Autor Tema: Povisena radna temperatura na felicija 1.3 karburator  (Pročitano 8380 puta)

0 članova i 19 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže pajapop

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 15
Odg: Povisena radna temperatura na felicija 1.3 karburator
« Odgovor #30 poslato: 28. Jun, 2016. 22:23 »
Meni se cini ta te buni ta razlika u temperaturi? Pazi, skazaljka na satu ti pokazije temperaturu tecnosti u motoru...Ona je uvek veca od one u hladnjaku...Termoprekidac se aktivira od temperature tecnosti u hladnjaku...Kad je na 88 on se aktivira, ali temperatura u motoru je realno veca...Bila bi sasvim druga prica, kad bi termprekidac bio smesten u kucistu termostata (kao kod moje Mazde323), tad bi temperatura tecnosti iz motora palila ventilator i ocitane vrednosti bi bile identicne motor- termoprekidac...Ne znam, dal` ti je malo jasnije???
  • Vozi: Škoda Felicia 1.3 lx 43kw 2001, Škoda Fabia 1.2 htp 47kw (6Y3) sedan 2003.

Van mreže FiloZapočeo temu

• Laurin&Klement
« Odgovor #31 poslato: 28. Jun, 2016. 22:55 »
Jasno mi e.
Kako i da e, prvicniot problem bese sto doagase do 105 stepeni i tamu stoese celo vreme skazalkata, sega i da dojde do 100 stepeni, se vraka nazad na 90-92 stepeni otkako perkata ke ukluci, ja testirav, si raboti top. Vo postojano vozenje si stoi na 90-92 stepeni celo vreme.

Nego se mislam dali da ja pojacam masata so uste eden kabel ? Imam takov debel kabel.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

• Laurin&Klement
« Odgovor #32 poslato: 28. Jun, 2016. 23:18 »
Eve i video dokaz.
Na prvovo video, temperaturata e vo postojano vozenje:
https://www.youtube.com/watch?v=F3WNyjMlZoE&feature=youtu.be

Na ova video, temperaturata e po prethodno trgni-zastani vo malku guzva, tuka i ja pali perkata i kako sto kazav ja vraka do 92 stepeni:
https://www.youtube.com/watch?v=i_RhSg_Abgk&feature=youtu.be

Van mreže Dobrivoje

• Laurin&Klement
  • L&K ugled: 30
« Odgovor #33 poslato: 21. Avg, 2019. 06:49 »
Jasno mi e.
Kako i da e, prvicniot problem bese sto doagase do 105 stepeni i tamu stoese celo vreme skazalkata, sega i da dojde do 100 stepeni, se vraka nazad na 90-92 stepeni otkako perkata ke ukluci, ja testirav, si raboti top. Vo postojano vozenje si stoi na 90-92 stepeni celo vreme.

Nego se mislam dali da ja pojacam masata so uste eden kabel ? Imam takov debel kabel.

Kako se sada ponasa zagrejanost motora?  Koliko sam shvatio kad auto vozis na otvorenom putu problem sa podizanjem temperature nestaje a, kad si u naseljenom mestu tada nastaju problemi. Trebalo bi prvo prekontrolisati sace hladnjaka, dali je prohodno ili ima mulja - prljavstine koja gusi protok. Pogledaj dali dobro stoje lamelice na sacu hladnjaka ( ako su slepljenje evo ti losa razmena toplote ). Na kraju bih dodao da smanjeno - propalo radno kolo vodene pume nedaje pravilan potis kruzenja rashladne tecnost, mulj - talog u bloku motora, smanjena otvorenost termostata i dali je pravilna kolicina rashladne tecnosti u sistemu.
  • Vozi: skoda 1000 MB

• Laurin&Klement
« Odgovor #34 poslato: 21. Avg, 2019. 18:53 »
Problem je u sama skazalka, ne pokazuje tocno.

Evo vec 4 godine otkako sam detektovao ovaj problem, skazalka tako radi, pokazuje oko 5 do 10 stepena vise nego realni. Ako potrosace struja nisu ukluceni, ondak pokazuje 5-6 stepeni vise, ako upalim svetla, parno, pa i cak ventilator kada se upali, ondak skazalka me vara vise, t.e pokazuje cak i 10-12 stepeni vise nego realna temperatura.

Ali sa hladenje nema problema, creva nisu podujene, ne trosi antifriz, ne vrije antifiz kada skazalka pokazuje ponekat i do 110 stepeni. Evo vec 4 godine tako se vozi i nema problema.

Evo ovo je moje video: https://www.youtube.com/watch?v=01yf6tei0kQ
Pusti ga 1:30 i cujes kako pritiskam dugme da izgasim svetla i skazalka pada, pa potoa pustam opet svetla i skazalka se dize.

Zaklucak kako sto sam rekao, skazalka me vara i to je to.

Van mreže sima 016

« Odgovor #35 poslato: 22. Avg, 2020. 19:06 »
Pozdrav drugari imam problem sa Feliciom 1.3 lx 98 godiste benzin plin,naime kada dostigne radnu temperaturu kazaljka na satu ode skroz gore.Menjao sa termo davac,termo prekidac,ventilator i termostat i opet isto,Creva su normalno vruca,nisu previse naduvena,nemesa vodu i ulje,na cepu  za ulje nema emulzije.U cemu mogao biti problem.
  • Vozi: skoda felicia 1.3lx

• Laurin&Klement
« Odgovor #36 poslato: 22. Avg, 2020. 22:09 »
Skazalka stize do 110 stepeni ? Ide i iznad 110 ?
Probaj polako da otvoris cep dok je skazalka toliko visoko, i vidi dali ce izbiti antifriza ili ostace miran.

Znaci polako otvoraj cep, ako primets odma da izbacuje antifriz, zatvori cep kako ne bi se izgoreo.

AKo ne izbiva, otvori cep do kraj.

Probaj ovo, pa kazi sta si primetio.

Van mreže sima 016

« Odgovor #37 poslato: 22. Avg, 2020. 22:15 »
Probao sam to Filo,otvorim cep do kraja antifriz miruje.

• Laurin&Klement
« Odgovor #38 poslato: 22. Avg, 2020. 22:17 »
Znaci skazalka ti ide oko 110 stepeni jel tako ?

EDIT: Reci mi dali imas plin ? Ako da, ondak dali je i isparivac ugrejan.
Dali parno duva vruc vazduh kada ga podesis na toplo ?

Van mreže sima 016

« Odgovor #39 poslato: 22. Avg, 2020. 22:53 »
Da imam plin,isparivac topao grejanje kad pustim toplo duva,

• Laurin&Klement
« Odgovor #40 poslato: 22. Avg, 2020. 23:04 »
Epa cim isparivac je vruc, isto tako i parno duva vruc vazduh, usput antifriz ti je miran kada otvoris cep, ondak problem sa pregrevanje motora i sa razladnog sistema nemas.
Ako ta temperatura je realna koja skazalka pokazuje, ondak izbice antifriza sa cepa jer sistem je zatvoren, pa kada otvoris cep, temperatura antifriza dodatno raste tada.

To je i slucaj kod mene, evo procitaj ovu temu, koje inace sam ja otvorio bas za takav problem.
Na kraj ispalo je deka skazalka me vara.

Pazi ovo, kod mene termostat otvora kada skazalka je iznad sredna crta.
Znaci po skazalka on otvara na 92 stepeni.
A termoprekidac mi je 88-83 stepeni.
Ali termoprekidac ne pali ventilator tada, nego pali se kada skazalka pokazuje skoro 100 stepeni. A oznake su mu 88-83.

Ono sto moze da uradis je da ocistis kontakte sa masa, znaci prvin klema kod akumulator, zatim onaj straf na sasija, pa zatim straf gde se taj kabel povezuje direktno na motor mozda ce dobijes bolje ocitavanje sa tog senzora.

Kod mene na staru salt tablu skazalka cak se jos dizala kako sam palio svetla, parno, zadni grejac.
Ali kod mene je aluminium kuciste, kod tebe verojatno je plasticno.

Van mreže sima 016

« Odgovor #41 poslato: 22. Avg, 2020. 23:25 »
Ne isto je aluminijumsko kuciste termostata,termostat ima oznaku da otvara na 88 stepeni.Jedino da vidim da elektricar pregleda instalaciju da ona ne pravi problem.

• Laurin&Klement
« Odgovor #42 poslato: 22. Avg, 2020. 23:59 »
Znaci isto kuciste kako i kod mene.
Ondak ocisti ove kontakte na kabel za masa od akumulator do motor.

Inace sta se tice instalacija, nije do to.

Evo ja sam promenio tablu, ugradio sam drugu sa obrtomera, ali i ova tabla i moja originalna koja imala saat, sta se tice skazalka za temperatura, obe pokazuju gresne vrednosti, t.e za oko 10 stepeni kazuje vise.

Ja sam bio i kod majstor koj mi izmerio sa laserski termometar temperatura od 89-90 stepeni kada se upali ventilator, a skazalka pokazuje skoro 100 stepeni.

To sto ti imas termostat od 88 stepeni, najverojatno termoprekidac ti je 92 stepeni, pa zato kod tebe ide i jos gore nego kod mene posto kod mene termostat je 83 ili 84 stepeni.

E sada ako te jade briga, ugradi termostat kako kod mene, 84 stepeni, a termoprekidac 88-83.

Ali cim antifriz ti je miran, opet ti kazem, motor ne ti kuva

EDIT: evo i ovo da ti kazem, na moja originalna tabla, skazalka za benzin je radila.
Na ovu tablu sa obrtomer, skazalka za benzin ne radi. T.e radi ako lupnem sa ruka odozgora, ali za par sekundi opet ne radi :))