Autor Tema: Problem sa seckanjem i gasenjem  (Pročitano 7064 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zorjoZapočeo temu

• Ambition
  • Ugled: 4
Odg: Problem sa seckanjem i gasenjem
« Odgovor #15 poslato: 06. Jan, 2015. 16:49 »
Problem sa gasenjem posle nekoliko minuta rada motora jos uvek je prisutan.
U medjuvremenu sam bio kod strucnjaka za karburatore /preporuka Mihajlaalasap/, covek je maestralno odradio posao, a ja sam hteo da buden siguran da je sa karburatorom sve u redu, da bar jednu stvar eliminisem. Oprao mi je karburator ultrazvucno, zamenio membrane, podmazao, sada je kao nov.
I dalje se ponasa isto, i utvrdjeno je da mu posle tih nekoliko minuta nestane gorivo, tj. nema ga dovoljno u loncetu karburatora. Vec sam pre toga zamenio filter goriva, sumnja je pala na pumpu za gorivo, izvrsena provera, ne pumpa uvek dovoljnu kolicinu goriva. Provera zatim sa pumpanjem benzina iz flase pored pumpe, radi zadovoljavajuce, benzina ima dovoljno.
Konacan zakljucak: ili je zapuseno sito pored plovka u rezervoaru,  koje je na pocetku cevi koja vodi do pumpe za gorivo, ili je porozno crevo koje spaja cev iz rezervoara i cev koja ide ka pumpi.
Po ovoj zimi mi se bas ne izvode radovi sa plovkom, sacekacu da otopli, nadam se da cu uspeti da resim problem koji je konacno dijagnostikovan. Dodatno unosi zabunu sto se to desava samo u prvih nekoliko minuta, a kasnije /a to izgleda kao kada se zagreje/ nema problema.  Kada izvedem i ove radove, javicu rezultate.
  • Vozi: Skoda Felicija GLX; 1,3 benzin; 1996

Van mreže zorjoZapočeo temu

• Ambition
  • Ugled: 4
Konacno resenje
« Odgovor #16 poslato: 09. Feb, 2015. 14:04 »
Posle sredjivanja karburatora krenuo sam na proveru filtera u rezervoaru.
Skinuo sam plovak sa sitom, nalazi se ispod zadnjeg sedista, negde oko sredine, u predelu iza menjaca, ispod tepiha, prema prednjoj ivici sedista. Filer za benzin je izgladao kao nov, ni traga od djubreta, sasvim cist, plovak radi odlicno, kontakti u redu. Provera dovodnih creva, do metalne cevi, da nema fals vazduha, da nisu zapusena creva, cevi, produvavanje malim kompresorom za pumpanje guma, kroz cevovod do motornog prostora, do filtera za benzin.
Sve u redu, i onda problem svedem na pumpu za benzin. Ikov original, ali sluzi odavno, malo i curi ulja spolja na motor, smering u njoj popustio. Verovatno je porozna membrana, pa kada odstoji nekoliko sati /preko noci/ ostane bez goriva, kada krene da pumpa nema odmah dovoljno protoka, za to vreme se potrosi gorivo iz lonceta karburatora, i moja Felicija se gasi. Prilikom verglanja pumpa krene da pumpa, malo po malo membrana uspe da izbaci goriva da nekako normalizuje rad...Kod mene je pumpa za benzin mehanicka,  bez lonceta, srafi se sa tri srafa na motor. Odlucio sam se za pumpu slovenackog proizvodjaca PTZ model nosi oznaku4502A /model bez A, dakle samo 4502 je za Favorit, sa loncetom, i srafi se sa dva srafa/, zamenio, i vozim se vec nedelju dana, Felicija peva, ja u neverici, samo cekam cimanje. Konacno sam resio visemesecni problem.
  • Vozi: Skoda Felicija GLX; 1,3 benzin; 1996