Autor Tema: budj u kabini  (Pročitano 3884 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Vladimir FFZapočeo temu

budj u kabini
« poslato: 13. Mar, 2016. 20:48 »
Pre svega, pozdrav svima.
Nisam pisao ranije jer sve što me je zanimalo neko je već opisao.
Svoja iskustva nisam delio, nisam neki poznavalac automobila. Više sam korisnik.
Ako kažem da sam sa Favoritom prešao 13k km za šest godina onda vidite da i nisam ni neki korisnik.
Ali, pojavila mi se budj na stubovima zadnjih vrata, na prednjem delu. Slikao sam, mislim da se dobro vidi.
Ima li iko ideju odakle budj ovde?
Imam vodu i ispod patosnice vozača, skinuo sam celu prepisku sa Foruma, treba da prostudiram i pokušam da rešim.
Samo, mislim da nigde ne piše o mom problemu. Makar ja nisam našao.
Zato, molim vas za savet.
Kako to da rešim?
Ili, kod koga da odem i da mi ovo reši?
Unapred zahvalan svima

• Vozi: Škoda Fabia 1.2 htp 2004

Van mreže Peja

Odg: budj u kabini
« Odgovor #1 poslato: 13. Mar, 2016. 20:55 »
Za buđ mora neki otrov. Asepsol je odličan izbor, ali kupi onaj u boci "koncentrat" i sa takvim koncentratom prskalicom tretiraj taj stub, više puta u nekoliko dana, naravno uz detaljno brisanje posle.
Svakako, moraš prvo rešiti vodu patosnica.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže Beli82

« Odgovor #2 poslato: 13. Mar, 2016. 22:15 »
Mislim da za buđ neće pomoći asepsol. Buđ se stvara od bakterija koje proizvode buđ tj gljivice, pa je potrebno delovati fungicidom. Moraš proveriti koje sredstvo neće oštetiti materijale na koje se nanosi, pošto se većina tih sredstava radi na bazi hlora(sastav sličan domestosu). Soda bikarbona je efikasna u rastvoru sa vodom, ali trajnije rešenje moraš potražiti po farbarama uz ponovnu napomenu da dobro pročitaš uputstvo zbog agresivnog dejstva na materijale.
 Znam da je za zidove u kući gde ima buđi i kondenza 100% učinkovit sprej Savo koji se nanese prskanjem(atomizer), ostavi se da deluje, ali obavezno mora da se provetrava 24h prostorija i dan-dva se ne preporučuje spavanje u toj sobi jer ima ogromnu koncentraciju hlora što znači da je teška otrovčina koja bukvalno prži sve što dodirne, uključujući i disajne organe i oči prilikom isparenja.
Nemoj da te to odgovori od borbe sa buđi jer buđ može biti jednako opasna ako ne i gora po zdravlje od hlora.
  • Vozi: Fabia MK1 Combi 1.2 HTP-TNG 2006.

Van mreže Peja

« Odgovor #3 poslato: 13. Mar, 2016. 22:19 »
"ASEPSSOL 5  je  tečno dezinfekciono sredstvo , s delovanjem na gram-pozitivne i gram-negativne bakterije , alge , gljivice i na pojedine tipove virusa , kao npr.  na viruse infulence , herpesa simpleksa , vakcinije , besnila i njukasiske bolesti živine."
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD

Van mreže Beli82

« Odgovor #4 poslato: 13. Mar, 2016. 22:21 »
Inače, buđ je tu zbog vlage, što od kondenza, što od temperaturne razlike spolja i unutra. Hlor ubija buđ tako što je sprži tj isuši, a bez vlage bakterije i gljivice ne mogu da opstanu. Nikako nemoj strugati i mehaničkim putem skidati buđ jer tako raspršuješ spore gljivica koje onda lete na sve strane, razmnožavaju se, i naravno, ulaze u tvoje disajne puteve, što nikako nije dobro...

Van mreže Beli82

« Odgovor #5 poslato: 13. Mar, 2016. 22:24 »
"ASEPSSOL 5  je  tečno dezinfekciono sredstvo , s delovanjem na gram-pozitivne i gram-negativne bakterije , alge , gljivice i na pojedine tipove virusa , kao npr.  na viruse infulence , herpesa simpleksa , vakcinije , besnila i njukasiske bolesti živine."
Asepsol deluje trenutno...mislim da nije poenta da trenutno reši problem već da bude miran duže vreme. Za buđ koja je na zidovima ili u ovom slučaju vratima auta, mora agresivnije sredstvo koje će eliminisati buđ ali i sprečiti ponovno pojavljivanje buđi duže vreme.

Van mreže vlada320

« Odgovor #6 poslato: 13. Mar, 2016. 22:39 »
Varikina provereno efikasno otklanja budj. Ako se budj sada ukloni, ne bi trebalo da se ponovo pojavi do sledece zime, jer dolazi suncano vreme. Samo kise da prestanu i bice ok.
  • Vozi: Mercedes B180 w245 / ex Fabia mk1 1.4 16v

Van mreže ugi85

« Odgovor #7 poslato: 13. Mar, 2016. 22:39 »
Znam da je za zidove u kući gde ima buđi i kondenza 100% učinkovit sprej Savo koji se nanese prskanjem(atomizer), ostavi se da deluje, ali obavezno mora da se provetrava 24h prostorija i dan-dva se ne preporučuje spavanje u toj sobi jer ima ogromnu koncentraciju hlora što znači da je teška otrovčina koja bukvalno prži sve što dodirne, uključujući i disajne organe i oči prilikom isparenja.

Savo se vise ne prodaje, a zamena mu je Moldex koji se moze primenjivati na plasticne povrsine i jednako je ucinkovit.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.9TDI 2007 Combi Elegance, Škoda Fabia 1.9TDI 2004 Elegance

Van mreže Beli82

« Odgovor #8 poslato: 13. Mar, 2016. 22:46 »
Može ona vrlo lako da se pojavi i leti, upravo ako ne reši problem mokrog poda i patosnica. Što je napolju toplije, buđi odgovara jer ima spolja toplotu od stakla, a unutra isparava voda iz tepiha i vazduh je vlažan. Toplota i vlaga su najbolji drugari buđave buđi. :)

Inače, ja sam viđao Savo u prodaji, verovatno još ima lagera, mada može bilo šta slično što će ubiti buđ i sprečiti dalju pojavu iste, a neće nagristi tapacirunge.

Na mreži bigor

« Odgovor #9 poslato: 13. Mar, 2016. 23:03 »
Knauf odstranjivac budji, bilo je u rodicu i u romi prije,najvjerovatmije ga ima i u vecim farbarama. Nije ahresivam i skida sigurno samo se pridrzavaj uputstva
  • Vozi: skoda oktavia 2.0 AZJ

Van mreže Vladimir FFZapočeo temu

« Odgovor #10 poslato: 20. Mar, 2016. 19:08 »
Poštovane kolege,
Zahvaljujem svima na vremenu i iskustvu koje ste podelili sa mnom.
Ja Još to nisam primenio, što zbog odsutnosti što zbog neznanja kako da skinem zadnji panel na vratima.
Sad kada sam i to saznao, ostaje mi sledeći vikend da to i uradim.
Mislio sam da skinem panele kako bih lepo prišao svim zahvaćenim delovima.
Još jednom veliko hvala i pozdrav svima
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 htp 2004

Na mreži lipovaccc

« Odgovor #11 poslato: 20. Mar, 2016. 21:52 »
Isti problem imao uspešno sam rešio
Uzmi očisti odvode iz vrata kod mene bili zapušeni i zadihtuj panele i nema da fali
evo kako izgleda kad se buđ osuši

• Vozi: Škoda Fabia 1,2 htp 2005god