 N.
Značajno bolje od svih motornih (zar ne?).

Direktno uporediva ... ali u totalno irelevantnoj osobini.
Da li je avion A bolji od aviona B jer bolje plovi po vodi?
Da li je sprinter A bolji od sprintera B ako diže veću masu na benču? (npr. 90kg vs. 50 kg)
i slično.

Korišćenje Timken (i sličnih) testova za "ocenu" kvaliteta motornih ulja, a naročito "likovanje" je totalni dilentantizam.
U vreme kada je bitno biti glasniji verovatno nešto znači inače sa stvarnošću nema (blage) veze.
Kako bi tumačili rezultate? LM je 60% (ili koliko već) bolji od Castrol-a ... ma manite se gluposti.

Inače, rezultati testa "potvrđuju" (makar) moje "advokatisanje" Mobil uljima, koja (baš isti Super 3000) najčešće optužuju da je "tanko", da motor menja zvuk, da verovatno ne štiti dobro od habanja, da nema dovoljno ZDDP-a i sve tako nešto (uz čuvenu povećanu potrošnju), e pa test bar takva navode opovrgava (ako ćemo da se bavimo "čvrstim dokazima").

Još jednom i više nikad: test nema NIKAKVO značenje u smislu poređenja motornih ulja.
Kome ima, taj neka to zloupotrebljava naširoko i nadugačko a ja ću lepo da se povučem, imam dovoljno pravih problema još mi samo treba da dokazujem da je zemlja okrugla i da se ona okreće oko sunca a ne obratno.
(da, "test" baš liči na argument da se sunce okreće oko zemlje jer se to lepo vidi na nebeskoj sferi i da je sve ostalo teorija zavere ... koliko koristi od interneta još više štete)

Van mreže Peja

« Odgovor #272 poslato: 22. Jun, 2016. 08:47 »
Ok izvinjavam se na neumesnom pitanju.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže mirkuk38

« Odgovor #273 poslato: 22. Jun, 2016. 09:26 »
Ljudi, iznervirasmo g. Stalkera  ::)

Nego, juče stao na pumpu negde u Austriji, vidim prodaju razna ulja... gledam etikete/specifikacije.. Shell 0W-30 nosi 504/507 approval. Ostala ulja, recimo 5W-30 nemaju 504/507...  wac1 (barem ova što su bila u prodaji.. mada imaju i 5W-30 za VW 504/507)

SHELL HELIX ULTRA 0W-30

Inače, ova bolja ulja su im 35.99€ po litru. Gledam ja da nije greška, tražim gajbicu ali je nema.. zaista je po kantici od 1L ova cena :P. Za te pare uzmem pet litara (jednako dobrog ?) ELF-a 504/507 u BG-u i pretekne mi za filter ulja pride.

PS. Dva litra tečnosti (ready-to-use) su 7.99€
PPS. MOL isto dere sa njihovim uljima na MOL pumpama u HU

Van mreže Stalker

« Odgovor #274 poslato: 22. Jun, 2016. 12:07 »
Ok izvinjavam se na neumesnom pitanju.

No problem. I sa moje strane izvinjenje ... (možda je opšte objašnjenje šta daje bolje rezultate kumovalo istom, pa je i do mene).
U svakom slučaju, bilo bi previše lako (utvrditi koje je ulje bolje).
Lično i sam malo više preferiram Nemce (LM) ali zaista mislim da je razlika između njih i Castrola u nijansama, naročito kod ulja sa VW 504/507.

Van mreže Stalker

« Odgovor #275 poslato: 22. Jun, 2016. 12:11 »
Što se Shell-a tiče ... jesu ulja na Zapadu skuplja ... jesu na pumpama najskuplja, ali onih 36€ za litar je potpuno preterano.
Svakako se NE isplati (neka je i u nijansama bolje, Elf će biti dovoljno dobro, a da ne pričam da se za 10-12€ po litru može birati koje ulje, pa ... nije 50% skuplje nego je 3-4 puta skuplje).

Van mreže Stalker

« Odgovor #276 poslato: 23. Jun, 2016. 08:29 »
Uzgred, kako kontaktirati admin-a. Mejlom neće ... možda PP (ali na koga da naslovim?).
Ovo u vezi primnjenog mejla i predloga na koji sam (baš) želeo da odgovorim.
(Peđa)

Van mreže jovan.ilic.89

« Odgovor #277 poslato: 23. Jun, 2016. 08:40 »
Ако већ није сам видио поруку и контактирао те, ево његовог профила - Администратор Пеђа  :) Поздрав!

Van mreže KarlheinzZapočeo temu

« Odgovor #278 poslato: 23. Jun, 2016. 08:41 »
Bilo je juče problema sa email serverom, sada je sve ok. Može na email skoda@skodaforum.rs  ili ovaj PP.
  • Vozi: Yeti

Van mreže Stalker

« Odgovor #279 poslato: 23. Jun, 2016. 21:34 »
HVALA!!

Na mreži URKE 80

« Odgovor #280 poslato: 27. Jun, 2016. 16:46 »
Konkretno pitanje:  Mobil 2000x1DIESEL 10W 40 ili Castrol Magnatec 10W 40? Castrol je skuplji za 900din od Mobila.2900din naspram 2000din koliko košta kantica od 4l Mobila. Da li je i za toliko bolji? U pitanju je Fabia mk1 1.9SDI sa 202.000km.

Послато са Lenovo A2020a40  
« Poslednja izmena: 27. Jun, 2016. 16:52 URKE 80 »
  • Vozi: Fabija 1.9SDI 2001god. ASY

Van mreže Stalker

« Odgovor #281 poslato: 28. Jun, 2016. 08:05 »
Castrol Magnatec je bolje ulje od Mobil-a, ima VW 502.00 vs. 501.01, kao i ACEA A3/B4 vs. A3/B3.
Možda je bolje reći, Castrol se može koristiti kod nekih motora gde Mobil nije preporučljiv.
Opšti nivo kvaliteta im je (sa druge strane) veoma sličan (nešto više, sličnog, paketa aditiva kod Castrol-a).
U konkretnom slučaju, oba ulja ispunjavaju zahteve (VW 505.00) tako da je razlika u ceni prevelika.
Mobil se svakako više isplati. Veći deo razlike (sve preko 10-tak%) je samo u vrednosti brenda i ništa više.

Van mreže Skorpion

« Odgovor #282 poslato: 28. Jun, 2016. 12:06 »
Jos jedno pitanje od mene. Imamo u porodici dva puntica:
 Zastava 10 1.2 60HP 2006 god. na plin, presla oko 130.000km i
 Fiat Grande Punto 1.2 65HP 2009 god. isto na plin, preslo oko 90.000km

Kod obe kiilometraza je realna.
Do sad koristili Selenia Gold 10w 40 bez neke probleme, potrosnja ulje u granici normala za fiatove motore. Servis se radi na 10.000km ili jednom godisne.
Savet da li da nastavimo sa Gold-om ili ne i vasa preporuka za soodvetna zamena?

Hvala unapred.

« Poslednja izmena: 28. Jun, 2016. 12:10 Skorpion »
  • Vozi: Škoda Octavia A7 Style 1.6 TDI 85Kw

Van mreže Stalker

« Odgovor #283 poslato: 28. Jun, 2016. 12:56 »
Za oba vozila i zamenu ulja na manje od 15000km, Selenia Gold je sasvim o.k.
Za novije vozilo je 5W40 bolje rešenje ali ako godišnje ne prelazite više od 15000km onda i nije od posebnog značaja.
Gold je API SM ulje i time iznad proseka industrije za 10W-40 PS ulja.
Naravno, ako cena ne odgovara ili iz bilo kog drugog razloga možete koristiti i bilo koje 10W40 ulje.
Prednost onima sa MB 229.3, API SN ili SM i VW 502.00; iako su zahtevi za stariji automobil niži (pa bilo koje SL može da se koristi).
Strogo gledano za Grande Punto bi trebalo koristiti 5W40 ACEA C3 ulja.
Doduše to malo komplikuje stvari jer iako bi isto moglo i u Z10, to nije idealno (sad, posle više od 10 god.).
Dakle ili kvalitetno 10W40 (Gold jeste u toj grupi) za oba, ili bilo koje 10W40 za Z10 a bilo koje C3 5W40 za Grande.

Van mreže KarlheinzZapočeo temu

« Odgovor #284 poslato: 02. Jul, 2016. 00:39 »
Nakon što je ova tema postala maltene najčitanija ovde i vrlo popularna za Google, a u dogovoru sa Stalkerom, nova (mala) pravila za "iskanje" konkretnih odgovora u vezi motornih ulja se nalaze u prvoj poruci:
http://forum.skodaforum.rs/motor-i-menjac/stalker-saveti-u-vezi-motornih-ulja/msg13379/#msg13379

Ukratko, potrebno je i malo se potruditi oko postavke problema tj. pitanja.
  • Vozi: Yeti