Autor Tema: Folije za stakla. Gde, šta, kako zatamniti...  (Pročitano 44167 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dRagojlo

Odg: Folije za stakla. Gde, šta, kako zatamniti...
« Odgovor #300 poslato: 04. Okt, 2023. 21:16 »
Takva je bila prica u novinama a u realnosti je ukinut vanredni tehnicki pregled (6000din) i odobrenje proizvodjaca za preprkavku vozila (od 1000 do 3000 din) Pa ispada da je usteda oko 8-9000 dinara.

A od atesta tesko da ce drzava da se odrekne :)
  • Vozi: vw passat

Van mreže fobia24

« Odgovor #301 poslato: 05. Okt, 2023. 15:27 »
Ja sam u Sloveniji zatamnio napred sa folijom koja je nekih 6-7% smanjila propustanje svetlosti i dosao na granicu od 30% koliko je dozvoljeno. Na oktaviji 3 i 4. Niko te u EU nece dirati za stakla ako imas uradjeno u skladu sa propisima u maticnoj zemlji, sto je i logicno. U Sloveniji za stakla jedino tehnicki moze zezati, za policiju nisam nikad cuo da je to proveravala.

Van mreže hirurg

« Odgovor #302 poslato: 05. Okt, 2023. 16:02 »
U Sloveniji smo isli s posla guzva neka bila u Ljubljani klasika. I presretac nas skide na Brezovici i izvadi aparat izmjeri. Kaze prekrsaj, auto tehnicki nije ispravan zbog folija. Hoce skine tablice ili da se skinu folije. Nakon skidanja napisao kaznu 450e

Po zakonu napred do 30% a kod nas bilo 45%
Auto je na Slo tablicama.

Na mreži AleksandarAca

« Odgovor #303 poslato: 05. Okt, 2023. 16:46 »
I kod nas patrole saobracajne policije imaju aparatic kojim mere nivo propusnosti, tako da ne vazi vise fora da dobijes atest pa da zatamnis naknadno jos malo.

Van mreže dRagojlo

« Odgovor #304 poslato: 05. Okt, 2023. 16:49 »
Vec nekoliko godina je ta praxa i kod nas. Samo zavisi od coveka hoce li proveriti ili nece kada te zaustavi. To kada se nakon atesta dodatno zatamne sve je kocka.
  • Vozi: vw passat

Na mreži maradona

« Odgovor #305 poslato: 05. Okt, 2023. 17:35 »
Mislim da jedino u BiH može da se zatamni napred više od 30%.

Po gradu, a i na oglasima, vidjam dosta pretamnjenih Superb-ova, uglavnom crne boje (kao i moj Superb), razmisliću da li rizikovati.
  • Vozi: Škoda Superb 3 140KW TDI DSG

Van mreže fobia24

« Odgovor #306 poslato: 05. Okt, 2023. 17:45 »
Zanimljivo saznanje. Mada znam da u Sloveniji ne primenjuju zakon retroaktivno tako da sam ja na prvom autu imao skroz tamna stakla i napred i upisano u homologaciju jer je upis radjen davno za vreme starog zakona gde je moglo i napred tamniti.

Na mreži jabre

« Odgovor #307 poslato: 05. Okt, 2023. 17:50 »

Po gradu, a i na oglasima, vidjam dosta pretamnjenih Superb-ova, uglavnom crne boje (kao i moj Superb), razmisliću da li rizikovati.
Možeš ti i u Srbiju da zatamniš preko dozvoljenog, ali nećeš da imaš roming na auto, čim mrdneš van, može svako da te cima...
  • Vozi: Octavia A4 TOUR ALH 1.9TDi 66kw 2001. (1u5) Ambience

Na mreži maradona

« Odgovor #308 poslato: 05. Okt, 2023. 18:10 »
Možeš ti i u Srbiju da zatamniš preko dozvoljenog, ali nećeš da imaš roming na auto, čim mrdneš van, može svako da te cima...
Roming hahahahah  :))

Šalu na stranu, ali u pravu si. Nije rešenje da ih skidam i montiram svaki put po odlasku/dolasku u inostranstvo.

Definitivno ide nazad 95%, a napred 30%.

Van mreže hirurg

« Odgovor #309 poslato: 05. Okt, 2023. 18:26 »

Ne. U bosni takodje 30%

Na mreži maradona

« Odgovor #310 poslato: 05. Okt, 2023. 18:56 »
Ne. U bosni takodje 30%
Onda se tamo izgleda najmanje postuje taj zakon, jer najcesce vidjam pretamnjena vozila sa BiH tablicama.

Van mreže hirurg

« Odgovor #311 poslato: 05. Okt, 2023. 18:57 »
To stoji., 25e je kazna i vozi dalje. :)

Na mreži maradona

« Odgovor #312 poslato: 27. Okt, 2023. 14:07 »
Da li neko zna gde se može odraditi ovakva folija za šoferku i koliko bi to koštalo?
Tamo gde sam radio stakla imaju u ponudi samo  kameleon foliju za šoferku, a ova mi deluje malo bolje, jer je navodno fabrička ugradnja.

Fotografija je preuzeta sa oglasa, sve pohvale vlasniku.

Van mreže Vladapetr

« Odgovor #313 poslato: 27. Okt, 2023. 16:49 »
Ne postoji "fabrička ugradnja" folije za šoferku, to nigde zakonom nije dozvoljeno. Postoje šoferke koje imaju premaz sa UV filterom, tu staklo iz nekih uglova gledano ima nijansu kao što se dobije kameleon providnom folijom.
  • Vozi: Škoda Kodiag RS 2.0 TSI

Van mreže hirurg

« Odgovor #314 poslato: 27. Okt, 2023. 17:41 »
Da li neko zna gde se može odraditi ovakva folija za šoferku i koliko bi to koštalo?
Tamo gde sam radio stakla imaju u ponudi samo  kameleon foliju za šoferku, a ova mi deluje malo bolje, jer je navodno fabrička ugradnja.

Fotografija je preuzeta sa oglasa, sve pohvale vlasniku.
A koja je svrha folije???