Autor Tema: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 60533 puta)

0 članova i 29 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
Odg: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #360 poslato: 21. Dec, 2019. 08:24 »
Uh, vrednosti se nesmeju menjati, odstupanje od 5% do 10% bi bila neka dozvoljena gornja granica.
  • Vozi: skoda 1000 MB

Van mreže JJ

« Odgovor #361 poslato: 21. Dec, 2019. 10:33 »
Aha shvatio sam,

Citat
Trebalao bi preko uredjaja za kontrolu CO% - analizatora izduvnih gasova proveriti kavalitet sagorevanja gorivne smese plina - vazduha kako na leru tako i na turazi od 3000 -3500 O/min. Na leru ugljen monoksid bi trebao da se krece u opsegu od 2,5 - 3%, a na pomenutim turazama od 0,4 - 0,8% CO.

trebam imati isto CO na leru i turazi, sad me zbunjuje ovaj citat gore koji tvrdi drukcije, sto sam propustio? :o
  • Vozi: Skoda Favorit 1.3L 43kW

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
« Odgovor #362 poslato: 21. Dec, 2019. 22:32 »

Trebalao bi preko uredjaja za kontrolu CO% - analizatora izduvnih gasova proveriti kavalitet sagorevanja gorivne smese plina - vazduha kako na leru tako i na turazi od 3000 -3500 O/min. Na leru ugljen monoksid bi trebao da se krece u opsegu od 2,5 - 3%, a na pomenutim turazama od 0,4 - 0,8% CO.

.

Aha shvatio sam,

trebam imati isto CO na leru i turazi, sad me zbunjuje ovaj citat gore koji tvrdi drukcije, sto sam propustio? :o

NIsi dobro svatio...Kad se pomocu analizatora podesava smesa onda se kontrola vrsi i na leru (850-900 o/min) kao i na turazi ( 3500-4000 o/min). Koncentracija Co na leru treba da bude 2,5-3%, a na turazi 0,4-0,8%. I sta tu nije jasno? Na turazi je bolje sagorevanje i koncentracija opada...Ali, sve ovo ima smisla samo ako se to radi pomocu analizatora, bez analizatora vrednosti ce biti samo tu negde u okviru...mada ako je sve u redu razlika ne moze biti drasticna. Osnovno, da bi auto dobro isao i da bude sve u redu je da ventilil budu ispravni (nestelovani), dobar sistem za paljenje i svecice odgovarajuce toplotne vrednosti. Skoda "voli" Ceske svecice. Zato je najbolje koristiti marku BRISK i po katalogu Briska uzeti odgovarajucu toplotnu vrednost. Za moj auto je to konkretno DR17YS....zazor 0,7...E sad...ako imas nekog majstora koji ima analizator. onda neka ti on nasteluje...ako nemas ili ne mozes da nabavis svoj analizator, onda ti i ove vrednosti nisu vazne, vec po "sluhu" i "zeljama"....Prvo...da bi dobro nastelovao rad na gasu, sistem za rad na benzinu mora da bude apsolutno ispravan. Upalis auto na benzinu, postis da se motor zagreje i rad na leru mora da bude u granicama normalnog, ravnomeran rad na leru 850-900 0/min pri upaljenim svetlima. Tada imas osnovnu podesenost polozaja leptira gasa na karburatoru, moment paljenja i siguran si da je elektrika ispravna. Kad je to u redu onda pristupas podesavanju ler rada na gasu...jer karburator vise ne diras a zeljene performanse moraju biti kao na radu na benzinu. Na gasu, rad na leru se podesava na isparivacu zakretanjem srafa levo ili desno, ali po malo dok se ne postigne zeljeni broj obrtaja (850-900) sa upaljenim svetlima. Odnos smese se moze pri tome proveriti "drukanjem" pedale kocnice. Ako odnos nije dobar, pri drukanju moze doci do porasta ili pada broja obrtaja i tada se zavrtanj jos sasvim malo navija ili otpusta sve dotle dok broj obrtaja ne bude konstantan pri drukanju...ako tada ne bude tih oscilacija, znaci da je odnos gasa i vazduha dobar, i tad kad bi ga i postavio na analizator video bi da bi rezultati bili dobri (idealni)....Kad se tako podesi rad na leru, pristupa se podesavanuju pri opterecenju...Posto imas dvogrlu slavinu, sraf za drugo grlo potpuno zatvori....Rukom pomeri leptir gasa na karburatoru do polovine hoda i sada stelujes prvo grlo...Rukom sve vreme drzis polugu gasa a drugom prvo zavrces sraf  na slavini do maltene gaasenja motora a onda brzo ga odvrces do zeljenog broja obrtaja 3000-3500-4000 obrtaja pri istom polozaju poluge gasa...I sad si kao nastelovao prvo grlo...ceo postupak mozes ponavljati dok ne budes siguran da je to-to....Sad pristupas stelovanju drugog grla...Polugu gasa na karburatoru pomeris do kraja i drzis, a drugi sraf brzo otvaras (imas prvo trokiranje) dok ne postignes zeljeni broj obrtaja 3500-4000 obrtaja. Onda krenes u probnu voznju...ako lepo prima gas to je to ako ne, mozes jos malo za 1/4 odvrnes srafove na slavini.. eventualno jos jednom....i to je to....Punis rezervoar do kraja...vidis koliko trosi i to ti je cela mudrost....
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže JJ

« Odgovor #363 poslato: 21. Dec, 2019. 23:20 »
Probat cu!
 bravo2

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #364 poslato: 21. Dec, 2019. 23:35 »
Uzgred...JJ..posto iz profila vidim da si iz Zagreba...mogao bi "iz prve ruke" da nam kazes kakva je tamo situacija, kod vas, sa kontrolom izduvnih gasova na tehnickom pregledu...Culi smo ovde neke price...ali prava informacija bi dobro dosla
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže crtacrta

• RallyeSport
  • L&K ugled: 2
« Odgovor #365 poslato: 22. Dec, 2019. 07:08 »
u hrvatskoj se to zove eko test
https://www.auto-remetinec.hr/?used=23&model=EKO-test

vozila s ugrađenim plinom ne rade eko test i znači mogu izbacivati tone co2 i ostalih plinova  neće pasti na tehničkom  pregledu i smatraju se ispravnim .
Tako da je ugradnja plina spas za vozila s karburatorom jer niti jedno takvo vozilo teško da bi prošlo eko test tj tehnički pregled
  • Vozi: octavia 1.6 mpi ,LPG

Van mreže JJ

« Odgovor #366 poslato: 22. Dec, 2019. 08:43 »
Upravo tako, placam 70€  vecu registraciju zbog plina ali nema eko testa, isto tako iz prve ruke mogu reci da ste svi skoro doktorirali taj plin na karburator, u Zagrebu, svaki majstor (ako je dovoljno star da raumije kako to funkcionira) ima svoju teoriju nagadanja tako da sam shvatio da moram sam to srediti.

Sta vi na plin u Srbiji radite eko test plina ( mjerenje izduvnih plina)?
« Poslednja izmena: 22. Dec, 2019. 08:49 JJ »

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #367 poslato: 22. Dec, 2019. 09:23 »
KOd nas je pre par godina stupio na snagu novi zakon o tehnickom pregledu, gde su se drasticno poostrile kontrole...zapravo i kazne za tehnicke servise, tako da je njima lakse da te obore nego da rizikuju kazne i zatvaranje. Sto se tice izduvnih gasova, oni se kontrolisu ali za sada se samo registruju da li su dobri ili ne, ali od 2o21. stupa na snagu...I sad, koliko ja shvatam ovaj zakon, meni deluje dosta "crno-beo"...ili si dobar ili nisi...Padas ili prolazis...I ja bih voleo da se kod nas uvede ta EKO taksa...pa ako nisi dobar, platis malo vise ali vozis...A to ce te naterati da ili popravis sistem ili zamenis auto...ali ipak vozis. Ovako...nemamo pojma sta ce da bude wac1.

Van mreže JJ

« Odgovor #368 poslato: 22. Dec, 2019. 10:01 »
Ajoj, nije dobro.

Ja se sjecam da sam jednom u auspuh na tehnickom guro papir i renault 4 je imo rezultate co2 bolje nego danasnje masine  =))

Nitko nije spominjao spustanje cijevi u karburator, kakva su vasa iskustva oko toga, znaci da se plin ne dovodi na difuzor i leptir nego to ide skroz dolje u karburator.

Bas me zanima sto Vi mislite o ovom konceptu.

Van mreže crtacrta

• RallyeSport
« Odgovor #369 poslato: 22. Dec, 2019. 11:16 »
Upravo tako, placam 70€  vecu registraciju zbog plina 
dozvoli da te ispravim , 70 e kod registracije plačaš jer u cijeni plina nema naknada za ceste (izgradnju i održavanje) .

ta naknada je ugrađena u cijenu benzina i iznosi 1.20 kune po litri   kako ti trošiš plin plačaš 550 kn kod registracije .

Ako to provučemo na 15 000 km koliko je uobičajna godišnja kilometraža ispada da  cijena plina raste za  0.33 kune  po litri .

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #370 poslato: 22. Dec, 2019. 17:02 »

Nitko nije spominjao spustanje cijevi u karburator, kakva su vasa iskustva oko toga, znaci da se plin ne dovodi na difuzor i leptir nego to ide skroz dolje u karburator.

Bas me zanima sto Vi mislite o ovom konceptu.

To je zastareli koncept koji se nekad primenjivao...busio se karburator...i to u vreme kad se plin vozio u zacetku na prostorima stare Jugoslavije...Pre 40-tak godina...Tada i nije bilo plinskih servisa, ni potrebnih delova, vec su ljudi u "uradi sam" varijanti to sebi ugradjivali...To je u stvari i opasna varijanta jer moze doci do samozapaljenja ako nastane proboj varnice kroz ventil...To sad ovde sigurno ne moze da prodje, jer se sada plin ugradjuje u specijalizovanim servisima (koji imaju svu potrebnu opremu i delove) a nakon ugradnje sledi ATEST koji vrsi nezavisna agencija (ima ih vise)...Koja sve to pregleda i slika i izdaje potrebnu dokumentaciju...Ne moze auto da prodje tehnicki pregled bez ATESTA tj. reatesta posle roka od 7 godina. I plinska boca i ventili se menjaju posle isteka roka trajanja...I atest se nosi i pokazuje zajedno sa saobracajnom dozvolom ako ti traze saobracajci. Saobracajna dozvola se takodje menja, jer se menja masa vozila kao i vrsta goriva. To je sada automobil sa vrstom goriva:" na benzin  i gas"...A ako bi hteo da skines plinski uredjaj, opet moras na ATEST, da se proveri da je sve vraceno na "standard". I opet se menja saobracajna i vrsta goriva...

Van mreže JJ

« Odgovor #371 poslato: 22. Dec, 2019. 21:46 »
Aha, to znam da se i skidanje treba atesirati ali barem je u Zagrebu situacija da se na tehnickom odmah atestira sve, znaci imam novu bocu i papire za nju ali kao ovaj na tehnickoj stanici atestira (zapravo samo poslika, mogo sam cak i ja montirat), isto tako mogu busiti po karburatoru, raditi kakve god izvedbe zelim, bitno da okolo plin ne curi i da imam papire za isparivac i onaj ventil.

Barem koliko sam ja upoznat nisam nigdje vozio na nikakve atestove, ovi su samo pregledali curenje plina s uredajem i uzeli lovu za "atestiranje", sto je nepravedno prema majstorima koji su radili to za puno manje para a ovi za gledanje su uzeli vise.

Izgleda da su kod Vas u Srbiji dosta rigorozni oko toga, meni su cak rekli da ako i kod nas ne prodem ili ne nabavim papire za instalacije 27 godina da mogu u Bosnu sve sredit.

Na kraju sam prosao auto bez pola papira jer je iz vremena kad to nije trebalo ! (Cijeli odijel iz CVH se angazirao da se to rijesi)

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #372 poslato: 28. Dec, 2019. 14:55 »
Dobrivoje, aj malo pomos.

Ovako je problem.
Znaci kada motor stigne na radna temperatura, i kada nema nikakve potrosace ukluceno, obrtaje su na 900 rpm. (ovo ti kazem jer sam ugradio tablu sa obrtometar).
I sada, kada upalim svetla, obrtaju padaju na oko 700. Znaci gubi oko 200 obrtaje kada su svetla upalene.
Ono sta se desava je da kada obrtaju su na oko 700, punenje sa alternatora nije bas okej.
Kada su obrtaje na 900 bez svetla, multimeter kaze 14.6 volti.
Kada upalim svetla i padnu na 700, punenje ide ispod 13.5 volti.
Ako dodam malo gas i obrtaju se krenu na 1000 rpm, ondak punenje je 14.2-3 volti.

Ja sam napravio jedan test, prebacio sam je na benzin i obrtaje su bile 900 bez svetla, i kada upalim svetla padnu na 850. Znaci samo 50 obrtaje gubi na benzin nego na plin 200 obrtaje. I na benzin isto na 900 rpm puni 14.6 volti, kada upalim svetla i obrtaju padnu na 850, ondak napon je 14.2-3 volti

Znaci neznam gde da trazim problem. Na plin pali perfektno, i na hladan start i na vruc.
Kada je motor ugrejan, pali na pola kluca, samo malo okrenem kluc i motor startuje.
Vuce odlicno na plin, sve je okej.
Zamenio sam sva creva sta se tice vakuuma.

Dali su svecice stasane za zamenu ? Jer vozim gi oko 22 000 km, brisk standardne svecice

isto tako primetujem na niske obrtaje ako malo dodam vise gas, skazalka obrtometar malo skace, ako dodajem gas polako, skazalka ne skace.
U par temi sam procitao da ako skazalka obrtometar skace, ondak ima neki problem sa strujom.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže crtacrta

• RallyeSport
« Odgovor #373 poslato: 28. Dec, 2019. 15:05 »
podigni okretaje na isparivaču ,
ne znam gdje i kako jer ne znam, kakvi imaš isparivač .

i ne brini previše o okretajima na ler , nikad ne voziš na ler ..problem je ako se ugasi na ler ...to treba riješiti

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #374 poslato: 28. Dec, 2019. 15:08 »
E to sam zaboravio da napomenem. Nemoze da se podignu  obrtaje na isparivac. Koliko god da stelujem, nemoze vise od 700 obrtaja na plin kada je zagrean motor,
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Login = pun pristup, 0 reklama

Zdravo! Uloguj se ili Registruj. Novi aktivacioni Email?