Apropo potrebe za krađom struje
http://forum.skodaforum.rs/tehnika-dijagnostika-mehanika/kradem-struju/msg54756/#msg54756Mirkuk me je zamolio da mu "nacrtam" kako sam to uradio...
Dugo sam razmišljao koja mi pozicija navigacionog uređaja (smart phone) najviše odgovara. Želeo sam postignuti max. pouzdanost u radu, a da mi pri tome navigacija bude pri ruci, ali i da ne zahteva previše skretanja pogleda sa puta. Prvobitno je stajao u otvorenoj kaseti iznad centralnih ventilacionih otvora, zatim pričvrsćen na vakuum za prednje vetrobransko staklo tako da bude sto blize desnoj ruci vozača, da bi na kraju navigacioni uređaj smestio iznad levog ventilacionog otvora ispred vozača, pričvršćen na vakuum u donji levi ćošak vetrobranskog stakla.

Ova pozicija mi odovara iz vise razloga.
1. svaka navigacija se greje, a ovako pozicionirana se lako hladi iz ventilacije automobila. Samo strujanje vazduha je dovoljno da se telefon ne usija. Uz uključen klima uređaj leti i uz direktnu izloženost suncu, navigacioni uređaj je leden.
2. Ovde je navigacioni uređaj "ušuškan" tik uz A stub pa je delimično zaštićen od sunca.
3. Lako je i elegantno sprovesti napajanje (ne vise nigde kablovi, nema bojazni od čupanja, ispadanja... jer kabli visi npr. preko centralne konzole i radija), a napajanje mi je potrebno jer se bi se telefon u potpunosti ispraznio posle 3-6h (dan-noć), a meni je potreban konstantan rado do 17h+
4. Od spolja ne bode oči
Napajanje je sprovedeno na sledeći način. U "upaljač" kod menjača je uboden USB punjač sa dvostrukim izlazom, nazivne struje 2.1A. Odatle "produžnim" USB kablom (3m) ispod sanki vozačevog sedišta, zatim ispod plastičnog tapacira vozačevog praga, zatim ispod plastičnog tapacira odmorišta leve noge pa naviše sve do korena A stuba, gde je izbačen ženski USB-A priključak. Odatle po potrebi (za duža putovanja) telefon povezujem kraćim USB-A na microUSB kablom (ca. 10 cm) .
Znači, ne tvrdim da je ovo najbolje rešenje, ali meni odgovara zbog pouzdanosti/praktičnosti/estetike.
Sledeći korak je da napravim/kupim USB punjač sa trostrukim izlazom, jer mi treba jedan za GPS, drugi za dashcam i treći da ostane slobodan kako bi se dopunio još jedan telefon/tablet... Ako pravim, podesiću izlazni napon na max. dozvoljeni, tj. 5V +5%, kako bi delimično kompenzovao pad napona kroz produžne kablove, tj. omogućio brzo punjenje uređaja

Ipak, ne može biti ništa tako pouzdano i elegantno kao fabrička navigacija. Po mom mišljenju, u nov auto vredi uložiti za fabričku navigaciju.