Autor Tema: Trajnost (km) UHP guma?  (Pročitano 4343 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže nidza

Odg: Trajnost (km) UHP guma?
« Odgovor #15 poslato: 26. Feb, 2017. 21:20 »
Apsolutno se slažem. Na duže staze lagano jeftinije izađe skuplja guma ako troši manje goriva i duže traje od jeftinije.

Pritom sve vreme voziš najbolju i najskuplju gumu. Garantujem da mi Gen 1 zimski troši pola litre manje nego UHP Sava u 18". Čak ako i sklonimo po strani što će se 50% više kotrljati, pola litre na 100km, 5 na 1000, 50 na 10 hiljada,  150 na 30k. U startu Sava mora biti jeftinija 50 evra da bi bilo isto. Mislim i da jeste baš tolika razlika, ali to znači da te kilometar košta - identično.

Tapatalk

• Vozi: Škoda Octavia RS230 2017, Škoda Octavia 1.5 TSI Style 2021

Na mreži hakkler

« Odgovor #16 poslato: 27. Feb, 2017. 00:08 »
Auto od xxx eura i onda low budget gume...

Van mreže aleksandarzlatic

« Odgovor #17 poslato: 27. Feb, 2017. 07:43 »
Ako malo pogledate testove, u mom slucaju 225/45 R17, Sava UHP 1 je guma koja je odmah na testovima posle Michelina, a u inostranstvu su u istom rangu cena.
Da li to onda svrstava Michelin u low budget gume ili Savu u high quality gume?

Kolega Filip vozi Savu HP i zadovoljan je njom, njegov auto je azdaja a on se zadovoljava tim gumama., a znamo da on pazi i mazi auto i ulaze u njega.

Inace, Sava je izbacila UHP 2 gumu koja je unapredjena i kvalitetnije odrađena.
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

Na mreži Markkoni

« Odgovor #18 poslato: 27. Feb, 2017. 07:53 »
Sava je korektna guma, ja nisam nista rekao za nju. Vec sam rekao da je nejasno eksperimentisanje sa gumama  o kojima nista ne znamo.

Tapatalk Post

Van mreže mirkuk38Započeo temu

« Odgovor #19 poslato: 27. Feb, 2017. 08:21 »
Znamo da iza Matador guma stoji Continental koji su ih kupili kako bi i preko tog brenda pravili profit, odn. prodavali gume kupcima kojima je price/performance odnos bitan.
Ne pričamo o (barem za nas) no-name proizvođačima sa dalekog istoka gde je kvalitet i sastav gume zaista upitan (jer ih prodaju za 1/4 cene preimum guma), već o evropskom proizvođaču iz grupacije predvođene premium brendom, čije su gume ~50% cene Conti guma..

Imate komentare evropljana koji su ih vozili na svojim evropskim premium automobilima i prijatno su iznenađeni gumama nakon što su skinuli premium pneumatike i montirali osetno jeftiniji Matador.

Matador i Hectorra 3 sam izdvojio kao primer iz industrije... pa da vidimo ima li ko sa iskustvom da kaže nešto o ovom segmentu tržišta ?

"Premium, premium i samo premium" nije odgovor  ;).

Van mreže Peja

« Odgovor #20 poslato: 27. Feb, 2017. 08:55 »
Bilo bi lepo kada bi neko uradio realniji test, uz pretpostavku da ce se pneumatik voziti 2.5 godine, tj. tri sezone podele kilometrazu na 3 dela, i svaku od njih odvoze za polu-sezonu, a drugu polovinu sezone skladistiti u podrumu.
Zatimu takvim uslovima meriti performanse pneumatika prve, druge i trece sezone eksploatacje.
  • Vozi: Kodiaq 2.0 TDI DSG FWD, Hyundai i20 BC3, Dacia Logan 1.4 MPI

Na mreži Markkoni

« Odgovor #21 poslato: 27. Feb, 2017. 09:41 »
Niko nije forsirao premium, al' ono, obrni-okreni kada se sve uzme u obzir, dodje to sve na jako slican finansijski trosak.
Evo par dostupnih testova Hectore 2, verovatno je 3 poboljsana (nema testova), kao uostalom i ostali sto su unapredili gume.

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2014-Auto-Bild-50-Summer-Tyre-Shootout.htm

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/2012-Autobild-50-Tyre-Braking-Test.htm

Van mreže nidza

« Odgovor #22 poslato: 27. Feb, 2017. 10:21 »
Sava pravi odličnu UHP gumu, Fulda takođe u toj klasi ima odličnu gumu. Matador je misterija zasad.

Lično ne bih kupio gumu koja nije bila bar na 2 referentna testa, do čijih podataka se može doći putem interneta.

Iznad sam dao samo dobar primer kako kod gume poprilično važi pravilo - koliko para toliko muzike. Apsolutno nema greške sa Savom, ali meni je upala u oči povećana potrošnja goriva na svim testovima, što joj efektivno diže cenu tokom eksploatacije. Ko prelazi kilometraže kojima će da potroši ceo set guma, da bi došao do stvarnih generisanih troškova, mora da uračuna i potrošnju goriva, kao i trajnost gume.

Sve one dođu na svoju cenu tokom vremena, a premijum u određenim  uslovima upotrebe može biti najpovoljnija kupovina. Uostalom, neka svako uzme šta misli da je najbolje, ali treba da bude svestan stvarnih troškova koje može imati sa nekom gumom i čime skuplje gume opravdavaju svoju cenu.

Van mreže mlax

« Odgovor #23 poslato: 27. Feb, 2017. 18:20 »
Ako malo pogledate testove, u mom slucaju 225/45 R17, Sava UHP 1 je guma koja je odmah na testovima posle Michelina
Zna se koje su premijum gume: continental, michelin, goodyear, dunlop, bridgestone i prireli.
Sve ostalo su budzet gume i testovi sluze da bi se promovisale. Ja se nikad ne bih igrao sa takvim stvarima. I kad sam vozio juga nije mi padalo na pamet da uzimam ista drugo osim premium guma.
  • Vozi: Superb 2.0tdi 2020

Van mreže aleksandarzlatic

« Odgovor #24 poslato: 27. Feb, 2017. 20:10 »
Premium brendovi uzimaju pare na krilima stare slave i kvaliteta, konkurencija je velika i mali igrači se sve više primiču velikima po kvalitetu i usluzi koju nude.

Recimo Audi, uzmeš novi i nakon 3 meseca ideš na servis, prolupao motor i slično...
Uzmeš Škodu i to se ne desi.

Zašto bih onda slepo verovao premium brendovima?

Za one koji nisu pročitali, Sava UHP se u inostranstvu plaća isto kao i Michelin primacy, razlika maksimum 5 eura...
Da li to znači da je Sava skupa ili da je Michelin jeftin?
  • Vozi: Renault Kadjar 11.2019. 1.5 DCI 260Nm/115HP Business Edition paket

Na mreži Markkoni

« Odgovor #25 poslato: 27. Feb, 2017. 20:26 »
'Ajde neki primer razlike od 5 EUR izmedju Save i Michelina. Ta razlika ni u 13ici nije a ne u vecim dimenzijama.
Nije ni mnogo bitno, svako neka kupi sta misli da treba ali da se ne ubedjujemo da je Sava po kvalitetu kao Michelin, kao ni da je Skoda po kvalitetu kao VW ili cak Audi, malo je glupo.
Ulozeno-dobijeno je nesto sasvim drugo. I Nankang ima dobar odnos ulozeno-dobijeno, i Nexen, ali da se ne zavaravamo da smo bolje prosli kupovinom tih guma.

Tapatalk Post

Van mreže klisko

« Odgovor #26 poslato: 27. Feb, 2017. 23:07 »
Istina je negde između :)
Cenom u dnu, rezultatom negde na trećini, a u vrhu srednje klase (ako može tako da se kaže):
https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2016_Sommerreifen_Test_225_45_R17.aspx?ComponentId=254870&SourcePageId=31821
Dakle, nije premijum, ali daje više nego što košta u poređenju sa ostalima koji koštaju slično.
  • Vozi: Octavia A5FL 1.9TDI 2010 i Octavia A7FL 1.6TDI 2019

Van mreže mlax

« Odgovor #27 poslato: 28. Feb, 2017. 00:21 »
Ulozeno-dobijeno je nesto sasvim drugo. I Nankang ima dobar odnos ulozeno-dobijeno, i Nexen, ali da se ne zavaravamo da smo bolje prosli kupovinom tih guma
Upravo tako. Ne kazem ja da budzet guma ne vredi tih para ali je iluzorno porediti je sa premium brendovima.
Samo hocu da kazem da za neke stvari odnos dobijeno-ulozeno je ispravan i rezonski ali ne i za gume. Tu kupujes najbolje a stedi na drugim stvarima.
Npr. uvek cu pre da vozim skodu na continetal gumama nego bmw na savi. To je bar moje misljenje.
  • Vozi: Superb 2.0tdi 2020

Na mreži Markkoni

« Odgovor #28 poslato: 28. Feb, 2017. 06:53 »
I ispravno je. :)

Tapatalk Post

Van mreže nidza

« Odgovor #29 poslato: 28. Feb, 2017. 11:47 »
Istina je negde između :)
Cenom u dnu, rezultatom negde na trećini, a u vrhu srednje klase (ako može tako da se kaže):
https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2016_Sommerreifen_Test_225_45_R17.aspx?ComponentId=254870&SourcePageId=31821
Dakle, nije premijum, ali daje više nego što košta u poređenju sa ostalima koji koštaju slično.

Nije baš velika razlika u ceni ovde, mada su opsezi ogromni što zbunjuje. Odlična je Sava DOT 2016+, svaka čast.

P-Zero što zimuje na 19icama se fino zeleni u ovoj tabelici. Jedva čekam da tutnem letnje točkove, novi skinuti i spakovani uredno. :)