Autor Tema: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)  (Pročitano 60474 puta)

0 članova i 33 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
Odg: Plinski sistem na karburatoru mog auta (Odgovara: Dobrivoje)
« Odgovor #75 poslato: 31. Dec, 2015. 19:09 »
I kada pritisnem gas za da aktiviram sauh, no i kada palim bez da aktiviram sauh, spored toa sto cujem kako motor radi, obrtai su isti.
Ali ako nastavi da bude preku 12 litara potrosnja plina, ke idam na majstor da mi proveri dali mi je sauh ured. Isto i palenjeto na razvodnikot da mi go proveri.
Citao sam niz temive da palenje mora biti 5 stepeni ranije za benzin, a ako se vozi strikno na plin, moze toa da bude i do 10 stepena ranie. Posto ja vozime samo na plin, mogu da nateram majstor da mi jos malo stavi palenjeto na ranie.
Videcem da probam malo i da zatvorim dugme na isparivac so koj se regulira ler, ono koje sam odvijao za da mi ne gasi kad mi motor ponekad radio nemirno i gasio na ler.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže DobrivojeZapočeo temu

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
« Odgovor #76 poslato: 31. Dec, 2015. 19:48 »
Izgleda da ti je neko od majstora odvio zavtanj za regulaciju obrtaja hladnog starta, ili je automatski sauh zaglavljen.

Kad budes hteo pre prvog paljenja skini plastican poklopac kucista filtera ( kao kad bi hteo da menjas filter vazduha ), pogledaj kako stoji letir sauha ( malo je zakosen ( 5 - 10 stepeni) ). Zatim pritisni pedalu gasa ( polako ) 2/3 i ponovo proveri kako stoji leptir sauha.

Leptir mora da zatvori difuzor prvog grla ( automatski sauh je delimicno ispravan ), kad motor proradi leptir se pomera za 3 - 4mm ( sad je automatski sauh 100% ispravan pod uslovom da nije skinuta blomba sa zavrtnja za regulaciju obrtaja ).

Obrtaji motora su mirni i u opsegu 1700 - 1900 O/min ( pod uslovom da je gorivna smesa pravilno podesena i tacno paljenje ).
  • Vozi: skoda 1000 MB

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #77 poslato: 31. Dec, 2015. 19:54 »
Ajde ke proveram naredni denovi ova so sauhot da vidam dali kada pritiskam gas, dali leptirot go zatvara grloto.

• Laurin&Klement
« Odgovor #78 poslato: 02. Jan, 2016. 20:03 »
Dokle si stigao Filo legendo?  wac1

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #79 poslato: 02. Jan, 2016. 21:23 »
Danas negde oko 17 casot moj otac i majka su se vratili kuci od Bitola, 180 km od Skopje.
Tako da videcem evo sutra ako nigde ne ide cale, pa tamam da vidim kako stoi sauhot.
Inace evo kako bila potrosnja. Pred neki dan stavili smo 32 litara plin, od taj plin, 40 km niz Skopje, a 180 do Bitola. Tamu cale dopunil plin, 18.5 litri, znaci za pominati 220 km, 18.5 litri, toa mu dolazi 8.4 na 100 km.
Znaci 40 km niz Skopje, zatim 180 km na otvoreno so voznja 90-120, bar tako mi kaze cale.
Moj racun mi kaze da u ovoj slucaj, potrosnja na otvoreno je ispod 8 litri, negde oko 7.5 sto je i korektno.

Van mreže Bacteria

• Style
  • L&K ugled: 2
« Odgovor #80 poslato: 03. Jan, 2016. 16:05 »
Danas negde oko 17 casot moj otac i majka su se vratili kuci od Bitola, 180 km od Skopje.
Tako da videcem evo sutra ako nigde ne ide cale, pa tamam da vidim kako stoi sauhot.
Inace evo kako bila potrosnja. Pred neki dan stavili smo 32 litara plin, od taj plin, 40 km niz Skopje, a 180 do Bitola. Tamu cale dopunil plin, 18.5 litri, znaci za pominati 220 km, 18.5 litri, toa mu dolazi 8.4 na 100 km.
Znaci 40 km niz Skopje, zatim 180 km na otvoreno so voznja 90-120, bar tako mi kaze cale.
Moj racun mi kaze da u ovoj slucaj, potrosnja na otvoreno je ispod 8 litri, negde oko 7.5 sto je i korektno.
Drugar kako ti go podesija palenjeto i dali vozis so uklucen vakum na razvodnikot me interesira kaj mene promenliva e potrosnjata tocam isklucivo na Okta

• Laurin&Klement
« Odgovor #81 poslato: 03. Jan, 2016. 19:25 »
Kod paljenja nema puno filozofiranja i nemojte dozvoliti da Vas iko vara. Sa letnjim ili zimskim podesavanjem paljenja, posebno se podesava paljenje na plinu a posebno na benzinu.

Sve su to gluposti i prevare da bi se od vlasnika automobila uzeo koji dinar vise. Pravilno podesavanje paljenja na Vasem automobilu izvodi se sa instrumentom koji dobija impuls od visokonaponskog kabla sa prve ili cetvrte svecice.
 Instrumenat je poznat pod nazivom stroboskop ali, pre podesavanja paljenja vazno je podesiti pravilne obrtaje na leru. I smesu benzina ili plina na leru, kako bi dobili miran i stabilan rad motora.

Kad su se dobili pravilni obrtaji motora i njegov miran rad na leru, tek tada se pristupa kontroli paljenja. Ako ovaj postupak kontrole paljenja nije ispostovan nece te dobiti pravilno paljenje. A takav Vam majstor nije potreban.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #82 poslato: 03. Jan, 2016. 23:25 »
Drugar kako ti go podesija palenjeto i dali vozis so uklucen vakum na razvodnikot me interesira kaj mene promenliva e potrosnjata tocam isklucivo na Okta

Od koga mi e zemena skodava, samo svekici, filter za vozduh i ulje so filter za ulje imam smeneto okolu motor, nisto drugo ne sum cepkal. Vakuumot mi e uklucen.
Mada i svekicite ne mi bea novi, drugar mi gi dade isto so felicija, 2000 km gi vozel i gi izvadil, zdravi bea, marka Brisk.

Inace ne bev i danas vo mogucnost da proverim sauh, ustao sam malo kasno oko 12-1 saat na podne, pa cale opet nije bio doma so kolata :/

• Laurin&Klement
« Odgovor #83 poslato: 04. Jan, 2016. 18:16 »
Drago mi je kad vidim da temu koju vodim ima toliko pregleda, a pokrenuta je krajem septembra meseca. Steta je sto sa toliko pregleda ( 1500 ) ima malo ( 82 ) poruka.
Neznam da li su clanovi lenji ili je bolje da slican problem neko drugi umesto njih napise. Pisanje nije tesko pa zato nasi forumasi, slobodno postavite pitanje i dajte se ukljuciti u resavanju loseg rada motora na Vasem automobilu...

Van mreže Bacteria

• Style
« Odgovor #84 poslato: 04. Jan, 2016. 21:11 »
aje Dobrivoje daj jedan predlog za moju Feliciju trosi vise od 14 l plina ,super radi na leru i dobro ide vuce.Ima 11 bar kompresija ,sada sam radio ventile 0.20 neznam zasto trosi toliko ,daj predlog za stepen predpaljenja i dali da vozim sa  ukljucen vakum na razvodnika ili ?

• Laurin&Klement
« Odgovor #85 poslato: 04. Jan, 2016. 22:27 »
Treba da vozis auto sa povezanim crevom od karburatora do vakum aparata razvodnika. Paljenje treba proveriti sa stroboskopom i podesiti na 7 stepeni predpaljenje sa 850 O/min. Proveriti da li automatski sauh pravilno radi i da li se u roku od 3 - 5 min. iskljucuje na ovo vreme.

Ako je sve navedeno ispravno krecec sa podesavanjem gorivne smese plina i vazduha. Najbolje podesavanje je sa analizatorom izduvnih gasova, ali se sa odredjenim iskustvom moze i odokativno - rucno podesavati. Vazno je imati suvo vreme i cist put, pa kreces sa podesavanjem plina.

Pusti motor tvog auta da se zagreje na radnu temperaturu, kad se automatski sauh iskljucio ( blago isturiraj motor ). I dobijes obrtaje motora na ler, probaj da zavijes zavrtanj na isparivacu ( crni plasticni ). Toliko dok ne osetis da se smanjuju obrtaji motora naleru. Zatim, za cetvrtinu kruga ponovo odvi taj zavrtanj. Ugasi motor i bez dodavanja gasa  probaj da ga upalis ( zaverglaj ga u trajanju od 1 - 2 sec. ). Motor bi trebao sa lakocom da upali i u momentu da postigne obrtaje lera, koji su mirni.

Sad kreces da se vozis, izlazis iz grada i  na nekom slobodnom mestu stajes. Otvaras haubu i na slavini koja je povezana crevima, stezes zavrtanj za pola kruga. Zatvori haubu i kreni ostrije da vozis auto van naselja, ako ti deluje da i dalje odlicno vuce, ponovi postupak smanjivanja protoka plina na turazi.

Kad u jednom momentu osetis da je motor auta lenj i da vise nije dobar odziv na gas, povecaj ga za cetvrtinu kruga. Pa ponovo vozi, kad osetis da si dobio zeljeno ubrzanje i dobro prihvatanja gasa, ponovi doterivanje gorivne smese na leru. Kad si i to sinhronizovao, auto je sredjen onako kako si ti zeleo i doveo ga 80 - 90% tacno...

Slazem se da je sa mernim instrumentima lakse, brze i tacnije. Slikacu i postavicu slike kako lose podesen plin topi difuzor karburatora...

Danas mi dolazi opel astra 1,6 monopoint sa venturi plinskim sistemom. Remontovan je isparivac kod plinadjije, ali vlasnik je nezadovoljan sa radom motora. Kad sam merio izduvne gasove sa analizatorom, vlasnik i ja nismo mogli da verujemo koliko je prebogata smesa plina bila ( 8,2% CO ). A na turazi je preterano ( sto bi mi majstori rekli " odsecen " ) mala smesa ( 0,3% CO ). Kad sam doterao smesu na leru dobili smo bolje obrtaje motora na leru i finiji rad. Sa doterivanjem smese na turazi ( od 0,5% CO ), astra je isla ko zmija...
« Poslednja izmena: 04. Jan, 2016. 22:41 Dobrivoje »

Van mreže Bacteria

• Style
« Odgovor #86 poslato: 05. Jan, 2016. 18:00 »
Hvala ti puno za detaljnije objasnenje !
Kod nas majstori steluju ventile  0.15 0.20 sto mislim da nije u redu Kad sam prestelovao oba na 0.20 potrosnja je pala od 14.5 na 12.4 l plina.jos da ovo podesim pa cu spodeliti rezultate !
Hvala jos jednom na pomoci !

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 10
  • za bolje znam ali mi bolje ne treba
« Odgovor #87 poslato: 05. Jan, 2016. 21:05 »
pozdrav
da li je pozeljno stelovanje sa upaljenim oborenim svetlima ili ne za ler gas?
  • Vozi: skoda felicia 1.3 glx 2000 god

• Laurin&Klement
« Odgovor #88 poslato: 05. Jan, 2016. 21:34 »
Treba sve potrosace struje koji nisu bitni za rad motora iskljuciti. Na taj nacin omogucavate da na primarnom delu bobine imate maksimalan napon, koji ce dati maksimalan napon na sekundarcu. Jer ce svecice tada dati maksimalnu mogucu varnicu.

To Vam je dragi moji forumasi, kao jedan lanac. Svaka karika je i te kako vazna....

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
« Odgovor #89 poslato: 05. Jan, 2016. 22:52 »
Da, ali sta ce mo sa cinjenicom da potrosaci moraju biti ukljuceni u saobracaju...Sada i po zakonu moraju biti ukljucena oborena svetla, a gde su i drugi potrosaci koji se ukljucuju u normalnoj eksploataciji...??? Strucna literatura napominje da pri stelovanju treba da budu ukljucena oborena svetla...E, sad... wac1
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Login = pun pristup, 0 reklama

Zdravo! Uloguj se ili Registruj. Novi aktivacioni Email?