Autor Tema: Saveti o vožnji na TNG(LPG)  (Pročitano 7162 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
  • Ugled: 15
Odg: Saveti o vožnji na TNG(LPG)
« Odgovor #45 poslato: 04. Avg, 2016. 00:51 »
Filo, sada odmah hitno i urgentno prvo što ćeš da uradiš je da isčupaš taj filer za benzin skupa sa crijevom i na to mjesto da ugradiš fabričko iz JEDNOG komada i sa KLIK šelnama a ne tim sa šrafima.
ZA SVE VAS poruka nikakv filer ne smije biti između pumpe za gorivo i karburatora ili drugog sistema za ubacivanje goriva!!posudi pare ako trenutno nemaš i odmah sutra (danas) u 08.00 da si u servisu da ti to zamjene.

Boca ti se puni do vrha zato što je multiventil na boci djelimično u kvaru, ali da se remontovati i nakon toga 80% je zagarantovano.

Potrošnja koju navodiš je skoro pa normalna za godište auta i sistem (a i način) koji ti je ugrađen, zapamti da svi koji kažu da u gradu prođu sa manje od 9-10 litara lažu.

Sto je to filer ? Daj obelezi mi na sliku pogore.

Sto se tice do multuventila, kazem ti da kod ovu skodu, plin je namontiran 2007 godine, imao je star tip multiventil. Lani sam kupio ovu skodu, i na atest nije prosla, morao sam da zamenim taj multiventil.
I so stari multiventil, no i so ovaj novi multiventil, opet boca mi se puni 32 litra.
  • Vozi: Skoda Felicia 1.3 LX 1995

Van mreže AmirZapočeo temu

• Style
  • Ugled: 4
« Odgovor #46 poslato: 04. Avg, 2016. 00:52 »
To premestanje ce biti izvodljivo jedino da odem da mi naprave novi dovod plina. Oziljak je od livenja cevi a klapna je blokirana na topao vazduh stim sto je leti okrenuta na prednju stranu (skinuto je crevo za topao vazduh). Elektronika u  zutom okviru komutator koji je bio na njoj kad sam je kupio ali sam ga zamenio drugim posto je znala skala od obrtaja da poigra posle 3000 obrtaja. Slikacu ti sutra u ubaciti sliku u http://forum.skodaforum.rs/moja-skoda/skoda-felicia-1-3-lx-2000-god-tng/ ako te interesuje

Interesuje me pa ubaci ako ti nije problem.
  • Vozi: Škoda Fabia 1.2 2003 + TNG

• Style
« Odgovor #47 poslato: 04. Avg, 2016. 01:01 »
Sto je to filer ? Daj obelezi mi na sliku pogore.

Sto se tice do multuventila, kazem ti da kod ovu skodu, plin je namontiran 2007 godine, imao je star tip multiventil. Lani sam kupio ovu skodu, i na atest nije prosla, morao sam da zamenim taj multiventil.
I so stari multiventil, no i so ovaj novi multiventil, opet boca mi se puni 32 litra.

Evo na fotki niže

taj cilindar u koji dolazi crijevo i onda ide na karburator.

NIJE uredu multiventil, možda je i ispravan ali za boce dugog (većeg) kapaciteta traži da ti ugrade za tačno tvoju bocu a ne da se čudi i da mu nije jasno !

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #48 poslato: 04. Avg, 2016. 01:06 »
Taj filter za benzin je pred benzinska pumpa ;)

A multiventil, kada sam otisao, video bocu, postavio. Rekao sam ti, bolje sto punim 32 litra nego 25, i onaka nije bas najekonomican motor, pa jos i 25 litra da mi sobira bocu, (inace radi se o okrugla boca, u dupka rezervno trkalo je namestena)

• Style
« Odgovor #49 poslato: 04. Avg, 2016. 01:22 »
U pravu si ova slika argumentuje da brišeš onu moju urgenciju, ali ja ne mogu vjerovati da fabrički vuče benzin pod pritiskom preko glave motora i to između visokonaponskih kablova koji mogu da propuštaju varnicu na blok!  wall1

Van mreže Filo

• Laurin&Klement
« Odgovor #50 poslato: 04. Avg, 2016. 01:25 »
Vidis onu plasticnu malu bocu negde pod kuciste filtera za vazduh ? E to lani pukna, 1 mesec nakon sto ja kupivme, sva sreca osetili smo miris benzina, stali smo navreme.
Da, malo glupo izveden protok benzina, redovno kontrolisem creva za benzin jer postojano kruzi benzin kroz benzisku pumpu, gore do ta mala plasticna boca i opet nazad kon rezervoar.

• Style
« Odgovor #51 poslato: 04. Avg, 2016. 01:50 »
Vidis onu plasticnu malu bocu negde pod kuciste filtera za vazduh ? E to lani pukna, 1 mesec nakon sto ja kupivme, sva sreca osetili smo miris benzina, stali smo navreme.
Da, malo glupo izveden protok benzina, redovno kontrolisem creva za benzin jer postojano kruzi benzin kroz benzisku pumpu, gore do ta mala plasticna boca i opet nazad kon rezervoar.

Ja kolegu joleone-a savjetujem da mjenja poziciju elektroventila a Česi živ benzin guraju kroz kroz bombinu, vrelu glavu i usijan izduv !
« Poslednja izmena: 04. Avg, 2016. 01:53 Amir »

Van mreže joleone

• Laurin&Klement
  • Ugled: 10
  • za bolje znam ali mi bolje ne treba
« Odgovor #52 poslato: 04. Avg, 2016. 20:44 »
Evo slika za ventil gde je namontiran a slike komutatora sam ubacio u my garage
  • Vozi: skoda felicia 1.3 glx 2000 god

• Style
« Odgovor #53 poslato: 05. Avg, 2016. 06:55 »
Bez obzira kako su oni (ŠKODA) riješili dovod goriva, ovaj ventil ne bi smio biti na bilo čemu što nije karoserija odnosno školjka auta, razlog je u tome da ni jedan dio instalacije ne smije imati mogučnost da vibrira pogotovo da te vibracije "uskladi" sa vibracijama motora. A ovaj tvoj ventil je montiran na dio plastike koji se skida radi čišćenja.
Sad, ti sigurno nisi znao za ovaj podatak ali vrlo moguće da ni taj majstor to isto nije znao. ON samo možda ima kanal, dizalicu i nešto alata (vidi spiralu motanu prije i poslje ventila vidi gdje je sam ventil čije mjesto je u pravilu na protivpožarnom zidu) a za ugradnju je dobio certifikat od turističke zajednice lokalne samouprave. Vidi AKO budeš premještao glavni cjevovod isti mora ići na bar 200 mm od izduva, a trasi auspuha može prići max. 50 mm. Fiksira se svakih max. 500 mm i spirala se mota JEDNOM i ima svoj prečnik kao i broj namotaja.  Eto ..
« Poslednja izmena: 05. Avg, 2016. 07:06 Amir »

• Style
« Odgovor #54 poslato: 05. Avg, 2016. 07:20 »
Ne znam naći slike !

Van mreže ИгоР

• Laurin&Klement
  • Ugled: 6
« Odgovor #55 poslato: 05. Avg, 2016. 08:52 »
Да ажурирам:
Положај редуктора на систему који у мом ауту не игра никакву улогу. Редуктор може бити чак постављен и наопако...буквално како год, само да је ниво у односу на посуду како треба.
Момак је био љубазан и издвојио вријеме да експериментише заједно са мном. Возили смо мој аутомобил и увјерио сам се да инерција апсолутно ништа не представља за овај редуктор, мијењали смо параметре, итд. Крунски доказ "не утицања" инерције на овај систем и редуктор био је када сам, крећући се под тенденцијом даљег убрзанања, јаче притиснуо педалу и точкови су проклизали у вожњи. Приде ме је разувјерио и показавши ми свој аутомобил којем редуктор дословно стоји у истом положају као и код мене. Показао ми је и доказао да је овај систем толико добар, и добро урађен, да се "уопште" не препознаје, нити икако примјети, прелаз са гаса на бензин и обтнуто (чак и под оптерећењем) и још јеном ми подвукао да морам, с времена на вријеме, погледати у индикатор да видим да се не возим на бензину, јер постоји пар варијанти када систем неће сам пребацити на гас (када сам искључио гас желећи да возим на бензин и када се деси да нестане гаса у вожњи).
Што се тиче гријања и малог хладњака, то је реалан проблем, међутим колко видим, изгледа да ја нећу имати проблема са гријањем, али ипак остаје да сачекам зиму и увјерим се.

• Style
« Odgovor #56 poslato: 05. Avg, 2016. 10:31 »
Hajde sad, nemoj  tjerati mak na konac,

SEKVENTI kao kod tebe imaju samo regulator pritiska u vidu membrane a ona je puuuno manjeg prečnika, tako da nedostake uglavnom uspješno kompenzira ECU diznama, Venturi sistem je nešto sasvim drugo a bogme i regulativa za oba sistema (papirni dio vožnje na TNG/LPG).

EDIT: opet, nešto kontam, ti i jesi u pravu tamo u postu trebo sam ubaciti rječ puno ispred rječi manje i sigurno bih te poštedio eksperimentisanja, šta da kažem..izvini!
« Poslednja izmena: 05. Avg, 2016. 10:35 Amir »

Van mreže ИгоР

• Laurin&Klement
  • Ugled: 6
« Odgovor #57 poslato: 05. Avg, 2016. 13:18 »
Не, не, све ок. Цијеним сваки савјет, нарочито добрнамјеран. bravo2
Да додам да систем још има и MAP (који на мом мотору иначе није био), тако да и преко MAPа додатно врши контролу стања система.
Све у свему, морам признати да сам позитивно изненађен, јер сам очекивао проблеме у раду.

Еdit:
Знам да сам наопак, али ја тјерам и "два мака на конац"...шта ћу кад сам такав. :B=)
« Poslednja izmena: 05. Avg, 2016. 13:22 ИгоР »

• Style
« Odgovor #58 poslato: 07. Avg, 2016. 02:28 »
Kada sam gore pomenuo "papirni dio" vožnje na TNG/LPG moram napisati da sam se doslovno odlomio prepisujući Uslove koji važe u BiH/FBiH vjerovatno i za RS i, da tako kažem, modifikovanjem eventualnih razlika. Pri samom kraju tog posla nađem nešto što nikako nije potrebno "lektorisati" jer je izdato od strane AMSS-CMV.

Ukoliko tekst bude prekoraćio određen broj karaktera molim uredništvo prtala da dijelove skupi u integralan jedinstven sadržaj jer ovo što slijedi je ZAKONSKA REGULATIVA;

početak teksta:

Poštovana gospodo, Obzirom da je sredinom 2004 godine naša zemlja obavestila Ujedinjene Nacije o prihvatanju
smernica pravilnika WP-29 ECE-67 R01 i na osnovu tumačenja Zavoda za standardizaciju jasno je da se od trenutka notifikacije kao nadređeni primenjuju smernice ECE-67 R01.
Koristimo priliku da vas podsetimo na najvažnije detalje koji se odnose na ugradnju opreme za pogon vozila sa
tokovima na tečni naftni gas.
Svaki uređaj za napajanje motora tečnim naftnim gasom mora sadržavati najmanje sledeće
delove opreme:
1.rezervoar
2.uređaj za ograničenje punjenja na 80% zapremine rezervoara
3.indikator nivoa
4.ventil za ispuštanje nadpritiska
5.daljinski upravljan radni ventil sa zaštitom od prevelikog protoka
6.regulator pritiska i isparivač koji mogu biti kombinovani
7.daljinski upravljan ventil za isključivanje protoka (može se kombinovati sa regulatorom - isparivačem)
8.priključak za utakanje TNG
9.cevi i vodovi za TNG
10.veze za prenos TNG između delova opreme
11.injektor ili uređaj za ubrizgavanje ili uređaj za mešanje TNG i vazduha
12.elektronska upravljajuća jedinica
13.uređaj protiv nadpritiska (može biti i ventil za nadpritisak u multiventilu ako je obezbeđen protok od najmanje
17,7 m3/min)
Uređaji navedeni u spisku po stavkama 2 do 5 mogu biti kombinovani u jedan uređaj
(multiventil) homologovan prema odredbama ECE 67.
•Nijedan  deo  instalacije  TNG  ne  sme  viriti  izvan  tela  vozila  osim  priključka  za punjenje koji sme da bude izva
n linije vozila najviše 10mm.
•Sigurnosni  uređaj  multiventila  mora  onemogućiti  stvaranje  nadpritiska  u  rezervoaru 
iznad 25 bar, kao i punjenje rezervoara tečnim gasom iznad 80% zapremine.
•Armatura rezervoara mora biti zaštićena  od  mehaničkih oštećenja i mora biti sprečen prodor  gasa  u  prostor  za 
putnike  odnosno  motor.  Zaštita  armature  mora  izdržavati  opterećenja  iznad  350  N/mm2  ili  biti  od  materijala  koji  odgovara  čeličnom  limu  od najmanje  0,5  mm. 
Pod  zaštitom  armature  se  podrazumeva  zaštita  od  oštećenja  i isticanja TNG.
•Ventilacija armature mora biti izvedena cevima glatkih zidova iznutra i ne sme izlaziti u prostor točkova.
•Vodovi za gas visokog pritiska moraju biti pre ugradnje ispitani na pritisak od 25 bar.
•Kada  se  koriste  bešavne  bakarne  cevi  za vodove  visokog  pritiska  one  moraju  biti  zaštićeni gumenim ili
plastičnim bužirom.
•U putničke automobile sme se ugraditi jedan rezervoar zapremine do najviše 100 L a u druga motorna vozila najviše dva rezervoara do ukupne zapremine do 200 L.
•Rezervoar za gas sepo pravilu ugrađuje iza prostora za putnike i ne sme biti ugrađen ispred vetrobrana niti u motorski prostor.
•Rezervoar  mora  biti  pričvršćen  prema  uputstvima  proizvođača  i  nije  dozvoljeno  da ima  direktnog  kontakta  sa  drugim  metalnim  delovima  osim  ako  se  radi  o  direktnoj permanentnoj   vezi   (ne   postoji   mogućnost   varničenja   pri   nasilnom   pomicanju rezervoara). 
•Kada je vozilo spremno za vožnju rezervoar mora biti više od 200 mm iznad površine puta.
•Veze  za  privršćenje  rezervoara  moraju čvrsto  i  bez  pomicanja  zadržavati  pun rezervoar sa opterećenjima od 20 G u pravcu  vožnje i 8 G poprečno na pravac vožnje, odnosno vrednosti koje su u zavisnosti od vrste vozila i orjentacije ugradnje navedene u smernici ECE67.
•Priključak za punjenje rezervoara gasom se mora nalaziti van vozila.
•Udaljenost  rezervoara  za  gas  od  motora  i  izduvne  grane  je  najmanje  100  mm  a  od izduvnog  sistema  najmanje  50  mm  pod  uslovom  da  postoji  odgovarajuća  toplotna izolacija. 
•Nije dozvoljeno da rezervoar bude izložen direktnim sunčevim zracima, odnosno mora biti zaštićen odgovarajućom pregradom koja nije bliže od 20 mm do rezervoara.
•Prostor  u  kojem  se  nalazi  rezervoar  odnosno armatura  rezervoara  mora  se  ventilirati cevima glatkog  unutrašnjeg  zida  prečnika  najmanje  20  mm.  Otvori  za  ventilaciju moraju se nalaziti najmanje 100 mm odaljeni od izduvnog sistema. Otvori za vetilaciju se ne smeju nalaziti u krilima vozila (prostoru točkova)
•Isparivač  i  regulator  pritiska  gasa  moraju  se  nalaziti  najmanje  100  mm  od  izduvnog  sistema.
•Cevovodi  visokog  pritiska  moraju  biti  položeni  tako  da  ugibanje  šasije  ne  sme  imati uticaj  na  njih  i  biti  pričvršćeni  na  najviše  svakih  500  mm  s  tim  da  radijus  savijanja cevi nije manji od tri prečnika cevi i da nema oštr
ih uglova. Udaljenost od izduvnog sistema  bez  izolacije  je  najmanje  100  mm  ili  ne  manje  od  50  mm  ako  postoji 
odgovarajuća termička izolacija.
•Vodovi niskog pritiska moraju biti izvedeni odgovarajućim homologovanim crevima.
•Električna instalacija mora biti zaštićena topivim osiguračem a komande za izbor vrste goriva moraju se nalaziti na dohvat ruke vozača. Spojevi moraju biti tako izvedeni dane izazivaju varničenje.
•Instalacija sistema za grejanje isparivača mora biti izvedena sa kvalitetnim elementima i propisno zaptivena kako ne bi
dolazilo do isticanja rashladne tečnosti motora.
•Proveriti usklađenost ugla ugradnje rezervoara i nominalnog ugla pod kojim treba da bude ugrađen multiventil radi tačnog određivanja tačke prekida punjenja rezervoara na 80%   zapremine.   Podaci   deklarisani   na multiventili   -   ugao   ugradnje   i   prečnik rezervoara moraju  odgovarati  rezervoaru  na  koji  je  ugrađen,  ugao  ugradnje  može  se 
razlikovati +/- 5 stepeni.
•Vozilo mora biti snabdeveno tehničkim uputstvom za pravilno rukovanje i održavanje
TNG instalacije.
« Poslednja izmena: 07. Avg, 2016. 02:41 Amir »

• Style
« Odgovor #59 poslato: 07. Avg, 2016. 02:43 »

Najkasnije od 01.01.2008. god. Uz izvršenu ugradnju mora se izdati izjava ugrađivača koja sadrži najmanje:
Naziv ugrađivača i ime lica koje je izvršilo konkretnu ugradnju
Pečat i potpis odgovornog lica ugrađivača. I sledeće podatke:
Za  vozilo:  osnovne  podatke  o  vozilu  i  koji  je  sistem  napajanja  vozila  osnovnom 
vrstom goriva (karburatorski, monopoint ubrizgavanje ili multipoint ubrizgavanje)
Za  ugrađeni  sistem:  osnovni  podaci  o  sistemu  i  koji  je  sistem  za  napajanje  gasom (venturi - za karburatore, monopoint ubrizgavanje ili multipoint ubrizgavanje)
Za rezervoar i isparivač
: Proizvođača, tip, serijski broj i oznaku homologacije
Za   multiventil:   Proizvođača,   deklaraciju   sa   ventila   -   ugao   ugradnje   i   prečnik rezervoara i homologacionu oznaku.
Za gasne ventile i filtere, benzinski ventil, elektronsku jedinicu, gumene cevi za vodu i za  TNG,  armaturu  multiventila  (uključujući  ipoklopac  toro  boce): 
Proizvođača  i  homologacionu oznaku.
Za bakarne cevi TNG: Navesti spoljni i unutrašnji prečnik.
U  slučaju  da  se  tokom  pregleda  ustanovi  da stanje  na  vozilu  ne  odgovara  bilo  kojem  navodu u „Izjavi ugrađivača“ vozilo može biti odbijeno kao neispravno.
Kod  ugradnje  gasnog  sistema  na  vozila  sa  karburatorom  smatraće  se  da  je  gasna instalacija sa venturi ili monopoi
nt ubrizgavanjem adekvatna.
Kod ugradnje gasnog sistema na vozila sa monopoint ubrizgavanjem smatraće se da je gasna instalacija sa monopoint ili multipoint ubrizgavanjem adekvatna.
Kod ugradnje gasnog sistema na vozila sa multipoint ubrigavanjem smatraće se da je jedino adekvatna gasna instalacija
 sa multipoint ubrizgavanjem.
Preciznije, pri ugradnji TNG instalacije treba ispoštovati sledeće kriterijume:
-Uređaji i oprema za TNG instalacije moraju biti homologovan i; homologacione oznake treba
da se nalaze na elementima i uređajima instalacije (rezervoar, isparivač i reduktor, multiventil,
elektromagnetni ventili...) i treba da budu čitke, trajne i neizbrisive; u slučaju inostranih rezervoara koji nisu homologovani shodno ECE pravilniku 67R01, potreban je pregled nadležnog inspektora za sudove pod pritiskom što je verifikovano potvrdom o pregledu i žigom inspektora na tipskoj pločici rezervoara, čime je potvrđeno da je rezervoar usaglašen sa
odgovarajućim JUS standardima
-multiventil mora posedovati ventil sigurnosti (prag dejstva 25 bar)
-multiventil mora biti ugrađen shodno specifikaciji proizvođača:
1.ugao ugradnje cilindričnih rezervoara mora odgovarati deklarisanom uglu koji je označen na multiventilu (dozvolje
na odstupanja ugla su ±5º)
2.kod   toroidnih   rezervoara   treba koristiti   multiventile   za   odgovarajući   ugao  ugradnje (npr.za toroidnu bocu kod koje se multiventil postavlja sa spoljne strane obično  je  ugao  ugradnje  0º  pa  shodno  tome  treba  koristiti  multiventil  za  ugao  ugradnje od 0º)
-pri ugradnji rezervoara treba da bude zadovoljen uslov brzog pristupa multiventilu (kod vozila kod kojih se rezervoar ugrađuje ispod poda vozila smatraće se da je ovaj uslov ispunjen ako multiventil poseduje elektromagnetni ventil koji omogućava daljinsko zatvaranje rezervoara).
-ugradnja rezervoara ispod poda dodatno zahteva: 
1.ugradnju zaštite za bocu (zaštitni lim); zaštita mora biti dobro pričvršćena; mora postojati  ’’vazdušni  zid’’  između  nje  i  rezervoara;  moraju  postojati  drenažni  otvori za vodu postavljeni na najnižim tačkama zaštite
2.pri  ugradnji  rezervoara  ispod  poda,  rezervoar  zajedno  sa  zaštitom  ne  sme gabaritno da izađe iz zone zadnje prilazne ravni vozila koja je definisana zadnjim prilaznim uglom, kao ni da bude bliži ravni puta od 200 mm
3.dodatno  pričvršćenje  za  karoseriju,  jer  za  razliku  od  rezervoara  u  prtljažnom  prostoru  ovde  se  od  veza  zahteva  i  da  nose  rezervoar  (npr.  za  cil.rezervoare obavezne su 3 stezne trake ili 2 jača limena nosača)
4.pristup multiventilu i tipskoj pločici na boci radi njihove identifikacije (npr. otvorna zaštitnom limu u vidu vratanca ili šibera)
5.potrebno je zaštititi čelične elemente multiventila (spojke-holenderi i zavrtnji) od korozije  (zaštitna  kućišta,  nanošenje  zaštitne  masti  preko  ovih  elemenata  koja  odbija vlagu i prašinu) -u čvršćenje boce u prtljažnom prostoru:
1.cilindrični  rezervoari  se  učvršćuju  pomoću  odgovarajućih  nosača  i  steznih  traka  (shodno tabeli 1.); izolacija metalnih kontakata rezervoara sa drugim elementima; nosači  se  učvršćuju  za  karoseriju  zavrtanjskim  vezama;  minimalno  rastojanje  najisturenijeg  dela  rezervoara  sa  multiventilom  od  zadnjeg  kraja  vozila  (zadnji vezni  lim)  je  100  mm;  rezervoar  se  uzdužno  postavlja  na  poseban  nosač  u  vidu  rama   sa   prednjim   i   zadnjim   ispustima   u   smislu   graničnika   za   rezervoar  (graničnici treba da obuhvate rezervoar minimalno 30mm).
2.toroidni  rezervoari  se  učvršćuju  sa  dva  zavrtnja  min  prečnika  10mm  i  pri  tome  treba  koristiti  široke  podloške;  drugi  vidovi  učvršćenja će  se  razmatrati  na  licu  mesta.
« Poslednja izmena: 07. Avg, 2016. 02:52 Amir »