Autor Tema: Zvuk više u kabini  (Pročitano 12762 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže lanset

Odg: Zvuk više u kabini
« Odgovor #45 poslato: 22. Avg, 2023. 09:11 »
Probao sam ovo sa sinom, čini mu se da je zvuk iz petih vrata, skinuli smo unutrašnju plastičnu oblogu, ona stoji na metalnim stipaljkama koje se kače na metalne otvore na vratima. Mogli su ovo drugacije da reše. Videću da i ti štupaljke presvučem izolir trakom, po ivicama plastike stavio sam samolepljivu sunđer traku, međutim i dalje se čuje.

Prošle godine sam bio u servisu, oni su skinuli tu zaštitnu plastičnu stanicu i tada se čulo u vožnji. Problem je što se to čuje preko ležećih policajaca pri većoj brzini, a i ne uvek isto. Moguće da je nešto sa bravom i različitim položajem pri zatvaranju vrata.

@lanset  Mozda si vec pokusao, ako nisi, sto ne bi neko seo pozadi da osluskuje dok ti vozis, ako imas deljiva sedista obori vecu stranu da bude bolji uvid odakle kucuka pa kad lokalizujes deo gepeka, levo ili desno, spolja ili unutra onda kreni da rasturas dok tacno ne nađes sta je. Kod mene se cuo tako neko metalno kucukanje ali ja se nisam dugo mucio, rucica od dizalice nije bila propisno sklopljena (ono kad je tesno priljubljena uz telo dizalice) pa je zveckala. By the way, nikako mi nije bio jasno to tehnicko resenje u smislu sto se ta rucica tako "cudno" pakuje ali eto.. sve mi se samo kazalo.
  • Vozi: Škoda Kodiaq

Na mreži predragas

« Odgovor #46 poslato: 22. Avg, 2023. 09:38 »
Trebalo bi proveriti i ram tablice, on zna da proizvodi takav zvuk...
  • Vozi: Škoda Rapid 1.2tsi 2014. Elegance

Van mreže observer

« Odgovor #47 poslato: 22. Avg, 2023. 10:09 »
Na ovaj deo sam mislio, za test obmotati izolir trakom i provozati. Ako zvuka ne bude bilo sve brave dobro isprskati wd 40 i skinuti izolirku, jer vise nece biti potrebe za njom.

Ovo je radilo i kod mene posao dok sam imao Polo. Ali ja sam imao stalno namotanu izolirku i to bas podebeo sloj. Drzalo je svih 10 godina koliko je auto bio kod mene.

Međutim, dajte da tačno utvrdimo odakle je zvuk.

Prema opisu, rekao bih da se ipak javlja iz vešanja. Ja taj zvuk zovem "otvaranje Drakulinog kovčega" jer baš tako zvuči a javlja se kada se opruge i amortizeri istežu (povratni hod, nakon sabijanja). Leka mislim da nema, vrlo je čest kod VW, čuo mi se i na Polu i sada na Golfu (istina sad malo manje posle redovnog servisa jer izgleda da znaju za foru pa podmazuju kritične tačke nečim, iako im ništa nisam spomenuo povodom toga).

Isti zvuk ćete čuti i kada podignete auto na dizalicu, za vreme dok se opruga točka isteže.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Van mreže lanset

« Odgovor #48 poslato: 22. Avg, 2023. 10:27 »
To sam prvo uradio, stavio sam gumenu lepljivu traku na unutrasnjim delovima lima, kao i na ranijim kolima.

Trebalo bi proveriti i ram tablice, on zna da proizvodi takav zvuk...

Na mreži petarp031

« Odgovor #49 poslato: 22. Avg, 2023. 11:04 »

Ovo je radilo i kod mene posao dok sam imao Polo. Ali ja sam imao stalno namotanu izolirku i to bas podebeo sloj. Drzalo je svih 10 godina koliko je auto bio kod mene.

Davne 2010.god sam mesecima jurio odakle dolazi zvuk sve dok nisam krenuo na dalji put sa dva drugara. U voznji drugar otvori vrata i zvuk prestane. Onda namotamo traku i radilo je dobrih 5, 6 godina, sporadicno sam dodavao traku kada se ista osteti.
Pre par godina jedan mehanicar vidi namotanu traku i kaze, skini ovo i dobro isperi brave nekim sprejom poput wd, problem su suve brave pune prljavstine i one ti prave zvuk. Sad sporadicno prsnem sprejom i nemam nikakvih problema, traku sam skinuo, ipak je lepse bez nje i bolje se zatvaraju vrata.
Pozdrav

Van mreže observer

« Odgovor #50 poslato: 22. Avg, 2023. 11:30 »
Meni se to čulo na potpuno novom autu, nije tu imalo ništa da se isprlja. Izludeo sam dok nisam provalio odakle dolazi. Hebo sam i fau-ve i sve :D
Možete misliti koliko je tu zazora bilo kada sam imao namotano bar 2mm trake i tek tada je sve šljakalo bez problema.
Valjda zato što su ga vrljavi Španci sklapali, bilo je i nejednakih zazora na spojevima panela na karoseriji, kao da je bio sastavljan od dva.
  • Vozi: VW Golf 7 1.2 TSI Trendline 2017

Na mreži Ljuba

« Odgovor #51 poslato: 22. Avg, 2023. 19:36 »
Imas li 3. red sedista, mozda pojasevi u C stubovima landaraju.
  • Vozi: Fabia 2

Na mreži Ljuba

« Odgovor #52 poslato: 22. Avg, 2023. 19:45 »
Imas li 3. red sedista, mozda pojasevi u C stubovima landaraju.
Htedoh reci D stubovi, golem je kodiak   :))
  • Vozi: Fabia 2

Na mreži Šiki

« Odgovor #53 poslato: 22. Avg, 2023. 19:57 »
 Potvrđujem ovaj zvuk iz vešanja vozila, tj " Otvaranje Drakulinog kovčega", kao što kaže observer.  bravo2Možda se samo nije čulo, dok je auto bio baš nov. Kada je u pitanju enterijer, slažem se sa kolegom Petromrp31, ovakav tip zveckanja dolazi iz mehanizama brava,(vrata, sedišta, prtljažnik,) na mestima spojeva, zbog velikih zazora. Pedantno i precizno urađeno, nema šta... =)).
 Dugo me je izluđivao ovakav sličan zvuk, kao kod lanset-a, na kraju sam slučajno sam otkrio da dolazi od mehanizma brave zadnje klupe, u "dvotrećinskom" delu sedišta, kod desnih zadnjih vrata. Obmotao debeli sloj izolir trake, i od tada zvuka nema. Što rekoše kolege, najteže je naći pravi izvor "zveketanja".
 Drugi  ovakav iritirajući zvuk, koji je odmah lociran, je mehanizam brave desnog pojasa za vezivanje, koji zvecka li zvecka, kad je put loš. Pošto na tom mestu uglavnom sedi supruga(a njoj ne smeta i nije to ništa bitno... :(), ni dan danas ovo nisam rešio, a i ne znam i na koji način.
  • Vozi: Škoda fabia 1,2 HTP Elegance-do 03. 2016, trenutno Golf 7 1,2 TSI

Van mreže lanset

« Odgovor #54 poslato: 15. Sep, 2023. 08:56 »
Htedoh reci D stubovi, golem je kodiak   :))

Nemam treći red sedišta.

Van mreže lanset

« Odgovor #55 poslato: 15. Sep, 2023. 09:09 »
Nisam proveravao brave zadnje klupe jer zvuk dolazi dalje od nje, ka petim vratima.
Moracu da odem do drugog servisa. Bitno je da mogu da reprodukujem taj zvuk blizu servisa.
Juče sam prolazio pored kružnog toka na Banjici, imaju one bele tanke upozoravajuće trake pre ulaska na kruzni tok. A pri prelasku preko njih se najviše čuje taj metalan zvuk.

A Alpros servis je na 500 m odatle. Videću da odem, da zakazem pregled i da majstoru pokazem taj zvuk.

Potvrđujem ovaj zvuk iz vešanja vozila, tj " Otvaranje Drakulinog kovčega", kao što kaže observer.  bravo2Možda se samo nije čulo, dok je auto bio baš nov. Kada je u pitanju enterijer, slažem se sa kolegom Petromrp31, ovakav tip zveckanja dolazi iz mehanizama brava,(vrata, sedišta, prtljažnik,) na mestima spojeva, zbog velikih zazora. Pedantno i precizno urađeno, nema šta... =)).
 Dugo me je izluđivao ovakav sličan zvuk, kao kod lanset-a, na kraju sam slučajno sam otkrio da dolazi od mehanizma brave zadnje klupe, u "dvotrećinskom" delu sedišta, kod desnih zadnjih vrata. Obmotao debeli sloj izolir trake, i od tada zvuka nema. Što rekoše kolege, najteže je naći pravi izvor "zveketanja".
 Drugi  ovakav iritirajući zvuk, koji je odmah lociran, je mehanizam brave desnog pojasa za vezivanje, koji zvecka li zvecka, kad je put loš. Pošto na tom mestu uglavnom sedi supruga(a njoj ne smeta i nije to ništa bitno... :(), ni dan danas ovo nisam rešio, a i ne znam i na koji način.